Nový fenomén Barefoot

Be Lenka logo Be Lenka
02.03.2020
Nový fenomén Barefoot

Trend, ktorému globálne holduje čoraz viac ľudí vrátane mnohých celebrít je čoraz populárnejší už aj na Slovensku! Je chodenie naboso či v barefoot topánkach len ďalším módnym výstrelkom alebo je v tom niečo viac?

Priemerne aktívny človek prejde za deň 7500 krokov. Ak si takúto aktivitu udržíš dennodenne do osemdesiatky, prejdeš viac ako 180 tisíc kilometrov. Za celý svoj život tak obídeš dookola celú Zem až 5krát! Otázka však znie, v akých topánkach túto vzdialenosť spravíš?

Na tento svet prichádzame bosí a akonáhle začneme chodiť, takmer celý život následne strávime v topánkach. Rozmýšľal si však niekedy nad tým, aký tvar má tvoje chodidlo a ako vyzerá bežná topánka? Nehovoriac o trendy kúskoch, v ktorých sa často cítiš ako v lyžiarke, len aby si urobil dojem. Prsty stlačené k sebe, otlaky, následne vybočené palce či dokonca aj boľavý chrbát. A ty sa nevieš dočkať, keď prídeš domov a konečne sa vyzuješ.

Pritom to je tak jednoduché, nechať bežné topánky doma a vrátiť sa k podstate, k slobode. Môžeš začať prechádzkami naboso v prírode, prejsť sa po tráve, kameňoch, piesku či po koreňoch stromov v lese. Takáto chôdza ti prinesie úplne iný rozmer. Nakopne celé tvoje telo aj dušu. Ver, že sa budeš cítiť ako keby si sa práve naučil chodiť. Začneš zrazu rozmýšľať nad každým jedným krokom a dostaneš sa ešte bližšie k sebe.

Chodiť naboso v dnešných mestských podmienkach je, priznajme si, trochu komplikované. Práve preto veľa ľudí siaha po barefoot topánkach, ktoré takúto bosú chôdzu simulujú. Čím sa vlastne najviac líšia od tých bežných topánok?

Široká špička = sloboda

Barefoot topánka prsty žiadno neutláča a neobmedzuje ich v pohybe. V skratke ti dáva maximálny komfort a slobodu pre všetky prsty. Dokonca aj pre malíček, na ktorý sa v bežnej obuvi často zabúda.

Vidíš aj ty ten rozdiel?

Tenká a flexibilná podrážka = radosť

Špeciálna extra pružná podrážka, ktorá ti umožňuje precítiť každý povrch. Zapájaš tak pri chôdzi vedome celé chodidlo. Svaly nohy pracujú a hýbu sa inak ako v bežnej obuvi a tým sa mení aj stabilita celého tela. Platí pravidlo, čím viac nerovností po ktorých kráčaš, tým lepšie. Takže v barefootkách sa rozbitým chodníkom už vyhýbať nemusíš!

Rovná podrážka (Zero drop) = prirodzený pohyb

Špička a päta sú v jednej línii. Ťažisko tela je tak v prirodzenej polohe a nie je naklonené dopredu ako pri topánkach s opätkom. Tie pri barefoot obuvi určite nehľadaj.

Nízka váha topánky = voľnosť

Chodiť po svete v "kanadách" alebo v extra ľahkých topánkach je naozaj rozdiel, ktorý hneď pocítiš. Väčšinou ani nebudeš vedieť, že nejaké topánky na nohách máš.

Nosenie barefoot topánok je nekonečná radosť a prináša naozaj veľa výhod. Tí čo sme s tým začali už nechceme prestať. Je to láska na prvý pocit. My v Be Lenke sme tomu prepadli naplno a v našom botníku iné topánky nájdeš už len ťažko. Prípadne poriadne zapadané prachom! Barefootky už nosia aj mnohé známe osobnosti, napríklad spevák Robo Opatovský, herec Janči Dobrík, herečka Dominika Morávková či raperi z kapely Modré hory.

Povedali o Barefoote

Ján Dobrík - herec

S barefoot som sa zoznámil pri fotení pre značku Be Lenka. Spolupráca s týmito mladými, kreatívnymi ľuďmi sa začala ani nie pred rokom. Mojou úlohou bolo nafotiť sériu propagačných fotografií pre ich barefooty. Od toho dňa ich nosím dennodenne. Nie preto, že musím, ale preto, že chcem. Obuv je pohodlná, štýlová, dôsledne spracovaná. Tieto topánky pútajú pozornosť a často sa ma na ne ľudia pýtajú. Každému jednému s čistým svedomím hovorím, aby ich čím skôr vyskúšal.

 

Dominika Morávková - speváčka / moderátorka

Barefootky som začala nosiť minulý rok v lete. Najskôr raz, dvakrát, potom som ich už nevyzula za iné skoro vôbec. Okrem športu a nejakých lesných vychádzok som ich mala stále na nohe. Totiž, zvykla som si na ne veľmi rýchlo a keď som si obula iný druh obuvi, tak si noha zase musela zvykať na to predošlé. Cítim v tom veľmi veľký rozdiel. No priznám sa, že ja som bola donedávna skôr ten "skejtersky", platformový typ a preto keď mám chuť obujem si pre zmenu aj také. Ale na bežné nosenie chcem svojim nohám dopriať voľnosť a zdravé chodenie. Okrem toho ma už v botníku čakajú jarné Be Lenka Light Pink a na tie sa aj imidžovo tak veľmi teším. Želám všetkým odvážlivcom, ktorí vyskúšajú chodenie v barefootoch Be Lenka, aby im prinášali slobodu, radosť, aj rôzne zdravotné polepšenia chrbtice, chôdze a aj ekologického myslenia.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu