Menštruácia v tehotenstve

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Menštruácia v tehotenstve

Z času na čas sa stane, že médiami preletí správa o žene, ktorá zistila, že je tehotná až pri samotnom pôrode. Dovtedy o tom nemala ani tušenia. Takáto udalosť je ojedinelá a vzácna a musí sa pri nej stretnúť viacero parametrov, ktoré samé o sebe sú veľmi vzácne. Jedno ale má väčšina žien, ktoré táto kuriozita „postihla, spoločné. A to minimálnu a veľmi nepravidelnú menštruáciu v období spred otehotnenia. Špinenie či krvácanie v tehotenstve je vcelku bežný jav, preto si ho žienky vedia zameniť s menštruáciou. Ak žienka trpela nepravidelnou periódou, občasné krvácanie či špinenie jej nepríde nijak zvlášť podozrivé. Keď k tomu prirátame minimálny prírastok na váhe či vyššiu pôvodnú váhu ženy, necítenie pohybov dieťatka a „oslobodenie“ od všetkých tých highlightov tehotenstva, ako je napríklad pálenie záhy, opúchanie končatín či nevoľnosti, mediálna senzácia a riadne prekvapko je na svete. O inom však je tento článok, a to o tom, prečo si mnoho žienok myslí, že aj v tehotenstve možno menštruovať, že o menštruácii vlastne technicky nemôže byť reč a čo vlastne toto nepravidelné krvácanie a špinenie spôsobuje.

Menštruácia a tehotenstvo

Prvým signálom, ktorý ukazuje na to, že žena môže byť tehotná, je meškajúca menštruácia. Vynechanie menštruácie však nie je stopercentným ukazovateľom tehotnosti. Menštruácia môže meškať alebo sa prestať objavovať z množstva iných dôvodov, ako sú napríklad stres, zdravotné problémy, extrémne nízka či naopak vysoká hmotnosť, PCOS (polycystic ovary syndrome) či nepravidelný cyklus. Niekedy sa naopak stáva, že menštruácia sa dostaví tak ako má, a pritom je žena v druhom stave. V tomto prípade sa ale technicky nejedná o menštruáciu, aj keď sa tomu tak laicky hovorí. V tomto článku si vysvetlíme, ako to teda je s tehotenstvom a menštruáciou, prečo sa o krvácaní v tehotenstve nedá hovoriť ako o menštruácii, kedy je krvácanie v norme a povieme si o varovných signáloch, kedy je potrebné vyhľadať odbornú pomoc.

Menštruácia

V prvom rade si vysvetlime, čo to tá menštruácia vlastne je. Zjednodušene povedané, k menštruácii dochádza, keď nedôjde k oplodneniu vajíčka. Maternica sa po uvoľnení vajíčka z vaječníka, po ovulácii, začína pripravovať na privítanie a uhniezdenie oplodneného vajíčka. Steny maternice tak začínajú hrubnúť, stáva sa z nich taký pohodlný vankúšik, pripravený prijať vajíčko. Pokiaľ ale nedôjde k oplodneniu vajíčka, to sa v maternici nemôže uchytiť a musí opustiť ženské telo, rovnako ako stielka maternice, aby sa maternica počas ďalšieho cyklu opäť pripravila na možné tehotenstvo. Táto očista, tento jav, sa nazýva menštruácia. Neoplodnené vajíčko spolu s výstelkou maternice opúšťajú ženské lono. Preto o krvácaní v tehotenstve nemožno hovoriť ako o menštruácii.

Barefoot baleríny Be Lenka Bellissima 2.0 - Toffee Brown Barefoot baleríny Be Lenka Bellissima 2.0 - Toffee Brown
  • Novinka

Barefoot baleríny
Bellissima 2.0 - Toffee Brown

skladom všetky veľkosti
119 €
8 veľkostí
Barefoot baleríny Be Lenka Sophie - All Chalk White Barefoot baleríny Be Lenka Sophie - All Chalk White
  • Novinka

Barefoot baleríny
Sophie - All Chalk White

skladom 7 veľkostí
109 €
8 veľkostí
Barefoot sandále Be Lenka Grace - Rose Gold Barefoot sandále Be Lenka Grace - Rose Gold
  • Novinka

Barefoot sandále
Grace - Rose Gold

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí
Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Matt Black Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Matt Black
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot topánky
Winter 3.0 - Matt Black

skladom všetky veľkosti
179 €
12 veľkostí
Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Chocolate Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Chocolate
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot topánky
Winter 3.0 - Chocolate

skladom všetky veľkosti
179 €
12 veľkostí
Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Black Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Black
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot topánky
Winter 3.0 - Black

skladom všetky veľkosti
179 €
12 veľkostí

Barefoot sandále
Iris - Nude

skladom 7 veľkostí
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Iris - Black

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Claire - Flamingo Pink

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Claire - Chocolate

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Claire - Black

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Promenade - Ivory White

skladom 3 veľkosti
99 €
8 veľkostí
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Krvácanie a tehotenstvo

Ako sme si povedali, krvácanie v tehotenstve nie je úplne nezvyčajný jav, no v žiadnom prípade sa nejedná o menštruáciu. Čo teda krvácanie v tehotenstve spôsobuje?

Prvý trimester

Krvácanie počas prvých týždňov tehotenstva je veľmi bežný jav. Dochádza k uhniezďovaniu vajíčka a zmenám v maternici. To môže mať za dôsledok slabé krvácanie. Rovnako prebiehajú zmeny v bunkách krčka maternice, preto je slabé krvácanie bežné, objavuje sa najmä po sexe.

Druhý trimester a tretí trimester

Krvácanie sa môže objaviť aj v druhom trimestri, a to najmä po palpačnom vyšetrení u gynekológa (vyšetrenie rukou) či kvôli otočenej placente (placenta previa). Rovnako sa môže slabé krvácanie objaviť po pohlavnom styku.

Kedy je krvácanie v tehotenstve normálne?

Krvácanie v tehotenstve je bežný jav. Dôvody, prečo k nemu dochádza, sme si vymenovali. Dôležité je mať na pamäti, že krvácanie z vyššie spomenutých dôvodov je jemné, krv býva čerstvá (svetloružová alebo slabočervená) a NIE JE sprevádzaná bolesťami, kŕčmi, slabosťou alebo inými zdravotnými komplikáciami. Ide iba o zafarbený výtok alebo slabé krvácanie.

Varovné znaky kedy treba vyhľadať rýchlu lekársku pomoc

Pokiaľ je krvácanie intenzívne, dlhotrvajúce, sprevádza ho bolesť, kŕče, slabosť, pocit na odpadnutie, zvracanie, bolesť chrbta a krížov, neznesiteľná migréna alebo iné nepríjemné prejavy, značí to, že niečo môže byť v neporiadku a treba unáhlene vyhľadať lekársku pomoc. Príčiny krvácania, ktoré nie je v poriadku, môžu byť rozdielne a každý trimester so sebou prináša isté riziká.

Prvý trimester

Krvácanie v prvom trimestri môže zvestovať nie dobré správy. Môže byť znakom mimomaternicového tehotenstva, začínajúceho potratu, infekcie alebo krvnej zrazeniny.

Druhý a tretí trimester

Krvácanie sprevádzané silnými bolesťami môže byť znakom pretrhnutia placenty, maternice alebo začínajúceho predčasného pôrodu.

Krvácanie v tehotenstve je bežná vec. Nakoľko je ale menštruácia „produktom“ viazaným na ovuláciu, bez ovulácie menštruovať nemožno. K ovulácii počas tehotenstva nedochádza, preto krvácaniu v tehotenstve nehovoríme menštruácia. Bežné krvácanie býva spôsobované uhniezďovaním vajíčka, zmenám na krčku maternice či po fyzickom podráždení počas vyšetrenia alebo pohlavného styku. Krvácanie býva slabé, netrvá dlho a nesprevádzajú ho iné ťažkosti.
Silné, dlhotrvajúce a bolesťami sprevádzané krvácanie vyžaduje bezodkladné vyhľadanie lekárskej starostlivosti. Mohlo by sa totiž jednať o stav ohrozujúci život nielen dieťaťa, ale i matky.

Poznámka: Informácie v tomto článku nenahrádzajú odborné informácie podané lekárom. V prípade, že máte akékoľvek pochybnosti o svojom zdravotnom stave a prebiehajúcom tehotenstve, bezodkladne sa obráťte na svojho lekára alebo stredisko rýchlej zdravotnej pomoci. Ako sa hovorí, better safe than sorry.


Zistili ste, že ste tehotná? Gratulujeme. Pozrite si tipy na cvičenie v tehotenstve.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu