Pediatrička Moravčíková: Barefoot je správnou voľbou pre detské nožičky

Be Lenka logo Be Lenka
18.09.2023
Pediatrička Moravčíková: Barefoot je správnou voľbou pre detské nožičky

Detské chodidlá sú prispôsobené chôdzi naboso. Hoci ide o najprirodzenejší pohyb, nie vždy je realizovateľná. O prirodzenú chôdzu so správnym nášľapom cez prednú časť chodidla a k tomu ochranu chodidla pred poranením sa postará barefoot obuv.

Človek sa narodí s chodidlami, ktoré sú pripravené zvládať celodennú záťaž bez akejkoľvek podpory. Mnohí dospelí kvôli vysokým platformám, úzkym špičkám na topánkach či tvrdým materiálom nosených topánok o funkčnosť svojich chodidiel časom prišli. “Deti však majú ideálnu šancu získať správne návyky chodenia, posilňovať šľachy a svaly chodidla prirodzene. Netreba im k tomu žiadnu ortopedickú obuv ani obuv, ktorá akokoľvek podporuje klenbu,” hovorí doktorka Miroslava Moravčíková.

Správny krok do života

Chodenie naboso a takisto chôdza v barefootovej obuvi má preukázateľný vplyv na zdravý vývoj chodidla. Barefoot topánky poskytujú dostatok miesta pre všetky prsty. Tie majú priestor nielen počas státia či sedenia, ale aj pri pohybe. A neustály pohyb predsa k detstvu patrí. Okrem toho takéto topánky podporujú správne držanie tela

K názoru, že detská obuv so zvýšenou pätou či ortopedickými vložkami nie je ideálnou voľbou pre malé deti, sa prikláňa čoraz viac odborníkov. Medzi nich patrí aj doktorka Moravčíková. “Následkom dlhodobého nosenia príliš tvrdej obuvi, pokiaľ dieťa nemôže dostatočne ohýbať svoje chodidlá pri chôdzi, svaly rýchlo zlenivejú a majú väčší sklon k tomu, aby ostali ploché,” píše v jednom zo svojich príspevkov uznávaná pediatrička.

Problémom je tvrdosť a vysoký podpätok

“Ortopedická obuv je určená pre deti s ortopedickou vadou,” tvrdí dr. Moravčíková, z čoho vyplýva, že deti bez problémov s chodidlami by po ortopedických topánkach či stielkach siahať nemali.

Jedno z rizík predstavuje obmedzenie prirodzeného pohybu nôh a prstov, prípadne materiálové zloženie. Ak je obuv príliš tvrdá, alebo príliš mäkká, môže chodidlu viac uškodiť ako pomôcť. Na druhej strane, benefity barefootovej obuvi oceňujú nielen nadšenci chôdze naboso, ale aj mnohí odborníci.

Aké atribúty má mať detská topánka pre deti bez zjavných problémov s chodidlom?

Flexibilita

Celá topánka by mala byť ohybná, mala by sa dať zrolovať. Pružnosť a poddajnosť materiálov zaručí, aby sa všetky prsty v topánke slobodne hýbali všetkými smermi. Pri neohybnej topánke dieťa dopadá na celú plochu nohy. To znižuje kvalitu pohybu a spôsobuje rôzne deformity. 

Nulový sklon

Päta a špička topánka by mala byť v jednej rovine. Ide o tzv. nulový drop, ktorým sa vyznačujú predovšetkým barefoot topánky. Obuv bez podpätku zabezpečí lepšie držanie tela, balans a tým, že achilovka viac pracuje, posilňuje aj túto šľachu, ba dokonca aj lýtkové svaly. 

Štedrý priestor pre prsty

V špičke topánky by mal byť dostatočný priestor pre každý prst. Prsty by nemali byť stlačené, aby časom nedochádzalo k deformitám. Typickým príkladom je vbočený palec (hallux valgus). Špička topánky by takisto nemala byť zdvihnutá, všetky prsty by pri chôdzi mali mať kontakt so zemou.

Ľahkosť

Topánka by mala byť čo najľahšia. Zabráni sa tak zbytočnej únave nôh v prípade, že je dieťa celý deň v pohybe. 

Be Lenka nastavila latku poriadne vysoko

V snahe vyrábať čo najdokonalejšiu obuv pre deti žilinská firma Be Lenka využíva výsledky najnovších technológií a značnú časť svojej aktivity venuje vývoju. Cesta od vytvorenia úvodného kopyta až k jeho finalizácii a následnému pretaveniu snahy do konkrétnych modelov je nesmierne náročná.

Barefootová značka na čele s CEO Jurajom Fehervarim spolupracuje s Univerzitou Palackého v Olomouci, kde sa venujú dôkladnému rozboru pohybových aktivít športovcov. Na pôde univerzity je viacero moderných prístrojov, ktoré sa zaoberajú rozborom nášľapu či samotnému hodnoteniu chodidla. 

Na jednom z takýchto prístrojov sa dajú získavať aj 3D skeny chodidiel. Za pomoci desiatok detí vznikajú topánky podľa najpresnejších anatomických predpokladov. Do úvahy sa pritom berú rôzne typy chodidiel, prípadne stav klenby konkrétneho dieťaťa. 

VIDEO: Výskum a vývoj anatomických kopýt vďaka 3D skenom chodidiel

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu