Doma s deťmi

Be Lenka logo Be Lenka
28.07.2020
Doma s deťmi

Doma s deťmi

Ostali ste doma s deťmi a máte pocit, že všetky nápady na aktivity a hry sa vám už minuli a vaše ratolesti sa začínajú nudiť? Chcete im vymyslieť niečo zábavné ale nič vám už nenapadá? To nič, to sa stáva, každý občas potrebuje troch inšpirovať. Preto sme tu my, aby sme vám našim článkom trošku pomohli a vnukli vám zopár nápadov, ako tráviť s deťmi čas doma. Tak čítajte a inšpirujte sa .

Aktivity s deťmi

Ste doma, von sa ísť nedá a vy sa snažíte čas s deťmi tráviť zmysluplne, aby celý deň nestrávili na tablete alebo počítači? Chvíľa online nikomu neublíži, ale spoločne strávený čas má nesporne väčší prínos pre obe strany – pre deti aj pre rodičov. Je mnoho aktivít, ktoré môžete robiť spolu s deťmi a navyše byť pro tom produktívni. Aj varenie a upratovanie môžu byť zábava. Neveríte? Vyskúšajte niektoré z našich tipov.

Robte veci spolu

Zapájajte deti odmalička do bežných a nenáročných domácich činností, adekvátne k veku. Zapájajte ich do varenia, napríklad, ukazujte a vysvetľujte im čo robíte. Trojročnému pomocníkovi môžete dať miešať niečo v miske, osemročný bude schopný detským nožíkom nakrájať zeleninku. Máte doma vyberavých jedákov? Spíšte si spolu rodinnú knihu receptov -nech vám deti hovoria, čo majú radi, čo im chutí a potom podľa tejto kuchárky môžete variť. Aspoň budete mať istotu, že to, čo navaríte, aj zjedia. Deti môžu pomôcť s nakladaním/vykladaním umývačky, s praním či zametaním. Nebojte sa deti zapojiť a nezabudnite ich vždy za snahu pochváliť. Deti naozaj rady pomáhajú. Cítia sa dôležito, keď im my, veľkáči, zveríme nejakú zodpovednosť. Postelú si sami posteľ? Skvelé! Pochváľte ich. Nie je to podľa vašich predstáv? Nevadí! Hlavne to po nich nenaprávajte! Podkope to ich sebavedomie a neskôr už nebudú chcieť nič robiť sami. Veď aj načo? Mamka potom aj tak opraví. Postupne sa budú zlepšovať, len ich treba povzbudzovať a chváliť. Pochvala je kľúčom k vybudovaniu pozitívneho vzťahu k domácim prácam.

Projekt

Spravte si spoločne nejaký super kreatívny projekt. Je to veľká zábava. Môžete si napríklad spraviť divadlo. Bábky spravte zo starých variech alebo z ponožiek vyrobte maňušky. Z kartónovej škatule vytvorte divadlo, doplňte kulisy. Stačí mať doma farebný papier, lepidlo, farby či pastelky, zvyšky látok a gombíky či flitre. Určite nájdete v domácnosti niečo, čo sa dá využiť. Chceli by deti akvárko? Tak si jedno vyrobte! Z tvrdého papiera povystrihujte rybičky rôznych tvarov, vymaľujte ich, polepte flitrami, posypte trblietkami. Z kartónu si spravte akože- akvárium, na dno nalepte kamienky, nakreslite vlnky a nalepte rybičky. Chcete mať 3D akvárium? Na dno akvárka (napr. škatuľa od topánok) dajte vrstvu polystyrénu alebo piafloru (používa sa na aranžovanie kvetinových ikeban, kúpite v akomkoľvek kvetinárstve), nalepte rybičky na špajdle a tie potom zapichnite do dna. Fantázii sa medze nekladú. A môžete si byť istí, že tieto rybičky vydržia aj keď ich vaše ratolesti zabudnú nakŕmiť .

Niečo si upečte

Urobte si perníkový domček. Že nie sú Vianoce? No a čo ! Všetko je dovolené. Upečte si perníkový domček a potom ho celý zjedzte. Baví vaše deti vykrajovanie? Spravte imakékoľvek krehké cesto, nechajte ich vykrajovať a potom si keksíky spoločne ozdobte. Aj sa zabavíte, aj si pochutnáte.

Naučte sa spolu niečo nové

Chceli ste sa vždy naučiť piecť chlieb? Kváskovať? Chceli by ste sa zdokonaliť v maľovaní? Láka vás nejaký hudobný nástroj? Prečo nevyužiť spoločný čas doma s deťmi a nenaučiť sa spoločne niečo nové? Lepší čas už nebude. Môžete sa s deťmi navzájom motivovať a spoločne posúvať. Spolu idú veci vždy ľahšie.

Vyrobte si senzorické pomôcky

Čo sú senzorické pomôcky? Sú to stimulačné predmety, pri ktorých vaše dieťatko používa svoje zmysly – hmat, zrak, čuch, sluch. Tieto hračky sa dajú jednoducho vyrobiť doma, poskytujú dieťaťu správnu stimuláciu a navyše ich zabavia na dlhú dobu. Medzi takéto pomôcky patrí aj deťmi veľmi obľúbený sliz. Prečo si ho neskúsiť vyrobiť doma? A navyše taký, ktorý môžu vaše deti bez výčitiek ochutnať? Budete na to potrebovať ¼ hrnčeka pudingu (akákoľvek príchuť), 1 hrnček kukuričného škrobu a 1/3 hrnčeka teplej vody. Zmiešajte v miske puding a polovicu škrobu, prilejte vodu a zamiešajte. Začne sa tvoriť slizká hmota, v tejto fáze ešte dosť lepivá. Postupne primiešavajte škrob až kým dosiahnete požadovanú hustotu a konzistenciu. Celá príprava nezaberie viac ako 5 minút a výsledkom bude zábavná hmota, absolútne bezpečná a netoxická, ktorá vaše deti zabaví na dlhú dobu. Aj keď je pudingový sliz jedlý, nie je v žiadnom prípade určený na konzumáciu. Môžete si však byť istí, že ak vaša ratolesť neodolá a ochutná, nič sa mu nestane. Ďalšou z mnohých senzorických pomôcok je aj pena na maľovanie. Jednoducho zmiešajte penu na holenie s potravinárskym farbivom, dajte deťom podložku, štetec a niečo na čo môžu patlať penu. Vyrobiť si môžete aj senzorickú truhlicu s pokladmi. Ako? Do plastového boxu vysypte ryžu a do nej rôzne malé hračky, gombíky, písmenká, brmbolce. Nechajte deti loviť svoje poklady a stimulovať pri tom svoje zmysly. Máte doma malého robotníka fascinovaného bagrami? Do plastového boxu nasypte cícer, fazuľu či iné strukoviny, ktoré máte doma. Dajte drobcovi do ruky bager a nejakú tatrovku a nechajte ho bagrovať. Vymyslieť sa dá kadečo.

Figúrky zo slaného cesta

Aktivita, ktorú sme ako deti robievali v škole na hodinách výtvarnej výchovy. Tak prečo si ju nepripomenúť aj s našimi deťmi? Je to veľká zábava a je to lacnejšie ako kupovať plastelínu, ktorá každú chvíľu stvrdne, lebo ju dietko zabudne zavrieť naspäť do nádobky. Figúrky zo slaného cesta sa navyše dajú vysušiť v rúre a ozdobiť. Deti si tak môžu vyrobiť napríklad ozdoby na stromček alebo milý hand made darček pre babku a dedka. Na výrobu slaného cesta budete potrebovať hrnček soli, hrnček hladkej múky a pol hrnčeka vody. Rozpustite soľ vo vode a zmiešajte s múkou. Vypracujte na hladké cesto. Môžete pracovať so základným cestom a hotové výrobky si po vysušení namaľovať alebo môžete do cesta pridať potravinárske farbivo a vytvoriť si tak farebné cestá podľa svojich predstáv. Cesto rozvaľkajte, vezmite si vykrajovačky, rôzne koreniny na ozdobu (klinčeky, škoricu – tie výrobky navyše aj krásne prevoňajú) a nechajte fantáziu detí voľne pracovať. Vykrojte si postavičky, vyformujte zvieratká, čo len chcete. Výrobky nechajte voľne vyschnúť na vzduchu alebo ich môžete pomaly sušiť v rúre (max 50 stupňov, cca 3 hodinky, podľa hrúbky cesta). Keďže je cesto vyrobené z potravinárskych surovín nemusíte sa báť, ak si váš drobizg odhryzne. Navyše je cesto veľmi slané, takže z neho ochutná maximálne tak raz.

Jednoduché hry pre deti

Všetky hry čo máte doma už máte obohraté a nič vaše ratolesti už nebaví? Nezúfajte, existuje množstvo hier ktoré si môžete vyrobiť s použitím toho, čo máte bežne doma.

Kolky

Asi neexistuje dieťa, ktoré by nebavili kolky. Existuje viacero spôsobov ako si bowling zahrať doma. Budete potrebovať rolky od toaletného papiera a loptičku. Dajte deťom rolky, farby alebo fixky aby ich ozdobili a vytvorili tak veselé kolky. Môžu si spraviť snehuliačikov, namaľovať zvieracie vzory či oblepiť brmbolcami alebo nálepkami. Takto ozdobené kolky si uložte na zem, vezmite loptu a zábava sa môže začať. Máte doma nadšenca do hier na mobile? Čo takto mu vyrobiť kolky na motívy hry Angry birds? Budete k tomu potrebovať prázdne plechovky, zelený farebný papier a čiernu fixku. Obaľte plechovky do papiera a fixkou nakreslite prasiatka. K dokonalosti chýba už len červená lopta, na ktorú dokreslíte oči a zobák. Lepšie ako hra na telefóne, však? 

Labyrint

Obyčajný labyrint vie deti zabaviť na hodnú chvíľu. Jeden taký si môžete pripraviť aj doma. Budete na to potrebovať prázdnu krabicu od topánok, slamky nastrihané na rôzne dĺžky, lepidlo (tavnú pištoľ) a guľôčku. Do krabice od topánok ponaliepajte slamky tak aby vytvorili labyrint. Vhoďte guľôčku a nechajte dieťa, aby sa posnažilo nakláňaním krabice dostať guľôčku na druhú stranu. Tak jednoduché a pritom tak zábavné!

Hľadanie pokladu

Ktoré dieťa by nefascinovali piráti a hľadanie strateného pokladu? Dobrodružstvo v podobe hľadania pokladu im môžete nachystať aj doma. Budete k tomu potrebovať len trochu fantázie a pomôcky bežne sa vyskytujúce v každej domácnosti. Nakreslite deťom mapu podľa ktorej budú postupovať cez jednotlivé stanovištia. Tam budú plniť úlohy, ktoré ich budú posúvať ďalej. Úlohy môžu byť logické, pohybové, no skrátka akékoľvek vám prídu na rozum. Po splnení úlohy sa môžu deťúrence presunúť podľa mapy ďalej, alebo im to môžete pripraviť napínavejšie a to tak, že jednotlivé dieliky mapy získajú práve splnením úlohy. Je viac ako pravdepodobné, že táto hra sa im zapáči natoľko, že ju po vás budú chcieť znovu. 

Prekážkové dráhy pre deti a pohybové hry

Nie je nič horšie, ako keď si deti nemajú ako vybiť prebytočnú energiu, keď nemôžu ísť von. Skúste im preto pripraviť zaujímavé pohybové aktivity v pohodlí domova. Bývate v paneláku a nechcete dupať? Nevadí, všetko sa dá vymyslieť tak, aby boli všetci spokojní. Ako teda vyrobiť prekážkovú dráhu? Môžete sa dať inšpirovať aj nasledujúcimi nápadmi.

Skákanie škôlky

Skákanie škôlky je starou dobrou obľúbenou hrou, ktorú poznáte zo svojho detstva určite aj vy, rodičia. Z papierovej maliarskej lepiacej pásky (tá da dobre odliepa a nezanecháva po sebe stopy lepidla) si môžete urobiť škôlku na koberci alebo na parketách. Políčka by mali mať ideálne veľkosť približne 35 x 35 cm. A môže sa hopsať .

Legendárna Pevnosť Boyard

Kto by nepoznal takú klasiku ako je Pevnosť Boyard? Táto dobrodružno-zábavná relácia sa točí už neuveriteľných 30 rokov a pripútala k televíznym obrazovkám tisícky verných fanúšikov. Patrili ste k nim aj vy? Čo takto sa touto reláciou inšpirovať a preniesť dobrodružstvo z televíznej obrazovky priamo k vám do obývačky? Bude to chcieť trochu plánovania a prípravy ale za tú radosť a zábavu to určite stojí. Idete do toho? Pripravte si v každej miestnosti stanovištia podľa možností, 1-3. Nasaďte športové tempo, presne ako súťažiaci v televízii, vymyslite si tímový pokrik, behajte z izby do izby a nechajte deti plniť úlohy.

Nápady na úlohy:

- spoznávanie predmetov/chutí so zaviazanými očami.

- dostať sa z jednej strany izby na druhú a nedotknúť sa pritom zeme.

- logické hádanky (otec Furas), pamäťové hry - rozložte pred dieťa obrázky/predmety na určitý čas, prikryte ich a dieťa ich musí čo najviac po pamäti vymenovať.

- postreh – na stole je papier, na ňom položená matica na ktorej je priviazaná šnúrka. Úlohou dieťaťa je chytiť ju skôr ako ňou protihráč (rodič) trhne preč z papiera.

- pavučina – priviažte motúzy o nohy stola tak, že popod stolom vytvoríte pavučinu. Na ňu zaveste zvončeky. Úlohou dieťaťa bude podliezť pavučinu bez toho aby zacinkali zvončeky.

- Ak vám nevadí trocha rozliatej vody, môžete si napríklad ako jednu disciplínu pripraviť plnenie nádoby – pointou je naplniť nádobu vodou použitím lyžičky. V bode A dieťa naberie vodu na lyžičku a v bode B ju vyleje do nádoby. Cestou môže prekonávať rôzne nástrahy (kľučkovanie okolo stoličiek, chôdza po čiare). Samozrejme, záleží od veku a schopností dieťaťa, už samotné udržanie vody na lyžičke je výzva! Chcete sa vyhnúť potope na podlahe? Vodu vymeňte za pingpongovú loptičku, ktorá nesmie spadnúť z lyžičky. Nezdá sa to, ale tiež to dá celkom zabrať . 

- Kľúč k pokladu – máte doma zámok na ktorom sa dá nastaviť číselný kód? Výborne! Ako poslednú úlohu môžete dať truhlicu s pokladom – nachystajte deťom matematickú úlohu ktorej výsledok bude práve číselný kód zámku, ktorý stráži poklad. Ako poklad môžete použiť čokoľvek, čo vaše deti poteší.

Hra rybár

Hra, ktorá má mnoho podôb, princíp je však vždy rovnaký. V hre na rybára si nachystajte si toľko lístkov, koľko je hráčov. Na jednom lístočku je napísane „rybár“ a na ostatných „rybka“. Nikto nikomu neprezradí čo mal na lístočku. Hráči sa prechádzajú po miestnosti a pozerajú si navzájom do očí. Úlohou rybára je pochytať všetky rybky. Robí to tak, že na druhého hráča – rybku – nenápadne zažmurká. Ulovená rybka si musí čupnúť a hra pokračuje ďalej. Úlohou rybiek je odhaliť rybára skôr ako pochytá všetky rybky.

Hry pre 10-ročné deti

Mestečko Palermo/Mafia

Hra, ktorú sme ako deti hrávali na všetkých táboroch či prespávačkách. Pointa hry je podobná ako pri hre „rybár“, je ale vhodná pre staršie deti. Nachystá sa toľko papierikov, koľko je hráčov. Na jednom papieri bude napísane „detektív“, na dvoch „mafia“, na jednom „rozprávač“ a na ostatných „občan“. Rozprávač sa sa aktívne nezapojí do hry, bude ňou sprevádzať. Nikto neprezradí čo si vytiahol. Hra prebieha takto: Hráči si posadajú okolo stola. Rozprávač: „Mestečko Palermo zaspáva.“ (všetci si zavrú oči a položia hlavy na stôl. Mestečko Palermo spí) Rozprávač: „Prebúdza sa mafia.“ (hráči, ktorí si vytiahli papierik s nápisom „mafia“ potichu dvíhajú hlavu, rozhliadajú sa po hráčoch.) Mafia si vyberá svoju obeť. (Pohľadmi sa dohodnú a ukážu na hráča, ktorého akože zabijú). „Mafia zaspáva.“ Rozprávač: „Zobúdza sa detektív.“ (hráč, ktorý si vytiahol papier s nápisom detektív opatrne dvíha hlavu, rozhliada sa po hráčoch. Jeho úlohou je odhaliť mafiu.) „Detektív sa pýta.“ (detektív ukáže na hráča, o ktorom sa domnieva, že je súčasťou mafie. Rozprávač mu pokývnutím alebo pokrútením hlavy dá odpoveď.) „Detektív zaspáva“. Rozprávač: „Mestečko Palermo sa zobúdza bez ...“ (meno hráča, ktorého označila mafia, ten ostáva ležať na stole, ostatní sa dvihnú zo stola) Rozprávač vyzve občanov či majú podozrenie, kto je mafia. Mafia tiež môže niekoho označiť aby zmiatla ostatných. Detektív sa snaží neprezradiť. Pointou tejto hry je odhaliť členov mafie alebo zabiť detektíva. Keď hráči označia niekoho, o kom sú presvedčení, že je mafia, tak sa hlasuje. Ak za označeného hráča hlasuje väčšina, hráča „zabijú“. Rozprávač: „Občania mestečka Palerma zabili občana/detektíva/mafiu.“ Pokiaľ za hráča nehlasuje viac ako polovica, nič sa nedeje, nikto „nezomiera“ a hrá sa ďalej. Rozprávač: „Mestečko Palermo opäť zaspáva....“ A takto hra pokračuje až kým nie je odhalená mafia alebo zabitý detektív. Keď detektív vie, kto je mafia, môže sa pri súde prezradiť. Súd môže však odsúdiť zakaždým len jedného hráča a preto je táto taktika nebezpečná a vhodná až keď je už jeden člen mafie mimo hru. ALE POZOR! Túto taktiku môže použiť aj mafia aby sa zachránila a zbavila detektíva. Nikto nevie kto klame a hovorí pravdu. Je to na presvedčovacích schopnostiach a dôveryhodnosti prejavu hráčov, ako mu ostatní hráči uveria. Tak čo, vyskúšate to aj vy? Dáte sa vodiť za nos alebo máte čuch na pravdu? Ešte malá poznámočka, čím viac hráčov, tým väčšia zábava.

Nestarnúca klasika Dostihy a stávky

Kto by nepoznal hru Dostihy a stávky? Ak ste dlho doma a už neviete ako zabaviť vaše deti, možno je načase vytiahnuť túto stolovú hru zo skrine a sfúknuť z nej prach. Ak ju nemáte, táto klasika je dostupná snáď všade. Nechajte sa na chvíľku vtiahnuť do sveta koní, stajní a dostihov. Zvoľte si bankára, ktorý rozdá vstupný kapitál a hra môže začať. Úlohou hráčov je postupovať po hernom poli, kupovať kone, kompletizovať stajne a dávať stávky na kone. Počas hry si ťaháte rôzne kartičky s úlohami alebo si musíte „odsedieť“ dištanc za doping. Peniaze zarábate tak, že hráči ktorí skočia na vaše kone vám platia, a čím vyššia stávka na koňa, tým vyššia pokuta. Získané peniaze investujete do kúpi koní a zvyšovania stávok. Hra. končí, keď sa minú všetky kone a vyhráva ten, ktorý má väčšiu hodnotu v nazbieraných stajniach a v hotovosti. Hra, ktorá už celé desaťročia baví celé rodiny. Zabaví aj tu vašu?

Kto som?

Alebo „Nálepka na čele“. Veľmi jednoduchá a zábavná hra, navyše s nulovými nákladmi. Budete potrebovať iba samolepiaci papierik a pero. Najskôr sa s hráčmi dohodnite, v akej oblasti sa budete pohybovať – predmety, osobnosti, miesta alebo úplne čokoľvek (veeeeľmi vysoká obtiažnosť). Každý na papierik napíše heslo podľa svojej predstavivosti, ten potom poskladá a dá do klobúka. Každý hráč si jeden papierik vylosuje a nalepí si ho na čelo bez toho, aby videl, čo je na ňom napísané. Úlohou hráčov je zistiť kto/čo sú iba pomocou áno/nie otázok (Som osoba? Áno/nie. Som žena? Áno/nie...). Keď je odpoveď na ich otázku „áno“, pýtajú sa ďalej. Pokiaľ je odpoveď „nie“, pýta sa ďalší hráč v poradí. Táto hra je super aj na precvičenie cudzích jazykov – nechajte deti pýtať sa po anglicky/nemecky. No schválne, ako dlho vám bude trvať uhádnuť, že ste napríklad také Štrbské pleso, prezident Lincoln alebo brušná chrípka? 

Meno, mesto, zviera, vec

Nesmrteľná klasika, ktorú hrávali snáď všetky decká v družine alebo na voľných hodinách. Naučte ju aj vaše deti, nech si trocha potrápia hlavičky. Nepamätáte si ako na to? Jednoducho. Potrebujete pero a papier. Papier preložte 2x tak, aby vám vznikli 4 stĺpce. Do nich sa hore napíše meno, mesto, zviera, vec. Jeden hráč začne v duchu hovoriť abecedu a iný ho stopne. Písmenko, na ktorom sa zastaví, povie nahlas. Hráči sa odštartujú a každý musí napísať jedno slovo, ktoré sa začína na dané písmenko. Hráč povie napríklad H. Hubert, Hurbanovo, Had, hadica. Vyzerá to jednoducho? Ono to ale v tej rýchlosti až také jednoduché nie je. Prečo? Hrá sa totižto na body. Hráč, ktorý ako prvý napíše všetky slová zvolá stop a ostatní hráči musia položiť pero. Nestihli všetky 4 slová? Hold, smola. Hráč, ktorý ako prvý napísal všetky slová a zakričal STOP, si pripíše bonusových 10 bodov. Hráči hovoria postupne čo majú na papieri. Za každé slovo, ktoré nemá žiadny iný hráč, si hráč napíše 10 bodov. Ak to slovo má aj iný hráč, zapíšu si za slovo len 5 bodov. Na konci hry sa zrátajú body. Hráč s najvyšším počtom bodov vyhráva. Táto hra naozaj nie je len o slovnej zásobe. Je najmä o rýchlosti a originalite. Edukačný bonus – táto hra sa dá jednoducho hrať aj v cudzom jazyku.  

Spôsobov ako zabaviť deti doma je naozaj neúrekom. Internet ponúka nespočetné množstvo nápadov. Nechce sa vám googliť? Nevadí, možno je treba pogoogliť vo vlastnej pamäti a rozpamätať sa, na čom sme sa bavili my, rodičia, keď sme boli deti. Skákanie škôlky alebo cez gumu? Modelovanie figúrok zo slaného cesta? Vyrábanie maňušiek z ponožiek? To sú aktivity, ktoré dnešné deti moc nepoznajú. Samozrejme, česť výnimkám a kreatívnym rodinkám/učiteľkám. Prečo im teda troška nerozšíriť obzory a nedať im niečo staronové, čo ich zabaví a možno aj niečo naučí? Skúste sa inšpirovať, zapojte fantáziu a buďte aj vy na chvíľu opäť deťmi. My sa ideme teraz napríklad hrať so synom na lávu – schválne, kto sa dostane na druhú stranu obývačky bez toho aby sa dotkol podlahy (láva)? 

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu