Halluxy trápia čoraz viac Slovákov

Be Lenka logo Be Lenka
16.11.2020
Halluxy trápia čoraz viac Slovákov

V článku Cítite bolesť chodidla? sme si povedali, prečo na výbere správnych topánok záleží a opísali sme najčastejšie problémy spôsobené nevhodnou voľbou obuvi. Pozrime sa teraz na jeden z najnepríjemnejších a najbolestivejších problémov aké môžu vaše chodidlo potrápiť. Milé dámy, páni, predstavujeme vám hallux valgus (ďalej len hallux).

Čo je to hallux?

Hallux, alias vybočený palec, je deformita kĺbu palca na nohe. Postihuje približne 23% dospelej populácie. Prejavuje sa ako nepekný hrb pri koreni palca, ktorý vie byť pri chôdzi veľmi bolestivý. O tom ako nám komplikuje výber topánok, pretože zavadzia a tlačí, ani nehovoriac. K halluxu nám dopomôže aj genetická predispozícia. Nevhodná obuv, preťažovanie chodidiel a úrazy dielo dokonajú. Stáva sa, že hallux nebolí. Taký „nedostatok na kráse“ sa vcelku jednoducho ignoruje. Táto nevšímavosť je však zbraň dvojsečná, problém síce nie sme tlačený riešiť, čo môže v konečnom dôsledku viesť k jeho zhoršeniu. Častokrát sa k halluxu pridruží aj patologická prestavba celého predonožia a deformity malých prstov – takzvané kladivkové prsty (digitus hammatus), bolesti pod hlavičkami záprstných kostí a iné. Deformita postihuje nielen kĺby ale aj šľachy a úpony – na vonkajšej strane sa predlžujú, na vnútornej sa zas skracujú, a tým ťahajú palec dovnútra. Môže dôjsť až k vykĺbeniu drobných kostičiek pod prvou záprstnou kosťou. Takýto zdravotný problém sa už ignoruje ťažko! Nanešťastie častokrát, keď kvôli bolesti začne hallux konečne riešiť, býva už neskoro na to, aby sme si poradili sami. Vtedy treba vyhľadať lekára. Ale o tom potom ☺ Poďme sa pozrieť na to, ako zistíme, že nás trápi hallux a ako si s ním vieme dať rady sami.

Symptómy

Prvý a najviac viditeľný prejav halluxu je fyzická prítomnosť hrče na kĺbe palca na nohe. Ak by táto do očí bijúca zmena nestačila, ako ďalšie symptómy môžeme očakávať bolesť, začervenanie až zápal v mieste vybočenia palca. Symptómy sa zhoršujú nosením úzkej zle padnúcej obuvi, ktorá na hallux tlačí a bráni prstom v ich prirodzenom rozpoložení. V niektorých prípadoch sa môže vyskytnúť pálenie, brnenie a pocit otupenia v jeho okolí. Keď sa problém dlhodobo ignoruje, môže sa vystupňovať až do štádia, kedy bude bolieť, a to nielen pri chôdzi, a spôsobí patologické zmeny celého predonožia (ako sme už spomínali vyššie). Preto tieto symptómy neradno ignorovať a problém halluxu treba začať riešiť čím skôr, kým si s ním vieme poradiť ešte sami bez nutnosti lekárskeho zásahu. Tam končí všetka sranda. Ako teda na hallux?

Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Matt Black Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Matt Black
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot topánky
Winter 3.0 - Matt Black

skladom všetky veľkosti
179 €
12 veľkostí
Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Chocolate Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Chocolate
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot topánky
Winter 3.0 - Chocolate

skladom všetky veľkosti
179 €
12 veľkostí
Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Black Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Black
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot topánky
Winter 3.0 - Black

skladom všetky veľkosti
179 €
12 veľkostí
Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Walnut Brown Zimné barefoot topánky Be Lenka Winter 3.0 - Walnut Brown
  • Vysoko vodoodpudivé

Zimné barefoot topánky
Winter 3.0 - Walnut Brown

skladom všetky veľkosti
179 €
12 veľkostí
Dostupné ďalšie farby: (+-5)

Ako na hallux?

V prvom rade je dôležité zamerať sa na voľbu správnej obuvi. Aj ako prevenciu, pokiaľ nás problém halluxu netrápi, aj ako prvý krok pri liečbe, ak sa už objavil. Topánky musia poskytovať dostatočný priestor v prednej časti aby sa prsty mohli rozložiť do svojej prirodzenej polohy a voľne sa pri chôdzi pohybovať. Takými topánkami sú aj barefoot z dielne Be Lenka. Majú dostatočne širokú prednú časť, ktorá vašim nohám poskytne komfort, ktorý si zaslúžia.

Môžete vyskúšať ochranné vložky či korektory ktoré sa nosia počas spánku. Na trhu sú dostupné aj korekčné vankúšiky, abduktory palca. Ak chcete svojim chodidlám naozaj pomôcť, je potrebné pripojiť aj cvičenie.
Treba však zdôrazniť, že tieto pomôcky samotnú deformitu chodidla neodstránia, ale oddialia zhoršenie a rozvoj ochorenia a uľavia vám od bolesti.

Cvičenia na zdravé chodidlo

Zacvičiť si môžete aj doma, nie je to nič zložité a zaberie vám to pár minút denne. Skúste tieto cviky:

  • Na tento cvik potrebujete loptičku – golfovú, tenisovú alebo s ježka – loptičku s akupresúrnymi výbežkami (zoženiete v ktoromkoľvek obchode so športovými potrebami). Položte loptičku pod chodidlo a rolujte nohou cez loptičkou po celej svojej dĺžke. Prsty na nohe sú aktívne, rozťahujte ich od seba, snažte sa nimi „objať“ loptičku
  • Sadnite si pohodlne na stoličku, chyťte chodidlo do ruky tak, že prepletiete prsty na ruke pomedzi prsty na nohe. V tejto polohe prsty ohýbajte dopredu a dozadu. Opakujte 5-10x
  • Na navnímanie správneho zapojenia chodidla môžete použiť 3 vrchnáky z plastových fliaš. Jeden vrchnák dajte pod hlavný kĺb pod palcom, druhý dajte pod malíčkový kĺb a tretí pod vonkajšiu hranu päty. Vydržte takto stáť čo najdlhšie, nohy vymeňte.
  • Vezmite hrubšiu elastické gumičku a pripevnite si ju o palce na nohách. Postavte sa na šírku gumičky tak, aby bola napnutá ale neťahala. Striedavo ťahajte nohy od seba a k sebe tak, aby ste ucíti ťah na palcoch. Cvičte jednu minútu, chvíľu odpočívajte. Najefektívnejšie je toto cvičenie pokiaľ sa cvičí v 15 minútovej sérii 2-3x denne.

Vidíte? Nie je to nič ťažké, ani časovo náročné. Aj vy môžete spraviť niečo pre svoje chodidlá, a to v pohodlí domova

Keď pomôže iba lekár

Ako sme už spomínali, vhodná obuv, cvičenie, prípadne korekčné pomôcky (skúsiť môžete aj tejpovanie) vedia uľaviť od bolesti a spomaliť zhoršovanie zdravotného stavu. Niekedy sú však na hallux aj tieto finty krátke. Bolesť pri každom kroku, deformované chodidlo, problém obuť topánku? V niektorých prípadoch sa človek už operácii nevyhne. Jedine tá zabezpečí návrat do normálneho života a chôdzu bez bolestí. Tí, ktorým zlý hallux komplikuje život, o tom vedia svoje.

Operácia

Existuje vyše 100 spôsobov ako zoperovať hallux. Pokiaľ sa rozhodnete svoj hallux operatívne odstrániť hneď v začiatkoch, čaká vás pomerne ľahký zákrok. Cez malý rez na nohe sa odstráni výrastok, prípadne sa premiestni časť väziva tak, aby sa vybočený palec narovnal. Rovnováha svalstva na nohe sa vráti do normálu. Pokiaľ je ale hallux v pokročilom štádiu a nesie so sebou deformitu celého chodidla, je potrebný rozsiahlejší zákrok pri ktorom sa deformita odstráni. Pri tomto stupni rekonštrukcie chodidla sa spravidla nevyhnete ani skrutkám, drôtom alebo dlahám, ktoré fixujú presunuté svaly, väzivo a šľachy v „staro-novej“ polohe. Zákrok sa robí poväčšine v plnej narkóze.

Rekonvalescencia

Rátať môžete aj so sadrou, zákazom zaťažovať chodidlo a s dlhšou PNkou (dĺžka práceneschopnosti sa odvíja od rozsahu operácie a celkového priebehu rekonvalescencie). Kým sa budete môcť vrátiť do bežného života, čaká vás ešte kolo rehabilitácií. Práve rehabilitácia a správne zvolená metóda zákroku sú kľúčové pre konečný výsledok. Ak si človek myslí, že operácia stačila a tým starostlivosť o chodidlo končí, môže sa veľmi nepekne popáliť a hallux sa môže vrátiť. Kto by si chcel to všetko zopakovať nanovo? Určite nikto.

Hallux? Nie, neprosí

Vybočený palec na nohe naozaj nie je žiadna sranda. Tento problém trápi až 23% dospelej populácie! Wow, to naozaj nie je malé číslo. Dá sa tomu predísť? Ako sme už spomínali, určujúcim faktorom pre vznik halluxu je genetická predispozícia. Zlá obuv, trauma chodidla či preťažovanie sú sekundárne faktory. Dokopy tvoria časovanú bombu ktorá zväčša vyústi do potreby operácie. Zdravá obuv, cvičenia a správny stereotyp chôdze by mali byť samozrejmosťou, nie len v prípade, že máte halluxy v rodine. Môžete sa tak vyhnúť, prípadne aspoň oddialiť vznik vybočeného palca. Doteraz ste tomu nevenovali pozornosť? Nuž, nikdy nie je neskoro začať a spraviť niečo pre svoje zdravie

Barefoot ako prevencia

Behá vám po rozume, čo znamená správny stereotyp chôdze? Väčšina ľudí nechodí správne. Nakláňa telo dopredu, prvá ide hlava a celá váha dopadá pri našľapovaní na pätu. Za tento nesprávny stereotyp môže zle zvolená obuv – opätky a mäkké stielky. Okrem toho, že takáto chôdza negatívne vplýva na celé telo, ovplyvňuje celkovú postúru a môže stáť aj za problémami s chrbticou, pôsobí ako sekundárny faktor pri vzniku halluxov. Barefoot topánky pomáhajú osvojiť si správny stereotyp chôdze – našľapovanie cez prednú časť chodidla. Mimo iných benefitov, barefoot obuv zabezpečuje dostatočný priestor pre prsty aby mohli byť vo svojej prirodzenej polohe, nestláčané zo strán. Zapájanie celého chodidla do chôdze prospieva zdraviu nielen dolnej končatiny ale celého tela. Viac o pozitívnom vplyve barefoot topánok na zdravie sa môžete dočítať v tomto článku

Investícia do barefoot topánok je investíciou do zdravia. S barefoot topánkami z dielne Be Lenka budú vaše nohy nielen v pohodlí a zdraví, ale navyše budú vyzerať originálne a štýlovo. Kto vraví, že zdravo sa obuť musí byť nudné? ;)

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu