Šatkové detské nosiče s prímesou

Be Lenka logo Be Lenka
25.04.2019
Šatkové detské nosiče s prímesou

Základným materiálom na výrobu babyšatiek a z nich ušitých detských nosičov je bavlna. Celobavlnené šatky a nosiče sú veľmi pohodlné, nevyžadujú špeciálnu starostlivosť čo sa týka prania a žehlenia.

Obsah článku

Sú univerzálne na nosenie maličkých, ale aj väčších a ťažších detičiek. Všetky šatky na nosenie detí a šatkové nosiče Be Lenka sú vyrobené na Slovensku.

Okrem bavlny sa však na výrobu používajú aj iné materiály, ide o tzv. prímesi. Každá z nich má iné vlastnosti a vyžaduje inú starostlivosť.
Ponúkame vám prehľad najčastejšie používaných prímesí, v ktorom sa dozviete viac o ich funkciách a budete vedieť, ako správne pristupovať k ich údržbe.

Česaná bavlna

Ide o jemný materiál, ktorý býva spravidla tkaný hustejšie. Výhodou česanej bavlny je nenáročná údržba, takže sa o takúto šatku či nosič môžete starať ako o čisto bavlnený. Znamená to pranie na 30 - 60°C pri otáčkach do 1000 v tekutom pracom géli, bez rozjasňovačov. Nepoužívajte aviváž. Vždy sa však riaďte informáciami uvedenými na štítku konkrétnej pomôcky na nosenie detí.

Mercerovaná bavlna

Tento druh bavlny je špeciálne upravený, čím získava väčšiu pevnosť a tiež vyšší lesk. Opäť môžete zvoliť starostlivosť ako o klasickú organickú bavlnu.

Bambus

Výborná prímes na leto a pre novorodencov a malé detičky. Bambus je savý materiál, vzdušný a ľahký. Táto prímes nie je veľmi nosná pre ťažké deti, preto je vhodné nosič s prímesou bambusu podšívať. Výhodou bambusu je, že nevyžaduje žehlenie. Bambus perte na 30 °C pri nízkych otáčkach do 400, v tekutom pracom géli, bez rozjasňovačov. Nepoužívajte aviváž. Vždy sa však riaďte informáciami uvedenými na štítku konkrétnej pomôcky na nosenie detí.

Ľan

Ľanové šatky sú od novoty pevnejšie a na dotyk tvrdšie. Vyžadujú si zanosenie, aby zmäkli a poddali sa. Veľkým plusom tejto prímesi sú termoregulačné vlastnosti, vďaka ktorým šatka v lete chladí a v zime príjemne zohrieva. Perte max na 40 °C pri nízkych otáčkach (do 400), v tekutom pracom géli, bez rozjasňovačov. Nepoužívajte aviváž. Vždy sa však riaďte informáciami uvedenými na štítku konkrétnej pomôcky na nosenie detí.
Ľan si však vyžaduje časté žehlenie, aby sa na šatke nevytvárali sklady, ktoré môžu spôsobovať znehodnotenie vlákien. Po každom naviazaní treba šatku rukami uhladiť a poskladať – najlepšie zakaždým iným spôsobom. Ak šatka obsahuje priveľa ľanovej prímesi, nie je vhodná na ušitie nosiča.

Hodváb

Hodváb (tussah, surový hodváb) je veľmi dobrá funkčná prímes, pretože je nosná a príjemná. Prináša nosičom a šatkám nádych luxusu. V lete vás bude príjemne chladiť, no zároveň je vhodný aj počas zimných dní. Čo sa týka viazania šatky, je vhodnejšia skôr pre skúsenejšie mamičky, nie pre začiatočníčky v nosení, pretože kĺže, čo môže neskúseným pri prvých viazaniach spôsobovať mierne komplikácie. Tento materiál je dosť citlivý na slnečné lúče, preto šatku nikdy nesušte na priamom slnku, ale ani v sušičke. Odporúča sa prať ručne v pracom géli určeného na hodváb. Žehliť je potrebné na najnižšej teplote, nepoužívajte paru.

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Zelená

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Hnedá

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti

Šatka Be Lenka
Jednofarebná - Sivá

skladom všetky veľkosti
od 99 €
3 veľkosti
Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Sivý Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Sivý
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Jednofarebný - Sivý

skladom všetky varianty
169 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Hnedý Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Hnedý
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Jednofarebný - Hnedý

skladom všetky varianty
169 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Zelený Nosič Be Lenka Mini - Jednofarebný - Zelený
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Jednofarebný - Zelený

skladom všetky varianty
169 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Mandala - Night Nosič Be Lenka Mini - Mandala - Night
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Mandala - Night

skladom všetky varianty
179 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Triangel - Zafír Nosič Be Lenka Mini - Triangel - Zafír
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Triangel - Zafír

skladom všetky varianty
179 €
1 variant
Nosič Be Lenka Mini - Folk - Sivý Nosič Be Lenka Mini - Folk - Sivý
  • Slintáčiky zadarmo

Nosič - Mini
Folk - Sivý

skladom všetky varianty
179 €
1 variant

Šatka Be Lenka
Bloom - Sivá

skladom všetky veľkosti
119 €
1 veľkosť

Šatka Be Lenka
Giraffe - Grey

skladom všetky veľkosti
119 €
1 veľkosť

Šatka Be Lenka
Zebra - Black & White

skladom všetky veľkosti
od 99 €
2 veľkosti
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Konope

Podobne ako ľan, aj konope má termoregulačné vlastnosti. Je antibakteriálne a chladivé. Zabraňuje poteniu a prehriatiu v horúcich letných dňoch. V zime naopak vytvára akúsi izoláciu a hreje. Svojou pevnosťou zvyšuje nosnosť šatky, a teda aj pohodlie pri nosení ťažkých detí. Hoci ide o odolný materiál, treba si dávať pozor na spôsob prania, pretože inak sa môže konopná šatka poškodiť. Pri praní musí šatka plávať v dostatočnom množstve vody.

Môžete zvoliť teplotu 30 – 40°C, používajte nízke otáčky, najlepšie 400. Nikdy neperte s použitím práškového pracieho prostriedku, vždy si vyberajte tekutý a nepoužívajte aviváž. Aj konope treba často žehliť a po každom naviazaní rukami uhladiť a poskladať.

Repreve

Repreve je umelé vlákno, ktoré sa vyrába z recyklovaných materiálov. Ak hľadáte nenáročnú funkčnú prímes, repreve je pre vás ako stvorená. Šatka na nosenie detí s prímesou repreve je takmer úplne bezúdržbová, nekrčí sa, po praní rýchlo vyschne a na dotyk je príjemná. Táto prímes je vhodná na šitie nosiča.

Tencel

Má takmer úplne rovnaké vlastnosti ako repreve – s tou výnimkou, že tencel je prírodný materiál. Je to vzdušná, pohodlná, chladivá a takmer bezúdržbová prímes. Tencel perieme max na 40 °C pri nízkych otáčkach (do 400), v tekutom pracom géli, bez rozjasňovačov. Je vhodná na šitie nosiča.

Vlna

Vlna je obľúbená prímes vďaka svojou termoregulačnou vlastnosťou- v zime príjemne hreje a v lete odvádza pot, je savá a priedušná.

Je síce náročnejšia na údržbu, no vďaka svojej samočistiacej schopnosti ju naopak netreba príliš často prať.

Prať vlnenú šatku je potrebné ručne v pracom géli určenom na vlnu. Nepoužívajte sušičku, sušte na sušiaku tak, aby bola šatka vo vodorovnej polohe. Vlna sa nezvykne krčiť, preto nie je potrebné žehlenie. Ak by vás vlna škriabala alebo by vám kvôli čomukoľvek nevyhovovala, môžete vyskúšať merino vlnu, ktorá je jemnejšia.

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu