Druhá šanca pre oblečenie

Be Lenka logo Be Lenka
08.07.2022
Druhá šanca pre oblečenie

Ročne sa vyrobí približne 80 miliárd kusov oblečenia. Čo je 11x viac ako je ľudí na planéte. Z toho neuveriteľných 80% končí na skládkach a v spaľovniach. Nehovoriac o tom, že drvivá väčšina oblečenia vzniká v neľudských podmienkach, ktoré majú od etického pracovného prostredia na míle ďaleko.

Obsah článku

O dopadoch fast fashion na prírodu i na ľudí by sa dalo rozprávať donekonečna. O tom si povieme v inom článku. Len pre zaujímavosť, vedeli ste, že pri výrobe jedného lacného trička z neorganickej bavlny sa spotrebuje toľko vody, ktorá by človeku vydržala na pitie 3 roky? V tomto článku si povieme, ako vyskočiť z vlaku fast fashion a dať starému oblečeniu druhú šancu.

Riešením fast fashion problému je, samozrejme, nenakupovať bezhlavo a pudovo vždy, keď obchody vydajú novú kolekciu. Šikovné marketingové ťahy útočia na naše srdiečka a snažia sa nás presvedčiť, že to čo sme s kúpili pol roka dozadu už je nemoderné a potrebujeme niečo nové. Mnoho veľkých značiek zaradzuje do svojho portfólia aj eko friendly alebo organic kolekcie. V mnohých prípadoch sa však nejedná o zmenu filozofie spoločnosti, len o premyslený marketingový ťah. Preto treba pri kúpe nového oblečenia trikrát rozmýšľať a až potom kupovať.

Ideálnym ťahom proti fast fashion je nenakupovať vo veľkých reťazcoch vôbec, alebo len absolútne minimálne. Nové, alebo lepšie povedané staronové, oblečenie sa dá zohnať na swapoch, držbách či bazároch či v second-handoch. Práve ľudovo povedané sekáče už dávno nie sú tými zatuchnutými miestami plnými starých obnosených handier. Dá sa v nich nájsť kvalitné, nikdy nenosené, značkové či dizajnérske oblečenie a navyše za smiešnu sumu. Pokiaľ moc neholdujete oblečeniu z druhej ruky, aj pre vás existuje riešenie. A tým je upcycling. Na Slovensku sa dá nájsť už niekoľko (celkom dosť ☺) šikovných rúk, ktoré sa upcyclingu oblečenia venujú, starým kúskom vdýchavajú nový život a následne ich predávajú. Poďme si teraz jednotlivé spôsoby, ako prísť dať oblečeniu druhú šancu, predstaviť podrobnejšie.

Swap oblečenia

Stále populárnejšími sa u nás stávajú takzvané swap eventy. Swap znamená v angličtine výmena, zámena. A presne o to aj pri swape oblečenia ide. Donesieme to, čo už nechceme a na výmenu si odnesieme zas niečo iné. Swapujú sa rastlinky, knihy, oblečenie. Všetko. Tento koncept je veľmi populárny pretože podporuje aktívnu obmenu.

Swapujú sa pekné, zachované kúsky, ktoré nám ale jednoducho stoja v skrini, lebo sa s nimi nevieme zžiť, alebo sme si ich už natoľko užili, že je načase poslať ich ďalej, nech robia radosť inému nositeľovi. Niekedy sa stane, že z vecí jednoducho „vyrastieme“. Nemyslíme tým váhovo, ale skôr mentálne či štýlovo. Nevieme sa už stotožniť s našim doposiaľ obľúbeným obtiahnutým oblečením a skôr siahame po voľnom či oversize strihu? Tak ho swapnime! Neswapujú sa veci, ktoré sú viditeľne nosené alebo kriticky nemoderné. Na posunutie vintage kúskov skôr využijeme bazár alebo online priestor. Swapovať môžeme v rodine, v práci. Swapy organizujú rôzne spolky a spoločnosti. So swap eventami sa môžeme stretnúť aj vo fitkách či komunitných centrách.

Barefoot tenisky Barebarics Zing Velcro - All White - Leather Barefoot tenisky Barebarics Zing Velcro - All White - Leather
  • Novinka

Barefoot tenisky
Zing Velcro - All White - Leather

skladom všetky veľkosti
159 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Be Lenka Stride - Black Barefoot tenisky Be Lenka Stride - Black
  • Novinka
  • Vegánske

Barefoot tenisky
Stride - Black

skladom všetky veľkosti
119 €
12 veľkostí
Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Vegan - Sand Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Vegan - Sand
  • Novinka
  • Vegánske

Barefoot slip-on tenisky
Eazy Neo - Vegan - Sand

skladom 11 veľkostí
129 €
12 veľkostí
Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Black & White Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Black & White
  • Novinka

Barefoot slip-on tenisky
Eazy Neo - Black & White

skladom všetky veľkosti
129 €
12 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Ankle-cut - Beige

skladom všetky veľkosti
89 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Ankle-cut - Black

skladom všetky veľkosti
89 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Beige

skladom 5 veľkostí
79 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Amber Yellow

skladom 7 veľkostí
79 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Black

skladom 6 veľkostí
79 €
10 veľkostí
Barefoot tenisky Be Lenka Velocity - Black Barefoot tenisky Be Lenka Velocity - Black
  • Novinka
  • Vegánske

Barefoot tenisky
Velocity - Black

skladom všetky veľkosti
129 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - All White Barefoot tenisky Barebarics Wave - All White
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - All White

Odosielame na konci mája
159 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Dark Green Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Dark Green
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - White & Dark Green

skladom 11 veľkostí
159 €
12 veľkostí
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Bazár

Ďalším miestom, kde dostáva oblečenie druhú šancu, je bazár. Bazár oblečenia môže fungovať dvomi spôsobmi. Môže sa jednať o bazár, kde si za zvýhodnené ceny môžeme nakúpiť veci, ktoré iní podarovali. Alebo môže ísť o bazár, kde môžeme aj my doniesť veci, za ktoré nedostaneme finančnú odmenu, ale formou daru ich dáme do predaja. Výťažky z bazárov idú väčšinou na dobrú vec – na charitu alebo nejaký projekt. Môžeme sa stretnúť s bazármi aj vo forme dražby. Do týchto eventov väčšinou darujú oblečenie známe osobnosti.

Zvykne sa jednať o kvalitné kúsky renomovaných značiek, ktoré si môžeme vydražiť a výťažok vždy putuje do dobrých rúk. Bazáre niekedy usporadúvajú rôzne spoločnosti, združenia či komunitné spolky. Keďže sa nejedná o swap, ktorý je samostatnou „živou“ jednotkou – donesieš/odnesieš, ale na bazár sa musí oblečenie najskôr nazhromaždiť, jedná sa o event s rozsiahlejšou prípravou. S bazárom oblečenia sa stretávame aj vo virtuálnom svete. Ide o rôzne stránky, ktoré fungujú ako online second-hand a predávajú jednak zánovné tak i upcyclované oblečenie. Online platforma dáva týmto spoločnostiam veľký priestor na to kreatívnym spôsobom dať oblečeniu druhú šancu. Organizačne sa jedná o jednoduchšiu formu v porovnaní s bazárom či swapom. Okrem web stránok s noseným oblečením si dnes môžeme stiahnuť aj šikovné appky, v ktorých si vieme nielen nájsť svoj second-handový úlovok, ale môžeme do nich nahrať aj naše veci, ktoré už nenosíme a môžeme ich predať.

Upcycling

Spomínali sme si, že online shopy špecializujúce sa na nosenú módu sa často kreatívne realizujú aby vdýchli oblečeniu druhý dych. Jedná sa o takzvaný upcycling oblečenia. V praxi to znamená, že vezmem kus oblečenia (alebo aj viac), a krajčírskymi úpravami z neho spravím niečo nové, zaujímavé, originálne. Rozdiel medzi recykláciou a upcyclingom je taký, že pri upcyclingu pracujeme s potenciálom daného módneho kúsku. Napríklad vezmeme pánsku košeľu a prešijeme ju na šaty. Košeľový potenciál len pretavíme do iného druhu oblečenia. Pri recyklácii neriešime modelové a strihové dispozície kúsku oblečenia. Pracujeme skôr s materiálom.

Napríklad z posteľnej bielizne využijeme látku a ušijeme z nej napríklad nohavice. Alebo rozpáraním starého svetra získame vlnu, z ktorej potom upletieme niečo nové. Upcycling je veľmi zaujímavý trend a vďaka kreatívnemu mysleniu a predstavivosti vznikajú naozaj zaujímavé a unikátne modely. Pridanou hodnotou je, že každý kus je originál. Cena upcyclovaného oblečenia býva zväčša vyššia, no ukrýva sa v nej hodnota kreativity autora, jeho čas strávený nad daným kúskom a neopakovateľnosť každého kúsku. Navyše sa pri upcyclingu starostlivo vyberajú veci, s ktorými sa pracuje. Kvalita materiálu je dôležitá, aby vydržal takúto „prestavbu“ a ešte bol schopný po dlhú dobu slúžiť.

Darovanie

Ďalším spôsobom, ako dať nenosenému oblečeniu druhú šancu je podarovať ho. K tomuto spôsobu sa uchyľujeme väčšinou v týchto prípadoch – nechce sa nám nahadzovať oblečenie do online bazáru, prípadne sa jedná o kúsky, ktoré už nemajú predajnú hodnotu avšak nie sú na vyhodenie, chceme podarovať veci na dobré účely – sociálne slabším, do útulkov či ľuďom, čo utekajú pred neľahkou situáciou.

V prípade, že sa rozhodneme oblečenie neswapovať, nespeňažiť ale darovať, zistíme si, aké máme možnosti. Oblečenie môžeme darovať cez charitu, cez mesto či obec, ktoré potom oblečenie posunú svojim obyvateľom, ktorí sú v hmotnej núdzi. Cez rôzne spoločnosti, združenia alebo spolky, ktoré vyhlasujú zbierky šatstva či cez zberné miesta, kontajnery. V studenom období sa môžeme stretnúť so štendrami na uliciach s oznamom, že tu môžeme zavesiť ľuďom bez domova oblečenie do chladného počasia. Potešia sa bundám, svetrom, aj dekám.

V prípade darovania oblečenia platia tieto zásady: Oblečenie musí byť pekné, v nositeľnom stave, bez poškodenia. Oblečenie darujeme opraté a starostlivo zabalené, aby nedošlo k ušpineniu a poškodeniu. Nedarujeme nič, čo by sme si nevedeli predstaviť na sebe. To že je niekto odkázaný na pomoc ešte neznamená, že za to musí chodiť v starých zdrapoch.

Spôsobov, akým si prevetrať šatník, a pritom sa vyhnúť mlynskému kolesu zvanému fast-fashion, je hneď niekoľko. Pokiaľ chceme nájsť nový domov nášmu oblečeniu, ktoré už nenosíme a zároveň si chceme náš šatník osviežiť je pre nás swap oblečenia to pravé orechové. Ak sa chceme len chceme zbaviť oblečenia, môžeme ho zaniesť do bazáru, zavesiť do online priestoru či podarovať na charitu. Ak by sme si chceli len niečo pekné zaobstarať, môžeme sa poobzerať po bazároch, dražbách či navštíviť second-hand. Pokiaľ naše srdce túži po niečom originálnom a slow-fashion, vygooglime šikovné rúčky venujúce sa upcyclingu oblečenia alebo si pri troche šikovnosti niečo spichneme aj sami.

Fast-fashion je možno moderné, pohodlné a rýchle riešenie módnej situácie. Nie je nič jednoduchšie ako zahodiť čo nechceme do koša a nasypať peniaze do obchodu, ktorý chrlí jednu kolekciu za druhou a hlása, že čo bolo minulý týždeň in je dnes už out. Takýmto spôsobom ale priamo podporujeme výrobu, ktorá svojim objemom zahlcuje skládky, na svoju produkciu používa nekvalitné materiály a za jej výrobou stoja neetické podmienky a mzdy pripomínajúce almužnu. Sú síce obchody, ktoré vyzývajú k tomu, aby sme doniesli oblečenie, ktoré nenosíme a oni ho zrecyklujú. Za odmenu ponúkajú zľavový kupón na nákup v ich reťazci. Znie to síce pekne, ale situáciu to nerieši. Ponúka to len „pasívne zbavenie sa zodpovednosti“ a podporuje ďalší predaj. To, čo donesieme s najväčšou pravdepodobnosťou aj tak skončí na skládke a oni sa pomocou lesklých kupónikov boostujú predaje. A ešte vyzerajú eco-friendly. Tu teda platí, že nie je všetko zlato, čo sa blyští.

Vydať sa opačnou stranou, ako je fast-fashion, nie je možno zo začiatku úplne jednoduché a chce to trocha cviku a trpezlivosti. Nájsť si to, čo nám vyhovuje, objaviť tie pravé eventy, online stránky, bazáre, obchody, či dizajnérov a autorov. Slow-fashion a druhá šanca pre oblečenie je v porovnaní s fast-fashion zábavnejší, kreatívnejší a najmä etickejší prístup voči planéte či ľuďom otročiacim v módnom priemysle. Pridanou hodnotou zmeny štýlu nakupovania je, že keď sa začneme vyhýbať veľkým reťazcom, začneme rozmýšľať viac v medziach slow-fashion a udržateľnosti a o tom, čo na seba a odkiaľ k tomu prísť zistíme, že nám toho vlastne vôbec netreba veľa. Stačí pár univerzálnych kúskov, z ktorých skombinujeme outfit podľa akéhokoľvek dress code. Čerešničkou na torte udržateľnej módy je kapsulový šatník.

Bez ohľadu na to, či si vyberieme cestu upcyclingu, naše kroky povedú do sekáča, či si odbehneme na swap, stále sa môžeme obliekať trendy, módne a originálne a pritom dáme šancu oblečeniu, ktoré by inak stratilo svoj význam a ležalo niekde na dne skrine alebo skončilo na skládke. Preto otvorme svoje srdcia a mysle a dajme oblečeniu druhú šancu.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu