Bolesť hlavy

Be Lenka logo Be Lenka
15.11.2021
Bolesť hlavy

S bolesťou hlavy sa už každý z nás vo svojom živote nejeden raz stretol. Existuje mnoho typov bolesti hlavy. Tri hlavné typy sú tenzná bolesť hlavy, migréna a clustrové bolesti hlavy. V prípade, že je bolesť hlavy sprevádzaná ostatnými príznakmi ako je zahmlievanie, vracanie, ťahanie do strany, treba vyhľadať lekársku pomoc. Bolesti hlavy môžu byť tupé a pulzujúce alebo ostré a presne ohraničené a môžu trvať niekoľko minút alebo niekoľko dní. Bolesť hlavy môže mať mnoho príčin. Tie bývajú neurologické, ortopedické, psychiatrické, internistické či endokrinné.

Obsah článku

 

Typy bolesti hlavy:

Tenzná bolesť hlavy

Tenzná bolesť hlavy je najčastejšou formou bolesti hlavy u dospelých. Je veľmi často spájaná so svalovým napätím hlavne krku a pliec a je sprevádzaná bolesťou hlavy vzadu. Táto boles,ť zvyčajne v oblasti šije, môže byť spôsobená akoukoľvek činnosťou pri ktorej dochádza k jednostrannému zaťaženiu chrbtových svalov (napr. v dôsledku dlhého sedenia v kancelárii), spánok pri ktorom je krk v neprimeranej polohe, dlhý pobyt v chladnom prostredí, či pôsobenie klimatizácie na temeno hlavy.

 

Veľmi často ju spôsobujú aj emocionálny stres, únava a nadmerná námaha, strach a úzkosť, nedostatok spánku, nadmerné fajčenie, konzumácia alkoholu alebo kofeínu, choroba alebo prechladnutie či zlé držanie tela.

Tenzná bolesť hlavy sa prejavuje obojstranným tlakom, vyvoláva miernu až stredne silnú bolesť hlavy, ktorá však nie je natoľko závažná, aby zabránila každodenným činnostiam, ako je chôdza. Môže trvať od 30 minút až do 7 hodín.

Migréna

Migrénu sprevádzajú zvyčajne aj iné veľmi nepríjemné príznaky medzi ktoré patrí dočasná svetloplachosť, precitlivenosť na hluk, pachy, nevoľnosť, zvracanie či rozmazané videnie. Bolesť je obvykle lokalizovaná na jednej strane hlavy a je možno ju definovať ako pulzujúcu bolesť strednej až silnej intenzity. Môže trvať niekoľko hodín až pod niekoľko dní a opakuje sa v pravidelných cykloch. Jej intenzita môže zhoršiť každodennú činnosť ako je chôdza. Častejšie ňou trpia ženy.

 

Je dôležité odhaliť a eliminovať spúšťacie body migrény, vďaka čomu sa môže znížiť riziko záchvatov. Medzi spúšťače spôsobujúce migrény radíme zmeny spánkových návykov, hlasité zvuky alebo prenikavé svetlo, vynechanie jedla, konzumácia alkoholu, fajčenie, zápach, stres, úzkosť.

Clustrové bolesti hlavy

Clustrové bolesti hlavy sú ťažké bolesti hlavy s náhlym nástupom. Vyskytujú sa často v noci a vracajú sa pravidelne v rovnaký čas či už počas dňa alebo v noci.

 

Bolesť je lokalizovaná na jednej strane hlavy, je ostrá a veľmi intenzívna až trýznivá. Prejavuje sa v oblasti okolo očí, spánkov alebo krku, časom sa zhoršuje a trvá od 15 minút do 3 hodín. Sprevádzajú ju aj opuch očí, slzenie, začervenanie, upchatý nos alebo nádcha na postihnutej strane hlavy. Častejšie ňou trpia muži.

Čo na bolesť hlavy

Častou príčinou bolestí hlavy je napätie v krčnej chrbtici. Bolesť hlavy z chrbtice má svoj pôvod v psychickom napätí, napätí prenášanom na svaly krčnej chrbtice, ktoré následne spôsobí bolesti hlavy a únavu.

 

Na uvoľnenie napätia z oblasti krčnej chrbtice využime ľah na chrbte s vypodložením, v prípade že to naše telo umožní tak aj bez vypodloženia. Ľahnite si na chrbát, hlavu vypodložte uterákom. Napriamte sa, predstavte si ťah za hlavou a ťah za kosťou krížovou, súčasne by ste vašu hlavu chceli akoby zaboriť do uteráka. Zotrvajte v tejto pozícii 3 minúty.  

 

Ľah na chrbte s uterákom pod hlavou:

Bolesť hlavy - Ľah na chrbte

 

Na uvoľnenie napätia v oblasti šije je efektívne uvoľnenie linea nuchae. Ľahnite si na chrbát, pod šiju položte mäkkú loptičku, prípadne zrolovaný uterák. Predstavte si že chcete svoju hlavu dostať ďalej od tela, rovnaký ťah vytvorte opačným smerom, a teda vaša kosť krížová sa ťahá k pätám. Týmto ťahom vytvoríte väčší tlak na loptičku. Skúste vašu hlavu zľahka otočiť doľava a doprava, pričom neustále udržujte rovnaký tlak na loptičku. Opakujte niekoľkokrát, následne vyberte loptičku či uterák a pokojne ešte chvíľku ostaňte ležať.

 

Ľah na chrbte s ježkom pod hlavou:

Bolesť hlavy - Ľah na chrbte s ježkom pod hlavou

Častou príčinou bolestí hlavy je tiež dehydratácia. Nezabúdajte piť, cielene si položte pohár do svojej blízkosti a pite preventívne.

 

Nedostatok spánku v noci môže spôsobiť objavenie bolesti hlavy ráno. V tomto prípade dodržujte pitný režim a poprechádzajte sa po čerstvom vzduchu. Pokúste sa chodievať spať v rovnakom čase a taktiež pravidelne ráno vstávajte v rovnakú hodinu.

Čo robiť, aby sme sa vyhli bolesti hlavy

  • uvoľňovanie krčnej chrbtice
  • dostatok spánku
  • dodržiavanie pitného režimu
  • pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu
  • správne držanie tela
  • vyhýbanie sa alkoholu
  • odstránenie spúšťačov bolesti hlavy či migrény

 

 

Ing. Katarína Furdeková

Pohybový špecialista

Active clinic

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu