Zotavenie po pôrode

Be Lenka logo Be Lenka
11.09.2018
Zotavenie po pôrode

Ako sa najrýchlejšie zotaviť po pôrode, čo je to šestonedelie a ako dlho sa hoja rany po pôrode? Aj na tieto otázky si odpovieme v tomto článku.

Obsah článku

Príroda to zariadila naozaj šalamúnsky. Dala nám deväť mesiacov na to, aby sme sa čo najlepšie pripravili na zlomovú udalosť v živote každej ženy - na pôrod a stotožnili sa s myšlienkou, že budeme mamy.

Dá sa ale pripraviť na pôrod? Pôrod je proces, kedy bábätko, ktoré sa v našom brušku vyvíjalo celých 9 mesiacov, prichádza na svet. Priebeh pôrodu je u každej rodičky špecifický. Kým niektoré majú priam ukážkový, rýchly pôrod, iné sa trapia o čosi viac. Každopádne pre telo ženy je príchod dieťatka na svet veľmi fyzicky vyčerpávajúci a trvá určité obodobie, kým sa dostane späť do kondície.

Čo je to šestonedelie?

Obdobie, kedy by sa telo malo po pôrode zregenerovať, sa nazýva šestonedelie. Trvá cca 6 až 8 týždnov. V rannom obodobí šestonedelia (prvých 10 dní) sa hoja rany po pôrode. Počas ďalších týždňov prebiehajú v tele ženy fyziologické a anatomické zmeny, ktoré vedú k prinavráteniu tela do stavu ako pred tehotenstvom:

  • zmenšuje sa maternica, pošva
  • spevňuje sa bruško, panva

V tomto období sa spúšťa aj laktácia (tvorba mlieka) a obnovuje sa funkcia vaječníkov.

Počas šestonedelia sa žena nezotavuje len po fyzickej, ale aj psychickej stránke. Preto by mala čo najviac oddychovať. Skúsené zdravotné sestry radia, že keď bábätko cez deň spinká, mala by aj mamina. Áno, mnohé ženy sa nad touto dobre mienenou radou zasmejú – veď práve v čase, keď bábätko spinká, sa môžu aspoň na chvíľu povenovať sebe a domácnosti. Ale žiaľ, spánok je oveľa dôležitejší ako neumyté riady alebo nepovysávaný koberec. Ak si ho počas šestonedelia nedoprajete, je možné, že budete deficitom spánku trpieť aj viac ako rok po pôrode.

Aby sa telo čo najrýchlejšie zotavilo, musíme mu dopriať aj kvalitný prísun živín. Počas popôrodnej starostlivosti by sme mali konzumovať potraviny bohaté na vitamíny a minerály. Strava by mala byť vyvážená (sacharidy, bielkoviny, tuky) a rovnako dôležitý je aj pitný režim (kvôli laktácii), kedy sa odporúča piť najmä vodu a bylinkové čaje. Ovocie a zeleninu, hádam, ani nemusíme pripomínať.

Na podporu hojivého procesu je dobré ranu niekoľkokrát za deň opláchnuť vlažným odvarom z repíka alebo dubovej kôry (tá je výborná aj na liečenie hemeroidov). Ak je rana opuchnutá, opuch zmiernite studenými obkladmi. Sedenie po pôrode býva pre ženy často boľavé. Spohodlniť si ho môžu napríklad sedením na mäkkom vankúšiku alebo na nafukovacom kolese na kúpanie (aký multifunkčný vynález !

Rany po prirodzenom pôrode sa hoja približne dva týždne až dva mesiace. U každej ženy je to individuálne. Každopádne množstvo krémov, gélov či sprejov, ktoré urýchľujú hojenie stehov po zašívaní, nájdete aj v lekárni.

Hojenie rany po pôrode

Ak žena nie je dostatočne otvorená alebo je bábätko väčšie, nevyhne sa počas pôrodu natrhnutiu (prirodzený spôsob) alebo nastrihnutiu hrádze, ktoré vykoná pôrodník (oblasť medzi konečníkom a pošvou). Mnohé ženy tvrdia, že počas pôrodu tento zákrok ani nezaregistrovali. Realita však prichádza o čosi neskôr, keď sa zašité rany začnú hojiť. Ako si čo najlepšie uľaviť od bolesti?

Aby sa nám rany dobre hojili, je potrebné, aby mali dostatočný prísun vzduchu. Preto sa odporúča počas prvých dní hojenia nosiť špeciálne sieťované nohavičky na pôrodnícke vložky. Tým, že sú zhotovené zo sieťky, zabezpečujú rane dostatočné vetranie. Poprípade môžete siahnuť po bavlnenom spodnom prádle, ktoré je tiež veľmi priedušné.

Stehy po cisárskom reze

Aj keď prevláda názor, že rodenie cisárskym rezom je pre ženu „pohodlnejšie“, rekonvalescencia býva oveľa dlhšia a často náročnejšia ako po prirodzenom, spontánnom pôrode. Aby sa totiž pôrodník dostal k bábätku, musí prerezať až 5 vrstiev kože a svalov, aby vnikol do brucha a následne do maternice. Následne sa každá vrstva zvlášť pozašíva...

Rana začína bolieť už tesne po pôrode. Aby sa stehy nepretrhli, žena by mala čo najviac oddychovať, nedvíhať ťažké veci ani nerobiť žiadne prudké pohyby. Kľudový režim by podľa lekárov mala dodržiavať aspoň dva – tri týždne po pôrode.

Rana po cisárskom reze síce nebýva veľká, ale je hlboká, a preto jej hojenie často sprevádzajú rôzne komplikácie ako zvýšené horúčky, črevné problémy či infekcia. Pri zápale rany treba okamžite vyhľadať lekára. Zápal sa prejavuje ako mierne začervenanie okolo jazvy, žena môže pociťovať slabé, ale aj silnejšie trhavé bolesti. V tom prípade je možné, že pod ranou sa nahromadil hnis, ktorý treba ihneď odstrániť. Často je tento jav sprevádzaný aj vysokými teplotami.

Ako sa starať o jazvu po sekcii?

  • ak rana neznestiteľne bolí, uľavte si liekmi od bolesti (analgetiká)
  • ak sa rana zapáli, navštívte lekára (môže byť pod ňou hnis, ktorý treba urgentne vybrať)
  • veľa oddychujte, poproste partnera alebo mamu, nech vám aspoň na začiatku pomôžu so starostlivosťou o bábätko
  • ak sa neviete vzdať pohybu, cvičte opatrne a v žiadnom prípade nedvíhajte ťažké veci – môžete dostať pruh
  • ranu si sprchujte vlažnou vodou a jemne masírujte, sušte uterákom, ktorý si opatrne prikladajte k rane (nešúchajte!)
  • snažte sa nepoužívať telovú kozmetiku

Zápach po pôrode

Mnohé ženy sa počas šestonedelia sťažujú na zápach z pošvy. Je viac ako pravdepodobné, že zdrojom tohto nepríjemného pachu sú očistky. Čo to je? Očistkami sa nazýva krvácanie, ktorým sa po pôrode začína odlučovať sliznica z maternice. Očistky v šestonedelí pripomínajú svojím priebehom menštruáciu. Počas prvých dní žena krváca intenzívnejšie. Z tela sa jej vylučujú krvavé krvné zrazeniny a odumreté tkanivo.

Očistky majú svoj charakteristický zápach, preto treba dbať na zvýšenú intímnu hygiénu. Následne sa krvácanie zmierňuje, v záverečnej fáze majú očistky ružovkasté či žlté sfarbenie. Očistky sa z tela vylučujú približne 6 týždňov (aj preto šestonedelie), pričom silnejšie žena krváca počas prvých dvoch – troch týždňov. Čistenie po pôrode môže byť sprevádzané aj kŕčmi ako pri menštruácii.

Ak je však zápach veľmi intenzívny až nepríjemný a je sprevádzaný bolesťami a teplotou, je možné, že máte v tele zápal. V tom prípade navštívte svojho gynekológa.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu