Recepty pre deti od 10 mesiacov

Be Lenka logo Be Lenka
25.04.2019
Recepty pre deti od 10 mesiacov

Vo všeobecnosti je 10-mesačné dieťatko stále kojené materským mliekom, alebo, ak ho mamička nedojčí, je na umelej náhrade materského mlieka. Samozrejmosťou by v tomto veku mali byť príkrmy, ktoré podávame plne dojčenému dieťaťu od ukončeného šiesteho mesiaca veku. V tomto článku sme pre všetky mamičky a oteckov vybrali recepty pre deti od 10 mesiacov, ktoré sú zdravé, chutné, zasýtia a dodajú do tela potrebné vitamíny.

Obsah článku

Skvelou stravou pre deti na začiatku prechodu z materského mlieka na inú stravu, sú polievky. Ich konzistencia je tekutá až mierne hustá, detičkám sa polievky ľahko prehĺtajú. Polievky pre deti sú pripravené v priebehu niekoľkých minút, čo ocení nejedna mamička.

Aby sme dieťatko úspešne privykli jesť zeleninu, používame ju všade, kde je to len možné. A neplatí to iba doma v kuchyni. Najlepšie je, ak dieťa spoznáva zeleninu nielen na vlastnom tanieri, ale aj v obchode či v detských knižkách. Zeleninu pre deti pripravujeme ako hlavný pokrm, v polievkach, omáčkach, v nátierkach alebo z nej robíme placky. Pri deťoch platí, že im rodič ide vždy príkladom, preto je super, ak dieťa vidí aj svojich rodičov často jesť zeleninu a ovocie. S obľubou ich tak bude napodobňovať, a to je základom úspechu zavádzania novej stravy do jedálnička malého jedáka.

Môžete sa inšpirovať a tomu svojmu drobčekovi pripraviť niektorý z týchto pokrmov:

Rizoto so syrom a zeleninou

Ryža je obilnina, ktorú ľudské telo veľmi dobre znáša. Nezaťažuje ani citlivé tráviace ústrojenstvo dieťaťa. Rizoto preto bude skvelým jedlom pre vášho 10-mesačného anjelika. Zeleninu môžeme obmieňať podľa aktuálnej sezóny.

Suroviny
  • 1 mrkva
  • štvrť kalerábu
  • 1 ružička brokolice
  • 1 ružička karfiolu
  • 2-3 kvapky olivového oleja
  • hrsť ryže
  • kúsok tvrdého syra na strúhanie

Postup: Ryžu prepláchneme a dáme variť do vody. Pridáme zeleninu, kaleráb nastrúhame a mrkvu pokrájame na kolieska. Keď sa rizoto uvarí, kvapneme doň olivový olej a posypeme strúhaným syrom. Na záver môžeme ozdobiť troškou petržlenovej vňate.

Nosič Be Lenka 4ever - Folk - Violet - letná verzia Nosič Be Lenka 4ever - Folk - Violet - letná verzia
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - 4ever letná verzia
Folk - Violet

skladom všetky varianty
149 €
1 variant
Nosič Be Lenka 4ever - Celtic - Purple Nosič Be Lenka 4ever - Celtic - Purple
  • -10%
  • Novinka

Nosič - 4ever
Celtic - Purple

skladom všetky varianty
139 € 125,10 €
2 varianty
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Kuracie mäso so zemiakovou kašou

Ak vám doma nerastie malý vegetarián, určite ste už zaviedli aj zeleninovo – mäsové príkrmy. A ak nie, tak pokojne môžete, pretože 10-mesačné dieťa zvládne mäso bez obáv stráviť.

Suroviny
  • 50g kuracích pŕs
  • 1–2 zemiaky
  • 2–3 kvapky olivového oleja
  • materské alebo dojčenské mlieko
  • dojčenská voda

Postup: V dojčenskej vode uvaríme mäso domäkka. Zvlášť uvaríme zemiaky nakrájané nadrobno. Vodu zlejeme, zemiaky necháme mierne vychladnúť. Následne k nim pridáme mlieko a vyšľaháme na kašu. Uvarené mäso nakrájame na drobné kúsky, pokvapkáme olivovým olejom a vmiešame do zemiakovej kaše.

Olovrant pre 10-mesačné dieťa

Na olovrant sa skvelo hodí ovocné pyré, jogurt, chutná sladká kaša alebo kúsok celozrnného chleba s nátierkou.

Jablková krupicová kaša

Suroviny
  • 1 polievková lyžica detskej krupice
  • 1 jablko
  • 1 dl mlieka,
  • 1 malá lyžička kryštálového cukru

Postup: Detskú krupicu nasypeme do mlieka a necháme napučať po dobu asi 30 minút. Potom pridáme lyžičku cukru a za stáleho miešania uvaríme kašu. Keď je kaša hotová, odstavíme ju zo sporáka a vmiešame do nej nastrúhané jablko.

Marhuľovo - jogurtová pochúťka

Suroviny
  • 1 marhuľa (alebo broskyňa)
  • 2 polievkové lyžice nesladeného bieleho jogurtu
  • 1 stredne veľká mrkva

Postup: Marhuľu umyjeme, zbavíme šupky a popučíme vidličkou. Mrkvu najemno nastrúhame a pridáme k popučenej marhuli. Do zmesi pridáme jogurt a dôkladne premiešame.

Nátierky pre deti

Keď dosiahne dieťa 10 mesiacov, môžeme mu podávať aj tuhšiu stravu v podobe chlebíka s nátierkou. Nemusíme zakaždým nátierky iba kupovať, omnoho lepšie a zdravšie je, ak nátierku pre deti pripravíme doma. Nezaberie to veľa času a navyše budeme presne vedieť, čo nátierka obsahuje.

Papriková nátierka

Suroviny
  • Paprika (môžu byť aj viaceré papriky rôznych farieb)
  • jemný mäkký tvaroh
  • malá cibuľka
  • lyžička kyslej smotany
  • lyžička horčice

Postup: Papriku nakrájame na drobnučké kúsky, pridáme najemno nakrájanú cibuľku, vmiešame tvaroh, horčicu, smotanu a poriadne premiešame dohladka. Na záver môžeme pridať aj trošku pažítky.

Mrkvová nátierka

Suroviny
  • 1 stredne veľká mrkva
  • 1 menšia cibuľka
  • vajíčko
  • lyžica kyslej smotany
  • lučina

Postup: Vajíčko uvaríme natvrdo. Mrkvu najemno nastrúhame na strúhadle, cibuľu nakrájame na drobné kúsky a pridáme k mrkve. Vmiešame lučinu a smotanu a poriadne premiešame.

Cviklová nátierka

Suroviny
  • 1 menšia cvikla (uvarená a vychladnutá)
  • 1 cottage syr
  • mletá rasca
  • koliesko póru

Postup: Uvarenú cviklu nakrájame na drobné kúsky. Postupne k nej pridáme všetky ostatné suroviny. Dôkladne vymiešame, prípadne môžeme rozmixovať.

Vajíčková nátierka

Suroviny
  • 1 vajíčko (iba žĺtok)
  • 1 reďkovka
  • pažítka alebo iné sezónne bylinky
  • trošku olivového oleja
  • 1 čajová lyžička horčice

Postup: Vajíčko uvaríme natvrdo, oddelíme žĺtok a ten prepasírujeme (bielok až po veku 1 rok). Pridáme nakrájanú reďkvičku, pažítku, horčicu, pár kvapiek olivového oleja a všetko dôkladne premiešame.

Cestoviny pre 10-mesačné dieťa

Cestoviny pre 8 mesačné dieťa

10-mesačné dieťa by malo mať pestrý jedálniček, v ktorom by už nemali chýbať ani cestoviny. Cestoviny však v tomto veku pripravujeme iba bezvaječné. Môžeme ich podávať so zeleninou, s mäsom, ale aj na sladko napríklad s tvarohom. Snažíme sa obmieňať tvar cestovín, aby stimulovali detskú predstavivosť a papanie sa tak stalo zábavou. Medzi najväčších favoritov patria bezpochyby cestoviny v tvare zvieratiek alebo cestovinová abeceda :-)

Cestoviny varíme vždy v neosolenej vode. Varíme ich buď samostatne, alebo spolu so zeleninou. Odporúčame však varenie samostatne, aby sa predišlo ich rozvareniu, ak by zelenina potrebovala na uvarenie domäkka dlhší čas. Cestoviny môžeme po uvarení a scedení pokvapkať pár kvapkami olivového oleja, alebo troškou roztopeného masla. Takto pripravené cestoviny môžeme podávať s jemným mäsom pokrájaným na drobné kúsky, alebo s dusenou zeleninou podľa aktuálnej sezóny.

Hľadáte inšpiráciu na rýchlo pripravené jedlo pre vaše deti? Čítajte viac v článku Rýchly obed pre deti.

Zľava 5% na prvý nákup

Stačí sa príhlásiť do nášho Newslettra

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu