Čo je barefoot

Be Lenka logo Be Lenka
06.02.2019
Čo je barefoot

Barefoot je dnes pojmom, ktorý používa čoraz viac ľudí po celom svete. Ženy, muži i deti každého veku nosia barefoot topánky. Všetci sa zhodujú na tom, že barefoot topánky sú jednak úžasne pohodlné, ba dokonca sa vďaka nim často vyskytujú zlepšenia zdravotných problémov s nohami a chodidlami. Čo je to barefoot a v čom sú barefoot topánky také výnimočné?

Obsah článku

V dnešnej dobe je viac než inokedy potrebné vyberať si naozaj dôkladne z množstva ponúkaného tovaru, aby sme sebe a svojim najbližším zaobstarali kvalitu. Nie všetko, čo na prvý pohľad vyzerá úžasne, je totiž pre nás skutočne aj prospešné. A pokiaľ ide o výber obuvi, mali by sme byť dvakrát pozornejší. Nohy nás predsa nesú po celý život a ak zvolíme nesprávne topánky v detstve, následky znášame neskôr v dospelosti a starobe v podobe bolesti kolien, chrbta a nesprávneho držania tela.

ohybná barefoot podrážka

Slovíčko Barefoot je prevzaté z anglického jazyka. Vzniklo spojením dvoch slov: BARE (bosý) a FOOT (chodidlo). Toto spojenie vyjadruje celú podstatu a filozofiu barefoot obuvi - chodenie naboso. Chôdza naboso je pre zdravie našich nôh a celkovo pre zdravie celého pohybového aparátu to najlepšie, čo môžeme sami sebe a svojim deťom dopriať. Pozrime sa teda trošku bližšie na to, čo je na bosej chôdzi také dobré.

Ako spieva známa česká kapela Olympic pieseň Taky jsem se narodil bos, človek prichádza na tento svet bosý. Keby to tak nebolo, zrejme by to trošku skomplikovalo pôrod :-) Ale teraz vážne. To, ako na svet prichádzame, je obrazom toho, čo je pre nás najprirodzenejšie. V ďalekej pravekej minulosti bolo úplne normálne, že sa ľudia pohybovali po okolí celkom nahí. Rástli a fungovali tak, ako ich Pán Boh stvoril, ako sa hovorí. Oblečenie nepoznali a už vôbec nie niečo také ako topánky. Toto všetko prišlo až neskôr s postupnou modernizáciou a prirodzeným vývojom ľudstva. Byť nahý a bosý bolo teda úplne prirodzené. A hoci dnes žijeme niekoľko miliónov rokov neskôr vo vyspelom svete preplnenom oblečením a obuvou, základy v nás zostali hlboko zakorenené aj napriek modernému pokroku doby.

Aj dnes je ľudské chodidlo od narodenia stavané na to, aby chodilo naboso. Je na to doslova plne vybavené. Okrem vlastných nôh nepotrebujeme absolútne nič ďalšie k tomu, aby sme chodili. Naše chodidlá majú teda od úplného začiatku všetko, čo potrebujeme na prirodzený pohyb. No a keďže dnes sa už nemôžeme po meste len tak premávať naboso, vznikli topánky, ktoré nohu zvonka ochránia, ale na druhej strane sa v nich chodidlá môžu správať tak, akoby boli naozaj bosé. Barefoot topánky sú teda moderným trendom, ktorý ľudí vracia naspäť k pôvodným prírodným princípom. Dokonale totiž napodobňujú chodenie naboso, presne tak, ako to vymyslela príroda. Barefoot topánky podporujú všetky prirodzené vlastnosti chodidiel a umožňujú nohám pracovať úplne voľne a prirodzene, pričom nohy vôbec nijako neobmedzujú. Práve naopak.

Barefoot tenisky Barebarics Zing Velcro - All White - Leather Barefoot tenisky Barebarics Zing Velcro - All White - Leather
  • Novinka

Barefoot tenisky
Zing Velcro - All White - Leather

skladom všetky veľkosti
159 €
12 veľkostí
Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Vegan - Sand Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Vegan - Sand
  • Novinka
  • Vegánske

Barefoot slip-on tenisky
Eazy Neo - Vegan - Sand

skladom všetky veľkosti
129 €
12 veľkostí
Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Black & White Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Black & White
  • Novinka

Barefoot slip-on tenisky
Eazy Neo - Black & White

skladom všetky veľkosti
129 €
12 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Ankle-cut - Beige

skladom všetky veľkosti
89 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Ankle-cut - Black

skladom všetky veľkosti
89 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Beige

skladom 5 veľkostí
79 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Amber Yellow

skladom 7 veľkostí
79 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Black

skladom 6 veľkostí
79 €
10 veľkostí
Barefoot tenisky Be Lenka Velocity - Black Barefoot tenisky Be Lenka Velocity - Black
  • Novinka
  • Vegánske

Barefoot tenisky
Velocity - Black

skladom všetky veľkosti
129 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - All White Barefoot tenisky Barebarics Wave - All White
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - All White

Odosielame na konci apríla
159 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Dark Green Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Dark Green
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - White & Dark Green

skladom 11 veľkostí
159 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Orange Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Orange
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - White & Orange

skladom všetky veľkosti
159 €
12 veľkostí
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Barefoot topánky

Samozrejme, dnes už do školy či do práce neprídeme bosí, veď topánky človek vymyslel najmä na ochranu nôh. V súčasnosti túto ochrannú funkciu obuvi dopĺňa nápaditý dizajn od výmyslu sveta. Topánky sa stali súčasťou módy a v každej domácnosti sa ich nájde neúrekom. Pulty obchodov sa prehýbajú pod množstvom topánok rôznych druhov, na rôzne účely, pre mužov, pre ženy, pre deti, k bazénu, na turistiku, na ples, do práce, na doma, do dažďa, na záhradu a tak by sme mohli pokračovať donekonečna. Žiaľ, obrovské množstvo sa odráža na kvalite. Často ľudia siahajú po nesprávnej obuvi kvôli tomu, že ju kúpia za nízku cenu. Kvalitné topánky sú síce možno drahšie, ale treba si uvedomiť, že investícia do vlastného zdravia je naozaj na nezaplatenie.

Ak si človek vyberie barefoot topánky, môže aj do práce prísť bosý - teda nie doslova, ale aspoň sa tak bude cítiť. :-) Barefoot obuv podporuje prirodzené vlastnosti ľudských nôh, dopraje nohám voľný priestor, nikde nohu netlačí a neobmedzuje a navyše sú barefoot topánky neskutočne pohodlné. Niet divu, že ich s radosťou nosia na nôžkach aj úplne malé deti. Pozrite sa na obrázok nižšie - naľavo je klasická obuv a napravo barefoot topánka. Bežné topánky sa vyrábajú tak, že v prednej časti pri prstoch sa zužujú. Práve toto je častým dôvodom, že nás topánky tlačia, veď určite aj vám je známa fráza: "Kde ťa to tlačí? Vpredu pri prstoch." Ak by sme urobili dve priamky z každej strany topánky, rýchlo by sa stretli, čo je následkom postupného zužovania špičky. Keď sa však pozrieme na barefoot topánky, tie sú v prednej časti rozšírené, vďaka čomu nikde netlačia a poskytujú prstom priestor na to, aby sa mohli pri chôdzi, behu či hre "realizovať" aj ony. Práve toto je pre nás prirodzené a priznajme si, aj pohodlné.

čo sú barefoot topánky

Barefoot topánky majú určité vlastnosti, bez ktorých by o barefoot nemohla byť reč. Preto si ich treba všímať pri výbere obuvi. Ide o 

  • flexibilnú podrážku
  • priestrannú špičku,
  • zero drop 
  • ľahkosť
  • nadmerok

Poďme si každú vlastnosť trošku rozobrať.

Flexibilná podrážka

Podrážka musí byť veľmi tenká (3–6 mm) a ohybná tak, aby ste mohli topánku flexibilne ohýbať.

Podrobnejšie sa výberu barefoot topánok venujeme v článku Ako si správne vybrať barefoot topánky.

Priestranná špička

pri prstoch sa topánka nezužuje, ale poskytuje prstom primerane voľný priestor. Obuv by však nemala byť ani veľmi voľná.

Zero drop

Po slovensky nulový rozdiel. Ide o to, že barefoot topánky nemajú výškový rozdiel medzi pätou a špičkou. Celá topánka je teda v jednej rovine, bez podpätku.

Ľahkosť

Barefoot topánky musia byť ľahké, inak by sme nedocielili pocit bosej chôdze bez obmedzení.

Nadmerok

V súvislosti s barefoot sa spomína aj slovo nadmerok. Je to voľný priestor v topánkach pred prstami a aj po bokoch. Nadmerok je teda kľúčovou a neodmysliteľnou súčasťou všetkých barefoot topánok. Správnu veľkosť barefoot topánky vyberiete tak, že k odmeranej dĺžke chodidla prirátate ešte 12 mm – toto je odporúčaný nadmerok. Ak topánky sedia dobre okolo členku, môže byť nadmerok aj 18 mm.

Barefoot topánky by mali mať minimálne takú šírku, ako je šírka chodidla. V ideálnom prípade by topánky mali byť o 0,2 až 0,5 cm širšie. Pri výbere čísla topánok sa teda vždy treba riadiť dĺžkou, ktorú sme namerali, čo znamená aktuálnou dĺžkou chodidla plus nadmerok. Do úvahy berieme tiež vnútornú dĺžku topánky, neodporúčame riadiť sa iba číslovaním, nakoľko to sa môže v závislosti od výrobcov a druhov topánok líšiť. Pri každom type Lenka Barefoot topánok uvádzame tabuľku veľkostí s presne odmeranou vnútornou dĺžkou, aby ste si mohli vybrať tie správne topánočky pre vaše nôžky. :-)

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu