Starostlivosť o sandále

Be Lenka logo Be Lenka
07.04.2022
Starostlivosť o sandále

Povedomie ľudí, najmä tých mladých, o nutnosti udržateľnosti produkcie módneho priemyslu má našťastie posledné roky stúpajúci trend. Čím ďalej tým si viac ľudí uvedomuje, že kupovať si topánky na jednu či dve sezóny nedáva zmysel. Radšej sa teda poriadne poobzerajú

Obsah článku

Nikto predsa nechce, aby sa mu topánky za rok rozpadli na nohe. V prvom rade sa netreba báť zainvestovať do kvalitnej značky, ktorá k svojej výrobe pristupuje poctivo a s dôrazom na najvyššiu kvalitu. Pokiaľ si firma razí trend udržateľnosti o to väčšie plus. Môže vám to totiž slúžiť ako indikátor, že do svojej produkcie dávajú maximum a snažia sa aby mali produkty čo najdlhšiu životnosť. Voľba kvalitnej značky je teda prvá vec. Čo však treba prízvukovať, ak teda chceme aby nám obuv vydržala čo najdlhšie, je že životnosť a vzhľad topánky je do veľkej miery v našich rukách. To, ako sa budeme o topánky starať či nestarať, výrazne ovplyvní dĺžku obdobia, po ktorú nám budú topánky slúžiť.

Vonku sa začína pomaly otepľovať a všetci sa už nevieme dočkať letných mesiacov. Poďme si teda povedať, ako by mala vyzerať správna starostlivosť o letné sandále aby nám robili radosť čo najdlhšie.

Prvotná starostlivosť

V prvom rade si treba uvedomiť, z akého materiálu máme topánky. Inú starostlivosť totiž vyžaduje koža, inú syntetika. Be Lenka sandáliky sú vyrábané z kože, model Flexi má zvršok z textilu. Pozrieme sa teda na tieto dva materiály a ich údržbu.

Koženú obuv je vhodné hneď po kúpe naimpregnovať. Impregnácia v prvom pomáha koži popasovať sa s vodou a neprepustiť ju, čo pri sandálikoch tak úplne nepotrebujeme. Vodeodolnosť však nie je jediným aspektom impregnácie. Impregnácia celkovo chráni kožu. Koža ošetrená impregnačným prípravkom je menej náchylná k oderom a je odolnejšia voči špine. Na hladkú useň môžeme použiť prírodné balzamy s lanolínom či včelím voskom. Na brúsenú kožu a obuv s membránou používame impregnačné spreje. Tie môžeme samozrejme použiť aj na hladkú kožu. Dôležité je aby sme používali prípravky na to určené, nie sadlo či indulonu, a postupovali presne podľa návodu. Kožené topánky v žiadnom prípade nepatria do práčky.

Sandáliky s textilným zvrškom po kúpe netreba nijak zvlášť pripravovať.

Spot-on čistenie

Pri starostlivosti o topánky je dôležité starať sa o ne pravidelne a každý vzniknutý problém ihneď riešiť. Ľahšie sa vyčistí špinka na ktorú sme hneď prišli ako po pár týždňoch, kedy sa už kvalitne „zažerie“ do materiálu. Topánky teda ošetrujeme pravidelne a plus pri každom zašpinení. Pri koži aj textile používame na čistenie jemný materiál – handričku alebo kefku s jemnými štetinkami. Väčšinou stačí jemne navlhčiť a špinu zotrieť. V prípade, že si voda so špinou poradiť nedokáže, môžeme použiť tieto prípravky, ktoré si poľahky pripravíme doma: sóda bikarbóna zmiešaná s vodou (prípadne octom) v pomere 1:1 vytvorí účinnú pastu, ktorou poľahky vyčistíme textilný zvršok, plátenný zvršok či podošvy. Voda zmiešaná s vinným octom tak isto v pomere 1:1 môže byť použitá na čistenie kože. Prípadne môžeme použiť prípravky kúpené v drogérii či obuvi.

Barefoot sandále Be Lenka Grace - Rose Gold Barefoot sandále Be Lenka Grace - Rose Gold
  • Novinka

Barefoot sandále
Grace - Rose Gold

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Promenade - Ivory White

skladom 3 veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Promenade - Dark Brown

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Flexi - Yellow

skladom 5 veľkostí
89 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Flexi - Beige Green

skladom 4 veľkosti
89 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Grace - Sand

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Promenade - Green

skladom 6 veľkostí
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Summer - Rose

skladom 1 veľkosť
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Grace - Ivory White

skladom všetky veľkosti
99 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Flexi - Fuchsia Pink

skladom 5 veľkostí
89 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Flexi - Olive Green

skladom 3 veľkosti
89 €
8 veľkostí

Barefoot sandále
Summer - Brown

skladom 7 veľkostí
99 €
8 veľkostí
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Čistenie vnútra topánky

Rovnako dôležité ako starostlivosť o zvršok topánky je starostlivosť o jej vnútro. Noha sa v topánke pri pohybe potí, preto je dôležité vnútro pravidelne čistiť. Stielky BeLenka sandálikov sú vyrobené z usne, preto na ich údržbu používame prípravky na to určené, prípadne vyššie spomínanú zmes vody a vínneho octu. Samozrejme, z množstvom to netreba preháňať, len jemne navlhčenou handričkou topánku vytrieť. Topánky by sme mali po každom nosení vysušiť na dobre vetranom mieste, v žiadnom prípade nie na priamom slnku, to by mohlo narušiť stálosť farieb. V prípade, že potrebujeme vytiahnuť vlhkosť z topánky a nemáme priestor ich nechať poriadne samovoľne vysušiť, môžeme na stielku nasypať obyčajný detský púder alebo jedlú sódu – tie vlhkosť vytiahnu. Zvyšok púdru či sódy potom jednoducho z topánky vysypeme. Rovnakú službu nám spravia aj noviny, ktoré natlačíme do topánky. Stielku v topánkach je vhodné pravidelne prestriekavať dezinfekčným sprejom. A to najmä v prípade, že je stielka nevyberateľná a chceme tak zaručiť jej čo možno najdlhšiu funkčnosť a životnosť.

Príprava na zimný spánok

V prípade topánok platí, že na obdobie mimo ich sezóny ich odkladáme poriadne vyčistené. Zanedbaná špina by sa počas obdobia v skrini do topánky „zažrala“ a potom by sa nám mohlo poľahky stať, že už by sme ju z topánky nedostali. Čo teda spraviť? Po sezóne, keď už vieme, že topánky na nohy nedáme, im doprajeme wellness. Podľa typu materiálu zvolíme spôsob ošetrenia zvršku a necháme voľne vysušiť. Čisté a suché topánky naimpregnujeme, látkové nemusíme. Stielku topánky vyčistíme a ošetríme dezinfekčným sprejom. Kožené topánky sa odporúča vypchať na obdobie „odpočinku“ novinami alebo použiť špeciálne obuvnícke kopýtko.

Takto pripravená obuv sa môže vydať na zimný odpočinok aby bola do novej sezóny ako nová a robila nám radosť po mnohé roky.

Starostlivosť o topánky nie je nič zložité a ani časovo obmedzujúce. Pár minút starostlivosti nám ale na oplátku prinesie dlhé roky funkčnosti a výrazne predĺži životnosť obuvi.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu