Príkrmy pre deti

Be Lenka logo Be Lenka
25.04.2019
Príkrmy pre deti

Dieťatko je od začiatku svojho života mimo bruška mamičky dojčené. Jeho prvé dni, týždne a mesiace je jedinou potravou bábätka materské mlieko, ktoré mu poskytuje všetky potrebné živiny pre správny rast a vývoj. Keď sa však dieťa dostane do určitého vývojového štádia, nastáva významný medzník v jeho živote - začne konzumovať aj inú stravu, a to príkrmy.

Obsah článku

Prvé príkrmy

Prvé príkrmy pre deti majú kašovitú podobu, sú vo forme pyré, rozmixovanej zeleniny a ovocia, ale aj rozmixovaného mäsa s prílohou - pokiaľ sa rodičia nerozhodli pre vegetariánsku stravu. Prikrmovanie je medzníkom v živote bábätka, ktorý sa u niektorých detí zavádza bezproblémovo, ale pri iných deťoch to nejde úplne po masle, ako sa hovorí. Ak bábätko ochutná prvý príkrm a odmieta ho, rodičia by nemali zostať nešťastní a zúfalí. Treba sa vyzbrojiť trpezlivosťou. Spočiatku bude veľkým úspechom, keď sa vám podarí dostať do dieťaťa jednu - dve lyžičky. Netreba sa báť, bábätko sa určite raz naučí papať tuhú stravu, i keď sa mu to možno od začiatku veľmi nedarí.

Kedy začať s príkrmami

Toto je základná otázka, na ktorú hľadajú rodiča odpoveď, aby vedeli, kedy sú pre bábätko príkrmy vhodné. V prípade, že je dieťa plne dojčené, najvhodnejšie je začať s prvými príkrmami od ukončeného 6. mesiaca veku bábätka. Ak je však dieťa z rozličných dôvodov na umelej výžive, môžete podávať príkrmy už od ukončeného 4. mesiaca.

Ako zaviesť príkrmy

Pri kŕmení bábätka prvými príkrmami používame vždy detskú lyžičku. Začíname najlepšie s jemnými pyré ale pozor, vždy iba z jedného druhu sezónnej zeleniny, ako je mrkva, brokolica alebo zemiaky. Toto pyré obvykle podávame na obed. V priebehu jedného mesiaca môžeme postupne zaviesť aj viaczložkové príkrmy pre bábätko, najčastejšie ide o pyré z viacerých druhov zeleniny, alebo o mäsovo-zeleninový mix.

Postup

Najlepším spôsobom, ako naučiť dieťa na príkrmy, je takzvaný trojstupňový systém. Ide o postupnosť, akou dávkujeme a podávame dieťaťu príkrmy tak, aby si na ne čo najlepšie zvyklo. Poďme teda na to:

1. Na začiatok - Jeden druh zeleniny


Na začiatku dieťatku podávame vždy iba jeden druh zeleniny, teda tzv. jednozložkový zeleninový príkrm. Môže ísť napríklad o pyré z mrkvy. Dojčenie v čase obeda nahradíme jednou porciou rozmixovaného mrkvového pyré. Pred tým, než dieťatko na obed nadojčíme, podáme mu niekoľko lyžičiek mrkvičky. Tento postup opakujeme denne, pričom každý deň zvyšujeme množstvo podávanej mrkvy, až kým bude obedňajšie dojčenie úplne nahradené príkrmom. Malo by sa tak stať v priebehu niekoľkých dní. Iný druh zeleniny bábätku tieto prvé "príkrmové" dni nepodávame, vždy iba ten jeden, pre ktorý sme sa na začiatku rozhodli.

2. Dvojzložkový príkrm - o ďalší druh zeleniny navyše

Pokiaľ naše bábätko príkrm z jedného druhu zeleniny po niekoľkých prvých dňoch dobre znáša, pripravíme mu na obed príkrm z dvoch druhov zeleniny. Môže ísť napríklad o spomínanú mrkvu, ku ktorej pridáme brokolicu, alebo urobíme mrkvu so zemiakmi. K jednému druhu zeleniny, ktorý sme podávali na začiatku, teda pridáme iný druh zeleniny. Takýmto príkrmom kŕmime dieťa na obed niekoľko dní.

3. Trojzložkový príkrm

Ak bábätko dobre znáša aj pyré z dvoch druhov zeleniny, po niekoľkých dňoch prejdeme na ďalšiu zložku, ktorú do príkrmu pridáme. Teraz bude teda príkrm pozostávať z troch zložiek:

  • prvý druh zeleniny, ktorý sme podávali na začiatku
  • druhý druh zeleniny, ktorý sme pridali
  • treťou zložkou môže byť mäso (ak vychovávate vegetariána, treťou zložkou môže byť ďalší druh zeleniny, prípadne uvarené vajíčko)

Príkrmy a dojčenie

Ako sme si povedali, prvé príkrmy podávame dieťatku v čase obeda. Raňajky, desiata, olovrant aj večera ešte pozostáva z dojčenia. Dieťa teda naďalej dojčíme, pričom postupne môžeme večerné dojčenie nahradiť podávaním mliečnej kašičky. Vhodné sú bezlepkové ryžové alebo kukuričné kaše, ktoré sú chutné a bábätko na večer dostatočne zasýtia. Zároveň sú ľahko stráviteľné. Podľa príslušného veku bábätka mamička zoženie v obchode vhodnú mliečnu kašu. Sú aj také kaše, ktoré mlieko neobsahujú, ale je potrebné ho pridať. V takom prípade je vhodné použiť odstriekané materské mlieko, ak ho má mamička dostatok. Ak by mala mamička nedostatok materského mlieka, na vytvorenie mliečnej kaše pre svoje bábätko môže použiť aj umelé mliečko. Počas dňa teda neprestávame dieťaťu podávať materské mlieko iba preto, aby sme v ňom vybudovali hlad a tým zvýšili jeho apetít pri podávanom príkrme. Všetko chce svoj čas a postupnosť. Treba hlavne vytrvať :-)

Príkrmy a zápcha

„Naše šesťmesačné dieťa má zápchu po zavedení zeleninových príkrmov. Nevie sa vykakať, stolica je veľmi hustá. Stále sa chce kojiť a neustále tlačí. Čo máme robiť?"

Toto je len jedna z množstva otázok, s ktorými si mamičky navzájom radia na "mamičkovských" fórach. Nejedna zúfalá mamička si už so svojim dieťatkom nevie dať rady, pretože po tom, ako spolu prešli z materského mlieka na príkrmy, začali sa objavovať tráviace problémy. Prvé príkrmy sú pre dieťa niečím úplne novým, a to nielen pre jeho chuťové poháriky, ale predovšetkým pre jeho tráviaci trakt. Ten si s hustou stravou niekedy nevie úplne poradiť, čo sa premieta najmä do nepríjemnej zápchy. Čo robiť, keď má dieťa zápchu?

O niektorých potravinách je známe, že podporujú činnosť čriev, a teda aj celkovo trávenie. Mamičky môžu vyskúšať podať dieťatku príkrmy napríklad s obsahom hrušky, jabĺčka, sliviek. Vhodné je dávať bábätko na bruško a občas s ním pocvičiť s nôžkami. Pomôcť môže tiež odvar z ovsených vločiek, ktorý však netreba podávať často, ale mamičky si ho pochvaľujú ako pomocníka pri zápche. V neposlednom rade je dôležité podávať dieťatku viac tekutín, ktoré stolicu zmäkčia. Vhodné sú čaje aj ovocné šťavy (najlepšie podomácky odšťavené).

Recepty

Ako pripraviť prvé príkrmy? Dnes mamičky nájdu na pultoch obchodov veľké množstvo detských výživ, ale predsa len je najlepšie, ak pyré pre svoje bábätko pripravia samy. Budú presne vedieť, čo pyré obsahuje a vyvarujú sa umelým pridaným látkam. Pyré si mamičky môžu pripraviť aj mesiace vopred, napríklad ešte v tehotenstve a zasterilizovať v sklenených zaváraninových pohároch, vďaka čomu pyré zostane čerstvé dlhú dobu. Ale pripraviť príkrm pre svoje bábätko môžu mamičky aj bezprostredne pred jeho podávaním.

Zeleninový príkrm

Vybraný druh zeleniny dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou, očistíme a povaríme, najlepšie nad parou, aby si zachoval dôležité látky a vitamíny. Variť môžeme zeleninu aj v dojčenskej vode. Uvarenú zeleninu popučíme alebo rozmixujeme na pyré. Ak je zmes veľmi hustá, môžeme ju zriediť vodou, v ktorej sme zeleninu varili. Bábätku pyré podávame po lyžičkách.

Príkrm s mäsom

Najvhodnejšie druhy mäsa pre detské príkrmy sú zo začiatku kuracie mäso, morčacie mäso alebo králičie. Mäso dôkladne umyjeme, nakrájame na malé kocky a krátko povaríme v malom množstve dojčenskej vody. Následne ho podusíme na troške olivového oleja. Uvarené mäso popučíme, alebo rozmixujeme, zmiešame s uvarenou rozmixovanou zeleninou a podávame bábätku (mäso je vhodné podávať od približne siedmeho alebo ôsmeho mesiaca veku bábätka). Pozor, na prípravu mäsa nepoužívame koreniny, soľ, ani zápražku, pretože nič z toho nie je prospešné pre citlivý tráviaci systém a obličky bábätka. Raz do týždňa je vhodné namiesto mäsa vmiešať do zeleninového pyré natvrdo uvarený žĺtok. Uvarený bielok nepodávame deťom do jedného roku života, pretože obsahuje alergény.

Príkrmy po mesiacoch

Keď ideme popri materskom mlieku zaviesť aj príkrmy, určite netreba hneď naservírovať dieťaťu výdatný trojchodový obed :-) Začíname pomaličky s jedným druhom zeleninky a postupne pridávame aj ďalšie druhy. Ale ako, kedy a čo podávať bábätku, aby sme nešokovali jeho citlivé trávenie a postupovali správne?

Príkrmy pre deti sa držia pravidla, že u dojčiat by sme nemali začať podávať nemliečnu stravu skôr ako po ukončenom 17. týždni, ale ani nie neskôr než v 26. týždni. Väčšie objemy tuhej stravy podávame dojčatám po ukončenom 6. mesiaci veku. Máme pre vás prehľad jednotlivých druhov potravín, ktoré je možné v danom mesiaci dieťaťu bezpečne podávať.

7. mesiac dieťaťa

Vhodné ovocie

  • jablká, banány, marhule, hrušky, nektárinky, broskyne, avokádo

Vhodná zelenina

  • Mrkva, cuketa, tekvica, zelená fazuľka, zemiaky, batáty, hrášok, karfiol, brokolica, špenát, kaleráb, petržlen, zeler.

Vhodné obilniny a strukoviny

  • Ryža, ovsené vločky, jačmenné krúpy, pohánka, šošovica, pšeno (je bez lepku), kaše z kukurice, pohánky, ryže

Vhodné mäso a tuky

  • Morčacie, kuracie a králičie mäso, vaječné žĺtky, maslo, slnečnicový olej, olivový olej, ľanový olej

8. mesiac dieťaťa

Vhodné ovocie

  • Jablká, banány, marhule, hrušky, nektárinky, broskyne, avokádo

Vhodné zelenina

  • Mrkva, cuketa, tekvica, zelená fazuľa, zemiaky, batáty, hrášok, karfiol, brokolica, špenát, kaleráb, petržlen, zeler, fenikel

Vhodné obilniny a strukoviny

  • Môžu sa pridať ďalšie: špalda, raž, pšenica, cícer, chlieb, bezvaječné cestoviny

Vhodné mäso, tuky

  • Chudé teľacie a hovädzie mäso, acidofilné mlieko, biely jogurt s probiotickou kultúrou

9. mesiac dieťaťa

V tomto mesiaci podávame pestrú stravu zloženú z potravín vhodných v 7. a 8. mesiaci, rozširujeme sortiment podávaných potravín, dbáme na prísun vyváženej stravy a živín.

10. mesiac dieťaťa

Vhodné ovocie

  • Zaraďujeme nové druhy: čučoriedky, melón, černice, brusnice, maliny, čerešne, slivky

Vhodná zelenina

  • Špargľa, čínska kapusta, cvikla, šalát, rukola

Vhodné obilniny a strukoviny

  • Bulgur, cícer, hrášok, fazuľa, mungo fazuľa

Vhodné mäso, tuky

  • Chudé bravčové mäso, tvaroh, cottage syr, mozarella, cmar

11. - 12. mesiac dieťaťa

V tomto mesiaci podávame pestrú stravu zloženú z potravín vhodných v 10. mesiaci, rozširujeme sortiment podávaných potravín, dbáme na prísun vyváženej stravy a živín.

Po ukončenom 12. mesiaci dieťaťa

Vhodné ovocie

  • Citrusy, ananás, kiwi, jahody, datle, figy, egreše, ríbezle, hrozno

Vhodná zelenina

  • Kapusta, kel, paradajka, paprika, cibuľa, cesnak, šalátová uhorka, reďkvička, baklažán

Vhodné obilniny a strukoviny

  • Sója a sójové výrobky, tekvicové semienka, slnečnicové semienka, sezamové semiačka, vaječné cestoviny, kokos, orechy

Vhodné mäso, tuky

  • Ryby s bielym mäsom, vaječný bielok, kravské mlieko, smotana, tvrdé syry (eidam, čedar, gouda)

Príkrmy po ukončenom 2. roku dieťaťa

Dieťatku podávame všetky doposiaľ uvedené potraviny, pridávame med a mak.

Príkrmy po ukončenom 3. roku dieťaťa

Dieťatku podávame všetky doposiaľ uvedené potraviny, pridávame huby, kyslú kapustu, chren, horčicu, arašidy a morské živočíchy.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu