Len jeden tvar je správny - barefoot obuv rešpektuje tvar chodidla

Be Lenka logo Be Lenka
17.04.2023
Len jeden tvar je správny - barefoot obuv rešpektuje tvar chodidla

Topánky, ktoré rešpektujú tvar chodidla, poznáme aj pod pojmom barefootová či minimalistická obuv. Ide o obuv, ktorá je dizajnovaná tak, aby kopírovala prirodzený tvar a prispôsobila sa funkcii ľudského chodidla. Barefootové topánky sú pohodlnou a zdravou alternatívou ku konvenčným topánkam, ktoré často neposkytujú chodidlám dostatok priestoru.

Ľudské chodidlo si zaslúži dostatok priestoru

Barefoot topánky sa v posledných rokoch tešia čoraz väčšej popularite, a to vďaka narastajúcej osvete týkajúcej sa dôležitosti zdravého chodidla. Ľudské chodidlo má pomerne komplikovanú stavbu. Každé chodidlo obsahuje 26 kostí, 30 kĺbov a viac ako 100 svalov, šliach a väzov, ktoré pomáhajú nášmu telu v pohybe a poskytujú mu rovnováhu. Bohužiaľ, množstvo konvenčných topánok túto prirodzenosť chodidla narúša, čo zapríčiňuje bolesť, deformácie, diskomfort. V najhorších prípadoch dochádza k trvalému poškodeniu chodidla, čo sa deje aj kvôli úzkej špičke topánok.

Dámske barefoot topánky vs. lodičky

Aby sa prsty mohli voľne hýbať

Topánky rešpektujúce tvar chodidla podporujú nohu v jej funkčnosti a umožňujú jej maximálny pohyb a ohybnosť. Medzi hlavné črty barefootu patrí aj to, že tieto topánky sú vyrábané z flexibilných materiálov a majú širokú špičku, ktorá poskytuje dostatok priestoru pre prsty na nohách. Tak, aby sa mohli voľne a nezávisle pohybovať. Ďalším aspektom je stimulačná podrážka, ktorá zabezpečí optimálny kontakt s povrchom, po ktorom kráčame a tiež nulový sklon medzi špičkou a pätou topánky. Vďaka tomu je náš došľap prirodzený a zapájame správne všetky svaly a šľachy chodidla, čím sa zvyšuje naša stabilita.

Barefoot topánky a bosá noha

Jednou z najvýznamnejších výhod topánok, ktoré kopírujú tvar chodidla je ten, že sú vyrábané z ľahkých materiálov. Vďaka tomu pomáhajú zmierniť únavu nôh a tiež pomôcť zvrátiť zdravotné ťažkosti nôh spôsobené konvenčnou obuvou (preťaženie svalov, šliach či kĺbov).

Barefoot ako prevencia pred deformitami chodidla

Barefoot topánky navyše pomáhajú stabilizovať klenby chodidiel. Ak stále nosíte topánky s podporou (mäkký, vysoký podpätok), hrozí vám oslabenie svalov chodidiel v dôsledku nedostatočného využívania šliach a svalov. Vďaka extra priestoru v prednej časti topánok môžu tiež znížiť riziko vybočenia palca (hallux valgus) tým, že nebudú tlačiť palec na nohe. Barefoot obuv totiž nijako neobmedzuje celkový pohyb prstov, ako sa to deje pri konvenčných topánkach.

Dizajn a komfort bez kompromisu

Okrem zdravotných benefitov má dnešná barefoot obuv aj štýlový a moderný dizajn, čím sa postupne stáva populárnejšia. Značky Be Lenka a Barebarics ponúkajú širokú škálu štýlov a farieb.

Topánky rešpektujúce tvar chodidla sú skvelou alternatívou konvenčných topánok, najmä ak je pre vás zdravie a pohodlie vašich nôh prvoradé. Dizajn vychádzajúci z prirodzeného tvaru ľudského chodidla podčiarknutý štýlovým vzhľadom sú skvelou investíciou pre každého, kto chce zlepšiť zdravie a pohodu svojich nôh.

Ak si vyberiete hociktorý z modelov Be Lenka máte istotu, že každý z nich rešpektuje tvar vášho chodidla, pretože len jeden tvar je správny.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu