Práca na materskej dovolenke

Be Lenka logo Be Lenka
12.05.2022
Práca na materskej dovolenke

Dôvodov, prečo sa mamičky na materskej dovolenke pozerajú po práci je veľa. Niektoré to ťahá pracovať aby preťali rodičovský stereotyp a zamestnali hlavu či ruky aj pri iných činnostiach. Iné si zas chcú privyrobiť nejakú tu korunku navyše. Single mamičky, ktoré celé rodičovanie ťahajú samé, sú veľakrát odkázané na to pracovať aj popri rodičovských povinnostiach. Iné mamičky sa zas na materskej môžu nudiť. Nech sú už dôvody akékoľvek, máme pre vás dobrú správu. Pracovať môžete aj popri materskej dovolenke bez toho, aby ste sa museli obávať, že vám štát na materskú siahne. Má to však svoje pravidlá a obmedzenia, tak sa na ne v tomto článku spoločne pozrime.

Obsah článku

 

V prvom rade si ujasnime pár skutočností o poberaní materskej. Materské je vyplácané zo sociálnej poisťovane podľa toho, aké odvody mamička pre pôrodom platila. Nárok na vyplácanie materskej má zamestnanec, povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba, dobrovoľne nemocensky poistená osoba a osoba, ktorej vznikol nárok na materské po zániku nemocenského poistenia v ochrannej lehote. Na to, aby bolo priznané materské, musí poistenkyňa platiť nemocenské najmenej 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. (zdroj: sociálna poisťovňa). Môže teda pracovať aj prerušovane, na dohodu alebo vymeniť prácu, musí však splniť podmienku 270 dní platenia nemocenských odvodov.

V prípade splnenia tejto podmienky má mamička nárok na vyplácanie materskej. Jej výška sa následne odvíja od výšky zaplatených odvodov. Keď sa na to pozrieme veľmi zjednodušene, materská je vyplácaná na základe aktuálnej pracovnej zmluvy, prípadne aktívnej živnosti (presne tak ako PN-ka). A tu sa dostávame k jedinej podmienke, ktorá obmedzuje práce-chtivé mamičky na materskej dovolenke. Nie je dovolené pracovať a zároveň poberať materskú z JEDNEJ PRACOVNEJ ZMLUVY. Čítajte ďalej, povieme si ako teda legálne pracovať a neprísť o materskú.

Materská dovolenka a práca na zmluvu

Tak ako sme si už povedali, nie je možné z jednej pracovnej zmluvy čerpať materské a zároveň z nej poberať plat. Existuje však legálna možnosť, ako ostať u jedného zamestnávateľa, poberať materskú a pritom pracovať. A to podpísať so zamestnávateľom zmluvu na INÚ pracovnú pozíciu. Nielenže teda mamička nesmie pracovať na rovnakú zmluvu, nesmie pracovať ani na rovnakej pozícii. V prípade, že sa so zamestnávateľom dohodne na novej pracovnej zmluve tú starú rušiť nemusí. Zmluva môže byť uzavretá na dobu určitú, neurčitú aj dohodu.

Druhá legálna možnosť, ako si privyrobiť počas materskej dovolenky, je uzatvoriť pracovnú zmluvu u i iného zamestnávateľa. V pôvodnom zamestnaní výpoveď mamička dávať nemusí. Rovnako môže zmluvu uzavrieť na dobu určitú, neurčitú či na dohodu.

V týchto dvoch prípadoch nedôjde ku kolízii vyplácania materského z vymeriavacieho základu vyplývajúceho z jedného pracovného pomeru a novovzniknutého pracovného pomeru, z ktorého nevzniká vymeriavací základ.

Zosumarizované:

  • pokračujúca práca u rovnakého zamestnávateľa na rovnakej pracovnej pozícii NIE,
  • práca na novej pracovnej pozícii u rovnakého zamestnávateľa ÁNO,
  • práca u nového zamestnávateľa ÁNO.

Materská dovolenka a práca na dohodu

Ako sme si už pred chvíľkou hovorili, pracovný pomer môže byť uzavretý aj na dohodu. A to u súčasného zamestnávateľa na inú pracovnú pozíciu alebo u nového zamestnávateľa. Pre mnohé mamičky je práca na dohodu práve výhodnejšia na skĺbenie s rodičovskými povinnosťami. Navyše za mamičku počas trvania materskej dovolenky odvody platí štát, preto zamestnávateľ neplatí odvody v plnej výške, platí iba odvody na úrazové poistenie.

Zosumarizované:

  • dohoda o pracovnej činnosti na inej pracovnej pozícii u súčasného zamestnávateľa ÁNO,
  • dohoda o pracovnej činnosti u nového zamestnávateľa ÁNO,
  • občasná brigáda ÁNO.
Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Vegan - Sand Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Vegan - Sand
  • Novinka
  • Vegánske

Barefoot slip-on tenisky
Eazy Neo - Vegan - Sand

skladom všetky veľkosti
129 €
12 veľkostí
Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Black & White Barefoot Be Lenka Eazy Neo - Black & White
  • Novinka

Barefoot slip-on tenisky
Eazy Neo - Black & White

skladom všetky veľkosti
129 €
12 veľkostí

Barefoot topánky
Nevada Neo - Chocolate

skladom 2 veľkosti
159 €
12 veľkostí

Barefoot topánky
Nevada Neo - Mustard

skladom 7 veľkostí
159 €
12 veľkostí

Barefoot topánky
Nevada Neo - Dark Blue

skladom 10 veľkostí
159 €
12 veľkostí

Barefoot topánky
Nevada Neo - Burgundy

skladom všetky veľkosti
159 €
8 veľkostí

Barefoot topánky
Nevada Neo - Sand & Dark Brown

skladom 8 veľkostí
159 €
12 veľkostí

Barefoot topánky
Nevada Neo - All Black

skladom 9 veľkostí
159 €
12 veľkostí

Barefoot topánky
Nevada - Chocolate ’22

skladom 5 veľkostí
159 €
15 veľkostí

Barefoot topánky
Nevada - Mustard ’22

skladom 5 veľkostí
159 €
15 veľkostí
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Materská dovolenka a živnosť

Počas trvania materskej dovolenky môže mamička živnostníčka pokračovať vo svojej živnosti, prípadne v slobodnom povolaní. Pri živnosti sa totižto berie do úvahy celé obdobie podnikania (kalendárny rok), za ktoré sa podáva daňové priznanie a z neho sa následne vypočítavajú dane a odvody. Navyše je pre mnoho podnikateliek nemožné zavrieť napríklad obchod alebo zrušiť výrobu na obdobie trvania materskej dovolenky. Počas tohto obdobia je mamička oslobodená od platenia odvodov. Toto však neplatí pri prechode na rodičovskú dovolenku, tam už si treba dať pozor na vzniknutú povinnosť platenia odvodov. Ak sa chcete o práci a podnikaní počas rodičovskej dovolenky dočítať viac, klik sem.

Mamička na materskej dovolenke, ktorá bola predtým riadne zamestnaná, prípadne jej pracovný pomer stále trvá, si môže otvoriť živnosť a začať podnikať. Navyše je prvý rok každý živnostník oslobodený od platenia odvodov. Živnosť je ideálnym riešením pre mamičky na materskej dovolenke, ktoré si chcú rozbehnúť svoje vlastné podnikanie.

Zosumarizované:
  • pokračujúca živnosť na materskej dovolenke ÁNO,
  • nová živnosť na materskej dovolenke ÁNO.

Sprvu to môže vyznievať trochu komplikovane, ale našťastie existuje viac legálnych ciest ako si privyrobiť počas materskej dovolenky a neprísť o dávky od štátu. Ak vás to teda popri rodičovských povinnostiach stále ťahá pracovať, hor sa do toho. Práca šľachtí a každej mamičke prospeje na chvíľku vystúpiť zo stereotypu plienok a mlieka a dobiť trochu baterky. ☺

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu