Ako otehotnieť?

Be Lenka logo Be Lenka
29.08.2022
Ako otehotnieť?

Ako otehotnieť, a tým myslíme už samotnú aktivitu, pri ktorej dochádza k počatiu, vysvetľovať nemusíme. Ak ste cielene zablúdili na tento článok, asi už viete, že to nie je o včielkach a kvietkoch ☺. Povedzme si spoločne skôr o tom, ako sa na tehotenstvo pripraviť, čo očakávať ak chceme otehotnieť a ako si v tomto procese môžeme prikloniť karty na našu stranu, a teda ako otehotnieť v širšom spektre.

Obsah článku

Chceme bábätko, čo teraz?

Vynosiť dieťatko je pre organizmus ženy náročná skúška. Počas tehotenstva telo ženy maká ako vysoko výkonný stroj, ktorý nielenže zabezpečuje chod jedného organizmu (matky), zároveň vytvára, rastie a tvorí druhý (dieťatko). Preto je dobré, keď sa rozhodneme pre založenie rodiny, alebo jej rozšírenie, sa na toto obdobie pripraviť. Ako?

Zbavíme sa zlozvykov

Fajčíme? Prestaneme. Málo spíme? Začneme spať viac. Máme problém s váhou? Poradíme sa s odborníkom ako riešiť podváhu alebo nadváhu. Ani jeden z extrémov totižto nenapomáha ani procesu otehotnenia, ani samotnému tehotenstvu. Nikto nehovorí, že žena má mať miery 90-60-90 a váhu 60 kg. To vôbec nie. Hovoríme o relatívne širokej škále, kedy je váha osoby zdravá. A vôbec to nemusí byť váha modelky ☺.

Máme sedavé zamestnanie a doma málo sa hýbeme? Začneme sa hýbať viac. Okrem toho, že je pohyb celkovo prospešný pre zdravie, tak je pohyb v tehotenstve veľmi dôležitý. Pomáha telu znášať záťaž, uľavuje od bolesti a navyše slúži ako dobrá príprava na pôrod držať si telo zdravo v kondícii. Cvičiť v tehotenstve sa však odporúča jedine v prípade, že sme boli zvyknuté cvičiť aj predtým. Neodporúča sa začínať so žiadnou novou aktivitou až v tehotenstve. Ak ale nestíhame cvičiť, zaradíme do programu aspoň prechádzky a viac budeme chodiť pešo. A tak to budeme praktizovať aj v tehotenstve.

Začneme dbať na zdravý jedálniček. Telu potrebujeme dopriať dostatok živín, ktoré bude potrebovať v čase „výroby“ nového človiečika. Ono je to totiž tak, že telo v prvom rade dáva bábätku a berie matke. Preto sa nemusíme báť, telo sa postará o to, aby dieťatko v brušku malo dostatok výživy. Doplatí na to ale matka, ktorej bude chýbať. Preto chceme mať zdravé telo, dostatočný prísun vitamínov a minerálov.

Začneme užívať tehotenské vitamíny. V prípade, že sa chystáme na plodenie bábätka, je dobré začať užívať špeciálne vitamíny určené pre tehotné alebo pre snažilky. Napríklad taká kyselina listová je veľmi dôležitá pri raste nového človeka a zo stravy jej nevieme prijať dostatok. Rovnako dôležité je železo. A v čase tehotenstva vlastne všetky vitamíny a minerály ☺. Užívanie suplementov na to určených dokonca dokáže pomôcť pri samotnom procese plodenia dieťatka.

Spoznajme svoje telo 

Jedna z najlepších vecí, ktoré môžeme pre seba ako ženy spraviť, je spoznať svoje telo. Všeobecne, nielen kvôli snahe otehotnieť. Rozumieť svojmu cyklu, ovulácii, vie do veľmi veľkej miery nakloniť šance v náš prospech pri snahe o dieťatko.

Metód, ako spoznať svoj cyklus, zistiť kedy ovulujeme a teda máme plodné dni, je neúrekom. Dajú sa zohnať ovulačné testy, teplomer bazálnej teploty. Dá sa sledovať konzistencia a stav cervikálneho hlienu, či niektoré ženy dokonca počas ovulácie cítia bolesť, keď praskne folikul na vaječníku a uvoľní sa vajíčko. Ideálne je všetky poznatky si zapisovať do appky, ktorá sleduje cyklus a tá po pár mesiacoch na základe algoritmu dokáže vytvoriť celkom presnú predikciu ovulácie a plodných dní. Prečo je ovulácia v procese otehotnenia tak kľúčová si vysvetlíme teraz.

Tajomstvo počatia

Na to, aby sa spojenie podarilo a aby úspešne došlo k počatiu, musí byť splnených viacero podmienok. Preto snaha o dieťatko trvá niekedy aj mnohé mesiace, lebo v prípade úspešného počatia hovoríme naozaj o pár hodinách, kedy k tomu môže dôjsť. A to musia byť splnené ešte iné podmienky. Ale pekne poporiadku. Začne tou najdôležitejšou podmienkou – ovuláciou. Bez nej by to totiž nešlo. 

Čo je to ovulácia?

Zjednodušene povedané, pri ovulácii sa z vaječníka uvoľňuje vajíčko, ktoré má približne 12-24 hodín na to, aby bolo oplodnené. K ovulácii dochádza približne v polovici cyklu. Keďže sa okno, v ktorom môže dôjsť k oplodneniu, ráta doslova na hodiny, je vcelku prospešné vedieť, kedy k tomuto oknu dochádza. Preto sme si písali, že jedným z dôležitých krokov v procese chystania sa na bábätko je poznať svoje telo a vedieť, kedy ovuluje a má plodné dni. V čase ovulácie je teda jediná šanca, že mužove spermie sa vydajú na misiu so šťastným koncom. Keďže spermie nie sú nesmrteľné, vedia sa dožiť približne 5 dní, a niekedy ani najrýchlejšie, odporúča sa mať sex 5 dní za sebou pred očakávanou ovuláciou, v deň ovulácie a prípade jeden po ňom. Takto je vysoká šanca, že spermie, ktoré si pomaly razia cestu smerom za vajíčkom dorazia do miesta určenia vo vajcovode, kde sa stretnú s vyplaveným a čakajúcim vajíčkom. Samozrejme to, že sa tieto dva genetické materiály stretnú ešte automaticky neznamená, že sa nejakej spermii podarí preniknúť do vajíčka. V tomto prípade to už ale nevieme my nejak ovplyvniť a tu je to naozaj o prírode a náhode. Vedci dokonca nedávno zistili, že to ani tak nie je o tom, že najsilnejšia spermia vyhráva, ale o tom, ktorú spermiu sa vajíčko rozhodne pustiť do vnútra. Naozaj zaujímavý poznatok. Vieme teda, že na to, aby došlo k oplodneniu musia byť splnené podmienky – vajíčko v čase ovulácie musí stretnúť preživšie spermie a musí ich do seba vpustiť. Následne vajíčko cestuje do maternice, kde ho už čaká mäkučká výstelka. Oplodnené vajíčko sa v tejto výstelke zahniezdi, neoplodnené spolu s výstelkou opúšťa telo v podobe menštruácie. Aj tu platí, že vajíčko sa môže ale i nemusí udržať, prípadne môže dôjsť k oplodneniu mimo maternice. Vtedy dochádza k život ohrozujúcemu stavu – mimomaternicovému tehotenstvu

Ak by sme nevedeli svoje plodné dni, mohli by sme sa snažiť o sto šesť, ak by sme ale náhodou netrafili plodné okno mohli by sme sa na dieťatko tešiť zbytočne. To, aby vznikol nový život, chce teda istú dávku šťastia a malej pomoci plánovania.

Ako si pomôcť?

Ak si chceme pomôcť a maximalizovať svoje šance, držíme sa nasledovného:
  • Máme sex pravidelne (a užívame si ho ☺ Orgazmus totižto spôsobuje kontrakcie svalov a tým dokáže dať spermiám raketový štart, čiže sa do miesta určenia dostane väčšie množstvo životaschopných jedincov)
  • Máme sex v úzkom okne okolo ovulácie
  • Udržiavame aktívny život a optimálnu hmotnosť
  • Po pohlavnom styku je dobré ostať ležať a nechať telo robiť svoju prácu. Ak by sme sa hneď postavili, gravitácia by ju mohla značne bojkotovať. Takže nie nie, gravitáciu v tomto prípade úplne nechceme ☺
  • Nestresovať sa, nesnažiť sa za každú cenu. Prácu na bábätku si treba užiť, nebrať ju ako povinnú jazdu a spraviť z nej galeje
Čomu sa naopak vyhnúť, ak sa chceme snažiť o bábätko a prikloniť si osud tak troška bližšie na našu stranu?
  • Fajčenie – okrem bežne známych negatív fajčenia treba povedať, že fajčenie ovplyvňuje hladinu estrogénu a teda má priamy vplyv na ovuláciu (a nie je to veru dobrý vplyv)
  • Pitie alkoholu
  • Veľký príjemne kofeínu
  • Vysoko-záťažové intenzívne cvičenie (posledné výskumy dokázali, že prehnané vysoko-záťažové cvičenie môže spôsobovať pokles plodnosti, takže všetko s mierou)
Čomu by sa mali vyhnúť muži?
  • Príliš obtiahnutú spodnú bielizeň a tesné nohavice
  • Počítač položený na stehnách
  • Fajčenie
  • Nadváha
  • Alkohol 
  • Štúdie dokonca ukazujú, že muži, ktorý telefonujú cez hands-free a pritom majú svoj telefón v prednom vačku na nohaviciach v blízkosti pohlavných orgánov majú horší spermiogram
  • Sója alebo edamame fazuľky môžu negatívnym spôsobom ovplyvňovať kvalitu spermií, presnejšie povedané množstvo spermií v ejakuláte

Babymoon – dovolenka na splodenie potomka ☺

Ak sa snažíme o bábätko ale moc sa nám nedarí, môže za to veľkej miery určite aj stres a nervozita z toho, že na niečo tlačíme a nedarí sa nám. K tomu treba pridať každodenné starosti a povinnosti a máme antikoncepciu ako vyšitú. Preto v poslednej dobe teší veľkej popularite takzvaný babymoon (inšpirované anglickým honeymoon – medové týždne, alebo svadobná cesta). Mnoho párov, ktorí práve kvôli stresu nedokážu počať dieťatko, sa vydajú na dovolenku s jednoznačným cieľom – upokojiť sa, odhodiť stres, uvoľniť sa a skúsiť popracovať na bábätku v nestresovom prostredí, mimo domova, práce a bežných povinností. Ono totižto jedným z faktorov, ktorý výrazne ovplyvňuje šance na otehotenie je psychika. Rozhádzaná, vystresovaná a strhaná žena má výrazne nižšie šance otehotnieť, ako žena ktorá sa dá do kľudu a netrápi ju stres. Mnoho párov si z babymoon-u odnášalo nielen oddýchnutú psychiku, ale aj malý život v brušku ženy. Ak sa teda rozhodneme naplánovať si takúto špeci dovolenku, ideálne je plánovať ju práve v čase našich plodných dní. Ak by sme šli len tak ledabolo, nepomohli by nám ani tri takéto babymoon-y ☺. 

Čo robiť, ak sa nedarí?

V prvom rade nezúfať. Samozrejme, ak už sa raz rozhodneme pre bábätko, tak pohľad na každý negatívny test či každý začiatok menštruácie bodá do srdca ako tisíc dýk. Snáď neexistuje snažilka, ktorá by si pri negatívnom teste povedala, neva, ideme ďalej, nič sa nedeje. Každý neúspešný pokus je malé zlomenie srdca a dúfanie, veď raz sa to podarí. Kedy je ten správny čas vyhľadať pomoc a dozvedieť sa dôvody, prečo je každý test negatívny? Lekári sa zhodujú na tom, že ročné časové obdobie snaženia sa o dieťatko je absolútne v norme a netreba sa ničoho báť. Štatistky ukazujú, že približne 8 z 10 žien aktívne sa snažiacich o potomka sa podarí otehotnieť v priebehu jedného roka. Ak sú naše pokusy neúspešné aj po roku, je namieste začať pátrať po príčine. 

V prvom rade sa žena poradí so svojim gynekológom, ktorý spraví všetky potrebné vyšetrenia aby zistil, či je všetko v poriadku a či na strane ženy nie je nejaký problém sabotujúci pokusy o otehotnenie. Ak sa problém nenájde, zvykne vyhľadať odborníka mužská polovička. Tomu sa spraví spermiogram, pri ktorom sa zistí stav jeho spermií – ich vitalita, početnosť a životaschopnosť. Na základe týchto vyšetrení zhodnotí odborník na liečbu neplodnosti stav a navrhne možné riešenia. Niekedy pomôže dobre nastavená liečba, inokedy sa odporučí IVF – umelé oplodnenie. Prípadne sa pár môže rozhodnúť pre adopciu, ak z nejakých dôvodov nechce, alebo si nemôže dovoliť podstúpiť cestu umelého oplodnenia. Nech je cesta aká je, vytúžené dieťatko nemusí byť len snom, ale realitou.

Proces počatia je opradený mnohými tajomstvami a len jeho malá časť je v našich rukách. Na to, aby sa z obyčajného vajíčka a obyčajnej spermie stal neobyčajný nový život, musí byť splnených mnoho podmienok. A to vo veľmi úzkom časovom okne. Preto je cesta za dieťatko často strastiplná, naplnená smútkom i slzami, očakávaním a nádejami. O čo by to bolo jednoduchšie, keby to fakt bolo ako s tými včielkami a kvetinami ☺ No ono tak nie je, a o tom je život. Práve preto by sme si tento malý zázrak mali o to viac vážiť, keď si uvedomíme, aká k nemu vedie zložitá cesta a že ono je to celé fakt dielom veľkej náhody. My síce vieme pridať svoju ruku k dielu a nakloniť trošku váhy osudu na našu stranu, no hlavné a konečné slovo má v tom príroda. My sa môžeme len zdravo žiť, poznať svoje telo, pravidelne sa „mojkať“, držať hlavu v kľude a nestresovať sa a tým sa pokúsiť prírodu trošku popostrčiť, trošku je pomôcť.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu