Barefoot topánky pre deti

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Barefoot topánky pre deti

Každý rodič chce pre svoje dieťa len to najlepšie. A práve preto je veľmi dôležité dbať na výber kvalitnej obuvi. Veď detské nôžky sa vyvíjajú a rastú veľmi rýchlo a nesprávne zvolenými topánkami k zdravému vývoju nožičiek našich detí teda veľmi neprispejeme.

Obsah článku

Ľudské nohy sú prirodzene v prednej časti širšie. Pozrite sa však na topánky, aké sú bežne predávané v obchodoch a v akých chodí väčšina ľudí - nielen deti, ale aj dospelí. Bežné topánky sú „prirodzene“ v prednej časti pri prstoch zúžené a prechádzajú do ešte užšej špičky. Kvôli tomu chodidlá nemajú k dispozícii voľnejší priestor na prirodzený pohyb počas chôdze. Keď sú v topánkach nohy v primeranej miere voľnejšie (čo sa v súvislosti s barefootovými topánkami označuje ako správny nadmerok), svaly nôh majú možnosť pracovať prirodzene, presne tak, ako sú na to od prírody stavané. Zvlášť u detí je potrebné zvoliť správnu obuv, aby sa ich nôžky mohli vyvíjať a rásť zdravo a správne. Každý rodič, ktorý hľadá to najlepšie pre nožičky svojich detí, by sa mal zoznámiť s pojmom barefoot.

Aké sú barefootové topánky pre deti

Detský lekári zastávajú spoločný názor, že to najlepšie a najideálnejšie pre správny vývin detských nôh je chôdza naboso. Tá sa ale, žiaľ, už takmer z našich životov vytratila, veď v dnešnej dobe predsa nejde len tak sa vyzuť a začať chodiť naboso, ako celé dni zvykli naši predkovia.  No a práve preto sú tu barefootové topánky (z anglického barefoot - bosý), ktoré sú zhotovené takým spôsobom, že chôdzu naboso dokonale napodobňujú. Je to spôsobené jednotlivými časťami barefootových topánok, ktorých vlastnosti sa spájajú a dopĺňajú, a tak vytvárajú kvalitnú obuv pre detské nôžky - So všetkým, čo ich chodidlá potrebujú pre zdravý vývoj a zároveň maximálne pohodlie.

Základné vlastnosti barefootových topánok

Niekedy je jednoznačné rozlíšiť barefoot topánky od bežnej obuvi, ale inokedy to nemusí byť práve najľahšie. Preto je dobré poznať základné znaky a vlastnosti topánok typu barefoot, aby ste mali istotu, že pre svoje dieťa vyberáte zaručenú kvalitu. Pozrime sa teda na jednotlivé časti barefootovej topánky:

  1. Flexibilná, mäkká a tenká podrážka, hrubá maximálne 5-6mm
  2. Bez tvarovanej klenby
  3. Dostatočný priestor v oblasti prstov (medzi špičkou topánky a prstami musí byť voľnejší priestor, tzv. nadmerok)
  4. Topánka bez nadvihnutej špičky
  5. Nulový rozdiel hrúbky podrážky na rozličných miestach topánky - bez podpätku a v jednej rovine

Zdravotné účinky barefootovej obuvi na detské nôžky

Nohy dospelého človeka sú dokonalým nástrojom, vďaka ktorému sa všetci môžeme pohybovať, chodiť, bežať, skákať. Zdravé detské chodidlo je na tom rovnako, hoci sa to z prvých ťarbavých krôčikov, ktorými chôdza začína, nemusí zdať :) Nie je vôbec nutné chodidlo dieťaťu spevňovať a podopierať tvrdou a neforemnou obuvou, rovnako ako dieťa nepotrebuje mať spevňovaný členok silným šnurovaním, alebo tlmiť došľap hrubou podrážkou. Rodičia sa často v obavách o bezpečnosť svojich detí utiekajú práve k obuvi so silnou podrážkou, v snahe zabrániť prípadnému poraneniu. Keď si však uvedomíme, že naše chodidlá boli odjakživa naprieč dejinami ľudstva zvyknuté chodiť naboso, zistíme, že takáto chôdza je pre nás nielen prirodzená, ale i prospešná z mnohých zdravotných dôvodov. Je veľmi dôležité, aby noha dieťaťa mala priestor a možnosť vyvíjať sa v maximálne možnej prirodzenej miere, a tak postupne silnieť, pričom by jej nič nemalo brániť v pohybe. Pre nohy detí je podstatné, aby cítili a vnímali povrch, po ktorom chodia. A práve toto umožňujú barefoot topánky.

Vďaka tomu, že barefootové topánky majú veľmi tenkú podrážku, veľmi dobre imitujú chodenie naboso. Umožňujú deťom, aby cítili povrch, či už sa nachádzajú pred panelákom na chodníku alebo v horách na lesnom teréne. Kamienky a rozličné iné nerovnosti povrchu veľmi citlivo pri chôdzi vnímame všetci, nielen deti, veď je všeobecne známe, že práve na chodidlách máme obrovské množstvo nervových zakončení. Treba však poznamenať, najmä pre tých, ktorí s obuvou typu barefoot ešte nemajú skúsenosti, že táto vnímavosť povrchu spôsobená tenkou podrážkou nie je v žiadnom prípade nepríjemnou, práve naopak.

Barefootové topánky sú vysoko kvalitnou obuvou a podrážka je síce tenká, ale vyrobená z takého materiálu, ktorý je odolný, a tak nohu ochráni. Nemôže sa teda stať, že v barefootovej obuvi dôjde kvôli tenkej podrážke k poraneniu. Práve tento úžasný kontakt so zemským povrchom spôsobuje, že sa cítime lepšie - fyzicky i psychicky. Skúste sa niekedy po celom dni strávenom v bežných topánkach vyzuť a prejsť sa bosými nohami napríklad po tráve. Hotový balzam nielen pre chodidlá, ale i pre dušu! :-) No a presne tento postoj by sme mali budovať i u detí.


Nadmerok, teda vhodný voľnejší priestor v topánkach, umožňuje nohe fungovať prirodzene bez obmedzenia a zapájať pri chôdzi všetky svaly, teda celú plochu chodidla. V topánkach s veľmi hrubou podrážkou sa do pohybu nezapája celé chodidlo, ale iba tie jeho časti, ktoré nie sú priveľmi umelo podopierané. Napríklad ženy, ktoré nosia často topánky na vysokom podpätku, mávajú v dôsledku toho problémy so skracovaním Achilovky. Správnou obuvou používanou už v detstve dokážeme veľmi dobre zabrániť vzniku takéhoto problému neskôr v dospelosti.

Nulový rozdiel v hrúbke podrážky, teda to, že je špička i päta v jednej rovine, podporuje správne držanie tela dieťaťa a taktiež  buduje aj zmysel pre rovnováhu. Špeciálna podrážka zo 4mm širokej vysokokvalitnej gumy, akú majú detské Lenka barefoot balerínky, zaručuje nôžkam vašich detí ten najvyšší komfort pri chôdzi.

Ako vybrať veľkosť barefootových topánok pre dieťa

Najlepším spôsobom, ako zistiť, ktorá veľkosť topánok bude pre dieťa najideálnejšia, je odmerať detskú nôžku a porovnať nameranú hodnotu s tabuľkou veľkostí topánok. Je však dôležité mať na mysli aj nadmerok! To znamená, že k odmeranej dĺžke chodidla pripočítate nadmerok a výsledkom bude správna vnútorná dĺžka topánok. Práve táto vnútorná dĺžka je najdôležitejším faktorom pri výbere barefoot obuvi, pretože topánka nesmie dieťa nikde tlačiť, omínať, ale na druhej strane nesmie byť ani príliš voľná. Detské chodidlo je veľmi krehké a nesprávne zvolená vnútorná dĺžka topánok by nohu dieťaťa neprimerane zaťažovala či tlačila. Mohla by dokonca spôsobiť aj deformáciu nohy. Zásadné je, aby pri chôdzi dieťa topánkami nešúchalo o zem, alebo nezakopávalo, čo možno docieliť správnym výberom vnútornej dĺžky topánok.

Meranie detského chodidla

Ako teda zistiť hodnotu vnútornej dĺžky? Jednoducho, odmeraním chodidla vášho dieťaťa. Postavte dieťa na papier na rovný povrch a obkreslite mu chodidlá. Je dôležité obkresliť a odmerať obidve chodidlá, pretože nemusia byť na milimeter presne rovnako dlhé. Často je rozdiel aj 0,5cm a zvlášť u detí, ktorým nôžky rastú a vyvíjajú sa. Keď máte chodidlo obkreslené, odmerajte najväčšiu vzdialenosť. K nej pripočítajte nadmerok podľa typu topánok:

  • Topánky na doma, papučky: nadmerok 8 mm - 1cm
  • Topánky na jar alebo jeseň: nadmerok približne 12 mm
  • Topánky na leto, sandáliky: nadmerok približne 1 cm
  • Topánky na zimu: nadmerok približne 1,5 cm

Tabuľka veľkostí detských barefoot topánok

Veľkosť Vnútorná šírka Vnútorná dĺžka
26 7,2 cm 16,1 cm
27 7,3 cm 16,8 cm
28 7,5 cm 17,5 cm
29 7,7 cm 18,2 cm
30 7,9 cm 18,8 cm
31 8,2 cm 19,5 cm
32 8,4 cm 20,5 cm
33 8,5 cm 21 cm
34 8,7 cm 22 cm
35 8,8 cm 22,5 cm

Typy barefoot topánok pre deti

Je veľmi dobré, že narastá množstvo priaznivcov barefootovej obuvi, ktorí ju vyberajú aj pre svoje detičky. A taktiež je pozitívne, že dnes majú rodičia k dispozícii všetky druhy detskej obuvi typu barefoot - na doma a aj do každého počasia.

Barefoot papuče a capačky

Výborná obuv na doma s flexibilnou, mäkkou a protišmykovou podrážkou, čo je veľkým benefitom týchto barefootiek. Detičky sa môžu zdravo vyvíjať v pohodlí domova, pričom im nehrozí pošmyknutie sa počas naháňačky a hry.

Barefoot sandáliky

Ideálne na teplé letné dni, ale i počas teplého babieho leta. Ľahké barefoot sandáliky umožňujú detským nôžkam voľne dýchať počas letných horúčav, sú preto skvelou voľbou na prechádzky, ale napríklad aj na dovolenku počas prázdnin.

Barefoot baleríny

Nielen úžasne pohodlné ako papučky, ale aj krásne. Balerínky sú obľúbeným typom topánok každého dievčatka, ktoré ich využije na jar, počas leta i teplej jesene.

Barefoot tenisky

Tenisky dieťa využije celoročne. Majú priestrannú špičku a tenučkú, flexibilnú podrážku. Dieťa sa v nich môže hrať s kamarátmi vonku, ísť s rodičmi do mesta či do obchodného centra, ale aj na výlet do prírody.

Barefoot gumáky

Ideálna obuv do daždivého počasia. Okrem toho, že nohy dieťaťa udržia gumáky v teple a v suchu, pretože sú vyrobené z vodeodolného materiálu, zabezpečia vďaka protišmykovej podrážke aj bezpečnosť. Väčšina barefootových gumákov obsahuje textilnú podšívku, takže sú aj veľmi pohodlné a deťom v nich nie je zima.

Zimné barefoot topánky pre deti

Ide hlavne o zateplené topánky a čižmy pre deti, v ktorých sa môžu počas zimy prechádzať po snehu, ale aj sánkovať a guľovať :)

Viete, aké sú top dôvody, prečo nosiť barefoot topánky? Dozviete sa ich v tomto článku.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu