Bolesť hlavy od krčnej chrbtice

Be Lenka logo Be Lenka
12.11.2021
Bolesť hlavy od krčnej chrbtice

Vedeli ste o tom, že hlava vás nemusí bolieť len z toho, že sa zmenilo počasie alebo že ste si nestihli vypiť vašu rannú kávu ?Bolesť hlavy môže mať mnoho príčin, a jednou z nich je práve jej susedná oblasť- krčná chrbtica. Krčná chrbtica sa skladá zo siedmich stavcov, pomedzi ktoré vychádzajú nervové korene zásobujúce príslušné oblasti tela. Prvé štyri nervové korene zásobujú práve oblasť krku a sčasti hlavy. Nižšie nervové korene postupne zásobujú horné končatiny až hrudník.

Ako bolesť vzniká?

Bolesť hlavy spôsobená krčnou chrbticou sa nazýva cervikokraniálny syndróm. Je to syndróm, kedy dochádza k dráždeniu niektorých z prvých 4 miechových koreňov, čo sa prejavuje bolesťou inervovaného (zásobovaného) miesta. Je dôležité rozlíšiť, ako je nerv dráždený. Môže byť stlačený priamo posunutou medzistavcovou platničkou, alebo v lepšom prípade ide o zmeny v priebehu nervu. Najčastejšie ide o zmeny napätia svalov krku. Zvýšené napätie niektorých svalov naopak utlmí napätie iných svalov a dochádza k takzvanej svalovej nerovnováhe, čo môže viesť k blokáde krčnej chrbtice.

Ako sa prejavuje zablokovaná krčná chrbtica?

Ide o stuhnutie a zaškrípnutie štruktúr v oblasti stavcov, čo znemožní pohyb v danej časti. Toto stuhnutie často dráždi nervové korene a spôsobuje výraznú bolesť a obmedzenie pohybu. Blokovaný môže byť len niektorý smer, napríklad otočiť hlavu doprava nemusí byť žiadny problém , zatiaľ čo vľavo sa nedá pre bolesť ani pohnúť. Objaviť sa takisto môže aj pískanie v ušiach, zahmlievanie pred očami, točenie hlavy, pocit na zvracanie až mdloby. Ak sa takéto príznaky objavia, neváhajte a vyhľadajte odbornú pomoc! Takéto stuhnutie môže prísť náhle pri rýchlom nekontrolovanom pohybe, tzv. seknutie v krku. Blokáda môže pretrvávať aj dlhodobo, čo sa prejavuje nešpecifickou, striedavou, nie náhlou bolesťou. Takáto blokáda vzniká pri dlhodobom neoptimálnom postavení krčnej chrbtice a hlavy, kedy sa hlava dostáva do predsunutia. Vzniká najčastejšie pri sedavom životnom štýle, či už za počítačom, volantom, telefónom, knihou.... no schválne, skúsme si uvedomiť, ako držíme hlavu a krk v tejto chvíli? Za fyziologických okolností by sa hlava mala nachádzať v minimálnom predsunutí, nad panvou a hrudníkom, čo v praxi znamená, že pri ľahu na chrbte na podložke je ideálne si hlavu mierne vypodložiť, napríklad poskladaným uterákom.

Bolesť hlavy od kŕčnej chrbtice

Prvá pomoc pri blokáde krčnej chrbtice

Ak ide o akútne seknutie, spočiatku si treba dopriať kľud a suché teplo, napríklad priložiť nahriatý vankúšik na bolestivé miesto. 

Bolesť hlavy od kŕčnej chrbtice

Keď sa najväčšia blokáda uvoľní, môžeme začať s jemným, opatrným rozhýbavaním. Ako? Ideálne proti smeru blokády. Každá blokáda môže reagovať inak, preto je na mieste sa obrátiť na fyzioterapeuta, ktorý vám po dôkladnom vyšetrení zvolí najlepšiu terapiu priamo pre váš problém. Pri blokovom postavení krčnej chrbtice sa musí popracovať na celkovom držaní tela, nastavení pracovného prostredia a pohyblivosti chrbtice.

 

Nenechávajte svoje bolesti zájsť až do vážneho stavu. Bolesť nie je normálna, je to informácia o možnom poškodení štruktúry a pri dlhodobom ignorovaní svojho tela sa bolesť môže zhoršiť do takej miery, že cesta späť bude dlhá až nemožná. Nezabúdajte na prevenciu. Pravidelný pohyb a cvičenia podporujúce správne držanie tela je najlepší spôsob ako sa bolesti vyhnúť a predchádzať vzniku ďalších problémov. Poškodenie platničiek je vážnejší problém, má iný priebeh aj terapiu a preto je dôležitá správna diagnostika odborníkom a nastavenie individuálneho rehabilitačného plánu a programu.

 

Bc. Magdaléna Mičechová

Fyzioterapeut Active clinic

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu