Bolesť panvy pri chôdzi

Be Lenka logo Be Lenka
16.11.2021
Bolesť panvy pri chôdzi

Panva a chrbtica tvoria funkčnú jednotku pohybového systému. Zdravá panva je základ nakoľko spojuje chrbticu s dolnými končatinami. Prenáša pohyb a pôsobí ako tlmič nárazov.

Panvu tvoria tri zrastené kosti , ktoré sa vpredu spájajú lonovou sponou a vzadu sú spojené pomocou sakroilakálneho kĺbu (SI kĺb) s kosťou krížovou. Pohyblivosť panvy je pre naše telo veľmi dôležitá. Porucha môže spôsobovať rôzne ťažkosti od bolestí v oblasti malej panvy a krížov až po funkčné poruchy vnútorných orgánov malej panvy, ktorých častým prejavom je neschopnosť počať dieťa, bolestivá menzes a iné.

Príčiny bolestí panvy

SI blokáda – Sakroilakálny kĺb je pevné spojenie, v ktorom sa deje iba minimálny pohyb. Hovoríme o takzvanom nutačnom pohybe. Ten je veľmi dôležitý napríklad pre ženu počas pôrodu, kedy sa celá oblasť panvy rozšíri aby uvoľnila cestu bábätku. V každom prípade tento malý nutačný pohyb sa deje pri každom jednom pohybe, ktorý vykonávame a prenáša sa alebo vychádza z oblasti panvy. Blokáda tohto skĺbenia sa prejavuje bolesťou priamo na kĺbe vzadu na panve alebo sa prenáša až do oblasti panvy dopredu. Typickým príznakom býva aj bolesť pri chôdzi, alebo neschopnosť postaviť sa na jednu dolnú končatinu.

Anteriórny derengment alebo blokádu spodnej časti chrbtice do predklonu veľmi často sprevádza bolestivá chôdza. Lokalita bolestí môže byť v spodnej časti chrbta ale aj v oblasti panvy.

Tehotenstvo a bolesť panvy

Počas tehotenstva dochádza v dôsledku zmeny hormonálneho systému k zvýšeniu elasticity svalov a väziva. Táto elasticita sa odrazí aj na pohyblivosti našej panvy, ktorá sa pre príchod očakávaného bábätka musí rozvolniť a „rozšíriť“.

Pokiaľ sme nemali optimálne postavenie a pohyblivosť panvy pred tehotenstvom môže dôjsť k rozvoju bolesti panvového pletenca alebo symhysiolýze. Maminky si môžu sťažovať na bolesť v oblasti panvy, najčastejšie na jednej strane buď v oblasti už spomínaného SI skĺbenia alebo v oblasti lonovej spony vpredu na panve. Tieto bolesti žene spôsobujú ťažkosti pri otáčaní na lôžku, akejkoľvek zmene polohy. Chôdza býva extrémne bolestivá, niekedy až nemožná.

Liečba bolestí panvy pri chôdzi vždy závisí od danej diagnózy. Je preto nevyhnutné navštíviť lekára alebo fyzioterapeuta, ktorý na základe podrobného dopytovania a vyšetrenia pohybového aparátu zistí dôvod vašich ťažkostí a nastaví správnu liečbu.

 

Mgr. Lucia Dubovec, cert. MDT

Fyzioterapeut a Pilates lektor

Active clinic

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu