Pôrod doma alebo v pôrodnici?

Be Lenka logo Be Lenka
25.04.2019
Pôrod doma alebo v pôrodnici?

Pôrod je niečo, čo sa mysľou ženy preháňa už od začiatku tehotenstva. Na úplnom začiatku ešte síce detailne na pôrod nemyslíme, ale čím viac nám rastie bruško, tým viac sa ním začneme detailne zaoberať. Ak ide o prvorodičku, je prirodzené, že sa pôrodu aj trochu obáva, veď je to pre ňu niečo dosiaľ neznáme. Okrem toho, že žena hľadá informácie o tom, ako pôrod prebieha, ako zvládať kontrakcie alebo aký je postup v prípade sekcie, čoraz častejšie sa ženy zaoberajú pôrodom doma.

Obsah článku

Domáci pôrod - áno alebo nie?

Keď sa povie domáci pôrod alebo pôrod doma, tieto dve slovíčka rozdelia ľudí na dve skupiny. Prví sú za všetkými desiatimi, druhí sú absolútne proti nemu. Hlavným dôvodom, prečo sú ľudia proti, je vo väčšine prípadov strach z nepredvídaných komplikácií, ktoré sa počas domáceho pôrodu môžu stať, no a keďže v pohodlí domova väčšinou nemáme v šuflíku potrebné profesionálne lekárske vybavenie, a v podstate s ním ani sami nevieme narábať, môže byť komplikácia ohrozením života matky alebo dieťaťa.

Všetci vieme, že pôrod v žiadnom prípade nie je sranda. Žena pri ňom prežíva naozaj veľké bolesti. Preto ak plánuje domáci pôrod, musí sa preň rozhodnúť skutočne vedome a zodpovedne, zvážiť svoj zdravotný stav, ale aj stav dieťatka. Pôrod doma je vhodný pre tie ženy, u ktorých tehotenstvo prebieha normálne a bez komplikácií. Žena si musí naozaj dôverovať, mať stopercentnú dôveru vo svoje telo, vo svoje bábätko a v celý proces pôrodu. Nastávajúca mamička musí intuitívne cítiť, že rodiť vie a dokáže a že dieťa sa dokáže narodiť. Ženská intuícia vie byť silná, preto ju treba počúvať.

Výhody domáceho pôrodu

Mnoho žien, ktoré už jedno svoje dieťa priviedli na svet v nemocnici - pôrodnici, sa po druhý krát rozhodujú, že v zdravotnom zariadení už rodiť nebudú a nechcú a radšej pôjdu cestou domáceho pôrodu. Žiaľ, hoci nechceme v žiadnom prípade dehonestovať slovenské pôrodnice, pravda je taká, že s väčšinou z nich mamičky nemajú práve najlepšie skúsenosti - až na pár výnimiek (súdiac podľa vyjadrení mamičiek, ktoré nám o svojich pôrodoch rozprávali). Domáce prostredie je naproti tomu niečo, čo je nám veľmi dobre známe. Je to naše pôsobisko, je to náš úkryt, naše miesto, kde všetko poznáme a kde sa preto cítime bezpečne. Toto je jeden z hlavných dôvodov, prečo sa ženy rozhodujú rodiť doma. V takomto bezpečnom prostredí prebieha pôrod v drvivej väčšine prípadov pre mamičku aj dieťatko optimálne.

Pôrod doma spadá pod jednu z oblastí tzv. prirodzeného materstva. Tým, že sa dieťatko narodí doma v matke známom prostredí za prítomnosti otca a prípadne i pár ďalších najbližších členov rodiny, pričom sa nezasahuje žiadnou "umelou zdravotníckou záležitosťou", je to naozaj v najväčšom súlade s prírodou.

Domáci pôrod prináša výhody aj pre samotného novorodenca. Pre dieťa, ktoré prichádza na svet doma, je takýto pôrod istotou, že svet je bezpečné miesto a že dieťa je milované. Dieťa sa od úplného začiatku svojho života akoby pozitívne "naprogramuje" a má možnosť stopercentnej väzby so svojou mamičkou. Nikto ho od nej neberie preč. Internet je plný dojímavých videí z domáceho pôrodu, kde sa môžete presvedčiť, aké spokojné sú mamičky i čerstvo narodené detičky po úspešnom zvládnutí pôrodu doma.

Zdravotník alebo "iba" manžel?

Hoci sa žena cíti doma maximálne bezpečne, predsa len je spokojnejšia, keď má pri sebe počas pôrodu ďalšieho človeka, ktorý jej asistuje, povzbudzuje ju a pomáha jej. Týmto človekom je ako prvý manžel alebo partner. Sú manželské páry, ktoré sa rozhodnú priviesť dieťatko na svet bez pomoci odborníka, čo je, samozrejme, možné - pokiaľ sú vylúčené akékoľvek zdravotné komplikácie. Napríklad ak má žena cukrovku, nízky alebo naopak vysoký krvný tlak, užíva lieky na riedenie krvi alebo na srdce a podobne, vtedy bude pre ňu bezpečnejšie rodiť v pôrodnici, alebo doma za prítomnosti odborného zdravotného asistenta.

Asistovaný pôrod doma

Väčšina domácich pôrodov prebieha asistovane. Asistovaný pôrod znamená, že žene počas pôrodu asistuje odborne vyškolený a skúsený zdravotník - pôrodný asistent alebo pôrodná asistentka. Ich úlohou je dohliadať na priebeh pôrodu ako aj zvážiť, v akom prípade je potrebné ísť do nemocnice. Ak sa žena rozhodne rodiť doma, je dobré dohodnúť si v dostatočnom časovom predstihu služby zdravotníka.

Príprava na pôrod doma

Na domáci pôrod je potrebné pripraviť sa. Nielen psychicky, ale najmä zaobstarať všetko, čo budeme počas pôrodu potrebovať. Väčšinu nevyhnutných vecí so sebou prinesie pôrodná asistentka, reč je najmä o sterilných rukaviciach, materiáli na šitie, dezinfekčnom roztoku, svorke na pupočník, gynekologických zrkadlách a ďalších nástrojoch. Samotná rodička by mala pripraviť nasledujúce: bavlnené uteráky a plachty, fólie na prikrytie postele (alebo na ochranu podlahy), deka pre dieťatko, plienky, ohrievač, vhodná nádoba na placentu, odpadkové vrecia, pôrodnícke vložky, detské kvapky na ošetrenie očiek novorodenca. Samozrejmosťou je tiež zabalená taška do pôrodnice, ak by sa stalo, že nastanú komplikácie a bude nevyhnutné rýchlo sa presunúť do pôrodnice. Čo si vziať so sebou do pôrodnice nájdete v našom článku Povinná výbava do pôrodnice.

Priebeh domáceho pôrodu

Ako sme spomínali, vo väčšine prípadov sa u nás na Slovensku uskutočňuje domáci pôrod za asistencie pôrodnej asistentky. Rodička si vyberie konkrétnu asistentku a stretne sa s ňou viackrát pred termínom pôrodu, aby sa dohodli na všetkom potrebnom. Zoznámia sa, rodička asistentke poskytne informácie o priebehu svojho tehotenstva, nezamlčí nič podstatné. Pôrodná asistentka rodičku pred pôrodom navštívi v jej domácom prostredí, aby zhodnotila, či je toto prostredie vôbec na domáci pôrod vhodné. V období približne dvoch týždňov pred termínom pôrodu je pôrodná asistentka neustále v pohotovosti na telefóne, ak by žena začala rodiť.

Keď sa už pôrod začne, asistentka je neustále pri nastávajúcej mamičke. V domácom prostredí rodičke nie sú podávané lieky proti bolesti. Pôrodná asistentka pomáha žene nájsť vhodnú polohu počas prvej doby pôrodnej, kontroluje krvný tlak, tiež srdcové ozvy plodu a otváranie pôrodných ciest. Na zvládnutie kontrakcií sa veľmi osvedčili Rebozo techniky.

Domáci pôrod sa môže vykonávať na posteli, ale väčšina žien zvolí radšej pôrod do vody vo vani. Pôrodná asistentka následne v druhej pôrodnej dobe asistuje pri samotnom pôrode, keď dieťatko prichádza na svet, pomáha mu vyjsť z pôrodných ciest. Kontroluje stav mamičky aj bábätka, poranenia mamičky ošetrí. Keď sa dieťatko narodí, ihneď je priložené na hruď mamičky, čím sa nadväzuje nevyhnutný prvý kontakt, tak veľmi prospešný pre ženu i pre dieťa. Pôrodná asistentka pomáha pri zostupe placenty a následne je ešte dve hodiny po pôrode s mamičkou a bábätkom, aby kontrolovala ich stav. Pokiaľ všetko prebehlo v poriadku bez komplikácii, pôrodná asistentka pomôže mamičke aj s dojčením.

Pôrod v pôrodnici

Kto nad pôrodom doma nerozmýšľa, ten automaticky uvažuje o pôrode v pôrodnici. Mamičky sa v dostatočnom časovom predstihu rozhodujú, kde chcú rodiť. Nie vždy sa totiž žena rozhodne zveriť seba a dieťa do rúk lekárov v jej meste, ale radšej chce vycestovať do iného neďalekého mesta. Každá budúca mamička, ktorá už vie, kde bude rodiť, by si mala vopred naštudovať potrebné informácie o tom, ako to v danej pôrodnici chodí, čo sa smie a čo nie a podobne. Najlepšie je poradiť sa priamo s nejakou mamičkou, ktorá v tej pôrodnici už rodila. Tá predsa najlepšie poskytne informácie bez skreslenia a cenzúry :-)

Pôrod v pôrodnici môže prebiehať dvojako: buď žena privedie dieťa na svet prirodzene, alebo sa vykoná sekcia (cisársky rez). Prirodzený pôrod je pre ženu najlepší, veď aj v jeho názve je slovíčko prirodzený. Avšak niekedy sa stane, že dôjde k určitým komplikáciám počas prirodzeného pôrodu, v dôsledku ktorých je potrebné urobiť sekciu. Ide najmä o prípady, keď je dieťatko v nevhodnej polohe alebo pôrod nepostupuje.

Cisársky rez (sekcia) sa môže vopred aj naplánovať. Rodička si s lekármi určí termín a v deň „D" sa dostaví do pôrodnice na plánovanú sekciu. Počas cisárskeho rezu je rodička pri vedomí, dostane spinálnu anestéziu na znecitlivenie dolnej časti tela. Je preto možné priložiť dieťa na mamičku aj po sekcii, aby nadviazalo prvý kontakt. Sekcia má mierne nevýhody, pretože keďže sa anestézia zavádza vpichom do chrbtice (zjednodušene povedané), žena sa nesmie niekoľko hodín hýbať, zdvíhať hlavu a podobne - bližšie vám potrebné opatrenia špecifikuje lekár.

O procese prirodzeného pôrodu a sekcie sa viac dočítate v tomto našom článku.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu