Dress code, alebo ako sa správne obliecť

Be Lenka logo Be Lenka
14.06.2022
Dress code, alebo ako sa správne obliecť

Dress code je pojem, ktorý napriek tomu, že je v angličtine, je používaný po celom svete a každý vie, čo to znamená. Poďme sa naň spoločne pozrieť, povieme si, ktoré najbežnejšie dress code poznáme, čím sú typické a čomu sa vyvarovať, aby sme sa nedopustili módneho faux pas či už na oficiálnej akcii alebo v zamestnaní či na pohovore.

Obsah článku

Čo je to dress code?

Dress code sa dá pochopiť ako súbor pravidiel týkajúcich sa obliekania. Dress code určujú spoločenské normy, sociálne vnímanie a kultúrne pozadie. To, čo je považované za dress code na určitú udalosť v Európe nie je považované za rovnaký dress code napríklad v takej Indii alebo Číne. Dress code odzrkadľuje rozdielny spoločenský status, kultúrnu identitu, dokonca aj názory. V dnešnej dobe sa dress code berie viac uvoľnene a dovoľuje viac, no sú udalosti, kde sa dodržanie dress code berie viac než vážne, u nás je to napríklad taký Ples v Opere.

Každá kultúra má svoje špecifiká týkajúce sa dress code, u nás dominuje západný štýl. Dalo by sa povedať, že rozoznávame niekoľko hlavných dress code, aj keď by sme ich našli podstatne viac, s rôznymi špecifikáciami a odchýlkami, takže by sa o tom dalo rozprávať donekonečna. Poďme si viac posvietiť na tie spomínané piliere módnej etikete. Ktoré sú tu?

Casual

Casual dress code, je vlastne „žiadny“ dress code ☺ V praxi to znamená žiadne obmedzenia, žiadne pravidlá. Ide o bežný, každodenný dress code. Dovolené je všetko, samozrejme, v rámci slušnosti a podľa toto pre akú príležitosť sa obliekame, či kam ideme. Rifle, tričká, tenisky, šaty, sukne, žabky. Čokoľvek. Hlavne slušne, čisto a primerane. Však ani do práce by sme si neobliekli dotrhané rifle a športovú podprsenku, len preto, že dress code máme casual a teda, prakticky, môžeme čokoľvek ☺ Takže čokoľvek, hlavne rozumne.

Busniess Casual

Dress code, ktorý sa najčastejšie spája s pracovným prostredím. Jedná sa o stále uvoľnený a veľmi nelimitovaný štýl, ktorý však musí byť slušný a vhodný do práce. Oblečenia sa zvyčajne žehlí a nenosí sa viac ako jeden deň. Páni si môžu dať bavlnené nohavice a polo košeľu, mokasíny či neutrálne topánky teniskového strihu, dámy môžu zas zvoliť šaty, spárovať ich so sandálikmi. Business casual hovorí o žiadnom, resp. ľahkom make-upe. Nenosí sa ťažký a výrazný make-up, prípadne prehnane prestajlované účesy. To sa hodí skôr do formálnejších štýlov.

Smart Casual (Dressy Casual)

Smart Casual, alebo aj Dressy Casual, je kombináciou štýlov casual, business casual a business. Práve kombinácia vyššie spomínaných dress code môže z tohto štýlu robiť celkom výzvu. Zladiť sa tak, aby sme neboli oblečení ani príliš formálne, ani príliš ležérne, môže niekedy pekne potrápiť. Dámy môžu vsadiť na istotu a skombinovať sukňu alebo nohavice s elegantnou blúzkou. V tomto prípade sa očakáva, že žena si obuje podpätky. Páni si môžu dovoliť business štýl osviežiť napríklad zaujímavými ponožkami alebo tričkom pod sako.

Detské barefoot tenisky Be Lenka Joy - Dark Blue & Black Detské barefoot tenisky Be Lenka Joy - Dark Blue & Black
  • Novinka

Detské barefoot tenisky
Joy - Dark Blue & Black

Odosielame na konci apríla
69 €
11 veľkostí
Detské barefoot tenisky Be Lenka Joy - All Black Detské barefoot tenisky Be Lenka Joy - All Black
  • Novinka

Detské barefoot tenisky
Joy - All Black

Odosielame na konci apríla
69 €
11 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Zing Velcro - All White - Leather Barefoot tenisky Barebarics Zing Velcro - All White - Leather
  • Novinka

Barefoot tenisky
Zing Velcro - All White - Leather

skladom všetky veľkosti
159 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Be Lenka Stride - Black Barefoot tenisky Be Lenka Stride - Black
  • Novinka
  • Vegánske

Barefoot tenisky
Stride - Black

skladom všetky veľkosti
119 €
12 veľkostí
Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Vegan - Sand Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Vegan - Sand
  • Novinka
  • Vegánske

Barefoot slip-on tenisky
Eazy Neo - Vegan - Sand

skladom všetky veľkosti
129 €
12 veľkostí
Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Black & White Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Black & White
  • Novinka

Barefoot slip-on tenisky
Eazy Neo - Black & White

skladom všetky veľkosti
129 €
12 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Ankle-cut - Beige

skladom všetky veľkosti
89 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Ankle-cut - Black

skladom všetky veľkosti
89 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Beige

skladom 5 veľkostí
79 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Amber Yellow

skladom 7 veľkostí
79 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Black

skladom 6 veľkostí
79 €
10 veľkostí
Barefoot tenisky Be Lenka Velocity - Black Barefoot tenisky Be Lenka Velocity - Black
  • Novinka
  • Vegánske

Barefoot tenisky
Velocity - Black

skladom všetky veľkosti
129 €
12 veľkostí
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Business Casual

Elegantné, no nie úplne formálne outfity sa nosia pri zadaní business casual. Je to štýl vhodný do práce, na stretnutia či na pracovné pohovory. Všade tam, kde je prvý dojem dôležitý. Je to štýl, ktorý kombinuje uvoľnený vzhľad s upraveným. Vhodné sú topánky s uzavretou špicou, no podpätky nie sú predpísané, mokasínky sú dovolené. Čo nie je dovolené v tomto štýle sú rifle. A to platí pre obe pohlavia. Pánov môže naopak potešiť informácia, že v business casual nie je povinná kravata ani košeľa. Dámy nič nepokazia šatami či elegantnými nohavicami, ktoré môžu doplniť ľahkým svetríkom alebo štýlovým blejzerom. Páni zas môžu siahnuť po polokošeli a športovom saku.

Business Formal

Dress code typický pre serióznejšie povolania (ako napríklad právnické firmy), pracovné stretnutia či vyššie posty vo firemnej hierarchii. Pre tento štýl sú typické puzdrové šaty, kostýmčeky a topánky na podpätku (do 9 cm). Farebná škála je neutrálna, neodporúčajú sa výrazné vzory. Páni zas musia zo skrine vytiahnuť oblek, košeľu v neutrálnych farbách, nie príliš výraznú kravatu a elegantné topánky, ideálne lakované.

Semi-Formal

Univerzálny štýl, ktorým sa nedá nič pokaziť. Pokiaľ ste dostali poznámku na oficiálnu akciu alebo pracovné stretnutie a chýba zadanie dress code, semi-formal štýl je to, po čom by ste mali siahať. Ženy očaria v „malých čiernych“ kokteilkách, páni zas v obleku. Pre dámy platí, že pančušky, uzavretá obuv a malá kabelka sú povinné. Odporúča sa k šatám doladiť len jeden výrazný šperk. Pánov zas potešíme, kravata ani motýlik nie je povinnou výbavou pri semi-formal štýle. Tento štýl je vhodný aj do divadla a na vážne koncerty. Návšteva opery napríklad volá po ešte formálnejšom štýle. A k tomu sa dostávame na záver našej cesty módnou etiketou.

Formal/Black Tie/Black Tie Optional/White Tie

White Tie je najstriktnejší a najvážnejšie braný dress code vôbec. Prísne predpisuje, čo je povolené a čo nie. Pre dámy to znamená večernú róbu (šaty musia byť po zem), uzavreté topánky, pančušky, malú kabelku. Účes musí byť vyčesaný, žiadne rozpustené vlasy. Páni, ktorí majú na pozvánku s white tie dress code musia nahodiť frak, bielu vestičku, bieleho motýlika, čierne ponožky a čierne lakované topánky. Pre tento dress code sú typické aj rukavičky, u pánov biele, u dám vo forme róby. Tento dress code je spájaný s honosnými a váženými akciami, akou je napríklad v našich končinách Ples v Opere.

K White Tie dress code patria neodmysliteľne aj dámske rukavičky

Black Tie dress code je podobne ako white tie formálny a striktne určujúci čo áno a čo nie. V porovnaní s white tie však ide o „benevolentnejší“ dress code. Pre dámy to stále znamená večernú róbu, pančušky, uzavreté topánky a malú kabelku. Páni môžu namiesto fraku zvoliť smoking s bielou košeľou a čiernym motýlikom. Samozrejmosťou sú lakovky a ponožky. White Tie a Black Tie zakazujú pánom kravatu (paradoxne, keďže tie je po anglicky kravata) a dámam otvorené topánky alebo sandáliky.

Vyznať sa v módnej etikete vie byť niekedy poriadna fuška. Našťastie, pokiaľ teda ide o oficiálne organizované eventy, sa na pozvánku píše aký dress code je vyžadovaný a očakávaný. Môžeme len teda v rámci predpísaných pravidiel trošku potápať a zvoliť vhodný outfit. Rešpektovať písané i nepísané pravidlá módneho sveta sa oplatí. Vyhneme sa tak totiž možnému módnemu faux pas a zbytočnej blamáži. Rešpektovanie módnej etikety ukazuje na spoločenskú a sociálnu vyspelosť jednotlivca i celej spoločnosti.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu