Mandala. Okúzľujúci vzor Be Lenky

Be Lenka logo Be Lenka
25.04.2019
Mandala. Okúzľujúci vzor Be Lenky

Šatky a nosiče s motívom mandaly sú najnovšou kolekciou Be Lenka a pre svoj výnimočný vzor a farebné prevedenia patria medzi naše najobľúbenejšie pomôcky na nosenie. Vedeli ste, že mandaly – kruhové obrazce, v ktorých sa pravidelne opakujú určité tvary, majú pôvod až v paleolite a považujú sa za čarovné?

Slovo mandala pochádza zo starého indického jazyka a vo voľnom preklade znamená „zachytenie podstaty“ alebo „stred a obvod“. Veľa ľudí vnímajú mandalu ako náboženský symbol. Nie je to tak, pôvod mandaly siaha až do paleolitu (2,6 mil. rokov – 8000 rokov pred Kristom), čo potvrdzujú nálezy kruhových kresieb na skalných útvaroch v Afrike, Európe, či Severnej Amerike.

Čo je to mandala?


Mandala je obraz namaľovaný do kruhu s centrálnym bodom v strede. Ak si všimnete, aj prvé detské kresby majú tvar kruhu... Mandala je teda niečo, čo má každý z nás v sebe bez toho, aby sme si to uvedomovali. V najširšom zmysle sú mandaly obrazce, ktoré ukazujú, ako sa chaos môže zmeniť na poriadok a harmóniu.

Základom každej mandaly je stred – napríklad bodka, hviezdička, slnko, srdiečko, krížik, kvietok...Okolo stredu sa v kruhových formách opakujú rôzne ozdoby, ornamenty či geometrické tvary. Môže ísť o rastlinné alebo zvieracie motívy alebo ľudské postavy. Mandaly sa zvyknú nazývať aj čarokruhy. Pohľad na nich totiž magicky pôsobí na zdravotný a psychický stav človeka.

Ako prvý začal mandaly v terapii využívať švajčiarsky psychiater Carl Gustav Jung. Každý deň si nakreslil do denníka kruh a všimol si, že farby a tvary kruhov sa menili podľa jeho vnútorného rozpoloženia. Následne pokus aplikoval na svojich pacientov. Zistill, že keď maľovali kruhové obrazce, zlepšil sa im zdravotný stav, keďže pomocou kresieb mohli vyjadriť, čo ich trýzni. Podľa Junga nás mandala privedie k nášmu centrálnemu bodu, k našej podstate.

Tibetské mandaly

Medzi najznámejšie mandaly patria tibetské mandaly. Tibetské mandaly tvoria budhistickí mnísi a „maľujú“ ich pomocou farebného piesku. Pieskové mandaly sú vďaka kryštálikom kremíka žiarivé, a preto sú aj veľmi príťažlivé. Nad jednou mandalou dokážu mnísi stráviť aj týždne, keďže piesok ručne sýpu do vopred nakreslených šablón. Ide o mravčiu prácu, ktorá ich však priúča trpezlivosti. Keď je mandala hotová, šmahom ruky sa zhrnie do nádoby a následne sa piesok vysype do rieky. Tento pre mnohých nepochopiteľný akt má ľudstsvu pripomenúť, že všetko je pominuteľné.

Obrazce maľované v pravidlených kruhoch možno nájsť aj v indickej, indiánskej aj keltskej kultúre, dokonca i v kresťanstve (svätožiare, kruhové vitražové okná atď.). Určite ste sa aj vy s nimi už nejedenkrát stretli. Mandaly patria aj medzi obľúbené kresby v antistresových omaľovankách pre dospelých. Asi ani netreba vysvetľovať prečo...

Mandalové šatky a nosiče

Mandala je populárnym vzorom aj v textilnom priemysle. Čoraz častejšie sa objavuje na tričkách, taškách, nohaviciach, posteľných obliečkách, na oblečení pre deti atď. Mandalový vzor je podmaňujúci a pri pohľade naň človek naozaj „pookrieva“. Z toho dôvodu sme po mandale siahli aj my v Be Lenka.

Ústredným motívom našich mandalových nosičov a šatiek je rozpínajúci sa kvet s okrasnými lupeňmi, ktorý pôsobí veľmi pôvabne a elegantne. Veríme, že ak sa pri výbere rozhodnete práve pre tento originálny vzor, budete nadmieru spokojné a pri každom nosení bude vaše „JA“ v pohode a harmónii. A nezabudnite na magické schopnosti mandaly: určite v šatkách a nosičoch Mandala okúzlite svoje okolie.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu