Ergonomické nosiče na letné obdobie

Be Lenka logo Be Lenka
25.04.2019
Ergonomické nosiče na letné obdobie

Nosenie detí v šatkách a ergonomických nosičoch je veľmi praktické a obzvlášť počas leta. Veď v tomto období vďaka teplému slnečnému počasiu viac než inokedy chodievame na dlhé prechádzky, výlety a dovolenky.

Ťahať všade so sebou kočík by bolo únavné a v niektorých prípadoch i nemožné. Predstavte si, že rodina plánuje výlet do hôr plný prechádzok v lese, avšak mamička, ktorá nemá nosič, ale iba kočík, sa teda výletu určite nebude môcť zúčastniť. S kočíkom by toho po lesnom teréne veľa neprešla. Navyše, kočík nie je taký spratný, ako detský nosič. Ak teda hľadáte ideálneho pomocníka na leto k vášmu dieťatku, ergonomický nosič v letnom prevedení je najlepším riešením.

Pri pohľade na množstvo nosičov, ktoré dnes majú rodičia na výber, sa môže zdať, že vybrať správny nosič pre dieťa je náročné. O to viac v letnom období, kedy teploty vonku stúpajú a ľudia sa potia aj v ľahkom oblečení, nieto ešte v nosiči. Rodičia majú právom obavy a do popredia sa im natískajú otázky, či môžu v lete nosiť svoje dieťa tak, aby bolo nosenie pohodlné, aby dieťatku nebolo priveľmi teplo, aby sa neprehrievala ani mamička či otecko, ktorí dieťa nosia, alebo či je vôbec možné nejako si uľahčiť nosenie v letných horúčavách. Pre všetkých, ktorí majú v hlave podobné otázniky, máme pár užitočných tipov na nosenie v lete, ako aj dobrú správu: existuje ergonomický nosič, ktorý je priamo vyrobený na leto. Je ním letná verzia šatkového nosiča Be Lenka. Tajomstvo letnej verzie nosiča Be Lenka

Nosiče Be Lenka sú slovenskými ergonomickými nosičmi, ktoré sú ručne vyrobené zo šatiek na nosenie detí. Spájajú v sebe výhody obidvoch typov nosiacich pomôcok: výhody šatky aj nosiča. Šatka má výhodu v tom, že je to jedinečný a veľmi prispôsobivý materiál, ktorý je na nosenie z hľadiska prispôsobivosti telu dieťaťa ideálny, je veľmi pohodlný, dobre sa s ním pracuje a navyše má nádherné dizajny. Výhodou nosiča je jeho praktickosť, rýchla a jednoduchá manipulácia, rýchle zapnutie a rovnako bezproblémové uloženie/vybratie dieťatka. Všetky tieto prvky sa spájajú do jedného celku v šatkovom nosiči Be Lenka.

(poznámka: "cca" uvádzame pri hornej hranici vhodnosti nosiča z toho dôvodu, že deti nie sú rovnako veľké, a teda dokedy je nosič pre dieťa vhodný závisí od veľkosti dieťaťa v uvedenom vekovom rozpätí)

Be Lenka nosiče sú dostupné aj v letnej verzii, ktorá je určená práve na nosenie v teplom letnom období, ale aj počas teplej jari a jesene. V čom a teda letná Be Lenka odlišuje?

Ergonomický nosič na leto - Letná Be Lenka Letná verzia ergonomického nosiča je vyrobená tak, aby popri zabezpečení všetkých požiadaviek ergonomického nosenia poskytovala maximálne možné pohodlie a predovšetkým vzdušnosť. Základným komponentom letnej Lenky je sieťka. Z nej je tvorená nosná časť chrbtovej opierky nosiča a tiež kapucňa. Táto látka s početnými malými otvormi po celej svojej ploche umožňuje čerstvému vzduchu, aby k nosenému dieťatku voľne prúdil, čím nedochádza k zadržiavaniu tepla počas nosenia, a teda sa dieťatko aj menej potí. Letná Be Lenka teda dokáže výrazným spôsobom spríjemniť nosenie v letnom období pretože je vzdušná najviac, ako je to v nosiči možné. Ak teda rodičia váhajú, či počas teplého dňa svoje dieťatko môžu vziať na turistiku či výlet, s letnou verziou nosiča už váhať nemusia :-)

Popis častí letnej verzie ergonomického nosiča

Ako sme už uviedli, vzdušnosť je v nosiči zabezpečená vďaka sieťke na chrbtovej opierke a na kapucni. Sieťka na kapucni je veľkou výhodou nosiča. Keď bábätko počas nosenia zaspí, rodič, ktorý ho nosí, môže dieťa pokojne prikryť kapucňou, aby si mohlo zdriemnuť. Netreba sa pritom obávať nedostatku vzduchu, pretože prúdenie vetra a čerstvého vzduchu k dieťatku umožňujú otvory v sieťke. Kapucňa je navyše odnímateľná, takže v prípade, že ju nebudete používať, stačí ju odopnúť a odložiť na neskoršie použitie. Sieťka je teda podstatou letnej verzie nosiča, je to komponent, ktorým sa letný nosič odlišuje od ostatných nosičov. Zvyšné časti nosiča sú rovnaké, ako pri klasických "neletných" verziách.

Nosič Be Lenka 4ever je rastúcim nosičom vyrobeným zo šatky na nosenie detí. Nosič je veľmi vhodný na nosenie na jar, počas leta a využijete ho aj behom teplej jesene. Be Lenka 4ever letná verzia je nosič, ktorý sa prispôsobuje veľkosti a je vhodný približne od 3 mesiacov (veľkosť 62-68) , v závislosti od veľkosti a rodičia v ňom môžu pokojne nosiť dieťa počas celého nosiaceho obdobia. Tento ergonomický nosič je plne nastaviteľný na mieru dieťatka v každom štádiu jeho rastu.

Bedrový pás

Bedrový pás nosiča Be Lenka 4ever - letná verzia je tvarovaný tak, aby pohodlne sadol každej postave. Jeho dĺžka je regulovateľná, takže bude vyhovovať veľmi štíhlym, ale i plnším maminkám, ako aj statným oteckom :-) Bedrový pás je mäkký, šatkový a polstrovaný, vo svojom strede obsahuje praktickú kapsičku. Tá predstavuje veľmi dobrý úložný priestor na odloženie drobností, ako napríklad mobil, kľúče či balíček vreckoviek. Počas leta ju určite využijete aj na odloženie výdavku zo zmrzlinového stánku :)

Ramenné popruhy

Letná verzia nosiča Be Lenka 4ever sa od ostatných nosičov líši novým typom ramenných popruhov. Tie sú klasické nekrížené a ich inovatívnym riešením je, že sú ergonomicky tvarované, takže sa lepšie prispôsobujú postave. Okrem týchto popruhov sa letné Lenky 4ever vyrábajú aj s populárnymi širokými šatkovými polstrovanými popruhmi, ktoré je možné na chrbte krížiť.

Ako nosič rastie s dieťaťom

Nosič Be Lenka 4ever sa nastavuje na mieru dieťatka ešte pred jeho nasadením. Z prednej strany nosiča sú nad bedrovým pásom šatkové šnúrky, ktoré môžete sťahovať/povoľovať. Nimi sa nastavuje šírka nosiča tak, aby malo dieťa v nosiči podopreté obidve kolienka. Šnúrky stiahnite a zaviažte na uzol.

Dĺžku chrbtovej opierky nastavíte stiahnutím čiernych popruhov, ktoré sa nachádzajú po bokoch v hornej časti nosiča. Pre novorodencov a malé deti popruhy stiahnite tak, aby dieťatko nebolo v nosiči "utopené". Postupne, ako dieťa rastie, povoľujete aj sťahovacie popruhy, aj šatkové šnúrky, čím sa nosič veľmi efektívne prispôsobuje dieťatku.

Počas nosenia novorodenca a malých detí, ktoré ešte samé neudržia svoju hlavičku, je potrebné zaistiť im v nosiči hlávku. K tomu slúžia šatkové šnúrky s gumičkou, ktoré sú umiestnené v hornej časti chrbtovej opierky a sťahujú sa smerom do jedného a do druhého boku. Zachytia sa na háčiky. Takto sa vrchná časť nosiča stiahne, mierne akoby vystuží a pekne bude držať hlavičku malého bábätka.

Ergonomický nosič Be Lenka štandard je určený pre deti od 3 mesiacov do 14 mesiacov. Nosič Be Lenka medziverzia je vhodný na nosenie detí vo veku 1 rok do približne 2,5 roka. Nosič Be Lenka Toddler je určený pre deti od 18 mesiacov až do 3,5 roka. Nosiče sú vyrobené z Be Lenka šatiek z kvalitnej organickej bavlny (pri šití nosiča na objednávku šijeme aj z vašich vlastných šatiek rozličných značiek). Manipulácia s týmto nosičom je veľmi jednoduchá a rýchla, preto je nosič ideálnym pomocníkom na kratšie, ale aj dlhodobé nosenie. Umožňuje nosenie vpredu aj vzadu na chrbte.

Letná verzia nosičov štandard, medziverzia a toddler taktiež obsahuje na chrbtovej opierke a na kapucni pre dieťa sieťku, cez ktorú k dieťaťu neustále prúdi vzduch. Vďaka tomu sa dieťa aj mamička v nosiči ochladzujú, čím dochádza k sústavnému odstraňovaniu tepla.

Bedrový pás

Bedrový pás nerastúcich Lenka nosičov je polstrovaný a dostatočne pevný. Je nastaviteľný na každý typ postavy. Zapína sa na pracku a obsahuje bezpečnostnú poistku, ktorá veľmi funkčne bráni náhodnému rozopnutiu.

Ramenné popruhy

Ramenné popruhy týchto nerastúcich nosičov sa vyrábajú klasické bez kríženia, avšak na objednávku si môžete zvoliť akýkoľvek typ popruhov - aj klasické krížené alebo široké popruhy. Krížené ramenné popruhy sa podobne ako bedrový pás zapínajú na pracky a tiež sú vybavené bezpečnostnou poistkou. Nosič si vďaka nej môžete plnohodnotne užívať s pocitom maximálneho bezpečia aj počas letného obdobia.

Ďalšie tipy na nosenie detí v lete

Počas leta nám je všetkým horúco, či už používame nosič alebo nie. Avšak nosenie sa dá spríjemniť a uľahčiť v teplých dňoch rôznymi spôsobmi. Ten najlepší - letnú verziu nosiča, sme vám už predstavili. Máme pre vás aj pár ďalších tipov, aby bolo nosenie detí v letnom období príjemné.

  • Noste svoje dieťa vonku v čase, kedy je už teplota znesiteľnejšia. Nevyberajte sa na priame slnko v poludňajších hodinách. Vyhľadávajte skôr tieň ako slnečné miesta.
  • Na zachytávanie a odstraňovanie potu počas nosenia používajte látkovú plienku, ktorú umiestnite medzi seba a dieťatko v nosiči.
  • Obliekajte si funkčné oblečenie, ktoré odvádza vlhkosť a ktoré rýchlo schne.
  • Vždy majte so sebou náhradné oblečenie na prezlečenie pre seba aj pre dieťatko. Hlavne vtedy, ak idete na dlhší výlet.
  • Noste pokrývku hlavy a dajte ju na hlavu aj dieťatku. Veľmi dobre sa osvedčil detský klobúčik, ktorý okrem hlavičky zakryje aj krk dieťatka.
  • Natierajte seba aj dieťatko ochranným krémom s dostatočným faktorom.
  • Dodržiavajte dostatočný pitný režim a doprajte ho na požiadanie aj dieťatku.

Aj v lete treba dbať na zásady správneho nosenia

Na trhu je dnes množstvo rozličných detských nosičov, no nie všetky sú pre vaše dieťatko vhodné. Mnoho produktov vystupuje pod názvom nosič, avšak v skutočnosti s ergonomickým nosením nemá nič spoločné. Ako teda rozpoznať, či je nosič, o ktorý mám záujem, naozaj ergonomický? Už na prvý pohľad možno rozlíšiť ergo od neergo nosiča, pretože kým v ergonomickom nosiči je dieťa podsadené s nohami naširoko a so zaguľateným a správne podopretým chrbátikom, v neergonomickom visí za genitálie s nohami spustenými rovno nadol. Rodičia, ktorí sa rozhodnú nosiť svoje dieťa, by sa mali určite v prvom rade zamerať na to, aby vyberali iba medzi ergonomickými nosičmi. K tomu je potrebné poznať zásady správneho nosenia detí, ktoré si teraz zhrnieme:

1. SPRÁVNE UMIESTNENIE BEDROVÉHO PÁSU ERGONOMICKÉHO NOSIČA

Prvým krokom pri použití nosiča je zapnutie bedrového pásu. Hoci sa nazýva bedrový, neumiestňuje sa priamo na bedrá, ale vyššie. Pri nosení novorodencov a malých detí si bedrový pás môžete zapnúť pokojne až pod prsiami, pretože tak docielite optimálnu výšku, v ktorej bude dieťatko uložené pri nosení. Je dôležité dbať na to, aby ste mali bedrový pás zapnutý natesno (radšej viac ako menej, samozrejme tak, aby ste mohli dýchať :-) ) a tiež musí byť bedrový pás v jednej rovine -teda vpredu aj vzadu na chrbte musí byť rovnako vysoko. Niekedy sa totiž stáva, že si mamička zapne bedrový pás vpredu nižšie ako vzadu, a tým pádom sa pre ňu nosenie stane nepohodlné, pretože ju môže začať bolieť chrbát.

2. PODSADENIE DIEŤATA NAŠIROKO

Druhým bodom je uloženie dieťaťa do nosiča. V ergonomických nosičoch dieťa nosíte VŽDY tváričkou k vám, nikdy nie smerom dopredu (tak to je v klokankách a tie vôbec nie sú ergonomické). Dieťatko ukladáme do chrbtovej opierky nosiča - pozor na to, aby ste ho neposadili priamo na bedrový pás, čo by mu bolo nepohodlné a zároveň by to marilo správne podsadenie. Nožičky dieťatka sú v ergonomickom nosiči naširoko, nosič dieťatku siaha až pod kolienka, ktoré sú uložené mierne vyššie ako zadoček.

3. ZAKRIVENIE CHRBÁTIKA

Tým, že dieťa v nosiči správne podsadíte, jeho chrbátik sa sám prirodzene a správne zaguľatí. Táto poloha je deťom prirodzená. V prípade novorodencov hovoríme o zakrivení chrbtice do tvaru písmena C, je to pozícia, v akej bolo dieťa uložené v maternici. Je mu teda maximálne pohodlná a prirodzená. Väčšie detičky už až také výrazné zaguľatenie chrbátika nemajú, stále im však je v ergonomickom nosiči umožnená táto správna poloha, ktorá je pre deti zároveň veľmi pohodlná.

4. TESNÁ BLÍZKOSŤ DIEŤATA A RODIČA

Dôležitým faktorom, ktorý vplýva na to, či je dieťa v nosiči uložené správne, je to, ako blízko si ho mamička či otecko umiestnia. Pri nosení detí platí zásada, že dieťa má byť uložené natesno. Mamička si musí poriadne dotiahnuť ramenné popruhy nosiča, čím docieli, že dieťatko bude v jej bezprostrednej blízkosti. Táto blízkosť umožňuje dieťatku maximálne vnímať svoju mamu a zároveň je bezpečná aj z toho dôvodu, že je dieťa veľmi dobre v nosiči fixované. Ak by nosič nebol optimálne dotiahnutý, vznikol by medzi rodičom a dieťaťom voľný priestor, a tak by počas používania nosiča dieťa padalo na jednu alebo na druhú stranu, čo rozhodne nie je žiaduce. Blízkosť teda má byť tesná, ale, samozrejme, taká, aby to mamičke aj dieťatku bolo príjemné a pohodlné.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu