Mykóza - Onchomykóza a Atletická noha

Be Lenka logo Be Lenka
04.12.2020
Mykóza - Onchomykóza a Atletická noha

Pleseň na nohách. Za plesňami na nohách môžeme hľadať týchto vinníkov: Dermatofyty – huby z rodu Trichophyton, Epidermophyton a Microsporum (až v 80 % onychomykóz), non-dermatofyty (druhy oportúnne patogénnych vláknitých húb) a kvasinky (hlavne Candida albicans). Aké druhy plesňových ochorení nôh poznáme? Ako vznikajú a ako sa liečia? A vieme im zabrániť? Ak vás zaujímajú odpovede na tieto otázky nájdete ich v tomto článku.

Obsah článku

Čo je to onchomykóza a ako vzniká?

Nechtová mykóza (onchomykóza) je chronická infekcia spôsobená mikroskopickými hubami. Je to relatívne neškodné ochorenie a lieči sa lokálne. Najčastejšie sa vyskytuje na nechtoch na nohách, výnimočne môže potrápiť aj vaše ruky.

Čo zaberá na nechtovú mykózu?

V lekárni nájdete veľké množstvo krémov, zásypov či sprejov na liečbu nechtovej mykózy. Líšia sa akurát v cene a dĺžke používania. Pripravte sa však na celkom dlhé obdobie, kým budete môcť plesni dať zbohom. Pri nechtovej mykóze to môže byť 6 až 12 týždňov, a teda kým postihnutý necht úplne nevyrastie. Lekárnik vám určite ochotne poradí a pomôže s výberom. Ak by ste chceli najskôr vyskúšať nejaké domáce spôsoby, ako sa zbaviť plesne, zopár sme pre vás vybrali, tak ich môžete vyskúšať:

Čajovníkový olej – tea tree oil 

Je prirodzene antibakteriálny, preto po ňom ľudia najčastejšie siahajú v prípade, že si potrebujú niečo vyliečiť. A teda ho používajú takmer na všetko  Aj na nechtovú mykózu. Zvyčajne sa vtiera do pokožky 2x denne. Pomáha znížiť opuch, svrbenie a bojuje aj proti samotným baktériám. Dĺžku liečby netreba podceňovať, môže trvať aj mesiac, a môže sa stať, že nebude účinná pre všetkých. Isté štúdie uvádzajú 64%-nú úspešnosť liečby čajovníkovým olejom.

Múdra huba (Pythium oligandrum)

Prírodný prípravok, ktorý pôsobí proti plesniam a kandidám. Dostať ho v práškovej forme z ktorej sa následne pripravuje roztok. Roztokom sa ošetruje postihnuté miesto. Okrem iného dokáže odstrániť zápach z používanej obuvi

Pomarančovník horký

Olej z pomarančovníka horkého sa používa v tradičnej čínskej medicíne už stáročia na boj s hubami. Na ošetrovanie by sa mala používať emulzia z tohto oleja, nakoľko čistý olej môže spôsobiť zápal pokožky, a to v pomere maximálne 20-30% oleja.

Cesnaková kúra

Na túto kúru budete potrebovať 4 roztlačené strúčiky cesnaku, 1 čajovú lyžičku kokosového alebo olivového oleja a gázu. Cesnak roztlačený v oleji rozotrieme na gázu a tú priložíme na postihnuté miesto. Necháme pôsobiť 2 hodiny. Nohy následne umyjeme teplou vodou a dôkladne osušíme.

Octová kúra

Potrebujeme 1 liter teplej vody a 250 mililitrov octu. Vodu s octom zmiešame a v tomto kúpeli namáčame chodidlá aspoň 15 minút. Následne nohy opláchneme čistou teplou vodou a dôkladne osušíme. Opakujeme každý deň po dobu niekoľkých týždňov – až kým nám postihnutý necht nevyrastie. Pri precitlivenosti pokožky je odporúčané použiť menšie množstvo octu.

Škoricová pasta

Budete potrebovať 1 čajovú lyžičku mletej škorice, 5 kvapiek škoricového oleja, 1 polievkovú lyžicu olivového oleja. Ingrediencie spolu zmiešame, vznikne nám pasta. Tú potom nanesieme na postihnuté miesto a masírujeme 15 minút. Opakujem 2x denne až kým nezmiznú príznaky.

Domáce recepty na boj s nechtovou mykózou je odporúčané vyskúšať v prípade, že vás postihla ľahšia forma. Pri silnejšej mykóze by už tieto prostriedky boli prikrátke a pre preto je vhodné zájsť do lekárne a siahnuť po niečom silnejšom. Vyhnete sa tak zbytočným komplikáciám a predĺženej dobe liečenia.

Mykóza kože nôh – Atletická noha

Čo môžeme nájsť pod názvom Atletická noha a ako vzniká? Mykóza kože nôh, tzv. Atletická noha (lat. Tinea pedis), je taktiež spôsobovaná hubami. A to hubami druhu Trichophyton rubrum a Epidermophyton. Týmto hubám sa mimoriadne darí vo vlhkom a teplom prostredí (preto treba byť obzvlášť opatrný v saunách či verejných bazénoch). Tieto huby napádajú kožu na nohách, najmä v záhyboch medzi prstami. Odtiaľ sa môžu rozšíriť na nechty a ruky. Mykóza trápi v priemere 2-8 % ľudí. Mykotické ochorenie je sprevádzané pálčivým svrbením. Našťastie však dobre reaguje na liečbu, takže sa jej dá pomerne ľahko zbaviť. Treba však poznamenať, že mykotické ochorenia sa rady vracajú.

Ďalšími prejavmi mykózy nôh, okrem svrbenia a pálenia, môže byť aj suchá šupinatá prípadne olupujúca sa suchá koža. Medzi prstami nôh môžu vzniknúť j mokvajúce pľuzgiere. Mykóza býva sprevádzaná zápachom nôh. Nič príjemné. Ako teda na atletickú nohu?

Ako sa zbaviť Atletickej nohy?

Tak ako sme spomínali vyššie pri mykóze nechtov, na atletickú nohu môžete v domácom prostredí vyskúšať octovú kúru, tea tree olej alebo si pridať do soľ do kúpeľa pre nohy. Účinný je aj cesnak. Vyskúšať môžete aj jedlú sódu (sóda bikarbóna), stačí ak si do lavóra s teplou vodou primiešate pol hrnčeka sódy a kúpete nohy 15-20 minút. Po vybratí ich poriadne osušte, neoplachujte. Opakujte 2x denne.

Ak by ste sa rozhodli pre liečbu prípravkami z lekárne, ktoré sú dostupné bez predpisu, určite si budete mať z čoho vyberať a lekárnik vám s výberom ochotne poradí. Ak by vám nič nezaberalo, alebo trvala liečba dlhšie ako mala, navštívte lekára. Možno bude potrebné nasadiť liečbu viazanú na predpis.

Prevencia - zhrnuté a podčiarknuté

Umývajte si nohy každý deň jemným mydlom a čistou vodou. Dôkladne osušte, nezabúdajte ani na miesta medzi prstami! Vlhké prostredie je živnou pôdou pre plesne. Každý deň čisté ponožky (bavlnené, najlepšie aj nefarbené) sú samozrejmosťou a ak sa náhodou počas dňa spotíte v obuvi, ponožky aj obuv si vymeňte za suché, obuv vyvetrajte a vysušte. Ideálne je ich aj vydezinfikovať dezinfekčným sprejom. Pri zdravých nohách naozaj platí, že vlhko nie je ich kamarát.

Mechanické poškodia chodidla, zarastajúci necht a otvorené rany sú taktiež vstupnou bránou pre infekcie a plesne, preto voľte obuv ktorá vám bude správne sedieť, noha sa v nej nebude odierať a bude v nej môcť dýchať. Ako napríklad barefootky z dielne Be Lenka. V tých budú vaše nôžky v pohodlí a bezpečí.

Pozor na sauny a verejné sprchy a bazény, vždy noste ochrannú obuv. Ak chcete mať zdravé nôžky, zabudnite na požičiavanie si obuvi od iných ľudí. Vždy noste iba svoju obuv a príkladne sa o ňu starajte. Prinesie to svoje ovocie, verte nám.

Treba mať na pamäti, že v prípade mykóz platí staré známe – jedna vyhratá bitka neznamená vyhratú vojnu. Mykózy sú potvory, rady sa vracajú a preto dbajte na prevenciu aby ste celý kolotoč nemuseli absolvovať stále dookola.

Ak sa vám nedarí zbaviť sa mykózy alebo vás trápi cukrovka, neváhajte a návštevu lekára neodkladajte.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu