Ako uviazať novorodenca do šatky na nosenie

Be Lenka logo Be Lenka
22.08.2018
Ako uviazať novorodenca do šatky na nosenie

Nosenie detí je jednou z krásnych a navyše úžasne prínosných metód, ako sa starať o svoje dieťatko, pretože vďaka tomu, že je dieťatko od začiatku nosené, osvojuje si a učí sa všetko, čo pre život od príchodu na svet potrebuje. Nosené deti, ktorým mamičky doprajú „pobyt“ v šatke, sa dokážu rýchlejšie adaptovať na tomto svete, budujú si zdravie, fyzicky i psychicky sa veľmi dobre vyvíjajú. Nosenie je úžasne priaznivé pre dieťatko aj preto, že pri takomto blízkom kontakte s mamou sa novorodencovi dokáže stabilizovať telesná teplota, tlak, srdcová frekvencia a celkovo sa cíti veľmi dobre a v bezpečí. Veď kde inde by mu malo byť lepšie, než blízko srdca svojej maminky? :-)

Obsah článku

Dnes majú rodičia na výber skutočne veľké množstvo rozličných ergonomických nosičov a šatiek na nosenie detí, žiaľ, aj tých neergonomických. Na nosenie novorodenca je najvhodnejšia šatka na nosenie detí a nie hneď od začiatku nosič. Nechceme tým povedať, že neexistuje nosič pre novorodenca. Šatka je však, čo sa týka presnosti doťahovania, nenahraditeľná. Rodičia môžu šatku na nosenie detí dotiahnuť úplne na mieru malého telíčka svojho novorodeniatka, čo by v ergo nosiči nedocielili úplne rovnako presne. Je veľmi dôležité, aby bola vždy v šatke aj v nosiči zabezpečená správna ergonomická poloha počas nosenia, zvlášť v prípade novorodencov, ktorých telíčko je veľmi krehké. Aby rodičia vedeli vybrať správnu nosiacu pomôcku pre svoje dieťatko a aby sa tak vyhli tomu, že by snáď pre svojho novorodenca zaobstarali neergonomický nosič, akým je klokanka, ktorá umožňuje nosenie detí tvárou dopredu, mali by poznať zásady nosenia detí.

Ako uviazať novorodenca do šatky

Naširoko, dostatočne vysoko a v správnej polohe vzhľadom na kĺbiky a chrbticu. V šatkách na nosenie detí aj v ergonomických nosičoch musia byť detičky uložené tak, aby boli splnené základné zásady nosenia. Patrí medzi ne:

1. Ergonomická M poloha a podsadenie naširoko

Ako uviazať novorodenca do šatky, aby v nej sedel naozaj správne? Túto otázku si kladie nejedna mamička, ktorá nosenie novorodenca na rukách zahnala do kúta a rozhodla sa pre šatku na nosenie detí :-) Novorodenca ukladáme do šatky tak, že mu pomaličky rozširujeme nožičky tak, aby boli kolienka o niečo vyššie ako zadoček. Vznikne nám tak poloha, kedy sú nožičky a zadoček do tvaru písmenka M. Nožičky však nikdy bábätku nerozširujeme nasilu. Maličké detičky môžu mať nôžky „na žabku“, čiže bližšie k telíčku. Aj v tomto prípade však musia nožičky so zadočkom kopírovať písmenko M.

Upozornenie:  Dupačky na nosenie v šatke a v nosiči nie sú vhodné, pretože bránia sedeniu naširoko. Keď dieťatku rozšírite nožičky v dupačkách, môže sa stať, že mu budú v prednej časti nepríjemne sťahovať pršteky, alebo ho budú niekde inde omínať.

2. Zaoblený chrbátik

Prirodzená poloha pre novorodenca v šatke je so zaguľateným chrbátikom. Novorodenci majú prirodzene zakrivenú chrbticu do tvaru písmenka C, pretože práve v takejto schúlenej polohe boli deväť mesiacov uložení v maternici. Po narodení je novorodenec pripravený na to, že sa bude v takejto polohe so zaobleným chrbátikom nachádzať. Preto sa mamičky ani oteckovia naozaj nemusia báť, že by nosenie novorodenca v šatke bolo zlé pre detskú chrbticu. Keď mamička zabezpečí správnu polohu nožičiek a správne podsadenie, chrbátik sa správne zaguľatí sám. Tým, že je dieťa podsadené tak, že má zadoček nižšie ako kolienka, jeho chrbtica sa automaticky prispôsobí. Potom už len mamička svojho novorodenca natesno (ale príjemne natesno) v šatke dotiahne, čím jeho chrbátik v šatke spevní a dieťatko tak nebude prepadávať na jednu alebo na druhú stranu. V šatke bude úplne dokonale fixované v tej správnej a zdravej ergonomickej polohe.

3. Opora hlavičky novorodenca v šatke

Novorodenec a maličké deti, ktoré ešte samé neudržia svoju hlavičku, ju musia mať vždy dostatočne fixovanú. Platí to tak v prípade šatiek na nosenie detí, ako aj v prípade ergo nosičov. Nosič Be Lenka 4ever má veľmi dobre riešenú fixáciu hlavičky – v hornej časti chrbtovej opierky sú umiestnené sťahovacie šnúrky, ktoré stačí stiahnuť a zaistiť na háčiky. Stiahnutím šnúrok sa horná časť nosiča pri hlavičke bábätka akoby vystuží a lepšie priľne k hlavičke dieťatka, takže hlavička bude veľmi dobre fixovaná. Nosiče majú navyše aj vyvýšenú hornú časť pri hlavičke dieťaťa, takže aj tento spôsob zaručuje, že hlavičku bude nosič pekne efektívne držať. Nosiče Be Lenka 4ever sú určené pre deti od približne troch mesiacov, v závislosti od veľkosti bábätka v uvedenom veku. Nedávno u nás bola mamička s bábätkom, ktoré malo dva mesiace a nosič Be Lenka 4ever mu padol ako uliaty :)

4. Správna výška

Ako uviazať dieťa do šatky na nosenie tak, aby bolo v správnej výške? Čo znamená, že dieťa je príliš nízko a ako zistím, že už je priveľmi vysoko? Aj tieto otázky je potrebné zodpovedať, pretože správna výška tiež celkové nosenie ovplyvňuje. Dieťa by malo byť v ergonomickom nosiči a v šatke na nosenie detí uložené tak vysoko, aby jeho hlavička bola približne v úrovni vášho krku. Správnu výšku si môžete otestovať sami tak, že mierne skloníte hlavu a mali by ste dokázať pobozkať dieťatku hlavičku. Ak je to bezproblémové, dieťatko máte správne vysoko. Ak by to bolo komplikované a na dieťatko by ste dočiahli veľmi zle, musíte si ho dať vyššie.

Šatkovanie novorodencov

Keď sa rodičia rozhodnú, že svoje dieťa budú nosiť v šatke, vyberú si zo širokej ponuky šatiek na nosenie detí so vzorom mandala, triangel, pavučinka, krajka, hviezdičky či motýle v krásnych farbách, no a potom prichádza na rad tá praktická časť: viazanie novorodenca do šatky. Niektorí rodičia sa už len pri pohľade napríklad na návod na viazanie šatky zľaknú, pretože sa im to zdá veľmi komplikované. Hovorí sa, že zdanie klame, no a platí to aj v prípade viazania šatky. Nie je to také ťažké, ako to mnohým na prvý raz pripadá. Každá mamička i otecko sa do toho určite po pár naviazaniach dostane, nájde si spôsob viazania, ktorý mu/jej bude najviac vyhovovať a onedlho už pôjde všetko ako po masle :) Ak sa teda aj vy radíte k zástupu nosiacich mamičiek a oteckov, alebo sa k nemu ešte iba chcete pridať, je na čase urobiť prvý krok - naučiť sa, ako sa viaže šatka na nosenie detí.

Viazanie šatky pre novorodenca

Prvým krokom, ešte pred tým, než sa do prvého viazania pustíte, je sám sebe povedať, že prvé viazanie šatky pre bábätká nemusí vôbec vyzerať bezchybne a perfektne. Možno sa stane, že šatku nebudete mať úplne perfektne dotiahnutú, ale vedzte, že to naozaj vôbec nevadí. Je úžasné, že ste sa rozhodli svoje dieťatko nosiť, tak sa predsa nenecháte zopár počiatočnými neúspechmi odradiť, no nie? :-)

Kríž s kapsou - návod

Základným úväzom, ktorý odporúčame naučiť sa ako prvý, je kríž s kapsou vnútri. Tento úväz je vhodný pre novorodencov, ale aj na nosenie veľkých detí na konci nosiaceho obdobia, je to veľmi univerzálny a obľúbený úväz. Tak poďme nato:

  1. Nájdeme si stred šatky - každá šatka na nosenie detí má stred označený štítkom na hornom aj spodnom leme (okraji). Šatku máme pred sebou rozprestretú. Stredový štítok si pridržíme na hrudi.
  2. Ľavou rukou držíme stredový štítok, vystretou pravou rukou v smere doprava držíme horný lem šatky.
  3. Pravou rukou vedieme šatku poza chrbát na ľavé rameno. Na rameno prehodíme celú časť šatky, ktorú sme viedli poza chrbát. Dávame pozor, aby sa šatka neprekrútila, horný lem musíme mať pri krku.
  4. Postup zopakujeme aj na ľavej strane - Pravou rukou pridŕžame stred šatky na hrudi, ľavou rukou vedieme šatku poza chrbát na pravé rameno. Opäť dávame pozor, aby sa nám šatka neprekrútila.
  5. Na chrbte nám z popruhov šatky vznikol kríž, vpredu na hrudi máme kapsu, do ktorej budeme ukladať dieťa.
  6. Kapsu si povolíme a mierne zrolujeme nadol.
  7. Vezmeme do náručia dieťatko tak, aby bolo tváričkou k nám.
  8. Položíme ho na seba hlavičkou k ramenu, istíme mu chrbátik a krčnú chrbticu.
  9. Do pripravenej kapsy vkladáme dieťatko. Najprv jeho nôžky, ktoré musia ísť až pod kapsu - v úväze sú nožičky od chodidiel až po kolienka zo šatky von.
  10. Súbežne s tým, ako dieťatku dávame nožičky do kapsy, mu nôžky rozširujeme do ergonomickej M polohy. Pri novorodencoch je veľmi dobré mierne sa pri tom hýbať v bokoch, čím si dieťatko prirodzene aj samo dá nožičky naširoko.
  11. Keď nám už dieťatko sedí v ergonomickej M polohe, vyhrnieme kapsu cez celý jeho chrbátik až za krčnú chrbticu.
  12. Spodnú časť šatky pod zadočkom dieťatka zasunieme medzi nás a dieťatko.
  13. Jednou rukou držíme dieťatko, druhou rukou chytíme horný lem šatky pri našom krku a zatiahneme. Ťaháme smerom dohora, postupne akoby do harmoniky prechádzame od horného po spodný lem šatky. Mali by sme cítiť, ako sa úväz spevňuje.
  14. Keď máme jednu stranu dotiahnutú, podoťahujeme aj druhú stranu. Dotiahnutý popruh šatky pridŕžame spolu s bábätkom, aby nám úväz nepovolil, zatiaľ čo druhou rukou doťahujeme druhú stranu.
  15. Úväz máme dotiahnutý. Chytíme obidva popruhy šatky na pravej a na ľavej strane a pod zadočkom dieťatka popruhy prekrížime. Následne popruhy vedieme popod nožičky dieťatka smerom dozadu za náš chrbát, kde ich zaviažeme na dvojitý uzol.
  16. Ak sa vám zdá, že je potrebné ešte dofixovať hlavičku dieťatka, môžete to urobiť nasledovne: Vezmite kúsok nejakej látky (celú látkovú plienku nie) a látku zrolujte. Zrolovanú látku priložte k hornému lemu šatky, ktorý má bábätko pri hlavičke a šatku spolu s látkou mierne zarolujte. Takto vytvoríte efektívnu výstuž, ktorá bude pekne držať hlavičku dieťatka.

Čo hovorí na nosenie detí v šatke ortopéd?

Názory odborníkov na nosenie detí sa rôznia. Väčšina z nich sa však prikláňa k tomu, že nosenie detí v šatke a v nosiči je pre dieťa veľmi dobré.

"Pri zachovaní správnych podmienok je pre zdravie dieťaťa nosenie veľmi prospešné a prínosné. Je však dôležité uvedomiť si, najmä v prípade novorodencov, že uloženie dieťaťa do šatky alebo nosiča musí vždy zaručovať správnu polohu a podporu chrbtice i nôh z dôvodu pokračujúceho vývinu kĺbov. Nosiče Lenka sú kvalitne zhotovené a spĺňajú všetky ergonomické požiadavky. Vyvýšená chrbtová opierka zabezpečuje ideálnu oporu hlavy dieťaťa, bedrový pás podporuje správne podsadenie,"

vyjadril sa ortopéd MUDr. Richard Durmis.


Toto jeho vyjadrenie dopĺňa neurologička MUDr. Alena Nemcová:

"V ambulancii detského neurológa je veľmi častým problémom diastáza brušných svalov s následnou juvenilnou kyfózou (vyklenutie chrbátika v krížovej časti). Práve nosenie bábätiek v ergonomických nosičoch núti dieťatko zapájať paravertebrálne (príchrbtové) svalstvo v hrudnej a hlavne krížovej oblasti, čím prospieva k správnemu vývoju hlbokého muskulárneho svalstva v danej oblasti. Z vlastných skúseností môžem povedať, že nosené deti mávajú zriedkavejšie reflux a kolikové bolesti bruška. Lenka nosiče sú navrhnuté tak, aby spĺňali všetky požiadavky správneho a ergonomického nosenia, to znamená nožičky v správnej polohe, zaguľatený chrbátik a kapucka, ktorá zabezpečuje podporu hlavičky. Keďže sú nosiče rastúce, krásne sa prispôsobia bábätkám rôzneho veku."


Tu nájdete návod ako uviazať novorodenca do šatky na nosenie detí. V hlavnej úlohe je Lenka :-)

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 5% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu