Čo si zbaliť na dovolenku na hory

Be Lenka logo Be Lenka
16.03.2022
Čo si zbaliť na dovolenku na hory

Čerstvý vzduch, svieži vánok, pokoj, ticho a do neba sa týčiace štíty hôr. Hory sú čím ďalej tým viac vyhľadávanou dovolenkovou destináciou. V zime chodíme na hory lyžovať, v lete na turistiku, alebo len tak, načerpať energiu do lesov. Obrovskou výhodou je, že žijeme v Európe, kde sú krásne hory na každom rohu. Preto za perfektnou dovolenkou väčšinou ani nemusíme cestovať ďaleko. Ako sa vhodne pobaliť a na čo nezabudnúť, ak sa rozhodneme ísť na hory?

Obsah článku

Plánovanie

Ak sa chceme vyhnúť stresu pri odchode na dovolenku nemalo by v našom pred-dovolenkovom itinerári chýbať dôkladné plánovanie. Pár minút, ktoré obetujeme naplánovaniu si balenia, nám ušetrí drahocenný čas pri samotnom balení a odchode. Vezmeme papier pero, v kľude si sadneme a spíšeme si, čo na dovolenku potrebujeme. Pri plánovaní zohľadňujeme typ dovolenky, dĺžku, či ideme sami alebo s deťmi. Inak sa budeme baliť na hiking trip, inak na lyže, inak na pohodovú dovolenku do hotela v horách, inak sami, inak s deťmi. Podľa napísaného zoznamu sa potom pobalíme a môžeme si jednotlivé položky odškrtávať a tak si byť istí, že sme na nič nezabudli. No stress.

Praktický duch pri balení

Pri plánovaní balenia na dovolenku je dobré zachovať si triezveho ducha a nohy na zemi. Kufor síce unesie ale ten kufor musí nakoniec niekto niesť ☺. Pri balení na dovolenku na hory musíme rátať s tým, že položiek na zbalenie bude asi o niečo málo viac, ako pri balení k moru. Musíme mať totiž na mysli, že počasie v horách je viac nevyspytateľné, a preto musíme myslieť na teplé aj studené dni, daždivé aj slnečné počasie. Samozrejme, vždy sa riadime aktuálnou predpoveďou počasia na najbližšie dni, no pri horách sa počasie môže prudko meniť bez ohľadu na to, čo povedal meteorológ. Hory si jednoducho žijú vlastným životom. Na dovolenku na hory si okrem základného oblečenia nezabudneme zbaliť:

  • Termooblečenie
  • Nepremokavú bundu
  • Naozaj kvalitnú a pevnú obuv na hory
  • Ruksak

Pri balení zachovávame praktického ducha aj pri počte kusov jednotlivých položiek. Oblečenie balíme na každý deň, samozrejme, čisté. Môžeme zobrať jeden dva kusy do zálohy pre prípad znečistenia či premočenia. Rátame aj s alternatívami na rôzne výkyvy počasia. Preto si aj v lete pribalíme teplejšie oblečenie, aspoň pár kusov. Praktické je zobrať si so sebou cestovné balenie pracieho prášku a môcť si tak oblečenie podľa potreby prípadne vyprať. Samozrejme, aj tu záleží na tom, na aký typ dovolenky ideme, či ideme do hotela a či do stanu.

Ak máme priestor v batožine, zbalíme si o jeden pár obuvi naviac, aby sme si mohli obuv po turistike či prechádzke nechať poriadne vyvetrať.

Čo by nemalo chýbať

Okrem oblečenia netreba samozrejme zabúdať na drogériu a okrem štandardných potrieb na denné použitie si zbalíme aj:

  • Repelent
  • Krém s UV faktorom

Bez ohľadu na to, či ideme na hory v zime lyžovať či v lete na túry, slniečko na horách svieti rovnako silno ako pri mori. Preto netreba zabúdať na ochranu pokožky a v žiadnej batožine by nemal chýbať kvalitný krém na opaľovanie, ideálne s UV faktorom 50+. Nechceme predsa pol dovolenky stráviť so spálenou tvárou.

Čo sa týka klasickej kozmetiky na denné používanie, v drogériách a na internete dnes bežne dostať cestovné balenia či špeciálne sady fľaštičiek do ktorých si môžeme kozmetiku odliať a tak ušetriť kopu miesta v batožine.

Barefoot Be Lenka
Trailwalker 2.0 - Olive Green

skladom 10 veľkostí
159 €
12 veľkostí

Barefoot Be Lenka
Trailwalker 2.0 - Mustard

skladom všetky veľkosti
159 €
12 veľkostí

Barefoot Be Lenka
Trailwalker 2.0 - Grey

skladom 10 veľkostí
159 €
12 veľkostí

Barefoot Be Lenka
Trailwalker 2.0 - Deep Ocean

skladom všetky veľkosti
159 €
12 veľkostí
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Extra na dovolenku s deťmi

Ak sa chystáme na dovolenku s deťmi bude to vyžadovať trošku viac plánovania dopredu. Vieme, že deťom nie je vždy jednoduché „sa zavďačiť“ a preto musíme myslieť na aktivity, ktoré by ich mohli zabaviť. Do kufra prihodíme obľúbené hry, knihy a aktivity. Dobrým nápadom je zbaliť niečo nové, čo deti ešte nepoznajú. To ich určite zabaví a neokuká sa tak rýchlo. Pri deťoch musíme rátať s viac náhradnými kusmi oblečenia keďže deti prípadné zašpinenie sa neberú tak tragicky a nedávajú si pozor ako dospelí ☺.

Lekárnička na cesty

Keď niekam cestujeme, je jedno kam, neoddeliteľnou súčasťou batožiny má byť lekárnička. Dnes už síce nájdeme lekáreň na každom rohu, no nie vždy máme čas a možnosti behať a zháňať lieky, keď nás prepadne akútny problém. O to viac to platí pri špecifických liekoch, ktoré berieme či už pri alergii alebo nejakom chronickom probléme. Čo teda patrí do lekárničky nielen na cesty?

  • Dezinfekcia, sprej na rany, leukoplasty, obväz
  • Antipyretiká – lieky na teplotu. V prípade, že cestujeme s deťmi balíme dva druhy – s obsahom paracetamolu a ibuprofénu, ktoré v prípade neklesajúcej horúčky môžeme alternovať. Do cestovnej lekárničky sú určite vhodnejšie vo forme čípkov, ako vo forme sirupu
  • Analgetiká – lieky na bolesť
  • Sprej do nosa
  • Antihistaminiká – lieky na alergiu (sprej do nosa, kvapky do očí, sirup alebo tabletky)
  • Lieky na kašeľ (suchý a dráždivý, vlhký)
  • Inhalátor – v prípade, že si to vyžaduje diagnóza alebo predošlé komplikácie respiračných ochorení
  • Lieky proti zvracaniu a hnačke, rehydratačný nápoj (šumivé tabletky) na prípadné doplnenie tekutín pri akútnom probléme
  • Pantenol, fenistil gél a framykoin /na predpis/, krém na škrabance a odreniny (osvedčený voľnopredajný je napríklad Dermalibour od Aderma)
  • Teplomer
  • EpiPen v prípade, ak ho máme predpísaný lekárom z dôvodu závažnej alergie

Ideálne je mať zvlášť určenú lekárničku na cesty a mimo ciest do nej nezasahovať, iba vždy v predstihu prekontrolovať dátumy exspirácie. Takto si budeme istí, že nám v lekárničke nič chýbať nebude.

Hups, zabudli sme niečo doma

Každému sa občas stane, že aj napriek dôkladnému plánovaniu, príprave a trojnásobnej kontrole mu niečo vypadne, na niečo zabudne. Každému z nás sa určite minimálne raz stalo, že sme si už po ceste na dovolenku spomenuli, že sme niečo nechali doma. Žiadny problém však nie je neriešiteľný. Dôležité je, aby sme doma nezabudli osobné doklady, peniaze a lieky na predpis. Všetko ostatné sa v prípade potreby dá dokúpiť alebo možno nakoniec zistíme, že nám to vlastne ani nebolo treba ☺.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu