Šaty a sukne

Be Lenka logo Be Lenka
20.06.2022
Šaty a sukne

Teplota stúpa a s ňou aj naša potreba odľahčiť odev. Ideálnou voľbou na teplé mesiace sa stávajú šaty a sukne. Tento článok bude práve venovaný šatám a sukniam. Nakukneme trochu do ich histórie a povieme si, ako si vybrať ten správny model aby sme sa v ňom nielen cítili pohodlne, ale aj vyzerali očarujúco.

Obsah článku

Historické okienko

Šaty a sukne patria medzi vôbec najstarší typ oblečenia. Svetlo sveta uzreli už v dávnom pradávnom praveku, kedy šaty zo zvieracej kože a kožušín boli prvým kusom oblečenia, ktorý naši predkovia obliekali. Módna polícia dnes by asi zalamovala rukami, no vtedy oblečenie spĺňalo praktickú funkciu, a to ochrániť nositeľa pred vonkajšími vplyvmi. A na to boli šaty a sukne ideálne. Poskytli teplo, ochranu a pritom neobmedzovali pri pohybe. Šaty a sukne si svoje výsostné prvenstvo držali po stáročia, ba možno by sa dalo povedať že po tisícročia. Prvý pokus o nohavice prišiel až niekedy v šiestom storočí pred naším letopočtom. Dovtedy sa nosili práve šaty a sukne. Z primitívnych modelov – kože a kožušiny previazané v páse a šaty posunuli počas stáročí výrazne dopredu. Vezmime si napríklad také antické Grécko, Rím či Egypt. Darmo by sme na vyobrazeniach hľadali nohavice. Zato ich zručnosť v šití šiat a sukní sa obdivuje dodnes.

Postupom času sa nohavice z Grécka rozšírili ďalej a šaty tak dostali výraznú konkurenciu. Nástup nohavíc však výraznejšie ovplyvnil len mužskú časť populácie a to z jedného praktického dôvodu - nohavice boli podstatne pohodlnejším kusom oblečenia pri jazde na koni. Asi chápeme prečo ☺. Chudobní farmári naďalej nosili dlhé tuniky, ktoré v chladnom počasí dopĺňali o jednoduché ľanové nohavice. Pre ženy boli sukne a šaty jediným „schváleným“ odevom. Nohavice pre jazdu na koni nepotrebovali, lebo slušné dámy vtedy jazdili na koňoch sediac na boku. Väčšina žien, chudobnejších i bohatších sa vozila v kočoch či na drožkách. Ženy si svoju cestu k nohaviciam museli doslova prebiť a bežnou súčasťou odievania sa nohavice stali až v priebehu dvadsiateho storočia! Síce si mnoho žien obliekalo nohavice už predtým, no nezaobišlo sa to bez zdvihnutého obočia alebo nepríjemných komentárov.

Šaty a sukne teda držali svoj prím, najmä teda v dámskom šatníku, po mnoho tisíc rokov. Prešli počas svojej cesty mnohými úpravami, od jednoduchých splývavých po honosné a objemné, doplnené vypchávkami či dokonca obručami. Šaty a sukne, ostatne tak ako všetko oblečenie, ukazovali na sociálny status a mieru bohatstva. Kým tí „obyčajní“ mali k dispozícii pár kúskov oblečenia jednoduchých farieb a strihov, tí majetnejší striedali oblečenie aj niekoľkokrát denne a dávali si šiť svoje šaty z luxusných látok dovezených z exotických krajín. Na rozdiel od chudobnejších šiat, ktoré síce boli častokrát zo škrabavých materiálov a neoplývali farbami a vzormi, boli garderóby bohatých lichotivé na oko no nie však na nosenie. Šaty dámy z vyššej spoločenskej vrstvy zo 17-18 storočia vedeli vážiť pekných pár kilogramov. Tomu našťastie postupom času odzvonilo a sukne a šaty sa dodnes tešia veľkej popularite. Formálny dress code, ako je napríklad white tie a black tie, stále predpisuje ženám sukne a šaty ako must-have, na nohavice majú výsostné právo pri týchto dress code iba muži. Či sa pod tlakom dnešnej spoločnosti nerobiť rodové rozdiely veci zmenia aj čo sa týka formálneho dress code, ukáže len čas.

Šaty a sukne dnes

Šaty a sukne dnes už neplnia výhradne funkčnú službu, estetická stránka je rovnako dôležitá. Rovnako nie sú šaty a sukne záležitosťou teplých ročných období, dajú sa nosiť celoročne. Za to vďačíme nespočetne veľkému množstvu typov látok a strihov. V minulosti, tak ako aj dnes, podliehali šaty móde a vždy bolo in niečo iné. Strihovo a typovo je dnes však výber najširší a najmenej limitujúci. Preto vybrať si to, v čom sa cítime pohodlne a čo nám svedčí nikdy nebolo jednoduchšie. Našťastie nám už typ šiat a sukní neurčuje spoločnosť a spoločenská vrstva, preto je výber veľmi pestrý.

Ako si vybrať správny typ sukne

Tak ako sa hovorí o klobúkoch, že na každú hlavu sa nájde jeden, to isté by sa dá povedať o sukniach a šatách. Ak niekto hovorí, že jemu sa šaty a sukne nehodia jednoducho ešte nenašiel tie pravé. Ako si teda pri výbere sukne pomôcť?

Sukne môžeme deliť podľa dĺžky na 

  • mini, 
  • midi a 
  • maxi.

Podľa strihu zas rozlišujeme medzi 

  • áčkovým strihom, 
  • asymetrickým, 
  • padavým a 
  • obtiahnutým.

Obtiahnuté resp. púzdrové sukne

Obtiahnuté, takzvané puzdrové sukne, patria medzi klasický strih spadajúci do business casual alebo smart casual dress code. Môžu sa nosiť v dĺžke midi alebo mini. Pokiaľ sa obliekame v zmysle business alebo smart casual nemala by byť dĺžka sukne kratšia než 10 cm nad kolená. Tento typ sukne najviac pristane postave tvaru presýpacích hodín.

Áčkový strih sukne

Áčkový strih sukne patrí medzi najobľúbenejšie, pretože pristane úplne každému typu postavy. Sukne áčkového strihu sa šijú vo všetkých dĺžkach. Výber je naozaj len na nás, či siahneme po krátkej či dlhšej verzii. Samozrejme zaváži pri výbere aj príležitosť, na ktorú si sukňu vyberáme. Do casaul dress code pohodlne zmestíme aj mini sukňu, pri formálnejších príležitostiach, do práce či na pohovor siahame po dlhšom strihu.

Barefoot tenisky Barebarics Zing Velcro - All White - Leather Barefoot tenisky Barebarics Zing Velcro - All White - Leather
  • Novinka

Barefoot tenisky
Zing Velcro - All White - Leather

skladom všetky veľkosti
159 €
12 veľkostí
Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Vegan - Sand Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Vegan - Sand
  • Novinka
  • Vegánske

Barefoot slip-on tenisky
Eazy Neo - Vegan - Sand

skladom všetky veľkosti
129 €
12 veľkostí
Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Black & White Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Black & White
  • Novinka

Barefoot slip-on tenisky
Eazy Neo - Black & White

skladom všetky veľkosti
129 €
12 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Ankle-cut - Beige

skladom všetky veľkosti
89 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Ankle-cut - Black

skladom všetky veľkosti
89 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Beige

skladom 5 veľkostí
79 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Amber Yellow

skladom 7 veľkostí
79 €
8 veľkostí

Barefoot papuče
Chillax - Black

skladom 6 veľkostí
79 €
10 veľkostí
Barefoot tenisky Be Lenka Velocity - Black Barefoot tenisky Be Lenka Velocity - Black
  • Novinka
  • Vegánske

Barefoot tenisky
Velocity - Black

skladom všetky veľkosti
129 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - All White Barefoot tenisky Barebarics Wave - All White
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - All White

skladom 4 veľkosti
159 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Dark Green Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Dark Green
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - White & Dark Green

skladom 11 veľkostí
159 €
12 veľkostí
Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Orange Barefoot tenisky Barebarics Wave - White & Orange
  • Novinka

Barefoot tenisky
Wave - White & Orange

skladom všetky veľkosti
159 €
12 veľkostí
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Asymetrické sukne

Asymetrické sukne sú skupinkou samou o sebe. Šijú sa vo všetkých dĺžkach a v rôznych stupňoch asymetrie. Môžeme zvoliť strih odhaľujúci jednu nohu či s dlhou zadnou a krátkou prednou časťou, asymetrický zavinovací look či asymetricky pôsobiace volániky. Pri sukni asymetrického strihu platí len jedno pravidlo – nosíme taký strih, v ktorom sa cítime dobre a dopĺňame ho jednoduchším topom, lebo asymetrická sukňa je sama o sebe dominantným prvkom outfitu.

Čo sa dĺžky týka, tú volíme najmä podľa krítérií – na akú príležitosť sukňu potrebujeme a v akej dĺžke sa cítime pohodlne. Mini dĺžka sukne sa zvykne nosiť na casual príležitosti a obliekajú ju najmä žienky, ktoré sa cítia komfortne keď odhalia trochu viac z nôh. Midi dĺžka sukne patrí medzi najobľúbenejšie. Táto dĺžka je preferovaná v smart a business casual a pristane každej žienke. Dámy, ktoré sa necítia pohodlne pri odhaľovaní nôh si túto dĺžku pochvaľujú, lebo stehná, ktoré ukázať nechcú sú zakryté no lýtka sú odhalené, čo opticky pekne predĺži nohy. Maxi dĺžka šiat patrí medzi najobľúbenejšie letné dĺžky. Nie je v nej teplo, pôsobí lichotivo na každej postave a čo je najlepšie, nemusíme hneď ráno brať do ruky žiletku a nohy holiť, lebo dĺžka sukne nedostatky pohodlne schová ☺. Dlhé sukne sú predpísané vo formálych dress code. Jediný, kto si pri výbere dlhej sukne musí dávať pozor sú nizučké žienky. Tie by mohla nevhodná voľba ešte viac opticky zmenšiť. Inak patria dlhé sukne medzi najviac univerzálne.

Čo sa týka výberu vzoru či farby, všeobecne platí pravidlo, že vzor dávame tam, kde chceme pritiahnuť pozornosť. Ak nám teda nevadí pozornosť upriamená na našu spodnú časť tela, môžeme si dovoliť zvoliť sukne s výraznými vzormi či v pútavých farbách. Ak na nohy práveže nechceme pritiahnuť pozornosť, volíme sukne jednofarebné alebo s jemným vzorom a stavíme skôr na pútavý top, ktorý „ odvedie pozornosť“. Najlepšie samozrejme je, ak nám je jedno, kto si čo myslí a kam sa pozerá a obliekame sa výhradne pre vlastné oči a potešenie ☺.

Aké šaty mi pristanú najviac?

Také, v ktorých sa cítime najlepšie ☺. To, ako sa človek cíti a ako vyžaruje naozaj netreb podceňovať. Aj ten najjednoduchší outfit, keď ho máme na sebe s radosťou a vieme s a v ňom „niesť“, pôsobí skvelo. Na rozdiel od niečoho, čo je možno top a trendy ale my sa v tom necítime okay.

Každé telo je jedinečné a zaslúži si byť oslavované. My ženy máme tendencie byť na seba veľmi prísne a bez ľútosti sa súdiť. Ak nám niečo nepristane, viníme samé seba a naše telá. Každému telu pristane viac niečo iné, len treba prísť na to čo to je a my sa tak budeme môcť cítiť krásne a sebavedome. Ak si ale chceme zvoliť šaty, v ktorých sa budeme nielenže cítiť jedinečne, ale navyše nám pristanú a skvele nás doplnia, môžeme sa pri výbere riadiť nasledujúcimi radami podľa typu postavy. Všeobecne rozlišujeme medzi štyrmi hlavnými typmi postavy:

  • hruška, 
  • jabĺčko, 
  • presýpacie hodiny a 
  • atletická postava. 

Typ hruška

Tento typ charakterizujú výraznejšie boky, ktoré tvoria najdominantnejšiu partiu. Plecia bývajú mnohokrát užšie ako boky, pás môže byť štíhly. Týmto typom postavy sa môže pochváliť napríklad taká Rhianna. Ideálny strih šiat pre túto postavu je taký, ktorý ju proporčne vyváži. Treba stavať na štíhlom páse a hľadať šaty, ktoré sú v tejto oblasti prestrihnuté alebo zvýraznené opaskom. Pokiaľ chceme opticky posilniť oblasť ramien, môžeme voliť šaty s volánovými alebo balónovými rukávmi. Postave typu hruška sedia maxi šaty a áčkový strih. Vhodne zvolené šaty urobia z každej ženy bohyňu. Ak sa ale necítime na zvýraznenie kriviek môžeme zvoliť práve vyššie spomínaný áčkový strih. Ten krásne zvýrazní pás a krivkám poskytne krytie v podobe nabratej látky. Čo tomuto typu postavy naopak lichotiť moc nemusí sú overzise strihy, beztvaré strihy bez definovaného pásu, mini dĺžka, rovný strih sukne.

Typ presýpacie hodiny

Tento typ postavy charakterizuje symetria v oblasti hrudníka a bokov. Obvod týchto dvoch partií býva nie zriedkakedy rovnaký alebo skoro rovnaký. Typické presýpacie hodiny si „nosí“ všade so sebou napríklad taká JLo. Pri tomto type postavy je tiež vhodné stavať na štíhlom páse a voliť strihy s prestrihnutím v páse. Veľmi lichotivé sú napríklad zavinovacie šaty či šaty s opaskom. Tento typ postavy je všeobecne považovaný za najvyváženejší, preto netreba hľadať šaty na korigovanie a vybalansovanie ale také, ktoré sadnú tam kde majú a pekne zvýraznia postavu. Tento typ postavy si môže dovoliť aj odvážnejšie strihy, ako je napríklad wrap, bodycon alebo strih a la morská panna. Čo by mohol byť trošku krok mimo je voľba tzv. babydoll šiat – šaty prestrihnuté pod pásom s nazberanou sukňou. Tento strih by mohol spôsobiť, že sa stratí línia pásu a pridá sa objem spodnej časti. Oversize šaty alebo šaty rovného strihu sú okay, pokiaľ sa pás zvýrazní opaskom.

Typ jablko

Tento typ postavy charakterizuje plnší pás. Zo známych osobností sa týmto typom postavy môže pochváliť napríklad taká Oprah. Ideálny strih šiat je taký, ktorý vybalansuje jabĺčkovú postavu a pridá jej na tvare tým, že zvýrazní pás. Opasky a šaty so zvýrazneným pásom tomu môžu dopomôcť. Áčková alebo padajúca široká sukňa „zjemnia“ spodnú časť tela a odvedú pozornosť. Lichotivými sú tuniky z padavej látky, šaty dĺžky midi a áčkový strih. Čo naopak vyvolá opačný efekt sú šaty takzvaného peplum strihu – s volánikovou sukienkou v páse, tie by zbytočne zdôraznili už aj tak plnší pás. Obtiahnuté strihy a výrazne vzory jabĺčkovej siluete tiež moc nelichotia.

Atletická postava

Tento typ postavy je charakteristický symetriou hrudníka a bokov. Na rozdiel od postavy typu presýpacích hodín chyba atletickej postave definovaný pás. Driek teda pôsobí splynuto, nečlenene. Tento typ postavy má napríklad Natalie Portman alebo Eva Longoria. Preto je ideálnym typom šiat pre tento typ postavy taký, ktorý dodá spodnej časti tela objem a dá tak priestor na vzniknutie drieku a vytvorenie efektu presýpacích hodín. Na vytvorenie vybalansovaného vzhľadu sa treba pohrať s naberaným materiálom, sofistikovanou asymetriou, zaujímavo riešeným dekoltom, textúrou či vzormi. Atletickému typu postavy sedia áčkové strihy, asymetrické šaty, výrazné vzory či empírový strih s naberanou sukňou. Vyhnúť by sme sa mali šatám rovného strihu a hranatému výstrihu.

Sukne a šaty majú v našich šatníkoch a našich srdciach právom vyhradené špeciálne miesto. Ich tisíc ročná história a cesta, cesta, ktorú urazili a ich význam v utváraní a formovaní spoločnosti je skutočne dychberúci. Niekto by mohol povedať, že spoločnosť formovala šaty, niekto, že to šaty formovali spoločnosť. Nuž, nech už je to tak či naopak, šaty si svoje miesto v našej spoločnosti naozaj zaslúžia. Čo môžeme a nemôžeme nosiť už našťastie neurčuje spoločnosť a sociálna vrstva, teda aspoň nie v našej kultúre. Výber je teda skutočne len na nás a na tom, v čom sa cítime dobre. V prípade predpísaného dress code rešpektujeme jeho nepísane zásady pri voľbe šiat, inak je to len a len na nás ☺ Pri výbere tých správnych šiat či sukne sa môžeme riadiť typom postavy, tak aby nám oblečenie čo najlepšie pristalo. V oblečení, v ktorom sa cítime pohodlne, štýlovo a sebavedome totiž vyzeráme všetky ako bohyne ☺. Tak do šiat, dámy!

Muži v sukni

Aj keď sú v modernej dobe sukne výsadou viac žien ako mužov, nie je tomu všade tak. V Škótsku si svoje miesto na výslní drží kilt, mužská sukňa z látky zvanej tartan. Táto látka svojou farbou a vzorom symbolizuje rod, ku ktorému muž patrí. Správny kilt je „zamotaný“ z tartanu dlhého niekoľko metrov. Ovíja sa nielen kolo bokov ale aj cez hruď. Tento typ kiltu sa nosí pri vážených udalostiach a Škóti naň nedajú dopustiť. Mnoho mužov v Škótsku dokonca s hrdosťou vlastní a nosí kilt z tartanu rodu, do ktorého patrili jeho predkovia. Má to pre nich silnú hodnotu. Jednoduchšie, už naviazané a ušité kilty sa dajú v Škótsku bežne kúpiť, v tomto prípade pôvod tartanu nehrá takú nostalgickú rolu. Škóti nie sú jediní, ktorí nedajú dopustiť na sukne.

Mužov v sukniach by sme našli v nejednej krajine s tropickým podnebím. Sukne sú totižto veľmi praktické. Nie je v nich teplo a prefukuje do nich ☺. Muži v sukniach sa bežne prechádzajú po módnych mólach a nejeden známy módny dom ich má vo svojom repertoári ako stálicu, nielen haute couture. Sukne teda nie sú výsadou len Škótov a extravagantných mužov. Aj keď si svoju cestu späť do mužskej populácie po stáročiach odlúčenia hľadajú ešte nesmelo a opatrne. Ale snáď začnú ľudia čím skôr neriešiť, čo má kto na sebe a nebude raritkou stretnúť bežne na ulici muža v sukni. Prečo by tento praktický kus oblečenia mal patriť výhradne len ženám? ☺

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu