Nosenie detí

Be Lenka logo Be Lenka
19.04.2021
Nosenie detí

Nosenie detí má svoje korene už v ďalekej minulosti. Tradovalo sa predovšetkým v rôznorodých kmeňoch avšak nosenie detí používali i maminky, (naše pra-pra babky) keď chodili na polia.

Narodenie znamená pre dieťa opustenie komfortnej zóny plnej bezpečia. Dieťatko bolo 24 hodín denne s maminkou a zvyknuté počuť jej hlas i tlkot srdiečka, či sprevádzať ju každodennými rituálmi.

9 mesačný vývoj dieťatka v súlade s maminkou, by práve preto mal pokračovať i po narodení, i keď v menšej intenzite, aby dieťatko malo možnosť učiť sa samostatnosti a dôvere v život.

Mnohé výskumy potvrdili pozitívne účinky nosenia na zdravotný, psychomotorický, ale aj emocionálny vývoj a rozvoj dieťaťa.

Emocionálny vývoj dieťaťa je jednou z dôležitých tém dnešnej doby: mnoho rodičov si uvedomuje ako veľmi detstvo vplýva na vývoj dieťaťa a jeho život. A tak sa na túto časť zameriame.

Mnoho detí sa po narodení pýta ku mamičke, niet divu. Predstavte si, že po 9 mesiacoch vášho vzťahu sa s vami partner rozíde a oznámi Vám: "ostaneme iba kamaráti". Sú ľudia, ktorí tento fakt prijať dokážu, avšak drvivá väčšina ľudí s danou situáciou bojuje cez plač, hnev, agresivitu či zlosť.

Pocity v danej situácií sú rôzne: zrada, pocit opustenia, či odmietnutia a aj tieto pocity sa môžu spustiť po narodení dieťaťa.

Sú deti, ktoré blízkosť rodiča nevyžadujú v takej veľkej miere, avšak väčšina detí potrebuje aj po narodení pocit bezpečia a blízkosti, ktorý stratili pôrodom. A tak, práve v týchto prípadoch, je nosenie detí veľmi dôležité. Vďaka správnemu nosiču si prehlbujete vzťah so svojim dieťaťom a dávate mu aj možnosť učiť sa samostatnosti postupne a bez šokovej terapie cez učenie s láskou a súcitom voči sebe i svojmu dieťatku.

Pocit odmietnutia je jedným z najsilnejších pocitov, ktorý nás sprevádza našimi životmi. Čo znamená odmietnutie? Odstrčiť, odohnať, neznášať, odstrániť.

Tento pocit je jeden z najčastejších pocitov, ktorý sa u detí objavuje už od prenatálneho obdobia a sprevádza nás do konca života. Prejavuje sa na fyzickej ale i na psychickej stránke dieťaťa (človeka) a okrem fyzických, špecifických čŕt, tieto deti v ranom veku veľa plačú a čím sú väčšie, tým viac si stavajú vzdušné zámky. Vytvárajú si svoj imaginárny svet. Unikajú z reality a časom si neuvedomujú príčiny a ani následky tohto zranenia. Pokiaľ vaše dieťatko trpí kožnými chorobami, arytmiou, dýchacími problémami, alergiami... aj toto môže byť jednou z príčin.

Ďalším pocitom, ktorý môže dieťa pociťovať v ranom veku, je pocit opustenia. Tento pocit sa u detí objavuje práve v časovom horizonte od narodenia do približne 3 rokov života. Tieto deti majú pocit nedostatku pozornosti a lásky. Sú to detičky s veľkými smutnými očami. Sú to deti, ktoré majú strach byť samé a veľmi rýchlo sa rozplačú. A práve plačom deklarujú tento strach a cítia sa v nosiči spokojné a uvoľnené. Mnohokrát takéto deti zaspinkajú iba v nosičoch alebo na rukách rodiča. Pokiaľ má vaše dieťatko problém s astmou, chrbticou, migrénami, či rôznymi vzácnymi chorobami, príčinu môžete hľadať cez psychosomatiku i v týchto pocitoch.

Zo zdravotného hľadiska je nosenie detí veľkou prevenciou proti kolikám, lebo v správnej polohe si dieťa vie odgrgnúť, keď potrebuje, a tým pádom je menšia pravdepodobnosť refluxu po kojení a pobyt v nosiči pripomína dieťaťu priestor v brušku matky a tak je správny vývoj dieťaťa podporený i psychicky.

Výhodami pre každú mamičku sú voľnosť rúk a voľnosť pohybu. Taktiež si vytvárate zdravý vzťah s dieťaťom a vždy máte dieťa pri srdiečku. Tlkot vášho srdca sa harmonizuje s tlkotom srdiečka dieťaťa a jeho vnútorný stav. Dieťatko je spokojnejšie a tým ste spokojnejší i Vy (rodič). Plač a nervozita dieťatka spôsobujú frustráciu, vyhorenie, depresie a často aj krízu v manželstve.

Nosenie je príležitosťou pre láskavú socializáciu v prospech všetkých zúčastnených, možnosťou voľnosti a odpočinku s priateľmi či v prírode...

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu