Padanie vlasov po pôrode

Be Lenka logo Be Lenka
24.04.2019
Padanie vlasov po pôrode

Ach, tie hormóny... Burcujú nami počas našich dní aj tehotenstva a nedajú nám pokoj ani po pôrode. Dokonca nás okradnú aj o časť našej koruny krásy. Aj vy ste už počuli, že pár týždňov po pôrode začínajú ženám vo veľkom vypadávať vlasy? Žiaľ, je to pravda, ale neobávajte sa, nebude to na parochňu

Len sa vám hlava „očistí“ od vlasov, ktoré nestihli vypadnúť počas tehotenstva.

Zbytočne sa nehovorí, že vlasy sú korunou krásy, ktorá z nás robí kráľovné. Ak patríte medzi tie šťasné ženy, ktoré sa môžu pochváliť hustou, zdravou „hrivou“, pravdepodobne vás táto skutočnosť až tak nerozhodí. Traumatizujúce je to však pre ženy, ktoré celý život bojujú s riedkymi vlasmi... Ale neobávajte sa. Vlasy vám budú po pôrode vypadávať len isté obdobie. Následne sa vypadávanie ustáli a vám začnú rásť nové, krásne „pačesky“.

Riedke vlasy po pôrode

Vo väčšom množstve začínajú vlasy vypadávať okolo tretieho – štvrtého mesiaca po pôrode. Prečo? Práve v tomto období sa začnú zmierňovať tehotenské hormóny, čo sa prejaví na hustote vlasov. Môže za to najmä ženský hormón estrogén. Toho sa nám počas tehotenstva vytvorí v tele viac ako dosť, keďže je zásadný pre správny vývin bábätka. Zároveň nám ustáli aj vypadávanie vlasov, a preto máme počas tehotenstva pocit, že naše vlasy sú oveľa hustejšie, lesklejšie a celkovo sa vďaka ním cítime krajšie.

Ale aby sme lepšie pochopili, čo sa deje s našou hrivou po tehotenstve, musíme si uviesť ešte jeden podstatný fakt: priemerný človek má na hlave asi 300- tisíc vlasov. Každý jeden vlas počas svojho „života“ prechádza obdobiami rastu a pokoja. Po skončení tohto cyklu sa uvoľní z vlasového folikula a vypadne. Denne tak človek príde o cca 100 až 200 vlasov.

No a práve počas tehotenstva sa vlasy vďaka estrogénu držia na hlave „zubami, nechtami“. Preto, keď sa začne prebytočný estrogén z nášho tela vyplavovať (cca 3. až 4. mesiac po pôrode), na rad prídu aj vlasy, ktoré na našej hlave už dávno nemali čo robiť. Nám sa síce zdá, že sa akoby zbláznili, ale pritom iba dobiehajú to, čo zameškali počas obdobia, keď sme ešte pod srdcom nosili dieťa.

Vlasy nám intenzívnejšie vypadávajú približne jeden rok. Následne by sa tento „očisťovací proces“ mal ustáliť a na rad prichádza rast nových vlasov. Ak však máte pocit, že vlasy vám extremne vypadávajú aj po tomto období, mali by ste navštíviť svojho lekára. Je možné, že máte problém so štítnou žľazou.

Ako zastaviť vypadávanie vlasov

Zastaviť vypadávanie vlasov po pôrode je viac menej nemožné. Jednoducho je to proces, ktorý sa „musí“ udiať, aj keď u niektorých žien nemá až taký nešetrný priebeh. Avšak správnou starostlivosťou a vitamínmi môžeme docieliť to, že po skončení tejto „nočnej mory“ nám začnú rýchlejšie rásť nové vlasy.

Ako teda na to?

  • obohatiť jedálny lístok o potraviny plné vitamínov a minerálov (vitamín A, B, E, horčík, vápnik, zinok a železo), poprípade výživové doplnky na vlasy
  • predĺžiť interval umývania vlasov – ak umývate vlasy každý deň alebo každý druhý, vypadávanie vlasov je výraznejšie. Stačí si vlasy umývať dvakrát do týždňa
  • obmedziť žehlenie, kulmovanie, fénovanie, zložité účesy
  • dopriať vlasom ozdravujúce kúry a zábaly – masky, kondicionéry, oleje
  • veľa odpočívať a byť v pohode (don´t worry, be happy)

Vypadávanie vlasov počas kojenia

Je síce pravda, že kojenie odoberá z tela živiny, avšak neplatí to aj o vlasoch. Vlasy, ako sme vyššie uviedli, vypadávajú kvôli hormonálnym zmenám v našom tele, čo dokazuje fakt, že sa s týmto problémom pasujú aj ženy, ktoré nikdy nekojili. Preto nehľadajte príčinu v kojení.

Ak si prečítate diskusné fóra na internete na tému padanie vlasov po pôrode, zistíte, že si tým prešli mnohé ženy a všetky to prežili. Ako odkazujú: „treba len vydržať“.

Tak milé dámy, nerobte si z ľahkej hlavy hlavu ťažkú. Vlásky dorastú a vy na toto „nemilosrdné obdobie“ pri svojom krásnom drobcovi určite rýchlo zabudnete.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu