Ergonomické nosiče a ergonomické nosenie

Be Lenka logo Be Lenka
15.01.2018
Ergonomické nosiče a ergonomické nosenie

Každý, kto chce svoje bábätko nosiť v šatke alebo nosiči, by si mal uvedomiť, že nie je nosenie ako nosenie. Čo to znamená? Na to, aby bolo nosenie nielen praktické, ale predovšetkým zdravé a prospešné pre dieťatko i rodiča, je veľmi dôležité zachovať určité pravidlá a kritériá. Iba tak bude nosenie správne, čiže presne také, aké má byť – ergonomické. Poďme sa teda spolu pozrieť na najdôležitejšie zásady nosenia detí.

Obsah článku

Aký nosič je ergonomický?

Základnou výbavou každého nosiča je bedrový pás, chrbtová opierka a ramenné popruhy. Ďalšími komponentami, ktoré bývajú súčasťou nosiča, prípadne sa dodatočne doobjednávajú, sú kapucňa, slintáčiky či kapsička. Na to, aby bolo nosenie dieťaťa v detskom nosiči skutočne ergonomické však treba viac, než len základnú výbavu. Kľúčovým je prevedenie nosiča, teda to, ako je nosič navrhnutý a ako je vyrobený. Všetky časti nosiča musia zaručovať zdravotný prínos pre nosené dieťatko a zároveň komfort pre dieťa aj rodiča. To, aké možnosti nosenia nosič ponúka, je rozhodujúcim faktorom pri posudzovaní, či je ergonomický alebo nie. Poďme sa teda pozrieť bližšie na základné pravidlá nosenia detí, ktoré musia byť zachované pri každom ergonomickom nosiči.

Pravidlá bezpečného nosenia detí

1. Blízkosť

Dieťatko má byť v ergonomickom nosiči alebo v ergonomickej šatke v tesnej blízkosti rodiča – nie však príliš. Táto blízkosť zabraňuje padaniu dieťatka do jednej alebo druhej strany, ako aj prepadávaniu hlavičky. Vždy si dobre podoťahujte bedrový pás aj ramenné popruhy.

2. Optimálna výška

Zistiť, či máte dieťatko uložené dostatočne vysoko, je jednoduché. Malo by byť tak vysoko, aby ste mu mohli bez problémov pobozkať hlavičku.

3. Správna poloha noseného dieťatka

Dieťatko musí mať vždy v šatke alebo nosiči podopretý chrbátik. Je dôležité zachovať jeho prirodzené zakrivenie. Zároveň je potrebné kontrolovať dieťatko, aby sa mu brada nedotýkala hrudníka. Vtedy totiž dochádza k sťaženiu dýchania. Správna ergonomická poloha sa označuje písmenkom „M“ a znamená, že dieťatko v šatke alebo ergo nosiči sedí naširoko, má podopreté obe kolienka látkou, ktoré sú o trošku vyššie, než jeho zadoček – takýto sed pripomína písmenko M, ako možno vidieť na obrázku.

4. Chrbtová opierka

Je veľmi dôležité, aby chrbtová opierka správne podopierala telo dieťatka. Nesmie byť ani príliš malá, ale ani veľká, aby v nej bábätko nebolo „utopené“. Výbornou možnosťou, ktorú ponúkajú naše rastúce nosiče, je nastavovanie šírky a výšky chrbtovej opierky presne na mieru dieťatka. Všetky Be Lenka nosiče majú zároveň vyvýšenú chrbtovú opierku pre ešte efektívnejšiu podporu chrbátika a hlavičky.

5. Pozícia dieťatka voči rodičovi

Rozlíšiť ergonomický nosič od neergonomického môžete už na prvý pohľad. Okrem toho, ako sú v nosiči podopreté nôžky dieťatka a ako je v ňom celkovo uložené zohráva významnú úlohu tiež to, ako je dieťa v nosiči otočené. V každom ergonomickom nosiči je dieťa otočené tvárou k rodičovi. V neergonomickom nosiči (klokanka) má dieťa nohy voľne spustené nadol a k rodičovi je obrátené chrbtom. Všetky Be Lenka nosiče sú ergonomické a odporúčané odborníkmi z radov pediatrov a ortopédov.

6. Popruhy

Na ergonomickosť nosiča vplývajú aj ramenné popruhy. Tie totiž neplnia iba nosiacu funkciu, ale vo veľkej miere sa podieľajú na celkovom komforte počas nosenia. Možno aj vy máte skúsenosť, že po vyskúšaní nosiča vám prekážali práve popruhy – mamičky nám najčastejšie spomínajú, že im na nosiči, ktorý majú doma, prekáža prílišné vypolstrovanie popruhov, kvôli čomu sú popruhy hrubé a nepohodlné. Práve preto sa s niečím takým pri nosičoch Be Lenka nestretnete :-) Ramenné popruhy našich nosičov vyhotovujeme klasické (pri nerastúcich) a široké mierne polstrované (pri rastúcich). Polstrovanie je navrhnuté tak, aby bolo efektívne, funkčné a zároveň veľmi pohodlné. Okrem toho sa vďaka možnosti kríženia popruhov váha noseného dieťatka lepšie a rovnomernejšie rozloží. Takýmto spôsobom dosiahneme, že je nosenie pohodlné aj v prípade väčšieho a ťažšieho dieťatka.

Popruhy na nosič

Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Sivý Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Sivý
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Jednofarebný - Sivý

skladom všetky varianty
169 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Hnedý Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Hnedý
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Jednofarebný - Hnedý

skladom všetky varianty
169 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Zelený Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Zelený
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Jednofarebný - Zelený

skladom všetky varianty
169 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Mandala - Night Nosič Be Lenka Mini - Mandala - Night
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Mandala - Night

skladom všetky varianty
179 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Triangel - Zafír Nosič Be Lenka Mini - Triangel - Zafír
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Triangel - Zafír

skladom všetky varianty
179 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Folk - Sivý Nosič Be Lenka Mini - Folk - Sivý
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Folk - Sivý

skladom všetky varianty
179 €
1 variant
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Rozdelenie ergonomických nosičov

Detské nosiče sa vo všeobecnosti rozdeľujú v prvom rade na 

  1. rastúce a
  2. nerastúce.

Pri výbere je hlavným rozhodujúcim faktorom vek dieťatka, jeho hmotnosť a výška.

Nosiče ďalej rozlišujeme na 

  • látkové a 
  • šatkové.

Látkové sú vyrobené z látky a šatkové z tkanej šatkoviny. V našej ponuke nájdete iba šatkové ergonomické nosiče, ktoré sú mäkšie a lepšie sa prispôsobujú telíčku, narozdiel od látkových nosičov.

Pri výbere vhodného nosiča pre vaše dieťa je dôležité odraziť sa od toho, ako a kedy budete detský ergonomický nosič používať.

Budete v ňom nosiť dieťatko od narodenia, alebo až keď trochu zpevnie a bude už vedieť držať hlavičku, alebo nosič budete využívať až pri batoľati na rýchle presuny?

Pre každú z týchto príležitostí máme v našej ponuke vhodný nosič. Pre nosenie od narodenia je vhodný náš nosič Mini, pre bábätka od 3 mesiacov nosič 4ever a jeho upgrade 4ever Neo a pre batoľatá od 18 mesiacov nosič Toddler.

Ergonomický nosič pre novorodenca

Rodičom, ktorí sú už počas tehotenstva rozhodnutí, že svoje dieťa začnú nosiť od narodenia, bude ich ideálnym pomocníkom náš rastúci nosič Mini. Výšku aj šírku jeho chrbtovej opierky môžete nastavovať podľa aktuálnej veľkosti vášho bábätka. Vďaka tomu je možné nosiť v jednom nosiči malinké bábo a postupne ako rastie mu prispôsobovať šírku chrbtovej opierky nosiča presne na mieru. Rodič tak má istotu, že bude vždy zachovaná správna ergonomická poloha pri nosení.

Ergonomický nosič pre bábätká od 3 mesiacov

Ak si z určitých dôvodov netrúfate nosiť od narodenia, s nosením môžete začať, keď bude vaše dieťatko už troška väčšie, pevnejšie a bude vedieť udržať hlavičku. V tomto prípade siahnite po rastúcom nosiči 4ever, alebo po jeho vylepšenej verzií 4ever Neo. Môžete si ich vybrať buď verziu s klasickými popruhmi alebo kríženými popruhmi.

Nosič s kríženými popruhmi je primárne určený na krížené zapínanie (popruhy sa na chrbte krížia a zapnú do opačnej pracky – ľavý popruh do pravej pracky a pravý popruh do ľavej pracky). Vďaka tomu sa hmotnosť vášho dieťaťa rozloží rovnomerne, čím nedochádza k jednostrannému preťažovaniu chrbtice rodiča. Nosič je tak pohodlný nielen pre bábätko, ale aj pre jeho mamičku a otecka. Navyše nosič s kríženými popruhmi ocenia aj maminy s úzkymi ramenami. Môže sa totiž stať, že nosič s klasickými popruhmi sa im šmýka z ramien. Vďaka kríženým popruhom tento problém úplne eliminujete. Výhodou nosiča s kríženými popruhmi je aj vlastnosť premeny krížených popruhov na klasické pomocou prídavných praciek.

Výber ergonomického nosiča podľa veku dieťaťa

Vek dieťatka je jedným z najdôležitejších faktorov pri výbere správneho nosiča. Slovenské ergonomické nosiče Be Lenka sú vyhotovené v troch veľkostiach, aby si každý rodič mohol vybrať ten, ktorý bude najviac vyhovovať. Každý typ nosiča Be Lenka je určený pre inú vekovú kategóriu. Dôležité je vyberať nosič podľa toho, aký vek má vaše dieťatko teraz, nie v akom veku bude napríklad o 5 mesiacov.

Keby ste si totiž povedali, že svojmu drobcovi kúpite väčší nosič, aby mu bol dobrý aj povedzme o 5 mesiacov, mohlo by sa stať, že po jeho zakúpení zistíte, že je skrátka dieťatku ešte veľký. Nuž a kvôli tomu by nebola zachovaná správna poloha. Ak dieťa bude sedieť v príliš veľkom alebo príliš malom nosiči, nedocielite správnu "M" polohu a správne podsadenie, pretože nosič nebude dieťatku podopierať obidve kolienka, tak ako by mal.

  Vek dieťaťa Konfekčná veľkosťŠírka nosičaVýška nosiča
Toddler18 mesiacov – 3,5 roka86 – 10245 cm50 cm
4ever / 4ever Neocca 3 mesiace – cca 3 roky62 / 68 – 10420 – 41 cm36–50 cm
Miniod narodenia - cca do 1,5 roka7213 - 35 cm44 cm

Ergonomický nosič pre batoľatá

Ak viete, že budete svoje dieťa nosiť iba v určitej dobe, prípadne iba na rýchle presuny, môžete siahnuť po nerastúcej verzii nosiča Be Lenka Toddler. Ten sa používa pre deti od 18 mesiacov. Nosič má nemennú veľkosť, výhodou je rýchle nasadenie, bez nutnosti nastavovania samotného nosiča.

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Zelená

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Hnedá

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Sivá

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka Be Lenka
Bloom - Sivá

skladom všetky veľkosti
119 €
1 veľkosť

Šatka Be Lenka
Giraffe - Latte

skladom všetky veľkosti
119 €
1 veľkosť

Šatka Be Lenka
Giraffe - Grey

skladom všetky veľkosti
119 €
1 veľkosť

Šatka Be Lenka
Zebra - Black & White

skladom všetky veľkosti
od 99 €
2 veľkosti

Šatka
Bloom - Modrá

skladom všetky veľkosti
od 75 €
3 veľkosti

Šatka
Shri Yantra - Violet

skladom všetky veľkosti
75 €
1 veľkosť

Šatka
Shri Yantra - Lila

skladom všetky veľkosti
75 €
1 veľkosť

Šatka
Mandala - kráľovská modrá

skladom všetky veľkosti
75 €
1 veľkosť

Šatka
Pavučinka - Galaxy

skladom všetky veľkosti
od 75 €
2 veľkosti
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Ergonomické šatky na nosenie detí

Šatky na nosenie detí sú obľúbenými nosiacimi pomôckami. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že viazanie šatky na nosenie detí je komplikované, nie je to tak. Niektoré mamičky - začiatočníčky sa obávajú, či budú vedieť naviazať šatku správne tak, aby svojmu dieťatku neublížili a aby zachovali všetky zásady nosenia detí. Šatkovania sa však netreba obávať, po pár pokusoch sa už z každého stane profesionál :-) A okrem toho, už po prvom naviazaní sa určite do nosenia zamilujete. Ak nie pre praktickosť, ktorú nosenie samo osebe prináša, tak určite pre všetky tie nádherné dizajny šatiek.

Ako si vybrať šatku na nosenie detí

Pri výbere vhodnej šatky je potrebné riadiť sa určitými zásadami. Smerodajnými údajmi sú dĺžka šatky, gramáž a materiál. Dĺžka šatky sa vyberá podľa konfekčnej veľkosti oblečenia, ktoré nosíte. Gramáž udáva hrúbku šatky a hustotu tkania - hmotnosť v gramoch na meter štvorcový. Podľa toho, akú má šatka gramáž, ju môžeme zaradiť medzi tenké, stredné alebo hrubé. Gramáž teda vyjadruje aj nosnosť šatky. Čím je vyššia gramáž, tým je nosnejšia šatka.

Dĺžka šatky

Je dôležité vybrať si správnu dĺžku/veľkosť šatky, aby sa vám dobre viazalo. Zamedzíte taktiež tomu, že šatka nebude zbytočne krátka, alebo príliš dlhá. Ideálne je zaobstarať si univerzálnu veľkosť, to znamená šatku, ktorá vám vystačí na všetky základné úväzy. Veľkosť šatky sa vyjadruje v číslach (veľkosť 4, veľkosť 5...), alebo ako dĺžka v metroch. Dĺžku šatky si vyberajte podľa svojej konfekčnej veľkosti.

  • Ak nosíte veľkosť oblečenia 34-36, je pre vás vhodná veľkosť šatky 5 (4,2m).
  • Pre veľkosť 38-42 je vhodná šatka s dĺžkou 4,6m (t.z. veľkosť 6) .
  • Ak je vaša konfekčná veľkosť 44 a viac, vyberte si šatku s dĺžkou 5,2m (t.z. veľkosť 7) .

Toto je základným princípom výberu šatky na nosenie dieťaťa. Samozrejme, siahnuť môžete aj po kratšej šatke, ktorú využijete ako jednoduchého praktického pomocníka na rýchle uviazanie vášho bábätka pri krátkom presune a podobne. Poďme sa na jednotlivé veľkosti pozrieť bližšie.

Šatka s dĺžkou 3,2m

Inak povedané, veľkosť 3. Keďže táto šatka je pomerne krátka, používa sa na rýchle bočné alebo chrbtové úväzy ako jednoduchý batoh, kríž s kapsou vo vnútri s uzlom pod zadočkom či “coolest hip cross carry”.

Šatka s dĺžkou 3,6m

Veľkosť 4. Túto šatku využijete skôr na bočné a chrbtové úväzy, úväz dvojitý kríž, klokan, chrbtový úväz “Double Hammock” bez uzla. Je ale vhodná aj pre mamičky s konfekčnou veľkosťou XXS. Tým poslúži ako základná šatka na úväz kríž s kapsou vo vnútri. Dĺžka 3,6m je praktickou veľkosťou na nosenie vonku, pretože jej cípy nie sú príliš dlhé.

Šatka s dĺžkou 4,2m

Veľkosť 5, teda šatka dlhá 4,2m, je vhodná pre štíhlejšie postavy s konfekčnou veľkosťou 34-36. Je to šatka vhodná na nosenie dieťaťa v základných, aj náročnejších úväzoch.

Šatka s dĺžkou 4,6m

Táto šatka je univerzálnou veľkosťou pre ženy s konfekčnou veľkosťou 38-42 a pre mužov s konfekčnou veľkosťou do 50. Zároveň je univerzálnou aj v prípade, že sa partneri pri nosení bábätka striedajú. S touto šatkou pohodlne naviažete všetky typy úväzov.

Šatka s dĺžkou 5,2m

Ide o veľkosť 7. Je vhodná pre ženy, ktoré nosia oblečenie s veľkosťou 44 a viac a pre mužov s konfekčnou veľkosťou 52 a viac. Táto šatka poslúži plnohodnotne na všetky úväzy.

Materiál šatky na nosenie detí

Základným materiálom pri výrobe šatiek na nosenie detí je kvalitná organická bavlna. Ide o najčastejšie používaný materiál. Šatky na nosenie detí sa vyrábajú buď celobavlnené, čiže sú utkané zo 100% bavlny, alebo sa k bavlne pridávajú rozličné prímesi. Ide o funkčné materiály, ktoré dodávajú šatkám špeciálne vlastnosti ako vzdušnosť, vyššiu nosnosť či termoregulačné vlastnosti.

Šatky Be Lenka sú vďaka kvalite použitého materiálu, ako aj vďaka svojej gramáži ideálne nielen na naviazanie dieťatka, ale tiež na šitie detského nosiča. Be Lenka šatky a nosiče sú vyrobené na Slovensku.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu