Čo robiť, keď má dieťa úpal

Be Lenka logo Be Lenka
26.04.2019
Čo robiť, keď má dieťa úpal

Pobyt na čerstvom vzduchu je veľmi prospešný pre každého človeka. Zmena prostredia, príroda a slnečné lúče sú ako balzamom pre telo i dušu. Všetkého však veľa škodí a v prípade slniečka to platí tiež. Ak sa pred ním človek dostatočne chráni, všetko je väčšinou v poriadku. Problém nastáva vtedy, keď sa ochrana pred slnkom podcení. V dôsledku toho sa dostavia komplikácie v podobe úpalu.

Obsah článku

Malé dieťa ešte nerozmýšľa a neuvažuje veľmi logicky, preto mu ani len nenapadne, že by mu mohlo slniečko ublížiť. Preto sú rodičia tí, ktorí majú pred slnečnými lúčmi chrániť nielen seba, ale aj svoje dieťa. Najmä v teplých letných mesiacoch sa slovo úpal skloňuje častejšie, avšak môže k nemu dôjsť napríklad aj počas turistiky vysoko na horách mimo letnú sezónu, prípadne počas slnečnej jari alebo predĺženej jesene plnej slnka. V tomto článku sa pozrieme na to, aké sú príznaky úpalu a čo robiť, keď má úpal malé dieťa.

Čo je to úpal

Hoci sa zdá, že jedinou príčinou vzniku úpalu je dlhý pobyt na priamom slnku bez pokrývky hlavy, nie vždy je to tak. Úpal by sme mohli charakterizovať ako tepelný útok na ľudský organizmus. Iným slovom prehriatie. Na to, aby sa naše telo neprehrialo, používa svoje termoregulačné mechanizmy, medzi ktoré patrí potenie a vnútorné systémy termoregulácie, ktoré rozťahujú cievy v koži, čím sa teplo dostáva opäť z tela von. K úpalu dochádza vtedy, keď sa telo prehreje až tak, že tieto termoregulačné mechanizmy postupne zlyhávajú. V praxi to znamená, že ľudský pot sa nemá ako odparovať, pretože telo viac tepla vytvára, než odvádza. Tým pádom sa organizmus neustále prehrieva.

Kedy vzniká riziko úpalu

Ako sme práve spomenuli, k úpalu dochádza najčastejšie prehriatím organizmu pri dlhom pobyte na slnku. Termoregulačná schopnosť tela zlyháva pri teplotách nad 35°C, a tiež v prípade vysokej vlhkosti vzduchu. Medzi ďalšie rizikové faktory, pri ktorých hrozí vznik úpalu a následne kolapsu, patrí okrem nechráneného pobytu na slnku tiež:

  • nevetraná uzavretá miestnosť
  • masové akcie, najmä hudobné koncerty a športové podujatia
  • zvýšená fyzická námaha
  • nedostatok tekutín
  • cestovanie v prehriatom dopravnom prostriedku
  • nevhodné oblečenie - tesné, obtiahnuté a málo vzdušné (bráni odvádzaniu tepla z tela)

Následky a príznaky úpalu

Keď sa telo začne neprimerane prehrievať, prejaví sa to, samozrejme, aj navonok. Niekedy sa človek začne cítiť horšie v priebehu pár minút, inokedy trvá hodiny, kým sa úpal prejaví zhoršeným stavom. V dôsledku prehriatia organizmu začne prudko stúpať telesná teplota. Krvný tlak klesne, preto sa aj zhorší prekrvenie a tiež okysličenie orgánov, mozog nevynímajúc. Pokožka je suchá, pretože telo sa nepotí, a je aj červená. Človek sa cíti malátne, je unavený a môže mať závraty a bolesti hlavy. Neraz sa objaví aj zvracanie. Je dôležité zasiahnuť včas, pretože následky silného úpalu môžu byť až fatálne. Treba mať na pamäti, že náchylnejší na vznik úpalu sú starší ľudia, ľudia s nadváhou a deti.

Úpal u detí - Ako mu predchádzať?

Je dobré, že úpalu sa dá predchádzať určitými opatreniami. Každý rodič by o nich mal vedieť, aby mohol účinne ochrániť svoje dieťa pred rizikom vzniku úpalu a jeho nepríjemnými následkami. Starším deťom je veľmi dôležité zabezpečiť zvýšený príjem tekutín - a to najmä počas teplých dní, keď sa hrajú vonku na slnku. Vždy by mali mať na hlave pokrývku hlavy, najlepšie takú, ktorá im ochráni aj krk (klobúčik). Deti natierame krémom s dostatočne vysokým ochranným faktorom. V prípade dojčiat by mali rodičia zabezpečiť ochranu celého ich telíčka pred slnkom, vhodné je na to ľahšie oblečenie, ktoré by dieťa malo mať oblečené aj počas kúpania v bazéne alebo v mori. Na odhalené časti tela je potrebné aplikovať krém s ochranným faktorom a s UV filtrom. Pokrývka hlavičky je samozrejmosť.

Ako neprehriať dieťa v šatke alebo v nosiči

Rodičia, ktorí svoje dieťa nosia v šatke na nosenie detí alebo v ergonomickom nosiči, sa často pýtajú, ako nosiť deti v lete, aby svoje bábätko neprehriali. Veď najmä v šatke je dieťatko naviazané natesno, pričom šatka cez jeho telíčko prechádza aj viackrát a každá jedna vrstva môže zvyšovať riziko prehriatia. Vhodné je preto používať jednoduchšie úväzy, prípadne pri úväze kríž s kapsou nechať pruhy šatky po bokoch a nerozprestierať ich cez telo dieťatka v kapse. Veľmi efektívne je používať šatky s vhodnou prímesou, vďaka ktorej bude nosenie vzdušné a príjemné. Takouto funkčnou prímesou je aj tencel, ktorý je veľmi príjemný na dotyk, vzdušný, ľahký a pritom veľmi nosný a zároveň je takmer bezúdržbový. V ponuke Be Lenka šatiek nájdete aj skvelú prímes tencel.

V prípade ergonomického nosiča je skvelou voľbou na nosenie detí v lete letná verzia nosiča so vzdušnou sieťkou. Dieťatko je tak počas nosenia ochladzované, nepotí sa a nosenie sa tak stáva pohodlným pre bábätko aj rodiča.

Vo všeobecnosti platia aj počas nosenia zásady bezpečnosti, aby sme sa vyhli úpalu dieťatka. Obliekame ho do ľahšieho oblečenia, vždy používame klobúčik na hlavičku, ktorý ochráni aj krk dieťatka, rúčky a nôžky natrieme krémom s ochranným faktorom. Nosenému dieťatku zabezpečíme dostatok tekutín v podobe pravidelného kojenia, alebo, ak ide o staršie dieťatko, vždy máme poruke fľašku s vodou na doplnenie tekutín a osvieženie.

Čo robiť pri úpale

Keď si všimneme akýkoľvek príznak úpalu u dieťaťa, alebo u dospelého, je potrebné ihneď zasiahnuť a podať prvú pomoc. Človeka s úpalom premiestnime do tieňa, ak sme vonku, v prípade domáceho prostredia ho presunieme do dobre vetranej miestnosti. Uvoľníme mu oblečenie a usadíme ho do polosedu (iba ak je pri vedomí, ak úpal už spôsobil bezvedomie, uložíme človeka do stabilizovanej polohy).

Následne začneme telo správne ochladzovať. Používame vlažnú vodu, ktorou potierame telo. Prikladáme studené obklady, alebo ľadové obklady na krk, podpazušie a slabiny. Vhodné je tiež ochladiť telo kúpeľom vo vlažnej vode, alebo sprchou.

Upozornenie: Telo postihnutého ochladzujeme iba dovtedy, kým jeho telesná teplota neklesne pod hodnotu 38,5 °C. Vtedy s ochladzovaním prestaneme, pretože pri nižšej telesnej teplote by mohol človek postihnutý úpalom upadnúť do šoku. Nikdy nepodávame lieky na znižovanie horúčky!

Ak človek dostal úpal zo slnka, na podráždenú pokožku natrieme prípravok s obsahom pantenolu, ktorý príjemne chladí, ale zároveň lieči. Vždy je potrebné zabezpečiť dostatočný príjem tekutín, pričom úplne najlepšie je pitie vody s trochou soli (jedna čajová lyžička sa rozpustí v jednom litri vody). Vhodné sú aj športové nápoje či trošku osladený čaj s vyžmýkaným citrónom. Dôležité je tiež zabezpečiť dobré vetranie a prúdenie vzduchu v miestnosti, v ktorej je človek uložený - napríklad formou ovievania alebo pomocou ventilátora.

Kedy volať lekára?

Ak by sa príznaky úpalu nezmiernili do tridsiatich minút, alebo ak sa dostavia aj príznaky ako zmätenosť, neváhame a voláme zdravotnú pohotovosť. Rodič môže detskému lekárovi zavolať aj hneď, ako si všimne príznak úpalu u svojho dieťaťa. Ak si rodič nie je niečím istý, vždy je lepšie včas sa poradiť s odborníkom, než potom zúfalo hľadať pomoc.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu