Ako kombinovať farby v obliekaní?

Be Lenka logo Be Lenka
17.06.2022
Ako kombinovať farby v obliekaní?

Vyznať sa vo farbách a spôsoboch, ako ich vhodne kombinovať vie byť veľmi nápomocné.

Či už sa snažíme vytvoriť vhodný outfit podľa vyžadovaného dress code, kupujeme farebné šaty na letnú svadbu alebo chceme vniesť trochu farby do nášho kapsulového šatníka či dokonca plánujeme renováciu interiéru a hľadáme vhodné farebné kombinácie, aby sme si vytvorili harmonicky pôsobiacu oázu pokoja, kam sa budeme každý deň rady vracať.

Zorientovať sa vo farbách a vhodne ich kombinovať vie niekedy pekne potrápiť. Mnohé z nás preto volia intuitívne neutrálne farby oblečenia, ktoré sa ľahko kombinujú. Prísť totiž na to, ako vkusne a esteticky zladiť farby a vzory vie byť niekedy ťažký oriešok na rozlúsknutie, a my nemáme čas na to tápať, kombinovať a skúšať. Najmä nie ráno, keď stojíme pred skriňou, z chodby na nás volajú deti a kopa každodenných povinností sa valí pred nami. Kto by mal vtedy čas skúšať, spájať a kombinovať? Aby sme si navzájom nekrivdili, samozrejme, niektoré z nás na to majú prirodzený talent a vedia skombinovať pre nás neskombinovateľné. My, ostatné, však radšej siahame po istote a v kútiku duše túžime po tom výrazne tyryksovom svetri ale ani si nevieme predstaviť, s čím a ak ho skombinovať. Ak vás lákajú farby, tak ako nás, ale neviete si s nimi dať rady, ukážeme vám malú pomôcku, ktorou si môžete pomáhať. A tou je takzvaný Oswaldov kruh.

Oswaldov kruh

Farby a farebné spektrá už od nepamäti lákajú vedcov a umelcov k hlbšiemu preskúmaniu. Prvým, ktorý sa výraznejšie zasadil do „upratania“ farebného spektra bol sám majster Da Vinci. Zistil, že počet farieb je obmedzený a vyhlásil čiernu a bielu za „pravé farby“. Vytvoril systém kontrastných a príbuzných odtieňov. Po ňom prišli ďalší, ktorí jednotlivé teórie buďto vyvrátili, potvrdili, aby vytvorili nové. Dnes sa na zladenie farieb používa takzvaný Oswaldov kruh. Nedajme sa ale zmiasť, táto pomôcka sa netýka len miešania farieb vo svete módy. Tento farebný kruh používajú žiaci na výtvarnej výchove, používajú ho umelci, riadia sa ním napríklad aj takí grafici, interiéroví a exteriéroví dizajnéri či dokonca aj šéfkuchári. Čas totiž ukázal, že vyladené a vybalansované farby majú zázračný vplyv na psychiku a vedia človeka dokonca aj ovplyvniť v náladách, upokojiť či naopak rozladiť. Nikto nechce farebným rozhraním svojej web stránky návštevníka rozladiť a odohnať. Tak ako kuchár nechce vyvolať pohľadom na svoje jedlo negatívne pocity stravníka. Oswaldov kruh nájde teda svoje využitie vo všetkých sférach nášho života.

Oswaldov kruh je jednoduchá pomôcka s ešte jednoduchším použitím. Jediné, čo k jeho používaniu potrebujeme je ceruzka, alebo dobrý zrak. Ide o kruh, na ktorom je vyobrazené farebné spektrum po odtieňoch, viď obrázok. Ako ho teda v praxi využiť, keď si chceme zladiť oblečenie či zariadiť interiér?

Ako pracovať s Oswaldovým kruhom

Ako sme si povedali, Oswaldov kruh je výbornou pomôckou, keď chceme spolu harmonicky zladiť viacero odtieňov farieb.

Pomocou Oswaldovho kruhu môžeme vyskúšať rôzne kombinácie kontrastných farieb. Práve toto kombinovanie patrí medzi najodvážnejšie a najošemetnejšie. Oswaldov kruh nám ale nedovolí šliapnuť vedľa. V prvom kroku vyberieme farbu, ktorá bude hlavná. Skúsime napríklad žltú. Ktorý farebný odtieň k nej bude ladiť? Podľa Oswaldovho kruhu je to farba, ktorá leží oproti. V tomto prípade je to modrá. Vyhnúť by sme sa mali kombináciám farieb, ktoré vedľa seba susedia. V prípade žltej je to zelená a oranžová. Pri kombinovaní kontrastných farieb by sme mali mať na pamäti, že len jedna farba je tá hlavná a dominantná a tá druhá jej robí podporný kontrast. Preto ak zvolíme napríklad žltý sveter, doplníme ho modrými rifľami, ktoré samé o sebe tak „nekričia“. Na zjemnenie tohto kontrastu môžeme použiť napríklad čierny opasok.

Barefoot tenisky Barebarics Zing Velcro - All White - Leather Barefoot tenisky Barebarics Zing Velcro - All White - Leather
  • Novinka

Barefoot tenisky
Zing Velcro - All White - Leather

skladom všetky veľkosti
159 €
12 veľkostí
Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Vegan - Sand Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Vegan - Sand
  • Novinka
  • Vegánske

Barefoot slip-on tenisky
Eazy Neo - Vegan - Sand

skladom všetky veľkosti
129 €
12 veľkostí
Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Black & White Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Black & White
  • Novinka

Barefoot slip-on tenisky
Eazy Neo - Black & White

skladom 9 veľkostí
129 €
12 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Ankle-cut - Beige

skladom všetky veľkosti
89 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Ankle-cut - Black

skladom všetky veľkosti
89 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Beige

skladom 6 veľkostí
79 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Amber Yellow

skladom 7 veľkostí
79 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Black

skladom 6 veľkostí
79 €
10 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - All White Barefoot tenisky Barebarics Wave - All White
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - All White

skladom všetky veľkosti
149 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Dark Green Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Dark Green
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - White & Dark Green

skladom všetky veľkosti
149 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Orange Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Orange
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - White & Orange

skladom všetky veľkosti
149 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Black Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Black
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - White & Black

skladom všetky veľkosti
149 €
12 veľkostí
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Pokiaľ nie sme fanúšičkami kombinácie výrazných farieb, vieme sa s pomocou Oswaldovho kruhu zladiť aj v rôznych odtieňoch jednej farby. Ako docieliť ten správny tón v tóne? Jednoducho vyberieme jednu farbu a ostaneme v jej farebnom spektre. Vyberáme buďto svetlejšie alebo tmavšie odtiene. Pokiaľ sa rozhodneme pre outfit tón v tóne, je super do neho pridať ďalší rozmer, pre zaujímavosť - a to skombinovať rôzne materiály či použiť vrstvenie. Outfit takto nebude pôsobiť fádne, aj keď bude minimalisticky farebne ladený.

Príklad harmonických farieb nám ponúka sama príroda.

Pomocou Oswaldovho kruhu dokonca dokážeme vyčarovať outfit, ktorý bude pôsobiť oku lahodiaco a upokojujúco. A to tak, že zvolíme harmonické farby. Harmonický súzvuk farieb nám ponúka dokonca aj sama príroda. V kvetoch či pri západe slnka. Ako na to? Opäť zvolíme základnú farbu, povedzme že ružovú. Vyberieme k nej harmonickú farbu, tá sedí hneď vedľa alebo o jeden výsek ďalej. V prípade ružovej sú to odtiene fialová a modrá. V prípade, že volíme harmonické farby, siahame v Oswaldovom kruhu radšej po pastelových, jemných odtieňoch. V tomto prípade si môžeme dokonca zvoliť aj 3 a viac harmonických odtieňov. Pri výrazných farbách by mohli susediace odtiene pôsobiť moc krikľavo.

Pomocou Oswaldovho kruhu môžeme skombinovať aj tri farby. Môžeme to spraviť dvoma spôsobmi. Prvý spôsob je kombinácia kontrastnej a harmonickej farby. Najskôr si vyberieme základnú farbu. Napríklad horčicovo žltú. Vyberieme k nej kontrastnú farbu, v tomto prípade to budú modré rifle. Chceme do outfitu pridať ešte jednu farbu, v tomto prípade to bude harmonická farba k horčicovo žltej, a teda vyberieme farbu, ktorá s týmto odtieňom susedí, prípadne sa nachádza o jeden výsek ďalej. V tomto prípade to bude hnedá a tú do tohto outfitu pridáme vo forme hnedého opasku alebo hnedých čižiem. Pridanie tretej, harmonickej farby, pôsobí vo farebnom kontraste zjemňujúco a stmelujúco. Druhým spôsobom, ako pomocou Oswaldovho kruhu skombinovať tri farby, je kombinácia troch výrazných farieb. Ak si zvolíme tento spôsob, musíme sa pripraviť na trošku extravagancie a výraznejšieho štýlu. Ako na to? Vyberieme tri farby, ktoré delia Oswaldov kruh na rovnaké časti. Napríklad tieto: modrú, červenú a žltú. Napríklad také šaty, ktoré budú obsahovať tieto farebné prvky, budú pôsobiť zladene a lahodiac pre oko.

A čo biela a čierna? Leonardo Da Vinci označil tieto dve farby za „pravé farby“. Nájdu sa vedci, umelci, ktorí ich za farby nepovažujú vôbec. No vyber si... Hlavné však je, že sa tieto farby nenachádzajú samostatne v Oswaldovom kruhu. Sú využívané na to, aby tvorili jednotlivé odtiene. Pridaním bielej sa odtieň zjemňuje, pridaním čiernej sa zas stmavuje. Čierna a biela môžu byť pridané do akéhokoľvek outfitu, bez ohľadu na to, ktorú z možností práce s Oswaldovým kruhom si vyberieme. Nikdy nebudú pôsobiť rušivo, jednotlivé farby budú len dopĺňať, prípadne zjemňovať kontrast.

Nabudúce, keď budeme chcieť trošku zaexperimentovať a vniesť do svojho života viac farieb, vyberieme namiesto riflí a bieleho trička Oswaldov kruh a pohráme sa s rôznymi kombináciami. Vhodne zladené oblečenie, ktoré hrá farbami, dokáže instantne pozdvihnúť náladu a spraviť nám krajší deň ☺. Farby odzrkadľujú nielen našu náladu, dokážu ovplyvniť aj naše okolie a vysielať správu. Červená farba napríklad vyvoláva agresivitu, no podporuje predaj, preto pri jej kombinovaní dávame pozor, aby sme ju vyvážili. Žltá pôsobí optimisticky, pozitívne vplýva na sebavedomie. Zelená pôsobí upokojujúco a modrá zas podporuje kreativitu. Preto sa farieb nebojme, naučme sa ich správne kombinovať aby sme sa vyhli módnemu faux pas. Pár farebných kúskov odporúčame zaobstarať si aj do kapsulového šatníka, na jeho oživenie. S farbami je predsa svet hneď krajší ☺.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu