Zázvor v tehotenstve

Be Lenka logo Be Lenka
23.04.2019
Zázvor v tehotenstve

Poznáme ho predovšetkým ako účinného bojovníka proti chorobám, prírodný prostriedok na posilnenie imunity a na zahriatie v chladnom období. Zázvor patrí k najobľúbenejším potravinám najmä na výrobu chutného a štipľavého zázvorového čaju. S jeho konzumáciou v tehotenstve by však ženy mali byť opatrné.

Hneď po tom, ako žena zistí, že je tehotná, urobí potrebné opatrenia, aby sa vyhla všetkému možnému škodlivému, čo by mohlo nejakým spôsobom uškodiť jej bábätku. Samozrejmosťou je úplne vynechať alkohol v tehotenstve. Vo veľkom množstve by sa ani káva v tehotenstve nemala piť. Okrem toho sa tehotná žena musí vyvarovať užívaniu liekov, pretože nie všetky sú v tehotenstve bezpečné. Práve naopak, väčšina liekov sa v tehotenstve nesmie užívať, alebo ak sa inak nedá, tak vždy len pod dôsledným dohľadom lekára.

V tehotenstve sa však treba vyhýbať aj niektorým potravinám. Niečo môže tehotná žena iba obmedziť a požívať v malom množstve, a niečo by mala, naopak, počas tehotenstva vylúčiť úplne. Často diskutovanou témou je aj zázvor v tehotenstve. Ako to s ním teda počas týchto deviatich mesiacov je?

Zázvor je hotovým prírodným elixírom zdravia. Pomáha pri posilnení obranyschopnosti organizmu, ale okrem toho výborný je aj na dochutenie rôznych jedál v podobe mletého korenia. Najčastejšie sa zázvor konzumuje ako čaj. Buď si môžeme zakúpiť hotový zázvorový čaj v čajových vreckách, ktorý dostaneme v každom obchode s potravinami, alebo si môžeme pripraviť aj čaj z čerstvého zázvoru, teda z postrúhaného kúsku koreňa zázvoru. Výborný je v kombinácii so šťavou z citróna, kedy pri každom dúšku doslova cítiť, ako silnie naša imunita :-) Tehotná žena by to však so zázvorom rozhodne nemala preháňať.

Účinky zázvoru

Je pravdou, že nie každému zázvor chutí. Sú ľudia, ktorí ho vôbec nemajú radi. A tiež je pravdou, že zázvor okrem toho, že posilňuje imunitu, využíva sa aj na zmiernenie ranných nevoľností, pomáha pri nechutenstve a trávení, vhodné je jeho užívanie tiež v prípade, že sa objaví zvracanie počas tehotenstva v dôsledku nevoľností. Zázvor je teda dobrým pomocníkom aj v tehotenstve. Ale iba vtedy, ak sa dodrží správne dávkovanie.

Žiadna nastávajúca mamička nechce uškodiť svojmu dieťatku, ktoré jej rastie v brušku pod srdcom. Preto mnoho tehotných žien hľadá informácie o všetkých možných druhoch potravín, pri ktorých si nie sú isté, či ich počas tehotenstva môžu konzumovať alebo nie. V prípade zázvoru platí, že ak sa dodrží správne dávkovanie, zázvor bude bezpečný aj počas tehotenstva. Väčšina čajových vreciek, ktoré si môžeme zakúpiť na pultoch obchodov, je bezpečná, pretože neobsahuje veľké množstvo zázvoru. Je teda dobré vždy si prečítať na krabičke od čaju jeho zloženie.

Bezpečná denná dávka pre tehotnú ženu

Odporúčané dávkovanie zázvoru počas tehotenstva nie je veľké, vhodný je iba 1 gram sušeného zázvoru (v čajových vreckách) alebo 4 gramy čerstvého zázvoru denne. Viac určite nie. Ak by tehotná žena prijímala veľké dávky zázvoru, môže nevedomky svojmu bábätku ublížiť. Priveľké dávky zázvoru v tehotenstve totiž môžu ohroziť plod a dokonca viesť k potratu.

Každá tehotná žena, ktorá chce konzumovať zázvor počas tehotenstva, či už v podobe zázvorového čaju, sušeného sladko - pikantného zázvoru, alebo ako súčasť jedál, by sa mala radšej poradiť so svojim gynekológom. Zázvorový čaj je možné zakúpiť si aj v lekárňach. Tehotná žena sa tak môže aj priamo s lekárnikom poradiť o vhodnosti a bezpečnosti užívania zázvoru v tehotenstve.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 5% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu