Otlaky a kurie oká

Be Lenka logo Be Lenka
04.12.2020
Otlaky a kurie oká

Asi len veľmi ťažko by sme hľadali človeka, ktorého nikdy nepotrápil otlak či kurie oko. Otlaky a kurie oká patria medzi najbežnejšie zdravotné problémy. Ľahko vzniknú, no nie vždy sa ľahko liečia. Pozrime sa teda bližšie na to, čo za otlakmi a kurími okami stojí, a ako sa ich zbaviť a ako im predísť.

Obsah článku

Čo je to otlak?

Otlak, latinsky callus, je pľuzgierik, ktorý vznikne na povrchu kože. Pľuzgier je vyplnený tekutinou – tkanivovým mokom, ale môže obsahovať aj krv alebo hnis.

Ako vznikajú otlaky?

Otlaky vznikajú ako obranná reakcia kože pred opakovaným trením a tlakom. Na mieste, kde sa koža otiera (napríklad päta v topánke) sa koža podráždi a zapáli. Ak dráždenie neustane a pretrváva, vznikajú pod kožou mikrotrhliny. Telo začne na ochranu trhlín v poškodenom mieste zhromažďovať tkanivový mok a pľuzgier je na svete. Tým sa vlastne koža chráni pred ďalším poškodením. Nakoľko sú nohy popretkávané cievami a nervovými zakončeniami, sú otlaky na nohách veľmi bolestivé.

Ako na otlak?

Ideálne? Nechajte ho na pokoji. Pľuzgier sa vstrebe a vylieči sám. Nakoľko je otlak obranným prejavom pokožky, telo si s nim vie dať rady samé. Samozrejme, ak na to má ideálne podmienky – nič sa oň netrie, netlačí a môže voľne „dýchať“. Pokiaľ musíte nosiť obuv, ktorá by vám otlak dráždila, prelepte si ho leukoplastom aby ste treniu zabránili. Existujú aj špeciálne liečivé náplasti, ktoré sa správajú ako druhá koža, a pľuzgier sa pod nimi rýchlo vylieči. Tie netreba dávať dole, nechávajú sa na otlaku po celú dobu liečby, sú priedušné a nemusíte sa báť, že by sa vám pod ne zaniesla špina.

Najväčšia chyba, ktorú ľudia väčšinou spravia, je prepichnutie pľuzgieru alebo jeho strhnutie. Stop, stop, stop a ešte raz stop! Pľuzgier chráni trhliny v koži pred baktériami, vírusmi a plesňami. Keď túto membránu narušíte, dáte im voľný vstup a veci sa môžu škaredo skomplikovať. Nehovoriac o tom, že doba liečenia sa niekoľkonásobne predĺži. V prípade, že otlak sám praskne a tekutina vytečie, očistite okolie vodou (alkohol ani peroxid vodíka nie sú nutné). V žiadnom prípade kožu nestrhávajte! Ak ste doma, nechajte otlak neprelepený na vzduchu, ak sa potrebujete obuť, tak si ho prelepte. Bandáže je potrebné denne vymieňať a ranu podľa potreby čistiť čistou vodou (prípadne jemným mydlom).

Pľuzgier eventuálne vyschne a koža sama odpadne.

Ako zabrániť otlakom

Za všetkým hľadajte fyziku. Trenie, šmykové napätie. Znie to zložito? V skutočnosti je to veľmi jednoduché. Na to, aby sme zabránili tvorbe otlakov treba zamedziť fyzikálnym vplyvom, ktoré ich spôsobujú, a to tretiu a tlaku. Vyberajte si teda topánky, ktoré vás nebudú tlačiť a v ktorých bude noha pohodlne sedieť a neotierať sa. Plus, trecia sila sa zvyšuje čím je pokožka viac vlhká. Držte teda svoje nohy v suchu  Dbajte aby vaše nohy v topánkach mohli dýchať, neparili sa v nich a pravidelne svoje topánky vetrajte (okrem iného zamedzíte aj tvorbe plesní). V tomto prípade je vlhko váš najväčší úhlavný nepriateľ.

Čo sú kurie oká

Kurie oko, latinsky clavus, je nepríjemný a bolestivý výstupok stvrdnutej kože na nohe. Najčastejšie postihuje ženy s dôvodu nosenia nevhodnej, aj keď vysoko módnej, obuvi.

Ako vznikajú kurie oká?

Kurie oko je ohraničený výstupok stvrdnutej kože s výrazným stredovým ložiskom. Vzniká ako odpoveď na dlhotrvajúci tlak na kožu v mieste, kde sa nachádza kosť (na rozdiel od otlaku). Najčastejšie sa teda objavuje na prstoch, päte a chodidle. Kurie oko má žltú až žlto-šedú farbu, na dotyk je bolestivé. Ložisko máva priemer až 1 centimeter a jeho koreň môže siahať až ku kosti a môže dokonca obsahovať cievne vlásočnice a/alebo nervové zakončenie. Okolie kurieho oka sa rado zapaľuje čo ešte zvyšuje bolestivosť. Pokiaľ sa kurie oko nelieči, môže sa zapáliť, zahnisať až zakrvácať. Ako teda na kurie oko?

Ako na kurie oká?

Možností je hneď niekoľko. Na rozdiel od otlaku kurie oko neradno ignorovať. Môžete siahnuť po prípravkoch bežne dostupných v lekárňach, skúsiť rady starých mám alebo môžete svoje nohy zveriť do rúk odborníkom a zájsť na pedikúru. V tomto prípade by sme odporučili pedikéra, ktorý sa špecializuje na medicinálnu pedikúru (podiatra, podológa) a nie len lakovanie nechtov.

Či už sa rozhodnete poradiť sa s lekárnikom, alebo vyskúšať nejaký babský recept, v prvom rade musíte odstrániť príčinu vzniku kurieho oka – a to topánky, ktoré vám ho spôsobujú. Nohy si môžete aj tisíckrát vyliečiť, pokiaľ si zas obujete topánky, ktoré vám škodia, budete sa stále točiť v kruhu. A to nikto nechce, však?  Ak sa rozhodnete pre domácu lekárničku, môžete vyskúšať napríklad tieto finty:

  • Citrónová šťava s octom / citrónová šťava s cibuľou / citrónová šťava so soľou – tampón namočený do roztoku prikladajte na postihnuté miesto a nechajte pôsobiť
  • Banán s cesnakom, striedka chleba s ocom - opakujte kúru každé 3-4 dni a odstraňujte zhrubnutú kožu pemzou
  • Lastovičník väčší – šťava z tejto rastliny sa používa na potieranie kurieho oka

V lekárňach vám poradia s výberom vhodnej mastičky, náplasti alebo tinktúry. Prípravky fungujú väčšinou na báze kyseliny salicylovej, ktorá kožu vysušuje, preto treba dávať zvýšený pozor na to, aby sa prípravky aplikovali len na oblasť kurieho oka, nakoľko môžu zdravé okolie podráždiť.

Samozrejme, pokiaľ sa vám nedarí kurieho oka zbaviť, alebo sa jeho stav zhoršuje, návštevu lekára neodkladajte! Ak ste navyše aj cukrovkár navštívte lekára alebo odborníka okamžite a upovedomte ho o svojom zdravotnom stave. Niekedy sa bohužiaľ nedá vyhnúť liečbe tekutým dusíkom, alebo až chirurgickému odstráneniu problému. Táto konečná možnosť liečby kurieho oka je spomedzi všetkých najbolestivejšia, preto treba problém riešiť čím skôr, kým to nezájde až sem.

Prevencia

Tak ako pri otlaku, tak aj pri kurích okách všeobecne platí, že dobre vhodná obuv je základ. Aby obuv bola zdraviu prospešná, musí spĺňať tieto kritériá:

  • Veľkosť topánky musí byť správne zvolená – topánka nesmie nikde tlačiť, odierať
  • Materiál, z ktorého je obuv vyrobená musí byť kvalitný
  • Noha musí v topánkach dýchať a topánky treba pravidelne vetrať a sušiť
  • Topánka musí mať dostatočne priestrannú špičku aby sa noha mohla rozložiť do prirodzenej polohy, tak aby mali prsty dostatok priestoru a neboli stláčané zo strán
  • Flexibilná podrážka, v ktorej sa chodidlo môže správať prirodzene

Všetky vyššie spomínané kritériá (a mnohé ďalšie) spĺňajú aj barefoot topánky z dielne Be Lenka. Okrem toho, že sú zdraviu prospešné a ich nosenie môže pomôcť vyriešiť mnohé vaše problémy, a to nielen s nohami, vyzerajú skvele a originálne. Či už si vyberiete niektoré naše celoročky, prechodné topánky alebo zimný model, kožené alebo vegan, nebudete ľutovať. Sadnú naozaj každému a už ich nebudete chcieť dať dole. Ak sa o nich chcete dočítať viac, hor sa sem.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu