Čo si zbaliť na dovolenku k moru

Be Lenka logo Be Lenka
22.03.2022
Čo si zbaliť na dovolenku k moru

Vďaka leteckej doprave a dostupnosti dovolenkových rezortov je dnes možné vycestovať za milovaným morom a odpočinkom na pláži doslova celoročne. Bez ohľadu na to, či cestujeme k moru v lete alebo keď v našich končinách udierajú mrazy, balíme sa rovnako. Čo si teda so sebou zobrať na dovolenku k moru?

Obsah článku

Zoznam

Pred akoukoľvek cestou je dobré v pokoji si sadnúť, popremýšľať a spísať si, čo všetko si potrebujeme zbaliť. Takýmto spôsobom sa celkom účinne vyhneme stresu, ktorý samotné balenie môže spôsobovať. Jednotlivé položky si postupne balíme a zo zoznamu odškrtávame. Okrem toho, že takto bude balenie menej stresovou záležitosťou, je menej pravdepodobné, že si nakoniec niečo zabudneme zabaliť. Napísať si zoznam nie je žiadna hanba. Tí najúspešnejší ľudia vedia, že tajomstvo úspechu tkvie v plánovaní a príprave. Prečo to teda neaplikovať do bežného života a nevyužiť aj v takej situácii ako je príprava na dovolenku?

Dovolenkové must-have

Zbaliť sa na dovolenku k moru je podstatne jednoduchšie ako sa baliť na hory. Počasie pri mori býva stabilnejšie ako to v horách a navyše ak plánujeme stráviť celé dni v plavkách naozaj nám toho veľa netreba. Na každý deň čistý outfit, jednu dve teplejšie veci na večer, žabky, tenisky. Pri balení na dovolenku k moru netreba zabúdať na pokrývku hlavy. Morské slniečko býva ostré a my máme tendenciu tráviť na ňom podstatne viac času ako normálne. Tak isto netreba zabudnúť na slnečné okuliare s dobrým UV filtrom. Obsah kufra samozrejme prispôsobujeme tomu, na aký typ dovolenky ideme. Inak sa zbalíme do hotelového rezortu kde je vyžadovaný v spoločných priestoroch istý dress-code, inak na ležérnu dovolenku na privát a inak na dovolenku do stanu či do kempu. Ak plánujeme celé dni preležať na pláži budeme toho baliť určite menej ako keď sa chystáme chodiť po výletoch a dovolenku tráviť v pohybe. Dovolenkové essentials ale ostávajú rovnaké – plavky, žabky, klobúk a SPF-ko ☺.

Kozmetika

Okrem klasickej kozmetiky, ktorú používame na dennej báze, tvorí neoddeliteľnú súčasť batožiny krém s UV faktorom a krém po opaľovaní. Počas dovolenky trávime podstatne viac času na slniečku bez toho, aby sme si to nejak zvlášť uvedomovali. Preto treba svoju pokožku adekvátne chrániť krémom s dobrým faktorom. Ideálny faktor je 50+, ten našu pokožku reálne aj ochráni. Netreba veriť mýtom, že cez takto vysoký faktor neopáli a my sa z exotiky vrátime bieli ako bryndza. Nie je to pravda. Aj s takýmto faktorom sa pokožka pekne zafarbí a navyše zdravo. Vhodné je zobrať si krém po opaľovaní, ktorý pokožku navyše vyživí. Čo sa týka ostatnej kozmetiky nie je nutné riešiť niečo špeciálne k moru. Službu urobí aj kozmetika, ktorú používame bežne doma. Akurát tak drobná poznámka k pleťovému krému – ak cestujeme na dovolenku počas zimného obdobia a doma používame ťažší hutný krém – ten nechávame doma a na dovolenku volíme radšej niečo gélovej či vodovej konzistencie so silnými hydratačnými vlastnosťami, aby sme pokožke vysušenej slnkom dopriali poriadnej výživy.

Lekárnička na cesty

Lekáreň dnes nájdeme na každom rohu, ale ak sa rozhodneme vycestovať do cudziny či poriadnej exotiky, nemôžeme sa na sto percent spoliehať, že zoženieme to čo potrebujeme, alebo že nám nenarobí problémy jazyková bariéra mimo hotelový rezort. Preto je dobre mať dobre vybavenú cestovnú lekárničku bez ohľadu na to, či cestujeme do Chorvátska alebo Dominikánskej republiky. Čo patrí do cestovnej lekárničky?

  • Dezinfekcia, sprej na rany, leukoplasty, obväz
  • Antipyretiká – lieky na teplotu. V prípade, že cestujeme s deťmi balíme dva druhy – s obsahom paracetamolu a ibuprofénu, ktoré v prípade neklesajúcej horúčky môžeme alternovať. Do cestovnej lekárničky sú určite vhodnejšie vo forme čípkov, ako vo forme sirupu
  • Analgetiká – lieky na bolesť
  • Sprej do nosa
  • Antihistaminiká – lieky na alergiu (sprej do nosa, kvapky do očí, sirup alebo tabletky)
  • Lieky na kašeľ (suchý a dráždivý, vlhký)
  • Inhalátor – v prípade, že si to vyžaduje diagnóza alebo predošlé komplikácie respiračných ochorení
  • Lieky proti zvracaniu a hnačke, rehydratačný nápoj (šumivé tabletky) na prípadné doplnenie tekutín pri akútnom probléme
  • Pantenol, fenistil gél a framykoin /na predpis/, krém na škrabance a odreniny (osvedčený voľnopredajný je napríklad Dermalibour od Aderma)
  • Teplomer
  • EpiPen v prípade, že je predpísaný lekárom
Barefoot sandále Be Lenka Grace - Rose Gold Barefoot sandále Be Lenka Grace - Rose Gold
  • Novinka

Barefoot sandále
Grace - Rose Gold

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Promenade - Ivory White

skladom 4 veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Flexi - Yellow

skladom 5 veľkostí
89 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Flexi - Beige Green

skladom 4 veľkosti
89 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Grace - Sand

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Promenade - Green

skladom 6 veľkostí
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Summer - Rose

skladom 1 veľkosť
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Grace - Ivory White

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Flexi - Fuchsia Pink

skladom 5 veľkostí
89 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Flexi - Olive Green

skladom 6 veľkostí
89 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Summer - Brown

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Summer - Black

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Cestujeme s deťmi

Cestovanie s deťmi si vyžaduje trošku viac plánovania. Ak s nimi za morom cestujeme lietadlom, prihodíme do príručnej batožiny cumlík alebo v duty free zóne kúpime malý snack aby dieťa mohlo počas vzlietania a pristávania niečo žuť, tak predídeme zaľahnutiu v ušiach. Tak isto musíme pribaliť aj vankúšik či deku, podľa dĺžky letu. Mať nejaké osvedčené hry po ruke tiež nebýva na zahodenie, znudené dieťa vie byť veľmi ťažké dieťa ☺. Na samotnú dovolenku nezabudneme pribaliť väčšie množstvo pokrývok hlavy. Dieťa nemôžeme nechať behať po slniečku bez klobúka, keďže deti sú náchylnejšie na úpaly. A fakt nechceme aby nám dieťa prezvracalo polku dovolenky. Volíme vhodnú obuv k vode, do mora či k bazénu. Pribalíme rukávniky, kolesá či nafukovačky a hry vhodné na pláž. Ak sa budeme zdržiavať na pláži kde sa nedajú prenajať slnečníky, zbalíme si so sebou plážový stan, v ktorom sa budú môcť deti schovať pred priamym slniečkom.

Ak si na dovolenke spomenieme, že sme doma niečo zabudli, nič sa nedeje. Pokiaľ to nie sú doklady, lieky, peniaze alebo obľúbená hračka bez ktorej dieťa nezaspí, nič strašné sa nedeje. Väčšinou to, čo zabudneme doma, nakoniec ani nepotrebujeme a zaobídeme sa bez toho. Pokiaľ necestujeme do rozvojových krajín alebo šialenej divočiny, kde je prístup k obchodom a trhom veľmi obmedzený, nie je problém si to, čo nám pochybí nakoniec kúpiť.

Ešte tip na záver: Nie je zlý nápad vopred sa zoznámiť s kultúrou krajiny, kam cestujeme, prípadne s nastavením rezortu, v ktorom budeme bývať. V niektorých kultúrach sa v spoločných priestoroch napríklad očakávajú zahalené ramená, niektoré hotely majú pri podávaní večere slušný až elegantný dress-code. A to nehovoríme len o exotických krajinách či blízkom východe. Už v takom Chorvátsku nie je dovolené vojsť v plavkách do obchodu či v Taliansku, v Benátkach nepustia človeka s odhalenými nohami a ramenami dovnútra pamätihodností. Lepšie byť pripravený a vhodne zbalený v predstihu ako prekvapený na mieste ☺.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu