Prechod na barefoot

Be Lenka logo Be Lenka
02.12.2021
Prechod na barefoot

Rozhodli ste sa urobiť niečo pre seba a vymeniť konvenčnú obuv za barefoot a bolia vás nohy? V prvom rade nám dovoľte ubezpečiť vás, že bolesť nôh či chrbta je pri zmene obúvacích návykov bežným javom.

Obsah článku

Naše nohy v klasických topánkach výrazne zleniveli. Hrubá podrážka pokazila stereotyp chôdze, vložky a výstelky zas „odbremenili“ nohy od toho aby pracovali tak ako by prirodzene mali. Podpätky a nerovné podrážky zas spôsobili nerovnomerné zaťažovanie a preťažovanie chodidla. Vysoké podpätky majú na svedomí aj skrátené achilovky. Toto všetko a ďaleko viac majú na rováši dlhé roky v nevhodných topánkach

Niet sa preto čo čudovať, že zmena obúvacích návykov je pre naše telá naozaj veľká vec. Ku každej zmene treba pristupovať zodpovedne, opatrne a pomaly. Ako sa hovorí, pomaly ďalej zájdeš, a v prípade zmeny obuvi naozaj platí, že to treba zobrať nie skokom, ale pekne krok po kroku. 

Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, ako úspešne prejsť zmenou obúvacích návykov a čo na to hovoria odborníci. Povieme si aj o tom čo je v poriadku a prospešné a pri čom sa dvíha varovný prst.

Ako začať?

Pomaly. Postupne. Vytrvalo. Každý človek je adept na barefoot lifestyle, no nie každému trvá prechod z klasickej obuvi na barefoot rovnako dlho. Do úvahy treba vziať viacero faktorov: Mám aktuálne problémy s nohami či chrbticou? Trápi ma zlé držanie tela? Zvyknem chodiť naboso alebo mám stále na nohách obuv? Úplný prechod na barefoot je veľmi individuálny. 

Čo na to hovoria odborníci? Odborníci sa zhodujú na tom, že treba začať pomaly, postupne, počúvať svoje telo a postupne pridávať čas strávený v barefoot topánkach. Varujú, že prudká zmena môže viesť k bolestivým stavom či zraneniam. Môže, ale i nemusí, lebo je to naozaj individuálne. Prečo je to tak? Dlhoročné nosenie obuvi s hrubou podrážkou a mäkkými stielkami oslabilo svaly nôh, skrátilo šľachy, ovplyvnilo držanie tela i stereotyp chôdze. Naše nohy „zleniveli“. Preto, ak ich zrazu vystavíme situácii, na ktorú síce boli stavané, no nie sú na to zvyknuté, môžu nastať problémy, ktoré sa ale dajú riešiť. 

Dalo by sa to prirovnať k situácii, kedy nám po zlomenine nohy dajú konečne dole sadru. Ísť si na druhý deň zabehnúť polmaratón by nám asi len ťažko napadlo, však? Svaly treba najskôr zobudiť, posilniť a dostať do formy. Ako teda odborníci odporúčajú postupovať? Všeobecne sa radí začať s polhodinkou denne v barefootoch a postupne, po pár dňoch, pridávať čas. Aj tento progres je veľmi individuálny. Človek, ktorého netrápia žiadne zdravotné problémy, a je zvyknutý chodiť naboso, si bude čas pridávať rýchlejšie v porovnaní s človekom, ktorého trápia napríklad kladivkové prsty či bolesť krížov.

Na detailoch záleží - ako prejsť na barefoot

Ako sa po anglicky hovorí, devil’s in the detail. Na detailoch, pri zmene, nech už je akákoľvek, naozaj záleží. V tomto prípade zohráva veľkú rolu to, čo si do barefoot topánok obujeme a kam sa v nich vyberieme. Pri prechode na barefoot odporúčame vymeniť aj ponožky za barefoot typ. Znie to ako zanedbateľný detail, no nie je tomu tak. Barefoot ponožky majú v porovnaní s klasickými šev prispôsobený tak, aby nestláčal prsty a poskytoval im dostatok priestoru. Takže taký malý detail, akým je zmena ponožiek, môže prispieť k jednoduchšiemu a rýchlejšiemu návratu k zdravým nohám. 

Rovnako je podstatný aj terén po ktorom chodíme, najmä ak sme barefoot začiatočník. Tvrdé betónové či asfaltové podlahy nie sú všeobecne ideálne pre naše nohy, preto sa im na začiatku skúste vyhnúť. Odporúčame ísť v barefootoch najprv do prírody, kde budú benefitovať z rôznorodosti povrchov. Máte na sebe prvýkrát barefoot topánky? Prejdite sa po tráve. Dajte nohám okúsiť slobodu a preberte svoje nohy po dlhoročnom spánku chôdzou po mäkkom a členitom teréne. 

Prechádzate na barefoot v zime? Vezmite si topánky do práce, na hodinku si ich obujte, prejdite sa. Možno začínate s barefootmi s hrubšou podrážkou a postupne prechádzate na tenšiu. Ak ste si vyhliadli letný model s tenkou podrážkou, skúste použiť vhodnú vložku - tú môžete po čase kedykoľvek vybrať. Ak stále váhate, naši predajcovia vám ochotne pomôžu a poradia.

Zmena stereotypu chôdze

Celý život našľapujeme s dôrazom na pätu. Päta sa dotýka terénu prvá. V topánkach s hrubou podrážkou či podpätkami to inak ani nejde. Tento stereotyp chôdze však nie je správny. Dôraz na zadnú časť chodidla nesprávne zaťažuje chodidlo a prenáša ťažisko práve na päty, prenáša otrasy na koleno, a vzniká tak reťazová reakcia negatívne ovplyvňujúca celé telo. Mnoho ľudí dokonca trpí bolesťami práve v tejto časti chodidla a len málokto by to pripisoval práve zlému spôsobu chôdze. 

Prechod na barefoot topánky prirodzene zmení spôsob akým človek našľapuje – prvý kontakt s povrchom prichádza cez prednú časť chodidla, prípadne celým chodidlom naraz. K zmene stereotypu chôdze zvyčajne prichádza prirodzene, ako si človek zvyká na barefoot obuv. V niektorých prípadoch je ale potrebné vedome zmeniť stereotyp, keďže je tak zažitý, že prirodzene zmena nie a nie prísť.

Ako zistíme, že musíme zmeniť spôsob akým kráčame? Jednoducho nás začnú bolieť päty. V barefoot obuvi totižto nie sú tak chránené podrážkou a výstelkou dookola ako v bežnej obuvi a preto otrasy a prenos váhy vnímajú citlivejšie. Ak teda pociťujete bolesť v oblasti päty, začnite si všímať ako našľapujete a snažte sa to vedome ovplyvniť. Kým si naša noha úplne zvykne na barefoot obuv, môžeme využiť pomoc v podobe mäkkých vankúšikov, ktoré sa vkladajú do topánky pod päty. Nebojte sa, ak aj využijete takúto barličku, onedlho sa jej budete môcť zbaviť a užívať si stopercentný barefoot. Chce to len čas a nechať telo prirodzene si zvyknúť.

Ako pomôcť chodidlám k pohodlnejšiemu prechodu?

Pri prechode na barefoot môžeme využiť aj rôzne korekčné pomôcky, najmä ak nás trápi nejaký zdravotný problém, ako napríklad halux, kladivkové prsty alebo bolesti krížov. Na trhu ich nájdeme veľké množstvo. Za zmienku stoja napríklad silikónové oddeľovače prstov, ktoré dostanú naše prsty do správnej polohy a tak im uľahčia ich cestu spať k prirodzenosti. 

Prsty boli dlhé roky utláčané v zúžených špičkách topánok, tlačené do polohy, ktorá im nie je prirodzená, zaslúžia si našu pomoc. Pomôcť si môžeme aj vložkami alebo vankúšikmi a to najmä v prípade, že nás nohy pri prechode na barefoot pobolievajú a chceme im uľaviť. Klasické topánky zvyčajne poskytujú umelú oporu klenbe nohy, takže prechod k topánkam, ktoré túto barličku zrazu nemajú, môže byť pre nohy tak trochu terapia šokom. Ani v tomto prípade sa nemusíte báť, noha si zvykne a spomenie si, že žiadne barličky ani nepotrebuje a vy si budete môcť užívať pocit chôdze naboso plnými dúškami.

Čo robiť ak bolesť neustupuje?

Jednoznačne vyhľadať pomoc odborníkov. Nie každý problém dokáže vyriešiť zmena topánok a pokiaľ je náš problém naozaj vážny, treba rátať s tým, že sa odborníkom asi nevyhneme. To, že nohy či kríže pri zmene typu obuvi bolia, je normálny jav. Kĺby, svaly a úpony nosením nevhodnej obuvi zabudli, ako by mali v skutočnosti fungovať. Ak pociťujeme pri prechode na barefoot bolesť nôh či chrbta, je to znak toho, že telo cíti zmenu a začína s tým niečo robiť. 

Ale! Bolesť nesmie byť neznesiteľná a určite sa nesmie stupňovať. Je to podobné ako pri cvičení. Keď cvičíme svaly, ktoré na to nie sú zvyknuté musíme rátať s tým, že príde svalovica. Svalovica je dobrá, značí progres. Ak však je bolesť silná, pálčivá a stupňujúca sa, môže značiť, že pri cvičení došlo k úrazu. A to už dobré nie je. Presne toto aplikujeme aj pri prechode na barefoot. Pobolievanie je v poriadku. Silná a neustupujúca bolesť – vyhľadáme odborníka.

Každá životná zmena je veľká vec. Zmeniť dlhoročný stereotyp nie je vôbec jednoduché. Jedna vec je presvedčiť myseľ. Druhá vec je zmeniť naše telo a jeho návyky, a práve takýto typ zmeny nevieme priamo ovplyvniť silou vôle, lebo telo potrebuje svoj čas aby si zvyklo a zmenu prijalo. Ak chceme aby zmena prebehla úspešne a aby bola trvalá, musíme na to ísť postupne, premyslene a vytrvalo. 

Ako hovoria odborníci na neurológiu, mozgu trvá 28 dní, kým príjme zmenu a ďalšie dva mesiace aby prepísal staré vzorce a prijal zmenu za trvalú. Preto sa netreba nikam ponáhľať, na nič tlačiť, aby nás prípadný diskomfort či neúspech, neodradili na ceste za lepším a zdravším ja. Drvivá väčšina ľudí sa zhoduje na tom, že raz barefoot - naveky barefoot. Za tú zmenu to určite stojí, aj keby mala prichádzať pomaly, krok za krokom. Metaforicky, aj doslova ☺

Poznámka: Vyššie uvedené rady sú radami odborníkov, no nenahrádzajú stanovisko lekára, keďže je každý človek iný. Be Lenka vám poradí ako najlepšie vie a poskytne to najlepšie na trhu, avšak nepreberá zodpovednosť za prípadné zranenia či úrazy. V prípade akýchkoľvek otázok či nejasností sa obráťte na odborníkov z oblasti fyzioterapie či ortopédie.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu