Kapsulový botník

Be Lenka logo Be Lenka
07.09.2022
Kapsulový botník

Kapsulový šatník patrí medzi top fashion témy a teší sa narastajúcej popularite. Aj keď nejde o úplne nový koncept uchopenia odievania, aktuálne zažíva svoju renesanciu a čoraz viac ľudí si uvedomuje jeho výhody.

Obsah článku

V článku o kapsulovom šatníku sme si povedali, či je hype okolo tohto fenoménu naozaj opodstatnený a prečo ho aj my milujeme a vy budete tiež.

Ak chceme našu „kapsulovosť“ posunúť ešte o level vyššie, môžeme sa v podobnom duchu vrhnúť aj na reorganizáciu botníka a zbaviť sa toho obrovského a nepotrebného množstva obuvi, ktorá nás len zahlcuje a vôbec nám neslúži. Čo je teda kapsulový botník, ako sa tohto projektu zhostiť a ako si vystavať kapsulový botník, navyše aj v barefoot kvalite, si povieme v tomto článku.

Ako na to?

Vytvoriť si kapsulový botník je podstatne jednoduchšie, ako to bolo so šatníkom. V každom prípade to vyžaduje menej triedenia, vyhodnocovania a vyhadzovania.

V skutočnosti nám stačí vlastniť len niekoľko párov topánok, aby sme pokryli všetky naše potreby. Pripravili sme si jednoduchý guideline, pomocou ktorého sa môžeme riadiť a kapsulový botník budeme mať hotový raz dva.

V prvom rade si treba vyhodnotiť, aký typ topánok potrebujeme (práca, určitý dress-code, ktorý musíme dodržiavať) a aký štýl obliekania preferujeme vo voľnom čase. Podľa toho budeme voliť obuv, aby sme vhodne doplnili náš štýl.

Kapsulový botník, tak ako aj šatník, reflektuje sezónne potreby, preto budeme mať prakticky dve kapsule. Na teplejšie mesiace a na tie studenšie. S najväčšou pravdepodobnosťou budeme vyberať topánky, ktoré budú spadať do oboch množín a tie doplníme sezónnou obuvou. Pozrieme sa na kapsulový botník pre dámy aj pre pánov a poradíme si, ktoré topánky z kolekcie Be Lenka a Be LenkaXBarebarics by nemali vo našom kapsulovom botníku chýbať.

Botníkový guideline

Ako sme si povedali, najskôr si zadefinujme čo potrebujeme od botníka, aby spĺňal. Existuje niekoľko určujúcich kategórií, no nie každý sa definuje so všetkými. Preto, ak sa nás nejaká kategória netýka, jednoducho ju preskakujem a pracujeme len s tým, čo je pre nás relevantné. Rovnako určujúce je aj podnebie, v ktorom žijeme. Ak žijeme v stredozemí alebo v teplejšom pásme, nebudeme riešiť snehule. Rovnako tak nebudeme riešiť sandále, ak sme rezidentmi v severských krajinách ☺

Krok 1 – nájdi svoj štýl

1. Pracovné ja

V tejto kategórii si jednoducho zadefinujeme povahu nášho zamestnania a s ňou súvisiaci dress-code. Do úvahy berieme, či máme striktne predpísaný nejaký konkrétny alebo je povaha nášho zamestnania benevolentnejšia voči štýlu obliekania. Iné nároky sú kladené na pracovníkov banky než na freelacnerov alebo takých kreatívcov v PR agentúre, napríklad. Podľa štýlu obliekania volíme topánky – mokasíny, sandáliky, neutrálne a nadčasové tenisky, balerínky.
Pozn.: v prípade, že si to práca vyžaduje alebo máme slabosť na podpätky nezabúdame, že tento typ obuvi nie je pre naše chodidlá to pravé orechové a preto, ak sa nosenia opätkov nechceme resp. nemôžeme vzdať, nezabúdame na kompenzačný prístup – čas, ktorý strávime v podpätkoch si vykompenzujeme chôdzou naboso alebo v barefootkach, aby sme to chodidlám vynahradili, uľavili im a dopriali im zdravotne prospešnú chôdzu.

2. Casual ja

Táto kategória zahŕňa čas mimo práce. Ako sa radi obliekame keď nie sme v práci, cez víkendy, keď chceme vybehnúť večer von. Aký je náš casual štýl. Podľa toho kombinujeme obuv. Pre niekoho budú jasná voľba tenisky, pre iného zas pohodlné slip-on alebo sandáliky.

3. Voľnočasové ja

V prípade outfitov, ktoré bežne volíme v čase oddychu či pri športových aktivitách, v prírode na turistike. Tenisky, balerínky, mokasíny. Kategórie casual a voľný čas sa zvyknú u väčšiny ľudí prekrývať.

4. Ja a špeciálne príležitosti

V kapsulovom botníku by nemal chýbať jeden pár topánok vhodný na špeciálne príležitosti, ako je napríklad divadlo či svadba. Nemusí to byť pár kupovaný navyše, dokonale túto funkciu môžu zastúpiť topánky, ktoré nosíme do práce pri formálnejších outfitoch.

Jednoduchý prehľad toho, do akých kategórií spadá obuv, ktorú chceme v botník mať, by sme mali. Treba sa nad jednotlivými bodmi zamyslieť, pozrieť sa na to, aký štýl chceme dosiahnuť a podľa toho budeme voliť tú správnu obuv. Teraz si posvietime na to, aké modely z dielne Be Lenka a Be LenkaXBarebarics by nemali chýbať v barefoot kapsulovom botníku.

Kapsulové barefoot must-have pre dámy

Do práce

Pracovný dress-code býva väčšinou ten najviac limitovaný faktormi z vonku. Podľa typu zamestnania sa od nás vyžaduje dodržiavanie určitých zásad a pravidiel. Našťastie už dávno neplatí, že do práce jedine v podpätkoch. Pokojne môžeme sa môžeme do práce vybrať v zdravej barefootovej obuvi. (Ak samozrejme zamestnávateľ nekáže inak). Z našej dielne je do práce vhodných hneď niekoľko modelov. Be Lenka City, poltopánky vhodné k ležérnejšiemu outfitu do práce, výnimočný na nich je ich univerzálny a minimalistický design, ktorý z nich robí všestranne využiteľnú obuv, ktorú využijeme nielen v práci ale aj vo voľnom čase. Balerínky Sophie, Bellissima a Harmony – ideálny barefoot variant elegantnej obuvi do práce. Be Lenka balerínky sú ideálnou voľbou k šatám aj nohaviciam. Doplnia nežný romantický outfit aj odvážny a chic model. Do práce, v zime ako prezuvky v práci či na voľný čas. Jednoducho obuv na každú príležitosť a po celý rok. Be Lenka Eazy – efektné slip-on barefootky vhodné do práce aj na voľný čas. Neprekombinovaný dizajn a univerzálne farebné prevedenie z týchto mokasín robia must-have kapsulového botníka.

Casual a voľný čas

Kategória obuvi, kde sky is the limit. Všetko záleží len na to, v čom sa cítime dobre a ako chceme vyjadriť svoju osobnosť. Podľa toho ako trávime čas mimo práce vyberáme vhodnú obuv. Be Lenka Prime sú univerzálne, minimalistické, jednoducho kombinovateľné tenisky, vhodné k úplne všetkému. Be LenkaXBarebarics Revive sú zas statement tenisky, ich premakaný design pozdvihne každý outfit. Do mesta aj do prírody. Be Lenka Trailwalker sú must-have každého milovníka barefoot a prírody. Vhodné na ľahké či stredne náročné prechádzky v prírode. Človek zvyknutý na barefoot v nich zvládne aj náročnejší terén. Tenisky Ace sú zas skvelým spoločníkom na šport.

Špeciálne príležitosti. V botníku by nemali chýbať topánky vhodné na špeciálnu udalosť, takzvaný classy model. Dámy môžu bez hanby využiť niektorý z modelov baleríniek či z letných sandálikov. Napríklad také Grace v zlatej farbe po spoločenskej udalosti priam kričia.

Letné must-have

Letný botník by mal okrem univerzálnych topánok, akými sú tenisky, celoročky alebo baleríny obsahovať aj sandáliky. Be Lenka sandáliky sú vhodné do mesta, do prírody na ľahké prechádzky, na potulky po plážach alebo do práce. Modely Grace a Summer dokonale doplnia aj formálnejší outfit, Flexi a Promenade sú letné modely pre milovníčky žabiek (Promenade) alebo sandálikov športovejšieho typu (Flexi).

Zimné must-have

Do mesta a do prírody sú vhodné Be Lenka Nevada alebo Be Lenka Ranger. Elegantnejšie modely čižmy Sierra alebo členkové Entice a Winter sú vhodné aj ako obuv do práce. Vysoké čižmy Sierra pohodlne sadnú nielen na nohy, ale aj do formálnejších outfitov. Jednoduchá hladká koža, prémiový materiál a kvalitné spracovanie, must-have atribúty barefootovej obuvi. Zimná dokonalosť. Be Lenka Snowfox sú unikátne snehulky, ktoré zvládnu aj treskúcu zimu a nemali by chýbať v botníku nikoho, kto rád trávi v zime čas vonku.

Univerzálne modely na celý rok

Základ kapsulového botníka by mali tvoriť univerzálne topánky, ktoré možno vynosiť čo možno najväčšiu časť roka. Tie by mali dopĺňať topánky na leto a na zimu. Z celoročných modelov, resp. modely vhodné na väčšiu časť roka, sú napríklad Be Lenka Icon, Barebarics Hifly a pre všetky nezimomravé typy všetky kožené teniskové modely Be Lenka alebo Barebarics.

Kapsulové must-have pre pánov

Do práce

Čo sa týka pánov a voľby topánok do práce, zvyčajne sa k nim pristupuje benevolentnejšie, ako dámskej voľbe. Páni si teda do práce môžu pokojne obuť Be Lenka Prime, City alebo Champ. Čierny model City dokonca neurazí ani formálnejší outfit a na prvý pohľad dokonca zmätie nejedno oko ako klasické pánske lakovky.
Casual a voľný čas. Páni zvyčajne volia na voľný čas tenisky. Univerzálne modely, ako vyššie spomínaný Champ alebo Prime potešia nielen do práce, ale aj vo voľnom čase. Výraznejšie, ale nemej pohodlné modely, ponúka Be LenkaXBareberics. Model Axiom, Revive alebo Zing povýšia akýkoľvek outfit o level vyššie. Na výlety do prírody či stredne náročný stupeň turistiky dobre poslúžia Be Lenka Trailwalker. Do fitka a na ľahký šport sú zas vhodné Be Lenka Ace.
Špeciálne príležitosti. Model City v čiernej farbe by nemal chýbať v barefoot kapsulovom botníku. Tento elegantný model poltopánkového typu z lesklej čiernej kože nezahanbí majiteľa na žiadnom evente.

Letné must-have

S úprimnou rukou na srdci si musíme priznať, že páni to majú jednoduchšie, čo sa výberu topánok týka. Väčšinou si v lete vystačia s teniskami či šľapkami. Nedajme sa ale oklamať jednoduchosťou výberu, páni zvyknú vlastniť viac párov tenisiek, na rôzne príležitosti, než dámy. V letnom kapsulovom botníku by nemali chýbať ľahké slip- on mokasíny Be Lenka Eazy či ľahké látkové prevedenia našich teniskových modelov.

Zimné must-have

Okrem palety tenisiek vhodných na celoročné nosenie by v pánskom kapsulovom botníku nemal chýbať aspoň jeden zimný model. Do práce i do prírody vhodné modely Ranger a Nevada, alebo model Winter, vhodný do práce a mestské vychádzky.

Na čo si dbať pri výbere?

Pri kapsulovom šatníku sme sa pochopili, že pointa je nepreháňať to s množstvom a voliť také modely, aby boli medzi sebou univerzálne kombinovateľné. Rovnako to platí aj pri kapsulovom botníku. Ten by mal byť vystavaný z modelov, ktoré spĺňajú tieto atribúty:

  • Nadčasovosť – neomrzia ani po rokoch a netreba ich stále obmieňať. Pri kapsulovom odievaní sa držíme hesla udržateľnosti a neplytvania
  • Univerzálnosť – topánky, podobne ako oblečenie, by mali byť univerzálneho, možno až minimalistického, charakteru, aby sa dali kombinovať v čo najväčšom možnom množstve outfitov
  • Kvalita – výhoda kapsulového botníka je kombinovateľnosť pri čo najmenšom možnom počte kusov obuvi. Preto siahame po topánkach, ktoré sú kvalitne spracované a na ich výrobu boli použité prémiové materiály. Keďže pri kapsulovej stavbe botníka vôbec nejde o kvantitu, ba práve naopak, staviame na kvalitu, aby topánky niečo vydržali. Radšej zainvestujeme do jedných kvalitných topánok na roky, ako do väčšieho množstva lacných, ktoré prežijú tak jednu sezónu.
  • Neutrálne farby – keďže je našim cieľom univerzálnosť a kombinovateľnosť, siahame po neutrálnych farbách, ktoré sa hodia ku všetkému. Jeden pár bielych topánok je v kapsulovom botníku must-have ☺
  • Pohodlie – keďže budeme mať v botníku obmedzený počet topánok, je priam kľúčové voliť modely, ktoré budú pohodlné a budeme ich s radosťou nosiť
  • Rôznorodosť štýlov – volíme topánky rôznych štýlov, aby sme s nimi mohli vytvoriť čo najväčšie množstvo outfitov. Myslíme na to, aby topánky zapadali do viacerých kategórií – na voľný čas aj do práce, na šport aj do casual dress-code. Čím viac možností využitia, tým lepšie

Koľko párov topánok by mal obsahovať kapsulový botník?

Koľko párov topánok teda tvorí ideálny kapsulový botník? Presný počet sa nedá stanoviť, jedná sa o vysoko individuálnu záležitosť zohľadňujúcu potreby jednotlivca. Niekto potrebuje meniť častejšie obuv do práce, iní má zas viac voľnočasových aktivít, z ktorých každá vyžaduje iný druh obutia. Môžeme si ale v jednoduchosti načrtnúť zovšeobecnený vzorec, ktorý si už každý môže doplniť podľa vlastných potrieb. Kapsulové guidelines hovoria, že sezónny botník by nemal prekročiť 10 párov, z toho väčšina by mala byť nositeľná celoročne. Ako teda môže vyzerať zloženie botníka? Napríklad takto:

Do práce – 5 párov (v prípade, že máme štandardné zamestnanie, 5+2)
Casual – 3 páry
Voľný čas – 1 pár
Špeciálne príležitosti – 1 pár
5+3+1+1 = 10 párov

Odporúčania hovoria o tom, že botník by mal pozostávať aspoň z polovice z celoročne nositeľných topánok a zvyšok by mali tvoriť sezónne modely.

Ale ako hovoríme my, skladba a finálne množstvo párov obuvi je silno individuálne. Tak ako aj pri šatníku, tak aj tu platí, že nakupovať treba menej, s rozvahou, kvalitne a z udržateľnej produkcie. Čím menej sa toho na nás sype z políc, tým sa nám ľahšie dýcha (a v končenom dôsledku aj prírode, ofc ☺ ).

Ak ste mali pred kapsulovým botníkom rešpekt, najmä ak ste ho chceli vystavať v barefoot štýle, a báli ste sa do toho pustiť, pevne veríme, že po prečítaní našich typov už nebudete a dáte sa do toho. Verte nám, je to oslobodzujúci pocit ☺. Menej je totižto vždy viac.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu