Ako vybrať meno pre dieťa

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Ako vybrať meno pre dieťa

Niekto má v tom už dávno jasno, iné páry si nad menom pre svoje dieťatko lámu hlavu celé mesiace, dokonca až do poslednej chvíle - do samotného pôrodu. Vybrať meno je zodpovedná úloha, keďže tento „zhluk písmenok“ bude váše dieťa sprevádzať celý život a bude jeho identitou.

Určite aj vy poznáte niekoho vo svojom okolí, kto celý život „trpí“ kvôli svojmu menu. Kým pri priezvisku už toho veľa nezmôžeme (napríklad taký Matej Nechutný), krstným menom môžeme aspoň trošku zmierniť následky nie práve ideálneho priezviska. Avšak platí to aj naopak: krásne, ľúbozvučné priezviská vieme veľmi rýchlo sprzniť atypickými menami (India Kováčová).

V minulosti to mali rodičia o čosi jednoduchšie. Dieťa buď pomenovali po sebe, alebo po starých rodičov, poprípade ho obdarili menom, ktoré na deň jeho narodenia pripadlo v kalendári. Dnes možno až príliš špekulujeme, ako nášho potomka nazvať, aby bolo jeho meno originálne a aby na nás nevyskakovalo z každého kúta.

Keď už uvažujeme takto, mali by sme aj zhodnotiť, aký to môže mať dopad na budúcnosť nášho dieťaťa. Nám sa síce jeho meno môže páčiť, ale čo keď bude na posmech spolužiakom v škole? Veď určite si dobre pamätáte na staré dobré školské časy a na úprimnosť a ľstivosť niektorých vrstvovníkov. Napríklad taká Blanka, Ružena, Nadežda, Dionýz či Viťazoslav by to v kolektíve na základnej škole asi nemali na ružiach ustlané (aj keď, samozrejme, ide o pekné slovenské mená ).

Každopádne svoje dieťa nejako pomenovať musíme, kedže to prikazuje legislatíva. Konkrétne Zákon o mene a priezvisku Národnej rady Slovenskej republiky (č. 300/1993), ktorý hovorí, že každý musí mať meno a priezvisko. A ak sa rodičia nedohodnú, o mene rozhodne súd.

Aké zásady platia pri zápise mena do matriky?

  • dieťa môže mať aj viac mien, maximálne však tri. Môže ísť aj o cudzojazyčné mená
  • meno nemôže byť hanlivé alebo neosobné (stolička, pero, dom), dieťa nemožno pomenovať rovnako ako jeho staršieho súrodenca
  • dievčatko nemože dostať chlapčenské meno a naopak (neplatí to, ak ide o cudzojazyčné meno, ak je teda všeobecne známe, že takéto použitie mena je v súlade s tradíciou štátu, kde sa takéto meno používa – napríklad Alex, Charlie, Kai atď. - tzv. unisex mená).

Výber mena podľa priezviska

Tak už vieme, čomu sa vyhnúť, aby sme nemali problémy na matrike. No ale ako vybrať to najkrajšie spomedzi toľkých mien? Jazykovedci odporúčajú, aby sme sa pri výbere zamerali najmä na dĺžku mena a výslovnosť.

Dĺžka mena

  • ak ste nositeľom dlhého priezviska, napríklad Kvašňovský, odporúča sa k nemu voliť krátke krstné meno, napríklad Ján Kvašňovský... Určite to znie lepšie ako Stanislav Kvašňovský (Lea Kvašňovská / Magdaléna Kvašňovská) či nie?
  • máte krátke priezvisko? Tak môžete experimentovať aj s „obsahovo obšírnejšími“menami". Napríklad Timotej Piš alebo Michaela Pišová. Znie to lepšie ako Hugo Piš alebo Ema Pišová, či nie? Problémom krátkych mien je najmä ich prepočuteľnosť

Výslovnosť

Pri vyslovovaní niektorých mien si ľudia priam skáču po jazyku. Odborníci na výslovnosť odporúčajú, aby sme sa vyhýbali spájaniu krstného mena, ktoré končí na začiatočné písmenko priezviska - napríklad Blahoslav Vojtek, Gabriel Lacko, Miriam Majerčíková. Alebo na párovanie mien a priezvísk, ktoré obsahujú problemové hlásky ako „r“, „l“ a „s“ – napríklad Patrik Kolárik či Barbora Lazarová

Máte priezvisko, ktoré sa zhoduje s menami v kalendári? Napríklad Martin, Tomáš či Matúš? V tom prípade je dobre dieťaťko pomenovať tak, aby nikto nebol na pochybách, či ide o priezvisko alebo krstné meno: napríklad Timotej Martin, Richard Tomáš či Stanislav Matúš

Ako vybrať meno pre dievča a chlapca

Na každý deň v mesiaci pripadá v kalendári minimálne jedno meno (s výnimkou 1. januára a 1. mája), takže inšpirácií je viac ako dosť. Každopádne dlhodobo sa na najvyšších priečkách obľúbených dievčenských mien držia mená ako Sofia, Ema či Nina a chlapčenských: Jakub, Samuel alebo Filip.

Tento rok sú na Slovensku veľmi populárne zahraničné mená, ako Lucas, Leo či Isaac a z dievčenských Mila, Thea alebo Zoe.

Pre zaujímavosť: viete, ako vznikli priezviská?

V minulosti mali ľudia len jedno meno. Prvé priezviská sa začali používať v 10. storočí a odvodzovali sa od mien otca (Pavlov), lokality (Krásnohorský) alebo remesla (Kováč), ktoré dotyčný vykonával. Priezviská tzv. prídomky používali najmä šľachtici a ovodzovali sa od miest, kde pôsobili.

V Rakúsku – Uhorsku sa povinnosť používať priezviská ustanovila na konci 18. storočia za vlády Jozefa II. Odvtedy museli ľudia spolu s menom uvádzať na úradných dokumentoch aj priezvisko. Medzi najpoužívanejšie priezviská na Slovensku patria v súčanosti: Horváth, Kováč, Varga, Tóth, Nagy, Baláž, Molnár, Balog atď. No neznejú moc slovensky, že? 

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu