Typy klobúkov

Be Lenka logo Be Lenka
29.06.2022
Typy klobúkov

Klobúky patria medzi doplnky s asi najbohatšou históriou a svojim pevným miestom v minulosti. V minulosti boli klobúky dominantou mužov. Mali najskôr čisto praktický charakter a to ochranu nositeľa pred vplyvmi počasia. Postupne si cestu ku klobúkom našli aj ženy a klobúky okrem ochrannej dostali aj estetickú funkciu. Klobúky dokonca ukazovali sociálnu vrstvu. Kým tí „obyčajní“ nosili jednoduché klobúky, príslušníci vyšších spoločenských vrstiev sa často pýšili honosne zdobenými klobúkmi, ktoré mali veľakrát bližšie k módnemu doplnku než k funkčnej pomôcke. Nie je to tak dávno, kedy klobúk, alebo iná pokrývka hlavy, bol povinnou výbavou každej vydatej žienky, pretože sa hovorilo, že vlasy ako koruna krásy, sú výsostne určené pre zrak jej vyvoleného. Iní muži nemali právo pozrieť sa na ženinu korunu krásy. Od tohoto sa, našťastie, už upustilo a klobúky si našli do našich životov svoju cestu ako praktický, estetický a funkčný doplnok. V krajinách pod anglickou korunou je dodnes klobúk alebo fascinátor (viac umelecký doplnok do vlasov ako funkčný klobúčik) povinnou výbavou na všetkých oficiálnych podujatiach. Bez klobúčika alebo fascinátora by nás napríklad nepustili ani na také dostihy. A my musíme povedať, že to má svoje čaro ☺. V tomto článku si povieme, aké typy klobúkov poznáme a ako si vybrať ten správny.

Obsah článku

Tak ako majú klobúky svoje pevné miesto v rámci etikety, tak si našli svoju cestu do našich sŕdc aj ako módny doplnok na každodenné nosenie. Klobúk dokáže oživiť a povýšiť aj ten najjednoduchší outfit a mal by byť povinnou súčasťou každého kapsulového šatníka. Ak sa teda rozhodneme dať šancu klobúkom, určite neoľutujeme. Máme na výber z viacerých typov, bežne dostupných v obchodoch, tak si ich poďme teraz predstaviť.

Fedora

Klobúk typu fedora patrí medzi najuniverzálnejšie klobúky. Tento klobúk bol dlhý čas výsadou mužov a tento pánsky „look“ si zachoval dodnes. Možno práve preto patrí k najobľúbenejším typom, pretože dáme čoraz častejšie siahajú po mužských elementoch na vyváženie svojho štýlu. Fedora sa hodí k rifliam, ku kostýmu či šatám a môže sa nosiť celoročne, podľa toho z akého materiálu je. Fedora je klobúk s mäkkým lemom a typickou v strede pozdĺžne preliačenou korunou. Najčastejším materiálom použitým na výrobu tohto typu klobúka je plsť. Preto je vhodný aj do chladnejšieho počasia.

Panama klobúk

Tento klobúk dostal svoje meno podľa krajiny, kde sa začal nosiť. Vzhľadom na teplé podnebie išlo najmä o funkčný produkt, aby ochránil nositeľa pred páliacim slnkom. Za vzor si panama klobúk zobral fedoru. Panama klobúk môže mať vyššiu korunu a na rozdiel od klasickej fedory sú na výrobu panamského klobúku používané prírodné materiály, ktoré sa do teplého počasia hodia viac ako plsť. Panamský klobúk je typickým doplnok do teplého počasia. Hodí sa k nohaviciam, sukni i šortkám.

Trilby

Vyzerá to tak, že väčšina klobúkov si zobrala za vzor fedoru. Nie je tomu inak ani pri klobúkoch typu trilby. V porovnaní s fedorou má trilby kratší lem, ktorý je v zadnej časti vytočený nahor. V minulosti bol klobúk typu trilby výsadou bohatých mužov. Dnes sa jedná asi o najbežnejší typ klobúka, najmä teda v našich končinách. Je univerzálny a hodí sa ku každému outfitu.

Baretka

Symbol francúzskej krásy. Baretka. Baretka je látkový klobúk bez pevného lemu. Môže sa nosiť štýlovo padnutá na jednu či druhú stranu, dokonca aj dozadu. V nosení baretky sa medze nekladú. Baretka skvele doplní outfity od casual po smart casual, v závislosti od materiálu použitému na jej ušitie, prípadne šperku, ktorým môže byť baretka ozdobená. Nezvykne sa kombinovať s ultra športovými outfitmi. Vzhľadom na materiál je baretka vhodná skôr na jeseň a jar.

Cloche

Cloche je klobúčik tvarovo pripomínajúci zvon. Nadol zvažujúci sa lem klobúka prekrýva uši a väčšiu časť čela. Materiálovo patrí tento klobúk k teplejším, keďže sa na jeho výrobu používa zväčša plsť. Cloche klobúčiky sa vyrábajú na bežné nosenie aj k formálnejším outfitom. Ak si neviete predstaviť, ako tento klobúk vyzerá a nechce sa vám úplne googliť, predstavte si žienky z obdobia okolo roku 1920, napríklad tancujúce charleston s klobúčikom na hlave, ktorý vyzerá ako zvonček či kýblik. To je cloche ☺.

Beanie čiapka

Aj keď uvádzame v názve slovo čiapka, technicky sa beanie radí pod klobúky. Do kategórie klobúky svetoví módni experti prakticky radia akúkoľvek pokrývku hlavy, takže im to necháme. Aj keď v našich končinách by sme slovo klobúk v spojení s beanie asi nepoužili, dovolíme si ho aj napriek tomu spomenúť, keďže sa jedná o u nás najobľúbenejšiu a najuniverzálnejšiu pokrývku hlavy. Beanie môže byť štrikovaná, háčkovaná či látková. Podľa typu materiálu sa môže nosiť po celý rok. Beanie dokonale oživí casual outfit, no nie je vylúčená jej kombinácia s viac smart a stylish outfitmi. Beanie patrí medzi najlichotivejšie typy čiapok a klobúkov, v širokej palete strihov, materiálov a farieb si tú svoju nájde naozaj každý.

Baker Boy

Klobúk typu Baker Boy je známy pod množstvom ďalších mien, spomedzi nich sú najznámejšie asi Newsboy klobúk či Kapitánsky klobúk, Banditka, Cabbie. Tento klobúk, alebo čiapka, ak to znie uchu lepšie, má tvrdý šilt a koruna je z mäkšej textílie. Niekedy sa v strede koruny nachádza ozdobný gombík. Šiltík smeruje nadol a prekrýva čelo. Táto čiapka bola v minulosti čisto chlapčenskou a mužskou záležitosťou. Nosili ju chlapci predávajúci noviny či pečivo, od toho odvodený názov, z mužov bola povinnou výbavou rušňovodičov. Dnes si tento typ klobúka našiel svoje miesto aj v dámskych šatníkoch, stále však platí, že najlepšie doplní neutrálny outfit či outfit inšpirovaný pánskou módou.

Klobúk typu Bucket

Bucket, po našom kýblik, patrí medzi obľúbené klobúky vhodné na celoročné nosenie. Bucket klobúk z plsti je vhodným doplnkom na zimu, keďže svojim tvarom, pripomínajúcim obrátený kýblik dokonale zakrýva uši a väčšiu časť čela. V lete sa zas tento typ klobúka šije z ľahkého materiálu, prevláda plátno. Klobúk typu bucket sa hodí ku casual outfitu i smart casual. Nikdy sa však nenosí pri formálnejšom dress code.

Detské barefoot tenisky Be Lenka Joy - Dark Blue & Black Detské barefoot tenisky Be Lenka Joy - Dark Blue & Black
  • Novinka

Detské barefoot tenisky
Joy - Dark Blue & Black

Odosielame na konci apríla
69 €
11 veľkostí
Detské barefoot tenisky Be Lenka Joy - All Black Detské barefoot tenisky Be Lenka Joy - All Black
  • Novinka

Detské barefoot tenisky
Joy - All Black

Odosielame na konci apríla
69 €
11 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Zing Velcro - All White - Leather Barefoot tenisky Barebarics Zing Velcro - All White - Leather
  • Novinka

Barefoot tenisky
Zing Velcro - All White - Leather

skladom všetky veľkosti
159 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Be Lenka Stride - Black Barefoot tenisky Be Lenka Stride - Black
  • Novinka
  • Vegánske

Barefoot tenisky
Stride - Black

skladom všetky veľkosti
119 €
12 veľkostí
Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Vegan - Sand Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Vegan - Sand
  • Novinka
  • Vegánske

Barefoot slip-on tenisky
Eazy Neo - Vegan - Sand

skladom všetky veľkosti
129 €
12 veľkostí
Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Black & White Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Black & White
  • Novinka

Barefoot slip-on tenisky
Eazy Neo - Black & White

skladom všetky veľkosti
129 €
12 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Ankle-cut - Beige

skladom všetky veľkosti
89 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Ankle-cut - Black

skladom všetky veľkosti
89 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Beige

skladom 5 veľkostí
79 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Amber Yellow

skladom 7 veľkostí
79 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Black

skladom 6 veľkostí
79 €
10 veľkostí
Barefoot tenisky Be Lenka Velocity - Black Barefoot tenisky Be Lenka Velocity - Black
  • Novinka
  • Vegánske

Barefoot tenisky
Velocity - Black

skladom všetky veľkosti
129 €
12 veľkostí
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Sun Hat

Sun hat, doslova slnečný klobúk, je ideálnym doplnkom na leto. Šitý z ľahkej látky alebo pletený z prírodných materiálov, ako napríklad slama, je to najlepšie, čo si môžeme v lete dať na hlavu. Svojim širokým lemom dokonale chráni nielen tvár, ale aj väčšiu časť ramien. Pri tomto type klobúka môžeme popustiť uzdu fantázii a ozdobiť ho do ľubovôle. Nosia sa na ňom farebné stuhy a mašle či dokonca aj živé kvety. Sun hat dokonale doplní akýkoľvek outfit, od casual po semi-formal. Jediné pravidlo, ktoré platí pri výbere klobúka so širokou strieškou je, že lem klobúka by nemal presahovať šírku ramien.

Boater

Klobúk, ktorého korene siahajú do roku okolo 1800. Nosila ho napríklad taká Anna zo Zeleného domu ☺. Bol typicky ženskou výsadou, no dnes už môže zdobiť hlavu obom pohlaviam. Charakteristickou črtou pre tento typ klobúka je plochá strecha koruny.

Fascinátor

A ako čerešničku na torte si na záver predstavíme snáď najslávnejšiu pokrývku hlavy – fascinátor. Jedná sa o estetický doplnok, určite nie funkčný ☺. Veľmi ťažko sa definuje, o čo vlastne ide, keďže sa určite nedá hovoriť o „klasickom“ klobúku, ale dalo by sa povedať, že je to vysoko zdobený vlasový šperk. Zvyčajne sa nosí na strane hlave a je k vlasom prichytený sponkami, prípadne je jeho súčasťou hrebienok či čelenka. Fascinátor môže byť jednoduchší, elegantný i extravagantný zdobený perami či kvetmi. Častokrát má k sebe pripnutú sieťku, ktorá prekrýva celú alebo časť tváre. Fascinátor so závojom prekrývajúcim tvár býva častou voľbou moderných neviest, ktoré ho volia namiesto klasického závoja. Fascinátor je výsadou nežnejšej časti populácie a je povinnou súčasťou black tie, white tie a semi-formal dress code v krajinách pod anglickou korunou. Bez fascinátoru vás nepustia na dostihy, do opery a ani na žiadne oficiálne podujatie. Keď sa dokonca v Anglicku alebo Austrálii konajú derby, fascinátor ženy nosia aj do práce ☺. Oni jednoducho vedia, čo sa patrí.

Ako si vybrať klobúk

Niekto múdry raz povedal, že na každú hlavu sa nájde klobúk. A my nemôžeme inak, než súhlasiť. Niekedy je ale cesta k správnemu klobúku poriadne tŕnistá a mnohí to vzdajú a ku klobúku sa ani nedopracujú. To je ale večná škoda, preto si povieme pár pravidiel, ktorými sa môžeme pri výbere klobúka riadiť a snáď si aj vy nájdete vďaka tomu ten svoj. Na čo teda prihliadať?

Tvar hlavy a tváre

Ak je vaša tvár skôr okrúhla, pristane vám klobúk typu fedora, trilby alebo panama. Práve výška klobúka dodá okrúhlej tvári vyváženie. Vyhýbajte sa baretkám, ktoré sú okrúhle a klobúkom, ktoré sú posadené hlboko do tváre.

Ak je vaša tvár hranatá, správne vyváženie dosiahnete klobúkom typu cloche alebo bucket. Tieto hlboko posadené klobúky zjemnia hranaté črty tváre. Baretky a beanie čiapky sú taktiež vhodnou voľbou.

Ak je vaša tvár skôr oválna, pristane vám fedora, panama a najmä baker boy čiapka. Vyhýbajte sa čiapke typu beanie, ktorá by tvár opticky ešte viac pretiahla.

Ľudia s tvárou pripomínajúcou tvar srdca si môžu odfúknuť, pretože im pristane väčšina klobúkov. Ak chceme pri tomto tvare tváre vyvážiť širšie čelo a užšou bradu, vyhýbame sa klobúkom so širokou strieškou. Trojuholníkový tvar tváre pekne zjemní klobúk typu bucket alebo cloche.

Typ postavy a výška

Klobúk by mal pôsobiť v harmónii nielen s tvárou ale aj postavou, preto treba vyberať taký typ, ktorý nás vyváži a doplní.

Ak sa radíte medzi drobné postavy, hovorí sa tomu aj typ petite, siahajte po výraznejších klobúkoch ako je fedora, panama alebo sun hat. Drobnej postave dodajú objem.

Ak sa pýšite postavičkou s plnými krivkami, skvele vás vyváži klobúk typu cloche alebo bucket.

Ak máte drobnú hlavu, skúste si na ňu nasadiť väčší klobúk so širšou strechou, ktorý ju proporčne vyváži. Ak na pleciach nosíte väčšiu hlavu či máte extra husté vlasy, môže byť problém nájsť fedoru tak, aby pekne sedela. Väčšia istota je klobúk typu cloche či bucket.

Ak ste nízkej postavy, môžete si dovoliť klobúk s vyššou korunou. Ak ste naopak vysokej postavy, a nechcete si pridávať centimetre aj klobúkom, voľte radšej klobúk ako je boater, cloche, baker boy alebo bucket.

Klobúky patria jednoznačne medzi najuniverzálnejšie a najpraktickejšie módne doplnky, ktoré dokážu nielen podčiarknuť každý outfit, ale zvládnu vyvážiť či už naše črty tváre alebo vybalansovať náš typ postavy. Klobúk by mal byť povinnou súčasťou kapsulového šatníka a vlastne každého šatníka, ktorý je trendy. Okrem svojej praktickej funkcie ochrany pred počasím je aj nesmierne štýlovým doplnkom, ktorý pokiaľ je zvolený správne, povýši aj ten najjednoduchší outfit na neprehliadnuteľný.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu