Prvé zúbky

Be Lenka logo Be Lenka
25.04.2019
Prvé zúbky

Základ mliečneho chrupu bábätka sa mu v ďasnách utvára už v období tehotenstva. Prvé zúbky však zostupujú z ďasien omnoho neskôr. Objavujú sa spravidla v šiestom mesiaci veku dieťaťa a vedia poriadne potrápiť nielen samotné dieťa, ale celú rodinu.

Obsah článku

Nepokojnejšie noci, mrzutosť a plač, slintanie, obhrýzanie hračiek. Toto všetko sú signály toho, že v živote dieťatka nastáva významný medzník a čochvíľa sa objavia prvé zúbky. Na otázku, kedy rastú zúbky, sa dá vo všeobecnosti odpovedať, že obdobie prerezávania zúbkov začína spravidla vo veku šiestich až ôsmich mesiacov. Ale nie u každého dieťatka to platí rovnako. Niekedy sa stane, že ešte aj ročné dieťa sa na svet okolo vyškiera bezzubým úsmevom. Rodičia takýchto detí by rozhodne nemali panikáriť, že sa s ich bábätkom čosi deje. Je to úplne normálne :-)

Príznaky prerezávania zúbkov

Okrem toho, že dieťatko začne viac než zvyčajne slintať, všetko si vkladá do úst a obhrýza to, je podráždené a mrzuté, prvým príznakom prerezávania zúbkov je drobný hrbolček, ktorý sa objaví na ďasne dieťatka. Niekedy sa môže na ďasne objaviť aj modrina alebo opuch. K tomu dochádza najmä pri veľmi rýchlom prerezávaní zúbkov. Zmena nálady dieťatka je pri prerezávaní pochopiteľná. Zuby sa tlačia, čo dieťa skutočne bolí, niekedy sa prerezáva dokonca aj viac zubov naraz. Neraz sa ako sprievodný jav rastu zúbkov objaví aj zvýšená teplota dieťatka. Ak by však pretrvávala, alebo by vystúpila na vyššie hodnoty, problém bude inde a rodičia by mali drobca určite vziať k lekárovi.

Prvý mliečny chrup

Vo väčšine prípadov sa ako úplne prvé prerežú dolné stredné rezáky. Po nich nasledujú horné stredné rezáky. Ďalšími v poradí sú bočné rezáky. Po nich z ďasien vystupujú stoličky, očné zuby a napokon ďalšie stoličky. Keď je mliečny chrup úplný, dieťa má v ústočkách dvadsať zúbkov, ktoré by mali narásť do veku troch rokov.

Bolesti, keď rastú zúbky

Pre malé bezbranné dieťatko prerezávanie zúbkov veru nie je žiadna sranda. Odrazu ho všetko bolí, tlačí a jediný spôsob, ako sa vie voči tomu brániť, je plač. V náručí rodičov je pri prerezávaní zúbkov najlepšie. Mamičky často s deťmi v noci bdejú a snažia sa ich upokojiť a uspať. Od bolesti môžu dieťatku rodičia uľaviť viacerými spôsobmi.

Čo pomáha pri prerezávaní zúbkov

Každý to chce mať čo najskôr za sebou - bábätko aj mamička :) Máme pre vás tipy, ako uľaviť dieťaťu od bolesti, keď mu rastú zúbky.

1. Prípravky na utlmenie bolesti

Ak má dieťatko skutočne silné bolesti, rodičia mu môžu podať liek na utlmenie bolesti vo forme čapíku. Avšak skôr sa osvedčili lokálne prípravky ako roztoky a gély, ktorými sa natrú ďasná. Tieto prípravky ďasná mierne znecitlivia a utlmia bolesť, vďaka čomu dieťatko pocíti úľavu.

2. Hryzátka

V obchodoch s detskými potrebami rodičia zoženú špeciálne hryzátka, ktoré sú určené práve na obdobie prerezávania zúbkov. Zároveň tým, že si ich dieťatko neustále vkladá do úst, slúžia aj ako masáž boľavých ďasien, takže prinášajú úľavu. Ide hlavne o špeciálne upravené hryzátka s rôznymi drážkami určenými na premasírovanie ďasien. Pri používaní hryzadiel však treba vždy myslieť na zvýšenú hygienu a ochrániť dieťa od toho, aby si napríklad s iným dieťaťom vymieňalo hryzadlá a hračky, ktoré si vkladá do ústočiek. Deti, ktorým sa prerezávajú zúbky, majú totiž mierne oslabenú imunitu a sú náchylnejšie na afty - biele bolestivé pľuzgieriky v ústach. Ak by sa afty predsa len objavili, odporúčajú sa lokálne prípravky ako roztoky, gély a ústne spreje, ktorých používaním afty pomerne rýchlo vymiznú.

3. Chlad

Chlad dokáže lokálne zmierniť bolesť. Existujú aj také hryzátka, ktoré sa naplnia tekutinou a na určitý čas sa vložia do chladničky. Dieťatko potom obhrýza vychladené hryzátko, čím svoju bolesť zmierňuje a zároveň sa rozptyľuje.

4. Citrónová šťava

Citróny nájdeme v každej domácnosti a určite ich máte doma aj vy. Šťava z citrónu je 100% prírodný prostriedok, ktorý navyše účinkuje ako mierne anestetikum. Stačí na kúsok gázy nakvapkať citrónovú šťavu a potrieť ňou ďasná bábätka.

5. Nosenie detí

Ako sme spomenuli, šatky na nosenie detí a ergonomické nosiče sú nenahraditeľnými pomocníkmi aj v čase prerezávania zúbkov, kedy dieťa viac než inokedy vyžaduje "pobyt" v mamičkinom náručí. Mamička však nemôže nosiť dieťa neustále na rukách, jednak preto, že by ju ruky rýchlo začali bolieť, ale aj preto, že potrebuje robiť aj iné veci, než držať v náručí svoje dieťatko, hoci vie, že to jej pozornosť a blízkosť teraz veľmi potrebuje. Dieťa môže byť naviazané v šatke na nosenie detí alebo uložené v ergonomickom nosiči pokojne aj celý deň, ak to tak mamičke vyhovuje. Nosením cíti dieťa blízkosť rodiča, cíti sa bezpečne a pokojne, šatky a nosiče mu počas bolestí pri prerezávaní zúbkov vytvárajú akýsi úkryt. Mamičky si nosenie detí ako prostriedok ich upokojenia a uspávania veľmi pochvaľujú, a to aj vtedy, keď iné prostriedky zlyhávajú :-)

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu