Bolí vás chrbát? Zmeňte topánky!

Be Lenka logo Be Lenka
31.03.2020
Bolí vás chrbát? Zmeňte topánky!

Existuje vôbec niekto koho nikdy nebolel chrbát? V tejto sedavej dobe je pochybovať o tom asi celkom zbytočné. Väčšinu nášho dňa presedíme či už sa nám to páči alebo nie. V aute, v práci, na obede, na porade, pri večeri, pri filme. Lenže čo ak je problém aj niekde inde ako v nedostatku pohybu? Čo ak nám nakoniec pomôže, keď zmeníme takú elementárnu vec akou sú topánky?

Tak ako každý dom aj naše telo by malo stáť na pevných základoch, inak sa začne rúcať a postupne vychyľovať zo svojej osi. Pevné základy však neznamenajú pevné topánky, ktoré nás umelo držia a obmedzujú v prirodzenom pohybe. Kľúčové je mať najmä silné a stabilné svalstvo v oblasti chodidiel a členkov, od ktorých sa potom odvíja všetko ostatné vyššie. Stabilita a postavenie kolien, bedrových kĺbov, panvy či chrbtice.

Bosá chôdza lepšia ako liek proti bolesti

Poďme sa na to pozrieť detailnejšie. Človek sa rodí bosý, avšak akonáhle sa naučíme chodiť, naše nohy sa ihneď ocitnú v topánkach. A zrazu je po evolúcií. Noha namiesto toho, aby prirodzene rástla, vyvíjala sa a naberala na sile je od malička utlačovaná v nevhodnej obuvi. Tvrdá podrážka, úzka špička či prípadne opätok nie je však vôbec to, čo nám zabezpečí stabilitu a silu celého tela. Naše nohy však potrebujú presný opak. Slobodu a veľa podnetov, ktoré ich stimulujú a posilňujú zároveň. Práve toto je aj podľa mnohých odborníkov dôležitým predpokladom minimalizovania svalovej disbalancie a následného nesprávneho postavenia kĺbov v celom tele vrátane chrbtice.

Pri chôdzi naboso kráčame inak, robíme kratšie kroky, našľapujeme na pätu oveľa jemnejšie s viac pokrčenými kolenami, napríklad tak ako keď sa prechádzame po pláži. Následne zapájame vonkajšiu hranu nohy až potom jemne dostúpime na prsty, ktoré sa plne zapoja a posunú nás celou silou vpred. Pri klasickej obuvi chodidlo vôbec nepracuje, a musíme tak zapojiť celú nohu.  

walk-826580_960_720

Barefoot topánky - sloboda, voľnosť, radosť

Chodiť naboso v dnešných mestských podmienkach je, priznajme si, trochu komplikované. Práve preto veľa ľudí siaha po barefoot topánkach, ktoré takúto bosú chôdzu simulujú. Čím sa vlastne najviac líšia od tých bežných topánok?

Široká špička

Barefoot topánka prsty nijako neutláča a neobmedzuje ich v pohybe. Poskytuje maximálny komfort a slobodu pre všetky prsty vrátane malíčka.

Tenká a flexibilná podrážka

Topánky majú extra tenkú a pružnú podrážku, ktorá umožňuje precítiť každý povrch, po ktorom kráčate. Svaly nohy tak pracujú a hýbu sa inak ako v bežnej obuvi a tým sa mení aj stabilita celého tela.

Zero drop

Špička a päta sú v jednej línii, t.j. bez opätku. Ťažisko tela je tak v prirodzenej polohe a nie je naklonené dopredu ako pri topánkach s opätkom.

Ľahká váha topánky

Extra ľahké topánky, ktoré pri chôdzi takmer nevnímate a nezaťažujú vám tak kĺby.

A čo si myslí o barefoot obuvi žilinský fyzioterapeut a tréner z Akadémie pohybu Martin Janiš?

89284696_10222383621959788_1650725681845239808_o

“Odkedy nosím barefoot topánky, nič iné už na nohu nedám. Vďaka barefoot som sa vrátil k svojej podstate, k slobode. Prejdite sa aj vy po tráve, kameňoch, piesku či po koreňoch stromov v lese a pocítite ten rozdiel. Takáto chôdza vám prinesie úplne iný rozmer. Nakopne celé vaše telo aj dušu. Začnete zrazu rozmýšľať nad každým jedným krokom, dostanete sa ešte bližšie k sebe a zmiznú vám aj niektoré zdravotné problémy pohybového aparátu, napríklad bolesť chrbta.”

Tak čo poviete, dáte tomu šancu aj vy?

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu