Rebozo v tehotenstve a pri pôrode

Be Lenka logo Be Lenka
25.04.2019
Rebozo v tehotenstve a pri pôrode

Rebozo je názov pre šatku, ktorej pôvod treba hľadať v Mexiku. Už odpradávna používajú ženy v Mexiku a Latinskej Amerike šatku Rebozo, jej využitie je naozaj rôznorodé. Šatka je dlhá približne od 1,8m do 2,7m a široká 65cm, preto sa používa aj ako šatka na nosenie detí v charakteristických úväzoch s krátkou šatkou.

Obsah článku

Rebozo sa však používalo pôvodne aj ako šatka okolo krku alebo na prikrytie hlavy. V dnešnej dobe šatku Rebozo využívajú pôrodné asistentky a duly po celom svete, pretože s rebozom sa praktizujú špeciálne cvičenia a relaxačné techniky, ktoré veľmi priaznivo ovplyvňujú ženu v tehotenstve a jej bábätko v brušku, ale aj v období po pôrode.

Rebozo v tehotenstve

Šatka Rebozo sa využíva v tehotenstve na mierne cvičenia, prostredníctvom ktorých je možné zmierniť či odstrániť bolesti v oblasti okolo bruška, v bedrovej oblasti, ale aj bolesti chrbta. Tehotné ženy môžu jednotlivé cvičenia praktizovať raz týždenne, a to pokojne po celú dobu tehotenstva.

V posledných týždňoch pred pôrodom sa cvičenie môže zintenzívniť a v závislosti od subjektívnych pocitov môže žena cvičiť aj každý deň. Cvičenie s rebozom je bezpečné počas celého tehotenstva, nastávajúce mamičky sa vôbec nemusia obávať. Navyše, ak dieťatko v brušku nie je práve najideálnejšie otočené, prostredníctvom špeciálnej techniky je možné so šatkou Rebozo bábätko pootočiť tak, aby bolo uložené čo možno najlepšie a pripravené na pôrod.

Spevnenie tehotenského bruška Rebozom

V tehotenstve žena určite ocení možnosť spevniť si bruško, a tak uľaviť boľavému chrbtu. Akonáhle sa tehotenské bruško ukáže, nastávajúca mamička si ho môže pomocou šatky veľmi dobre spevniť. Využijú to hlavne ženy, ktorých bábätko je už väčšie a teda aj bruško je podstatne ťažšie.

Rebozo techniky - Ako sa cvičí s Rebozom?

Techniky Rebozo sa zakladajú na jemných kolísavých pohyboch. Tehotná žena "obalí" do šatky svoje bruško a asistentka alebo asistent (žene môže s cvičeniami s Rebozom pomáhať aj jej partner) držia Rebozo za oba konce, pričom nimi jemne pohybujú - v dôsledku týchto pohybov sa bruško mierne kolíše.

Počas jednotlivých cvikov a techník sa do Reboza zabalí buď celé bruško, alebo oblasť pod bruškom, prípadne si Rebozo cez plecia prevesí partner a partnerka sa oňho počas predpôrodných kontrakcií opiera, pričom ťahá oba konce šatky (viac o technikách si povieme nižšie v tomto článku).

Relaxačné techniky s Rebozom

Vďaka šatke Rebozo tehotná žena dokáže zrelaxovať a cítiť sa naozaj pokojne a uvoľnene. Prostredníctvom hojdavých pohybov bruška sa veľmi dobre uvoľňuje napätie v tele ženy, žena sa cíti príjemne ľahko a vyplavujú sa tiež hormóny šťastia. Harmonizuje sa celé telo a žena sa energicky otvára. Krvný obeh je povzbudený, dochádza k zmierneniu až k odstráneniu bolestí v bedrovej oblasti, bolestí chrbta, hlavy, ale techniky Rebozo pomáhajú odstraňovať aj opuchy a pocity ťažkých nôh. Pohyby bruška, ktoré vytvárame Rebozom, veľmi priaznivo vplývajú aj na samotné bábätko.

Rebozo pri pôrode

Šatka Rebozo dokáže veľmi dobre zmierniť pôrodné bolesti a kontrakcie, ale dokonca aj pomôcť bábätku nájsť optimálnu polohu na pôrod. Samozrejme, nie šatka sama osebe, ale techniky, ktoré sa s touto šatkou vykonávajú. Rebozo je preto dnes súčasťou výbavy mnohých pôrodných asistentiek a dúl vo všetkých kútoch sveta a pre techniky s Rebozom sa rozhoduje v dnešnej dobe čoraz viac žien a manželských párov.

Rebozo počas kontrakcií

Techniky Rebozo pomáhajú zmierniť pôrodné bolesti a kontrakcie. Pri každej z techník je potrebná účasť aj druhej osoby (pôrodná asistentka alebo partner).

Techniky Rebozo pri pôrode

Jedným zo spôsobov, ako si žena môže uľaviť od bolesti, je, že si kľakne na zem, bruško si obalí do Reboza a konce šatky za jej chrbtom chytí asistent. Žena sa následne položí dlaňami na zem tak, že je na všetkých štyroch, alebo sa môže rukami a hruďou oprieť o fitloptu. Asistent drží konce Reboza a jemne nimi pohybuje, pričom vznikajú kolísavé pohyby. Pozor, pohybovať by sa malo iba bruško ženy. Ak žena používa fitloptu, môže sa aj sama mierne hojdať zo strany na stranu.

Ďalším spôsobom je, že si partner preloží Rebozo zozadu cez plecia a jeho konce nechá voľne spustené vpredu. Tehotná žena sa koncov chytí, oprie sa hlavou o hruď partnera a počas kontrakcií zotrvá v takejto polohe.

Rebozom sa z prednej strany prikryje celé bruško a vzadu na chrbte sa konce šatky zaviažu. Tým sa tehotenské bruško spevní a žena sa bude cítiť istejšie. Oprie sa chrbtom o stenu a mierne tlačí chrbtom do steny.

Ďalšou technikou je "zavesenie sa" na Rebozo. Na obidvoch koncoch šatky sa urobí uzol. Jedna časť sa z hornej strany privrie do dverí, aby šatka na zatvorených dverách držala. Žena sa chytí druhého konca, čupne si a stále drží koniec Reboza.

Počas kontrakcií pred pôrodom sa používa aj Rebozo spolu so zdvihnutými špeciálnymi operadlami nemocničnej postele. Cez hornú časť operadiel sa preloží Rebozo, žena leží na posteli a drží jeho konce. Nohy si oprie o operadlá a počas kontrakcie mierne zdvihne hlavu a ťahá Rebozo.

Spinning Babies

Jednou z používaných metód so šatkou Rebozo pri pôrode je Spinning Babies. Táto technika sa vykonáva predovšetkým pri nepostupujúcom pôrode, taktiež pri pôrode koncom panvovým alebo aj pri inej komplikovanejšej polohe bábätka v brušku. Prostredníctvom tejto techniky sa dieťatku napomáha správne sa v brušku otočiť.

Rebozo po pôrode

Rebozo v tehotenstve a pri pôrode

Keď už sa dieťatko narodí, mamička nemusí Rebozo zatvoriť do skrine a zabudnúť naň, až dokým jej opäť na tehotenskom teste nenabehne druhá čiarka.

Rebozo techniky využije každá žena aj po pôrode, veď kedy ženský organizmus viac potrebuje relax a uvoľnenie, ako po vyčerpávajúcom "pôrodnom zápasení"? Rebozo poslúži nielen ako pamiatka na nezabudnuteľné obdobie tehotenstva a narodenia dieťatka, ale ak už popôrodné techniky potrebovať nebudete, využijete ho na nosenie dieťatka alebo ako šál na krk v chladnom období.

Po pôrode sa Rebozo používa na relaxáciu, na sťahovanie popôrodného bruška, tiež ako prikrývka pre bábätko, ako šatka okolo krku, či ako šatka na nosenie detí. Prípadne môžete Rebozo venovať ako darček svojej tehotnej kamarátke alebo niekomu v rodine.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu