Sedem detských chorôb

Be Lenka logo Be Lenka
28.10.2022
Sedem detských chorôb

Asi každý rodič dieťaťa navštevujúceho kolektív detí, či už jasličky, škôlku alebo školu, sa stretol s výrazmi ako piata či siedma choroba. Častokrát nevieme, čo si pod týmito záhadnými chorobami pomenovanými číslami predstaviť, tak si ich teraz trošku predstavíme a povieme si ako ich rozlíšiť a identifikovať.

Obsah článku

Prečo číslovanie?

Nejedného rodiča určite už napadlo, prečo sú najčastejšie detské choroby pomenované číslami. Kto sa v tom má vyznať? Odpoveď je vcelku prostá. Číslovanie vzniklo jednoducho preto, lebo sa v minulosti nevedelo, čo tieto ochorenia spôsobuje. Vedelo sa len to, že majú spoločného menovateľa – vyrážku a že sa zvyknú objavovať v približne rovnakom poradí. Dnes už o týchto chorobách vieme viac, no číslovanie sa už ta udomácnilo, že niektorým z nich iné názvy už ani nevymýšľali. Výnimku tvoria prvé 4 choroby, ktoré nesú svoj všeobecne známy názov a poznáme ich skôr pod ním, než pod číselným identifikátorom. Tieto choroby postihujú zväčšia deti predškolského a mladšieho školského veku. Výnimočne však môžu sadnúť aj na staršie deti alebo dospelých. Po prekonaní osýpok, mumpsu, rubeoly, piatej a šiestej choroby vzniká doživotná imunita. Po šarlachu a siedmej chorobe sa vytvára imunita len na konkrétny kmeň, ktorý ochorenie vyvolal. Preto je možné týmito dvoma ochoreniami trpieť opakovane.

Prvá, druhá, tretia, štvrtá...

Tak sa poďme na sedem najčastejších detských chorôb pozrieť. 

Prvá choroba - Osýpky

Vysoko nákazlivé infekčné ochorenie, postrach rodičov. V minulosti boli najčastejšou príčinou úmrtí detí práve obávané osýpky. Dnes už proti nim vieme našťastie úspešne očkovať a tak predchádzať epidémiám a zbytočným úmrtiam. Jedná sa o kvapôčkovú infekciu a k nakazeniu dochádza aj stykom so sekrétmi chorej osoby. Inkubačná doba je v priemere 10 až 14 dní. Nakazený človek je však infekčný už pred nástupom vyrážky, a to približne 2 až 4 dni vopred. Za neinfekčného sa pokladá človek najskôr 5 dní po ustúpení vyrážky. 

Typickými prejavmi je nádcha, suchý dráždivý kašeľ, zápal spojiviek a vysoká horúčka. Približne po štyroch dňoch nastupuje typický kožný výsyp v podobe malých škvŕn, ktoré postupne tmavnú. Prvé vyrážky sa zvyčajne objavia najskôr za ušami, na tvári a postupne sa začnú objavovať na trupe a končatinách. V rovnakom slede vyrážka aj ustupuje. K tomu dochádza približne po piatich dňoch od vyhodenia. Osýpky sa liečia symptomaticky – zráža sa horúčka, podporuje sa imunita, podáva sa zvýšené množstvo vitamínov. Odporúča sa pokoj, samozrejme odpočinok na lôžku a pobyt v pološere, keďže jedným z prejavov osýpok je zápal spojiviek a tak môže byť príliš silné šero dráždivé a nepríjemné. V prípade potreby môžeme na zavreté oči prikladať vlhké vatové tampóny. 

V prípade osýpok platí, že najlepšou a najúčinnejšou prevenciou je očkovanie. Očkuje sa takzvanou trivalentnou MMR vakcínou, čo je vlastne kokteil látok proti chorobám osýpky, rubeola a mumps. Deti sa proti osýpkam očkujú v dvoch dávkach. Prvá je podávaná vo veku 13-18 mesiacov a druhá medzi 5.a 6. rokom života. Pri osýpkach je potrebná aspoň 95%-ná zaočkovanosť, aby bola zabezpečená kolektívna imunita. 

Druhá choroba - Šarlach

Šarlach, alebo druhá choroba, je veľmi častým ochorením kolujúcim v kolektíve najmä mladších detí. Prejavuje sa príznakmi angíny. Pri šarlachu teda môžeme očakávať silnú bolesť hrdla, problémy s prehĺtaním, zdurené uzliny, ktoré môžu byť aj bolestivé, zachrípnutie, kašeľ. K tomu môžeme prirátať bolesť hlavy, slabosť, únavu, horúčku, zimnicu. S vysokými teplotami treba rátať vždy, šarlach sa bez teploty nezaobíde. Ostatné príznaky sa môžu i nemusia vyskytnúť, môžu byť výrazné i mierne. U každého individuálne, no nikdy ti nie je nič príjemné. Pre šarlach je typický aj nález v ústach. Okrem bielym povlakom povlečených mandlí je prítomný aj takzvaný malinový jazyk (sýtočervený a bodkovaný). Vyskytnúť sa môže aj nevoľnosť, bolesť brucha. Zakrátko po objavení príznakov angíny sa pridruží šarlachová vyrážka. Tá môže byť začervenaná, no aj bezfarebná ale hmatateľná. Najčastejšie ju môžeme objaviť na bruchu, odkiaľ postupuje na hruď a šíri sa postupne po celom tele. Zvyčajne zasahuje aj dlane a plosky nôh. Po prekonaní choroby musíme rátať s tým, že miesta postihnuté vyrážkou sa musia zošúpať. Preto sa v minulosti šarlach identifikoval pomocou šúpajúcich sa dlaní a chodidiel. Ako jediný zo sedmičky detských chorôb sa šarlach lieči antibiotikami, lebo nie je vírusového ale bakteriálneho pôvodu. Spôsobujú ho baktérie zo skupiny streptokokových a šíri sa najčastejšie vzdušnou cestou – kvapôčkovou infekciou, no priamy kontakt s kontaminovanými predmetmi vie tiež preniesť nákazu. Infekčným je dieťa aj bezprostredne po prekonaní ochorenia a človek pred vypuknutím príznakov. Inkubačná doba je približne 2-4 dni. K antibiotikám sa odporúča, samozrejme okrem pokojového režimu, nasadiť zvýšené množstvo vitamínov, a to najmä vitamínu C a skupiny B, doplniť probiotikami. Na kožnú vyrážku lekár odporučí vhodne namiešanú masť. 

Tretia choroba - Rubeola

O rubeole počul snáď každý, no málokto vie, čo sa pod týmto názvom skrýva. Rubeola je infekčné ochorenie vírusového pôvodu, ktoré spadá do kategórie detských chorôb. Tak ako ostatné ochorenia v sedmičke aj rubeola sa šíri kvapôčkovou cestou. Ochorenie má väčšinou mierny priebeh, nebezpečným sa stáva v prípade nakazenia tehotných žien. Typickými príznakmi je, ako u všetkých v sedmičke, červená vyrážka, ktorá sa objavuje najčastejšie na tvári a trupe ale môže sa rozniesť po celom tele. Výsyp má formu malých ružových bodiek vo veľkosti 1 až 5 milimetrov. Tie sa našťastie na tele „nezdržia“ dlho, väčšinou do dvoch troch dní vymiznú. Táto vyrážka môže byť však veľmi nepríjemná, lebo zvykne intenzívne svrbieť. Ďalšími príznakmi sú zväčšené uzliny, ktoré ale nezvyknú byť bolestivé. Teplota sa môže i nemusí objaviť, zvyčajne nepresiahne 38,5 stupňov Celzia, no môže sa stať, že vo veľmi výnimočných prípadoch sa vyšplhá až na 40 stupňov. Pri chorobe býva prítomný zápal horných dýchacích ciest a vyskytnúť sa môže aj zápal spojiviek. Rubeola však môže prebehnúť aj úplne bezpríznakovo. V prípade rubeoly je dlhá inkubačná doba, a to 2 až 3 týždne od styku s nákazou. Našťastie telo získava doživotnú imunitu po jej prekonaní. Rubeola sa lieči podobne ako ostatné choroby – symptomaticky. Zráža sa teplota, ak je prítomná, lieči sa zápal horných dýchacích ciest, spojiviek. Potrebný je zvýšený príjem tekutín, pokoj na lôžku a dostatok vitamínov. Vo výnimočných prípadoch, keď sa priebeh skomplikuje, býva potrebná hospitalizácia.

Štvrtá choroba - Pseudošarlach alebo inak známy ako nepravý šarlach

Dnes sa už v odborných kruhoch pseudošarlach nepovažuje za samostatnú chorobu.

Piata choroba – Infekčný erytém

Infekčné ochorenie vyvolané ľudským parvovírusom. Zvyčajne postihuje deti mladšieho školského veku. Najčastejšie sa objavuje v zime a na jar. Piatu chorobu prezradí kašeľ, nádcha, nevoľnosť, únava a bolesti svalov a kĺbov. V tomto momente je možné si piatu chorobu pomýliť s chrípkou, no v prípade piatej choroby nastupuje na rozdiel od chrípky aj typická vyrážka. Tá je pri piatej chorobe nezameniteľná, začína totiž na tvári, na lícach, a má tvar motýlích krídel. Následne sa rozšíri na trup, vnútornú stranu rúk a nôh a na zadok. Niekedy zasiahne aj plosky nôh a dlane. Typická pre toto ochorenie je aj farba vyrážky, tá je červenofialová. Vyrážka sa prejavu vo forme škvŕn, ktoré do seba splývajú. Vnútro škvrny je bledšej farby. Farba vyrážky sa dokonca mení, a to podľa teploty okolia. Vyrážka síce zvyčajne do pár dní mizne, no väčšinou sa objaví na inom mieste. Takto s ňou môžeme zápasiť dokonca až sedem týždňov. Inkubačná doba ochorenia je šesť až štrnásť dní, vyrážka sa objavuje na štrnásty až osemnásty deň od nakazenia. Za neinfekčného sa pokladá človek až po vyblednutí vyrážky. Infekčný erytém sa lieči symptomaticky a nasadením antihistaminík, ktoré tlmia pocit svrbenia. Po prekonaní tohto ochorenia našťastie ostáva doživotná imunita. Ochorenie je nebezpečné najmä pre tehotné ženy a ľudí s oslabenou imunitou.

Šiesta choroba – Trojdňová horúčka

Spomedzi siedmych detských chorôb je najrozšírenejšia a skoro žiadne dieťa sa jej nevyhne. Postihuje deti najmä vo veku od pol roka po tri roky. Za šiestou chorobou stoja vírusy zo skupiny herpetických. Inkubačná doba je v rozmedzí od piatich po pätnásť dní. Pre toto ochorenie je typická vysoká teplota, ktorá s môže vyšplhať až k štyridsiatke. Teplota pretrváva, tak ako napovedá aj samotný názov ochorenia, tri až štyri dni. Po odznení teploty nastupuje na scénu vyrážka. Tá sa objavuje najmä na brušku a hrudníku. Vyrážka má formu drobných červených fliačikov. Našťastie nesvrbí a zvyčajne rýchlo ustupuje, do jedného dvoch dní je po vyrážke. Túto chorobu, na rozdiel od ostatných, nesprevádzajú ochorenia dýchacích ciest. Pri malých deťoch je riziko vzniku febrilných kŕčov. Ochorenie sa lieči symptomaticky, zráža sa teplota a podáva sa dostatok tekutín. Toto ochorenie, okrem vysokej teploty, máva rýchly a mierny priebeh a získavame po ňom doživotnú imunitu.

Siedma choroba – Noha-ruka-ústa

Pre siedmu chorobu je najplodnejším obdobím leto a jeseň a páči sa jej v kolektívoch. Ide o celosvetovo rozšírené vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré je vyvolávané enterovírusmi. Šíri sa kvapôčkovou formou a inkubačná doba je jeden až päť dní. Typické pre toto ochorenie je výskyt v troj až štvorročných cykloch. Najčastejšie postihuje deti do desať rokov, s maximom výskytu do štyroch rokov.

Siedma choroba sa prejavuje náhlym vystúpením teploty, nevoľnosťou, bolesťou svalov a kĺbov, bolesťou hrdla a problémami s prehĺtaním. Bolesť hrdla býva veľmi intenzívna. Tak ako už napovedá názov choroby, jedno z miest, kde sa objavia príznaky, sú ústa. Na sliznici úst bývajú prítomné pľuzgieriky, z ktorých sa stávajú bolestivé vriedky, ktoré dieťatko poriadne potrápia. Na prvý pohľad môžu vyzerať ako afty, ale nie sú. Nohy a ruky tiež poznačia symptómy tohto ochorenia, a to formou vyrážky a pľuzgierikov. Tie sa môžu objaviť aj na zadočku dieťaťa a v oblasti genitálií. Po odznení vyrážky sa postihnuté miesta zvyknú zošúpať, podobne ako pri šarlachu. Ochorenie ustupuje v priebehu jedného až dvoch týždňov. Siedma choroba sa lieči, ako inak, symptomaticky.

Predpisujú sa lieky na potieranie vriedkov v pusinke, zráža sa teplota a na svrbiacu vyrážku sa podávajú antihistaminiká, môžeme ju potierať aj chladivými gélmi. Zvýšime príjem vitamínu C a B a v neposlednej rade dieťa izolujeme, keďže ide o vysoko infekčné ochorenie. Podráždenej pokožke nerobí dobre ani priame slniečko. Pri vriedkoch v pusinke je vhodné dbať na úpravu stravy. Prehĺtanie je veľmi bolestivé, preto dieťa môže odmietať jesť a piť. Odporúča sa ponúkať dieťaťu tekutú stravu, ktorá je na príjem najmenej bolestivá a zabezpečíme tak aj dostatočný príjem tekutín, vyhneme sa tak aj možnej dehydratácii.

Dieťatku podávame skôr chladnejšiu stravu, vyhýbame sa nápojom s bublinkami alebo džúsom, ktoré by vriedky v pusinke ešte viac rozdráždili. Vhodné sú jogurty, kaše, vyhýbame sa koreninám. Pusinku môžeme vyplachovať aj repíkovým odvarom. V ojedinelých prípadoch sa môže priebeh skomplikovať a vyvolať zápal pľúc alebo zápal mozgových blán. Našťastie sú ale tieto komplikácie naozaj ojedinelé. V prípade siedmej choroby treba rátať ešte s jedným nepríjemným „javom“ po jej preliečení. Postihnutým môžu „zliezť“ nechty. Ide o takzvané odlučovanie nechtovej platničky a dochádza k tomu v prípade, že ju vírus poškodil.

Pod „lezúcim“ nechtom sa vytvorí nový, takže sa nejedná o bolestivú záležitosť. Teda pokiaľ si do toho dieťatko nerýpe a nesnaží sa ho strhnúť pred tým, ako je na to pripravený. Nemusia ani zliezť všetky a dokonca sa tento pochorobný „jav“ nemusí objaviť vôbec. Ale je typickým pre toto ochorenie, tak s tým treba rátať. Dochádza k tomu v rozmedzí jedného až dvoch mesiacov od vzniku ochorenia. Okrem liečby nasadenej na symptómy je vhodné doplniť vitamíny, dopriať pokojový režim a dostatok tekutín. Na vriedky v pusinke (a afty všeobecne) sú dobré vitamíny zo skupiny B, v prípade „lezúcich“ nechtov zinok a biotín. Po opísaní príznakov ochotne a erudovane poradia v každej lekárni.

Môžeme sa snažiť deti chrániť ako len vieme, dopriať im rozmanitú stravu, vitamíny, otužovať či inak posilňovať imunitu, no chorobám sa aj tak nevyhneme. Najmä pokiaľ nie je dieťatko izolované doma, ale je súčasťou kolektívu. Práve vďaka pobytu v kolektíve detí a prekonávaniu rôznych ochorení si dieťa buduje prirodzenú a pamäťovú imunitu. Väčšinu ochorení liečime symptomaticky. Ako si poradiť s nádchou a teplotou sme si povedali v samostatných článkoch. V prípade ochorenia bakteriálneho pôvodu (ako je napríklad šarlach) prichádzajú na pomoc antibiotiká. Pri akomkoľvek ochorení dbáme na dostatočný príjem tekutín, vitamínov, probiotík. Dieťatko sa snažíme udržať v pokojovom režime, nepreťažujeme ho. Do kolektívu ho vraciame až po úplnom prekonaní choroby, aby sme si boli istí jeho bezinfekčnosťou. Zdravotný stav konzultujeme s lekárom aby sme sa vyhli komplikovanému priebehu. Zo skupinky siedmych detských chorôb si našťastie po piatich z nich odnášame doživotnú imunitu, po šarlachu a siedmej chorobe imunitu na konkrétny kmeň, ktorý ochorenie vyvolal. Proti niektorým ochoreniam, ako sú osýpky a rubeola, sa bežne očkuje a vďaka kolektívnej imunite sa ich výskyt drží na uzde. 

Popri všetkých liekoch a vitamínoch nezabúdajme na to najdôležitejšie - choré dieťatko potrebuje cítiť lásku a pochopenie milovanej blízkej osoby. Deti ešte nevedia pochopiť, prečo je im zle a blízkosť a podpora milujúcej osoby im pomôže ochorenie lepšie prekonať. 

Poznámka: Obsah tohto článku má informatívny charakter, v žiadnom prípade nenahrádza názor lekára. Preto neváhajte a kontaktujte svojho lekára alebo lekára svojho dieťaťa, ak sa vám niečo nepozdáva. 

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu