Ako si správne vybrať veľkosť topánok a nielen to

Be Lenka logo Be Lenka
21.04.2020
Ako si správne vybrať veľkosť topánok a nielen to

Viete akú máte nohu? Rozmýšľali ste nad tým, či je vaša noha úzka, normálne široká alebo široká? Viete, či máte nižší, normálny alebo vyšší priehlavok? Či máte napr. úzku pätu alebo úzky členok? Toto sú otázky, nad ktorými ľudia nakupujúci konfekčnú obuv neuvažujú. Prídu do obchodu, vyberú si topánky, ktoré sa im páčia a kúpia tie, ktoré im „sadnú“. Ale naozaj „sadnú“? Od momentu, ako sme sa prvýkrát postavili, obuli nám topánky s úzkou špicou, ktoré našu nohu stlačili, mnohým aj zdeformovali a my sme si na tento pocit zvykli. Mnohí ľudia si zvykli aj na topánky, ktoré sú menšie ako ich nohy. Jednoducho sme si tie nohy za roky nosenia nevhodných topánok vytrénovali.

Lenže nosenie nevhodnej obuvi prináša so sebou oveľa viac zdravotných problémov ako len zdeformované nohy. Ako sa hovorí: „nohy nás nesú celý život“ a stav našich nôh je zrkadlom celého nášho tela. Ak nedovolíme nohám, aby pracovali tak, ako majú a ako potrebujú, potom sa telo tomuto stavu prispôsobí. Naučí sa napríklad zlý stereotyp chôdze, pri ktorom nohy nepokladáme na zem, ale dupeme na zem. Tieto odrazy sa potom prenášajú celým našim telom a poškodzujú nám kĺby a pod.. Ak si obujeme topánky, ktoré majú tvrdú podrážku a tvrdý podpätok, zmeníme zase ťažisko nášho tela. Celé telo sa akoby nakloní dopredu a telo tento stav „vykompenzuje“ prehnutím v drieku. Zmenili sme svoje držanie tela. Všetky tieto zmeny prichádzajú postupne a my ich vôbec nevnímame, považujeme ich za normálne. Premýšľať nad tým, že niečo s našim telom nie je v poriadku začíname až vtedy, keď nastane nejaký problém, keď začneme cítiť bolesť a aj bežné veci sa stanú pre nás náročné.

Ak chceme, aby naše telo fungovalo tak, ako bolo stvorené a ako to zariadila príroda, potrebujeme sa zbaviť všetkých zlých stereotypov a návykov, ktoré máme. Aj keď tomu niekto možno nebude veriť, treba začať od nôh. Potrebujeme sa vrátiť ku chôdzi naboso. Vrátiť nohám voľnosť, aby boli opäť silné a dokázali naše telo niesť celý život. Áno, zahodiť topánky a začať zrazu chodiť naboso nie je vôbec jednoduché, ale to vlastne ani nemusíme. Môžeme si kúpiť barefoot obuv, ktorá bude chrániť naše nohy, splní spoločenskú funkciu a aj napriek tomu budeme „bosí“.

Barefoot obuv alebo tiež „minimalistická obuv“ ako sa zvykne niekedy nazývať, je obuv, ktorá umožňuje našim nohám, aby prirodzene fungovali. To znamená, že je to obuv, ktorá rešpektuje tvar a rozmery našich nôh.

Bežné topánky majú guľatú špicu, ktorá má vrchol v strede topánky. Ak sa pozriete na svoje nohy, uvidíte, že majú úplne iný tvar. Naše nohy vôbec nie sú guľaté, ale naopak, na strane palca a malíčka sú rovné a medzi palcom a malíčkom idú prsty v oblúčiku, v rovine alebo šikmo v strieške. Správna topánka musí tvar našej nohy rešpektovať. Topánka, ktorá má vrchol v strede, tlačí palec aj malíček ku ostatným prstom a deformuje ich. Takto vznikajú napr. vybočené palce známe pod latinským názvom „hallux valgus“. Aj v prípade halluxov je potrebné vyberať topánky, ktoré sú na strane palca rovné, pretože inak topánka neustále tlačí na palec a ten nemá možnosť, aby sa čo i len čiastočne vyrovnal. Keďže ľudia majú najdlhší palec, prípadne druhý prst, mala by mať aj topánka vrchol nad palcom, resp. druhým prstom. Nie nad tretím prstom, ako to je u bežnej obuvi.

Topánka musí byť dostatočne široká, aby sa prsty pri chôdzi mohli prirodzene roztiahnuť, čo noha potrebuje pre zabezpečenie odrazu. Dostatočne široká topánka tiež umožňuje nohe, aby pracovala a mohla tak plniť tlmiacu funkciu pri nášľape. V bežných topánkach je noha stlačená a prsty sú skrútené, preto pri chôdzi noha dopadá na pätu a potom zvyšok nohy „pleskne“ o zem. Noha absolútne nepracuje, ochabuje a deformuje sa.

Dostatočne široká a správne tvarovaná špica však nie je všetko. Topánka musí na nohe „sedieť“ celkovo. To znamená vpredu cez prsty, ale aj vzadu na päte, členku a priehlavku. Topánka nesmie byť úzka, aby nohu neobmedzovala, ale nesmie byť ani široká, aby na nohe „nelietala“. Správnu veľkosť topánky určíme na základe rozmerov našich nôh. Ako správne nohy odmerať nájdete v článku tu.

Ďalšími kritériami, podľa ktorých spoznáte zdravú barefoot obuv sú ľahkosť, zero drop, tenká a ohybná podrážka, nespevnený opätok a stielky bez podpory klenby. Toto všetko musí topánka mať, aby sme ju mohli označiť ako barefoot.

Pod pojmom ľahkosť sa myslí nízka hmotnosť topánky, ktorá nenúti človeka dupať na pätu. Ťažké topánky nám neumožňujú prirodzenú chôdzu. Noha v nich nevie jemne pristúpiť na zem a preto proste dopadne na zem. Noha nedokáže tieto nárazy tlmiť a tak sa odrazy prenášajú do celého tela a ničia nám kĺby, bedrá a zvyšok tela. Na bežných topánkach sa na tlmenie týchto nárazov používa drop, viac známy pod pojmom podpätok, čiže zvýšenie päty oproti špičke. Ako som už vyššie spomínala, nie je to práve najvhodnejšie riešenie. Ak si obujeme topánky s malým podpätkom, ani si neuvedomíme, že sa mení ťažisko nášho tela, na ktoré telo reaguje tým, že sa prehne v drieku. Telo je nútené využívať iné svalstvo a dochádza k preťažovaniu drieku. Ak si však obujeme topánky na vysokom podpätku, tento fakt si uvedomíme v podstate okamžite. Ale či je podpätok niekoľko centimetrov alebo niekoľko milimetrov, stále je to zásah do ťažiska nášho tela, ktorý na neho pôsobí nežiaduco. Preto barefoot obuv nemá žiadny podpätok. Má zero drop.

Tak, ako topánka nesmie obmedzovať prsty pri pohybe, nesmie obmedzovať ani členok. Keď je členok fixovaný, nedokážeme chodiť ako bosí, mení sa nám spôsob chôdze. Svaly, ktoré držia členok ochabujú a môžu vzniknúť valgózne, či varózne členky (pri správnom stoji sú päty vybočené smerom dovnútra, resp. smerom navonok). Spevnený opätok sa v topánkach používa bežne, aby topánka na päte držala, nekrčila sa a esteticky vyzerala krajšie. Tento opätok však môže byť spevnený len čiastočne, aby členok nijako neobmedzoval.

Barefoot baleríny Be Lenka Bellissima 2.0 - Toffee Brown Barefoot baleríny Be Lenka Bellissima 2.0 - Toffee Brown
  • Novinka

Barefoot baleríny
Bellissima 2.0 - Toffee Brown

skladom všetky veľkosti
119 €
8 veľkostí
Barefoot baleríny Be Lenka Sophie - All Chalk White Barefoot baleríny Be Lenka Sophie - All Chalk White
  • Novinka

Barefoot baleríny
Sophie - All Chalk White

skladom 7 veľkostí
109 €
8 veľkostí
Barefoot sandále Be Lenka Grace - Rose Gold Barefoot sandále Be Lenka Grace - Rose Gold
  • Novinka

Barefoot sandále
Grace - Rose Gold

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí
Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Matt Black Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Matt Black
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot topánky
Winter 3.0 - Matt Black

skladom všetky veľkosti
179 €
12 veľkostí
Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Chocolate Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Chocolate
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot topánky
Winter 3.0 - Chocolate

skladom všetky veľkosti
179 €
12 veľkostí
Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Black Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Black
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot topánky
Winter 3.0 - Black

skladom všetky veľkosti
179 €
12 veľkostí

Barefoot sandále
Iris - Nude

skladom 7 veľkostí
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Iris - Black

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Claire - Flamingo Pink

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Claire - Chocolate

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Claire - Black

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Promenade - Ivory White

skladom 3 veľkosti
99 €
8 veľkostí
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

V topánkach pre dospelých obvykle nebývajú stielky so všitými vankúšikmi v oblasti pozdĺžnej klenby tak, ako to býva u detských topánok, ale mnohí dospelí nosia ortopedické vložky. Takéto vložky sú len pasívnou podporou nohy, vďaka ktorej svalstvo nohy ešte viac ochabne. Ochabnuté svalstvo mení postavenie drobných kĺbikov nohy a následne aj postavenie členkov, kolien, bedier, panvy, či chrbtice.  V barefoot topánkach sa používajú výlučne stielky bez podpory klenby.

Úmyselne som si ako posledné kritérium barefoot obuvi nechala tenkú a ohybnú podrážku, pretože toto kritérium je často považované za to najhlavnejšie a nie je tomu vôbec tak. Áno podrážka je dôležitá, ale ak si obujeme topánku, ktorá bude mať úzku a zle tvarovanú špicu, ale bude mať tenkú podrážku, môžeme svojmu telu viac ublížiť ako pomôcť. Ako som už vyššie písala, aby mohla noha počas chôdze plniť tlmiacu a odrazovú funkciu, musí mať voľnosť. Ak je noha stlačená, nedokáže takto fungovať a pri tenkej podrážke bez dropu nemá čo tlmiť nárazy a tak si poškodzujeme telo. Preto v prvom rade volíme topánku podľa špice a až potom sa zaujímame o jej ohybnosť.


Ohybná topánka je taká, ktorá sa prispôsobuje povrchu tak, ako keby ste na  ňom stáli bosí. Správnu ohybnosť spoznáte podľa toho, že sa dá topánka „žmýkať“ všetkými smermi. Zisťovanie ohybnosti spôsobom, kedy sa topánka chytí za pätu a špičku a ohnú sa k sebe, nehovorí nič o ohybnosti. Takýmto spôsobom „zlomíte“ aj bežnú obuv. Aby noha mohla vnímať nerovnosti terénu, je potrebné, aby bola podrážka aj tenká. Maximálna hrúbka podrážky by nemala presiahnuť 6 mm, u detí ešte menej.

Pravdou je, že naše nohy už zďaleka nie sú v takej dobrej kondícii ako boli nohy našich predkov. Nosením nevhodnej obuvi a neposilňovaním svalov nôh sa stali naše nohy slabé, dysfunkčné, často deformované, či bolestivé. Barefoot nie je liek, ktorý zázračne vyrieši všetky naše problémy, ale tým, že umožníme našim nohám chodiť naboso a budeme počúvať naše telo, ktoré nám „povie“  ako máme správne chodiť, môžeme odstrániť zažité stereotypy, zbaviť sa bolesti a zlepšiť kvalitu svojho života.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu