Práca na rodičovskej dovolenke

Be Lenka logo Be Lenka
12.05.2022
Práca na rodičovskej dovolenke

Čím ďalej tým viac mamičiek sa popri starostlivosti o svoje deti pozerá po možnostiach zárobku navyše. Niektoré k tomu tlačia neustále sa zvyšujúce ceny všetkého, iné potrebujú vypadnúť zo stereotypu. Niektoré mamičky možno konečne nabrali odvahu rozbehnúť svoj vlastný biznis, o ktorom snívali a nikdy na to nebol čas či dostatok guráže. Tak či onak, práca popri rodičovskej dovolenke je legálna a nikto vám ju nemôže zakázať ani siahnuť na podporu od štátu. Rodičovský príspevok vypláca Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. V prípade materskej to bola Sociálna poisťovňa. Zaniká tak jediné obmedzenie, ktoré platilo pri materskej - a to práca na starú zmluvu, z ktorej bola vyplácaná dávka materské. Vzniká ale jedna nová skutočnosť týkajúca sa existujúcej živnosti a platenia odvodov, na ktorú si treba dať pozor. Všetko si pekne zosumarizujeme v tomto článku. Prajeme pekné čítanie.

Obsah článku

 

Rodičovská dovolenka a práca na zmluvu

Prechodom na rodičovskú dovolenku môže mamička pokračovať v práci na zmluvu uzatvorenú počas materskej dovolenky alebo môže pokračovať v práci na starú zmluvu, z ktorej jej plynul nárok na materskú. Rovnako môže mamička podpísať novú pracovnú zmluvu, u pôvodného alebo nového zamestnávateľa.

Zosumarizované:

  • práca na pôvodnú zmluvu spred obdobia materskej dovolenky ÁNO,
  • práca na zmluvu uzavretú počas materskej dovolenky ÁNO,
  • nová zmluva u stávajúceho či nového zamestnávateľa ÁNO.

Pozor: pozor si treba dať na prípadné rozviazanie pracovného pomeru u pôvodného zamestnávateľa. To môže mať vplyv nie na samotný rodičovský príspevok ale na prípadnú dávku v nezamestnanosti po skončení rodičovskej dovolenky či na ďalšiu materskú. Žena na materskej a rodičovskej dovolenke je tri roky v ochrannej lehote, kedy ju nemožno prepustiť a v prípade ďalšieho tehotenstva jej vzniká nárok na rovnakú materskú (tzv. reťazový pôrod). Musí však „stihnúť“ porodiť predtým ako jej skončí rodičovská dovolenka. Napriek spomínanej ochrannej lehote si niektorí nie úplne čestní zamestnávatelia dokážu nájsť legálny spôsob, ako mamičku na materskej vyhodiť bez toho, aby poručili zákon. A to napríklad zrušením pracovného miesta. Takže pozor na to.

Rodičovská dovolenka a práca na dohodu

Rovnako ako pri práci na zmluvu môže mamička pokračovať v práci na dohodu, prípadne uzavrieť nové dohodu. Ako raz povedala jedna milá pani na Úrade práca (z ktorého je vyplácaný rodičovský príspevok), nás nezaujíma, aký máte príjem, pokiaľ je legálny a sú z neho odvádzané všetky dane a odvody, na ktoré vzniká právny nárok.

Zosumarizované:

  • práca na dohodu z obdobia materskej dovolenky ÁNO,
  • uzatvorenie novej dohody ÁNO.
Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Vegan - Sand Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Vegan - Sand
  • Novinka
  • Vegánske

Barefoot slip-on tenisky
Eazy Neo - Vegan - Sand

skladom 11 veľkostí
129 €
12 veľkostí
Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Black & White Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Black & White
  • Novinka

Barefoot slip-on tenisky
Eazy Neo - Black & White

skladom všetky veľkosti
129 €
12 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime 2.0 - Jester Red

skladom všetky veľkosti
119 €
8 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime 2.0 - Insignia Blue

skladom 11 veľkostí
119 €
12 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime 2.0 - Black

skladom 11 veľkostí
119 €
12 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime 2.0 - White

skladom 11 veľkostí
119 €
12 veľkostí
Barefoot čižmy Be Lenka Sierra - Light Brown Barefoot čižmy Be Lenka Sierra - Light Brown
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot čižmy
Sierra - Light Brown

skladom 4 veľkosti
199 €
8 veľkostí
Barefoot čižmy Be Lenka Sierra - Dark Chocolate Barefoot čižmy Be Lenka Sierra - Dark Chocolate
  • Stredne vodoodpudivé

Zimné barefoot čižmy
Sierra - Dark Chocolate

skladom 2 veľkosti
199 €
8 veľkostí
Barefoot čižmy Be Lenka Sierra - Dark Brown Barefoot čižmy Be Lenka Sierra - Dark Brown
  • Stredne vodoodpudivé

Zimné barefoot čižmy
Sierra - Dark Brown

skladom 2 veľkosti
199 €
8 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime - Grey

skladom 1 veľkosť
69 €
15 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime - Mustard

skladom 2 veľkosti
69 €
15 veľkostí

Barefoot tenisky
Prime - White

skladom 1 veľkosť
69 €
15 veľkostí
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Rodičovská dovolenka a živnosť

V článku o práci na materskej dovolenke sme si povedali, že živnosť a materská idú pokojne ruka v ruke a v navyše je počas tohto obdobia mamička oslobodená od platenia odvodov do Sociálnej poisťovne a svojej zdravotnej poisťovne. To však neplatí pri prechode na rodičovskú dovolenku. Štát prestáva platiť za poistenkyňu odvody, vzniká jej tak povinnosť začať si ich znovu platiť. V prípade, že živnostníčka nepresiahla príjmovo 15 násobok životného minima nevzniká jej povinnosť odvádzať odvody do Sociálnej poisťovne, iba do svojej zdravotnej. Preto je dobré si to všetko porátať a zistiť, či sa oplatí v podnikaní pokračovať aj keď vznikne povinnosť platenia odvodov. Živnosť je možné za poplatok pozastaviť na určitú dobu, najviac však na dobu troch rokov. Po uplynutí tejto doby sa živnosť automaticky opätovne spúšťa, ak v nej mamička nechce pokračovať (a platiť odvody) musí živnosť na daňovom úrade osobne zrušiť. Je to teda na zvážení každej mamičky živnostníčky, či bude v živnosti pokračovať aj počas trvania rodičovskej dovolenky.

Poznámka: Ak sa mamička rozhodne si živnosť pozastaviť, musí si dať pozor a spraviť tak ešte pred skončením materskej dovolenky, aby jej nevznikla povinnosť zaplatiť alikvotnú čiastku odvodov za obdobie aktívnej živnosti počas trvania rodičovskej dovolenky. Vysvetlíme: ak mamička pozastaví živnosť po týždni, od kedy prešla na rodičovskú dovolenku, vznikne jej povinnosť zaplatiť odvody za obdobie súbehu aktívnej živnosti a rodičovskej dovolenky, a teda zaplatí alikvotnú čiastku odvodov za daný týždeň.

Ak si mamička chce založiť živnosť počas trvania rodičovskej dovolenky nič jej v tom nebráni. Navyše je prvý rok oslobodená od platenia odvodov do Sociálnej poisťovne, platí si iba zdravotné poistenie. Následne sa jej odvody vypočítavajú podľa daňového priznania za uplynulý rok. V prípade, že príjmami nepresiahne 15 násobok aktuálnej hodnoty životného mimina, pokračuje v odvádzaní odvodov len do svojej zdravotnej poisťovne. Povinnosť odvádzať nemocenské dávky vzniká až pri presiahnutí tejto hodnoty.

Zosumarizované:
  • pôvodná živnosť ÁNO – vzniká ALE povinnosť odvádzania odvodov
  • nová živnosť ÁNO
  • založenie s.r.o. ÁNO

Nech už sa teda mamička rozhodne popri rodičovský povinnostiach pokračovať v starej práci alebo si nájsť prácu novú, nič je v tom nebráni. Rovnako ani v tom pokračovať v podnikaní alebo i založiť novú živnosť či s.r.o.-čku. Rodičovská dovolenka na jednej strane rozväzuje ruky a dáva slobodu v práci, na druhej strane však neoslobodzuje od odvodov vyplývajúcich zo živnostenského oprávnenia.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu