Látkové plienky

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Látkové plienky

Sú príjemné, vyrobené z bavlny alebo z bambusu, s možnosťou opakovaného použitia a navyše sú ekologické. Látkové plienky dnes zažívajú svoj comeback a používa ich čoraz viac mamičiek.

Keď žena na sebe spozoruje príznaky tehotenstva a keď jej napokon aj lekár potvrdí, že bude matkou, začína sa odpočítavanie dní do termínu pôrodu. S narastajúcim bruškom rastie aj počet vecí zakúpených pre bábätko. Jednou zo základných záležitostí, na ktoré myslíme pri príprave výbavy pre dieťa, sú aj plienky. Dnes je ich na trhu neúrekom, mamičky si majú možnosť vybrať nielen spomedzi množstva výrobcov, ale zamerať sa môžu aj na typ plienok pre dieťa. Hoci stále medzi rodičmi vedú jednorazové plienky, predsa len dnes rastie dopyt aj po látkových plienkach.

Bavlnené plienky

Najčastejšie používanými látkovými plienkami sú plienky bavlnené. Bavlna je materiálom, ktorý je známy tým, že je šetrný k jemnej pokožke malých detí, nespôsobuje alergickú reakciu. Bavlnené textílie sú príjemne mäkké, jemné, poddajné, ale súčasne tiež pevné a pružné. Výhodou bavlny je aj to, že veľmi dobre saje vlhkosť a je vzdušná. Práve preto sú plienky látkové, a zvlášť tie bavlnené, také obľúbené.

Veľkou výhodou látkových plienok je to, že ich rodičia môžu používať nielen vtedy, keď sa chystajú prebaliť dieťa. Plienky majú široký záber využitia: okrem prebaľovania sa používajú aj na podloženie bábätka, pri kúpaní, ako osuška, ako prikrývka, na hranie alebo do poradne. Toto by rodičia s jednorazovou plienkou nedosiahli. Látkové plienky sú ekologické, pretože pri nich nevzniká odpad, ako v prípade jednorazových plienok. Mamička ich môže vyprať, po vyschnutí ich sterilizovať žehlením a poskladané v skrini nezaberajú veľa miesta. Látkové plienky sa teda môžu používať opakovane, zas a znova.

Klasické látkové plienky

Klasické látkové plienky sa vyrábajú zväčša v tvare štvorca s rozmermi približne 70 cm x 70 cm. Dostupné sú aj v obdĺžnikovom tvare, rozmery sa rôznia prevažne v závislosti od výrobcu, môžu byť napríklad 60 cm x 80 cm. Všetky látkové plienky je možné používať na viacero účelov, ktoré sme uviedli vyššie. Navyše, dnes si majú mamičky možnosť vybrať plienky aj v rozličných farbách a s tými najrôznejšími vzormi a motívmi. Okrem toho sú dnes veľmi obľúbené aj plienkové nohavičky vyrobené z látky, pri ktorých rodičom odpadá starosť s uviazaním plienky.

Bavlnené plienky s potlačou

Každá mamička, aj tá, ktorá chce používať výlučne jednorazové plienky, si určite zadováži aj pár kusov látkových plienok, pretože odolať tým krásnym vzorom je naozaj niekedy nemožné :-) Látkové plienky sa dnes vyrábajú buď jednofarebné bez vzorov, alebo obsahujú krásne detské motívy. Bavlnené plienky s potlačou sú dnes azda najpopulárnejšie, veď hádam ani neexistuje nič rozkošnejšie, ako malé bábätko s plienkou posiatou veselými usmievajúcimi sa postavičkami.

Detské bavlnené plienky môžu byť s potlačou milých žabiek, mačičiek, psíkov, lienok, rybičiek a iných zvieratiek, alebo s potlačou rozličných predmetov či vzorov ako sú napríklad srdiečka či hviezdičky.

Aké plienky sú najlepšie

Nedá sa jednoznačne odpovedať, ktoré plienky sú tie naj, alebo ktoré sú najlepšie plienky pre novorodenca, pretože každému bábätku a každej mamičke predsa vyhovuje niečo iné. Navyše, aj druhov látkových plienok je viacero, takže ak si mamička nevie vybrať, môže poskúšať viacero typov a na základe vlastnej skúsenosti sa rozhodnúť. Prípadne sa môže poradiť s inou mamičkou, ktorá má viac skúseností.

Látkové plienky majú mamičky na výber štvorcové, viacvrstvové, nohavičkové a vkladacie.

Štvorcové látkové plienky

Majú tvar štvorca a môžu sa používať na prebaľovanie, pri kúpaní, na hranie, ako prikrývka alebo aj ako osuška.

Viacvrstvové látkové plienky

Na rozdiel od štvorcových plienok majú viacvrstvové plienky podstatne vyššiu savosť. Sú určené pre deti od narodenia do približne 10 kg. Viacvrstvové plienky sa používajú do nohavičkového skladu za použitia sponky. Pre nastavenie veľkosti je potrebné zahnúť plienku na chrbte dieťatka. Viacvrstvová plienka sa skladá z viacerých savých vrstiev.

Vkladacie plienky

Vkladacie plienky sa vkladajú do detských nohavičiek. Poväčšine sa skladajú z plienkovej základne a z jadra so savými schopnosťami, ktoré je pripínacie. Veľkosť vkladacej plienky závisí najmä od spôsobu zloženia plienky, teda od toho, či je zložená na výšku alebo na šírku. Vkladacia plienka je ušitá z jednej vrstvy, preto je vzdušná a jej výhodou je aj to, že po praní rýchlo vyschne a je pripravená na opätovné použitie.

Ako používať látkové plienky

Najčastejšie si mamičky vyberajú štvorcové látkové plienky, prevažne bavlnené plienky. Dnes sú k dispozícii aj bambusové plienky, ktoré sa vyznačujú tým, že lepšie sajú ako bavlnené látkové plienky. Mamička, ktorá používa látkové plienky, si môže zaobstarať pre bábätko vrchné nohavičky, vďaka ktorým sa rodičia nemusia báť presakovania.

  1. Do vrchných nohavičiek vložíme poskladanú látkovú plienku
  2. Dieťa prebalíme
  3. Keď dieťatko plienku pociká, vymeníme plienku v nohavičkách za suchú a znova zabalíme

Upozornenie: Vrchné nohavičky nemusíme meniť pri každom prebaľovaní, ale podľa potreby, teda keď ich zašpiní stolica, alebo v prípade, že sú veľmi mokré (k tomu by však pri častom prebaľovaní nemalo dochádzať.

Pri malom dieťati sa rodičom neraz zíde odsávačka hlienov. Prečítajte si o nej viac kliknutím na vyznačený text.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu