Športujte (takmer) naboso! Telo sa vám poďakuje

Be Lenka logo Be Lenka
03.08.2020
Športujte (takmer) naboso! Telo sa vám poďakuje

My v Be Lenka vieme, akú významnú úlohu zohráva zdravá dávka pohybu v našich životoch. Už 30 minút pohybu denne výrazne znižuje riziko vysokého krvného tlaku, pozitívne vplýva na hladinu cholesterolu v krvi a predchádza rednutiu kostí. Navyše má pohyb schopnosť ovplyvňovať aj naše duševné zdravie a redukovať stres. Netreba sa však náhliť za ničím extrémnym, úplne postačí ľahký beh, fitko či dlhšia prechádzka.

Čo je však rovnako dôležité ako šport samotný, je kvalitná a zdravá obuv. Výberom vhodnej obuvi sa viete vyhnúť nepríjemným bolestiam chrbta, svalov a kĺbov, ktoré sú spôsobené nevhodnou podrážkou topánky.

Naša barefoot obuv umožňuje telu prirodzenú chôdzu a beh, zdanlivo naboso. Rozšírený priestor pre prsty nám pri chôdzi umožňuje zapájať svaly, ktoré nám bežná tesná obuv nedovolí využívať. Čo je však pre šetrenie nášho pohybového aparátu pri športe ešte dôležitejšie, je takzvaný ,,zero drop“, čiže to, aby sa päta a špička nachádzali v jednej rovine. Pri nerovnej podrážke dochádza pri behu k nárazom, ktoré spôsobuje našľapovanie cez pätu. Tieto nárazy negatívne vplývajú na kolenný a bedrový kĺb, spôsobuje bolesť chrbta a krížov. Barefoot topánky naopak podporujú našľapovanie na prednú časť chodidla a prispievajú tak k zdravému pohybu a správnemu držaniu tela.

Športovanie naboso

Práve z týchto hľadísk je barefoot obuv najvhodnejšou voľbou pri ľahšom športe a chôdzi. Súhlasí aj Michal Rajniak, Majster Európy v Spartan RAce a OCR, aktívny športovec a coach zostavujúci individuálne tréningové programy či už v oblasti silových tréningov alebo behu, ktorý testoval topánky z kolekcie Ace, navrhnutej pre fitness a ľahší šport.

Michal: ,,Tenisky ACE sú jedny z najpohodlnejších a ideálne pre športovcov. Aj preto som si ich tak obľúbil. Tento model som testoval pár mesiacov počas niekoľkohodinových prechádzok, ľahkého behu a cvičenia. Na nohe sedia geniálne, hlavne ľuďom so širokým chodidlom. Určite odporúčam všetkým, ktorí si potrpia na kvalite, nielen barefoot nadšencom. Zero drop je pre človeka najprirodzenejší a po bosom chodení a behaní i najzdravší. Sám som kedysi bosý behával denne i 20 km, takže viem o čom hovorím.“

Pri výbere športovej obuvi je to však často voľba medzi krásou a zdravím. Pri topánkach Be Lenka toto rozhodnutie robiť nemusíte.

Univerzálnemu dizajnu topánok Ace a príjemnej, zdravej chôdzi podľahol aj Michal Komosný, ktorý aktuálne pôsobí ako lektor trénerských kurzov na Improve yourself Academy v Brne: ,,... velice se mi líbí slip-on style, stačí do nich vklouznout a nemusíte neustále zavazovat tkaničky, což je velice pohodlné. Design který padne skoro ke každému kusu oblečení ať už zvolíte sportovní kraťasy nebo džíny a samozřejmě jako u dalších barefoot bot dostatek místa pro prsty, přirozený a zdravý pohyb chodidla, který je důležitý pro celý pohybový aparát. Přiznám se, že já sám jsem s pořízením barefoot obuvi trochu otálel, ale momentálně už žádné jiné boty nenosím.“

Medzi ďalších mnohých podporovateľov nosenia barefoot obuvi patrí aj Martin Janiš, certifikovaný tréner a bývalý futbalista,, Be Lenka Ace som si kúpil na trénovanie vo vnútorných priestoroch v Akadémii pohybu. No keď som si ich dal na nohy, tak som ich začal nosiť úplne všade. Zo všetkých modelov Be Lenka barefoot mi sedia najviac. Je mäkká, príjemná a reálne cítim v týchto topánkach zem pod sebou. Tým, že chodím často aj úplne naboso vonku, vyhovuje mi práve táto mäkkosť topánky. Samozrejme je skvelé, že vpredu mám dostatok priestoru pre prsty a som schopný vnímať jednotlivé prsty pri pohybe. Dokážem v týchto topánkach robiť pohyby, kde sú aj rýchle zmeny smeru, skákať, behať a robiť silový tréning. Pre mňa je alfa a omega pri barefoot topánkach sloboda chodidla a spojenie so zemou. To mi model Ace ponúka.

Benefitov barefoot obuvi je mnoho, rozdiel oproti bežnej obuvi je však najmä pocitový. Vyskúšajte sami, telo sa vám poďakuje.

Športujte (takmer) naboso! Telo sa vám poďakuje

Prihláste sa na odber noviniek 10%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu