Žilinčanka Lenka Cenigová Gajarská: Z majsterky sveta v skoku do diaľky je úspešná podnikateľka

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Žilinčanka Lenka Cenigová Gajarská: Z majsterky sveta v skoku do diaľky je úspešná podnikateľka

Lenku Cenigovú, za slobodná Gajarskú, nemusíme dnešnej generácii mladých mamičiek veľmi predstavovať. Poznajú ju ako úspešnú podnikateľku, ktorá zabodovala a stále boduje na trhu s pomôckami na nosenie deti. Tí ostatní skôr Lenku poznajú ako výbornú športovkyňu, ktorá excelovala na poli atletiky. Aj napriek telesnému hendikepu patrila Lenka medzi svetovú atletickú špičku. Dnes sa okrem dvoch titulov majsterky sveta v skoku do diaľky teší aj z titulu trojnásobnej mamičky.

Žilinčanka Lenka Cenigová Gajarská sa narodila bez lakťovej časti pravej ruky.  Príroda však nešetrila na jej húževnatosti, optimizme a nadhľade, ktoré ju dostali až tam, kde je teraz – darí sa jej v súkromnom aj pracovnom živote a ešte sa hrdí aj titulom majsterky sveta. Ako to dokázala?

Talent na šport v sebe Lenka objavila už na základnej škole. „Keď som mala desať rokov, na telesnej výchove sme začali s behmi. Vtedy som zistila, že mi to celkom ide. Poprosila som učiteľa telesnej výchovy, či by mi vedel poradiť, kde by som mohla behávať. Odporučil mi klub Slávia Žilina,“ spomína na svoje športové začiatky 33- ročná Lenka Cenigová Gajarská.

Sparťanské začiatky

Lásku k športu Lenka zdedila po otcovi, bývalom futbalistovi. „Na začiatku ho moja atletická kariéra až tak veľmi nezaujímala, lebo som začínala s cezpoľnými behmi, ktoré neboli úplne pre mňa. Nejako extra som v nich nevynikala – vždy som skončila v strede štartového poľa. Potom však jeden tréner v atletickom klube, kde som pôsobila, zistil, že mám celkom dobrý odraz. A tak sme začali trénovať skoky do výšky a diaľky. A vtedy do toho vstúpil aj môj otec, vďaka ktorému sa mi podarilo rozbehnúť dráhu športovkyne,“ rozpráva.

Lenka Cenigová je nositeľka 2 titulov v skoku do výšky

Lenka bola rodený talent. Už na prvých pretekoch, ktorých sa zúčastnila, skončila medzi zdravými športovcami v skoku do diaľky na prvom mieste. „Začiatky na tréningoch boli naozaj sparťanské. Kým ostatné kluby vo veľkých mestách mali tartan, u nás bola len škvara a jedna telocvičňa. Dokonca sme nemali na čom trénovať skok do výšky, preto sme museli improvizovať. Otec vyrobil z molitanu žinenky a tréner zo stojanov zostrojil konštrukciu pre latku. Dokonca ani tú latku sme nemali... Tak sme si kúpili povraz, ktorý sme napli tak, že sme na jeho konce zavesili tenisky, a potom sme už mohli skákať.  Ako sa ale hovorí: „Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku,“  a my vďaka tomu máme pekné spomienky,“ smeje sa bývalá atlétka

Majsterka sveta už ako štrnásťročná

Lenka Cenigová patrila medzi svetovú špičku v skoku do výšky

Po základnej škole nastúpila Lenka na Športové gymnázium v Žiline a popri štúdiu naplno rozbehla aj dráhu športovkyne. Pravidelne sa zúčastňovala národných, ale aj medzinárodných pretekov, z ktorých prinášala jednu medailu za druhou. Prvý titul majsterky sveta v skoku do diaľky získala na Majstrovstvách sveta v Barcelone v roku 1999 ako štrnásťročná. Tento úspech zopakovala aj o osem rokov neskôr, v roku 2007 na Majstrovstvách sveta v Taiwane. Pomedzi to získala titul majsterky Európy v skoku do výšky (2003) či pekné štvrté a piate miesto na Majstrovstvách sveta vo Francúzsku v roku 2002. 

„Oficiálne som skončila v roku 2012 po Paralympiáde v Londýne, kde som dosiahla vrchol svojej kariéry. Ešte som párkrát pretekala,  ale toto bol pre mňa naozaj ten pomyselný strop,“ hovorí Lenka

Učila angličtinu cudzincov

Istú dobu žila aj v Anglicku, kde študovala na miestnej univerzite trénerstvo a manažment športu. „Prežila som tam zaujímavé obdobie. Boli tam výborné podmienky na štúdium, perfektní tréneri, veľká moderná atletická hala... Všetko bolo super, len ja som tam akosi stratila motiváciu pre šport. Na druhej strane som však získala nový zmysel života – urobila som si učiteľský kurz, aby som mohla učiť angličtinu cudzincov na univerzite. A to ma veľmi bavilo. Bolo to úplne iné, ako učiť deti, pretože tie treba nútiť. Mojimi študentmi boli dospelí ľudia, ktorí sa chceli po anglicky učiť preto, lebo chceli v tej krajine ostať žiť, a to bolo na tom to úžasné, “ vysvetľuje.

Do Anglicka Lenka odišla so svojím dnes už manželom. Bok po boku tam strávili nezabudnuteľné tri roky a následne sa vrátili späť na Slovensko, kde si založili rodinu. Prvá dcéra Emma sa Lenke narodila v roku 2011.  Aby sa jej mohla naplno venovať, šport odsunula bokom. Avšak práve v tomto období v sebe prebudila kreatívneho a podnikateľského ducha.

Dobrý nápad nad zlato

„Keď prišla na svet dcérka Emma, bola som zbláznená do kočíkovania. Avšak nebola som spokojná so strieškou na kočíku a stále som rozmýšľala, ako ju predĺžiť tak, aby malej nesvietilo slnko do očí. Poprosila som teda susedu krajčírku, či by sme nevymysleli niečo, ako tú striešku predĺžiť, napríklad tak, že sa bude dať pripnúť  zipsom o kočík. Urobili sme prototyp, dali sme to na sociálne siete a zrazu sa nám ozvalo okolo 40 žien, ktoré mali o striešku vážny záujem. Stal sa z toho megahit,“ opisuje svoje podnikateľské začiatky Lenka.

Keď sa na svet prihlásila druhá dcérka Eliška, Lenka definitívne zavesila šport na klinec a rozbehla svoju podnikateľskú kariéru. Ako čerstvá dvojnásobná mamička si ale uvedomovala, že mať voľné ruky pri dvoch deťoch a domácnosti, je hotový zázrak, preto začala svoju druhú dcérku častejšie nosiť v pomôckach na nosenie detí. 

„Aj prvú dcéru som nosila, ale nie tak intenzívne. Pri druhej som pociťovala nosenie ako nevyhnutnosť. Nejako som však nevedela nájsť ten správny nosič, jednoducho všetky sa mi zdali byť tvrdé. Keď som potom vyskúšala šatku, bol to úžasný pocit. Šatka krásne obopla mňa aj dieťa a bola mäkká a poddajná. Tak som si povedala, že si vyrobím svoj vlastný nosič zo šatky. Poprosila som krajčírky, ktoré pre mňa šili striešky, či by mi s tým nepomohli. Začala som zháňať materiály a následne sme sa pustili do šitia. Skúšali sme jedno s druhým, a tak vznikol môj prvý ergonomický nosič na nosenie detí,“ rozpráva Lenka.

Z domu do vlastnej kancelárie

Už len stačilo urobiť dobrú reklamnú kampaň a mohol sa začať písať príbeh jednej úspešnej mamičky – podnikateľky. A tak aj bolo...

„V marketingu som už zbehnutá bola, tak už som viac- menej vedela, ako na to. Do najväčšej nosiacej skupiny na Facebooku som dala výzvu, že nech mi mamičky pomôžu vymyslieť logo na môj nosič, a to prilákalo veľmi veľa ľudí, keďže som im za pomoc sľúbila jeden takýto nosič. Upútala som na seba pozornosť a už to išlo,“ spomína.

Začiatky v podnikaní sú pre každého náročné... Ušité nosiče balila Lenka s manželom hlboko do noci, aby ich na druhý deň mohli čo najskôr odoslať. Na to Lenka vstávala ráno k dvom malým deťom a manžel do práce. Mnohé veci sa uľahčili, keď sa na scéne objavil jej terajší obchodný partner.

„Za veľa vďačím môjmu spoločníkovi – Jurajovi, ktorý celý náš produkt pozdvihol na vyššiu úroveň. Dovtedy som to všetko robila s manželom z domu. Na šitie sme mali krajčírky – živnostníčky, ktoré nosiče šili vo svojich dielňach alebo doma. Juraj nám predostrel víziu, ako by sa to dalo inak a teraz máme svoju vlastnú kanceláriu a krajčírsku dielňu v Žiline a momentálne pre nás pracuje asi 20 ľudí,“ prekvapuje Lenka.

Lenka preniká do sveta

Lenkine nosiče, nositelia medzinárodného certifikátu bezpečnosti, nie sú známe len slovenskej nosiacej verejnosti, ale obrovský úspech žnú aj v Čechách, kde je nosenie detí oveľa rozšírenejšie ako u nás. „Dnes predávame najmä na Slovensku a v Čechách, ale naše nosiče poznajú už aj vo svete. Pred pár dňami sme spustili nový web v angličtine, tak veríme, že už čoskoro budeme vo väčšej miere expandovať aj za hranice. Nosiče sme už posielali napríklad do Anglicka, Ameriky, Singapuru či do Austrálie. Spolupracujeme aj s jednou pani z Talianska, ktorá tam predáva naše nosiče aj šatky a vraj sú tam veľmi populárne,“ rozpráva.

Na jeseň tohto roka Lenka predstavila aj novú kolekciu nosičského oblečenia, ktoré taktiež zožalo veľký úspech. Pred pár dňami spustila tiež predaj tretej série svojich barefootových topánok, ktoré sú špecifické tým, že navodzujú pocit chodenia naboso. „Barefoot topánky je ďalší sen, ktorý si plním. Verím, že budú mať minimálne taký úspech ako naše nosiče. Nápadov však máme oveľa viac,“ tajomne prezrádza.

Trojnásobná mamina

Nielen z podnikateľského hľadiska je tento rok pre Lenku mimoriadne plodný 

smiley

. V septembri jej do života vstúpil ďalší muž – synček Adamko. „Adamko je úžasné, spokojné bábätko a skvelý a tolerantný spoločník. Môžem sa popri ňom venovať aj práci, čo mi mnohé veci uľahčuje. Veľmi sa tešíme, že ho máme, aj dcérky ho zbožňujú,“ spokojne hovorí už trojnásobná mamička.

Lenka je živým dôkazom toho, že keď sa chce, všetko sa dá. Jej meno je dnes už značkou, a kto pozná jej nosiče, vie, že patria medzi špičku na Slovensku, a určite budú excelovať aj na zahraničnom trhu. A to je len na začiatku... O tejto úspešnej a veľmi sympatickej žienke budeme ešte určite veľa počuť.

Zdroj: Žilinský večerník, deň vydania 13.11.2018

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu