Ultrazvuk v tehotenstve

Be Lenka logo Be Lenka
10.12.2018
Ultrazvuk v tehotenstve

Sono a ultrazvuk sú dve z najčastejšie používaných slov počas tehotenstva. Ide o dôležité vyšetrenia, pri ktorých gynekológ sleduje, či sa dieťatko vyvíja správne a či všetko napreduje presne tak, ako má.

Obsah článku

V tehotenstve má každá žena nárok na absolvovanie niekoľkých ultrazvukových vyšetrení. Ultrazvukom lekár bábätko pozoruje od chvíle, ako je možné na sone vôbec uhniezdené vajíčko spozorovať. Zo začiatku tehotenstva navštevuje žena poradňu častejšie, neskôr, ak tehotenstvo prebieha bez komplikácií, iba raz mesačne. Prvé ultrazvukové vyšetrenia odhalia, či je bábätko uhniezdené v maternici, čím sa vylúči mimomaternicové tehotenstvo. Lekár dieťatko odmeria a zapíše jeho parametre. Spočiatku, keď ešte nie je všetko dobre vidno cez bruško, je potrebné vykonať sonografické vyšetrenie cez pošvu. Slúži na to špeciálna sonda určená na vaginálny ultrazvuk. Neskôr, keď bábätko podrastie, bude lekár vykonávať sono cez bruško.

Bezplatná zdravotná starostlivosť poistenca zahŕňa aj tri potrebné základné ultrazvukové vyšetrenia tehotných žien, ktoré sú v období tehotenstva aj povinné. Každá žena má preto právo na detailný ultrazvuk v 12., 20. a v 30. týždni tehotenstva. Tieto vyšetrenia robí priamo ošetrujúci ženský lekár vo svojej ambulancii. V prípade, že jeho ordinácia nie je vybavená ultrazvukom, pošle pacientku na vyšetrenie do nemocnice. Dnes je však už väčšina ambulancií vybavená všetkým potrebným, vrátane ultrazvuku a sona.

Sono v tehotenstve

belenka-sk-blog-ultrazvuk-4

Počas jednotlivých tehotenských poradní lekár vykonáva aj kratšie vyšetrenia sonom. Prostredníctvom týchto vyšetrení lekár sleduje veľkosť bábätka, vonkajšie znaky vývoja a prípadne ďalšie zmeny v maternici, ale na druhej strane zo sona nedokáže zistiť prípadné genetické poruchy. Práve preto sú počas tehotenstva potrebné aj detailné ultrazvukové vyšetrenia, kde sa tieto poruchy môžu odhaliť. Ak si žena nepraje poznať výsledky genetických vyšetrení, nemusí tieto vyšetrenia ultrazvukom absolvovať, ale má právo ich odmietnuť. Berie tým na vedomie, že dieťaťu môže byť po narodení zistená určitá vývojová chyba, preto bude potrebné, aby žena, ktorá sa rozhodne ultrazvuk neabsolvovať, podpísala svojmu lekárovi písomné prehlásenie, že tieto testy odmieta.

Ak tehotenstvo prebieha v poriadku bez komplikácií, bolo by zbytočné s ultrazvukom to preháňať a absolvovať veľa takýchto vyšetrení. Bežné sono vyšetrenia v poradni budú úplne postačujúce. Navyše, mamičky si aj z týchto kratších sono vyšetrení môžu odniesť fotografie svojho bábätka :-)

Morfologický ultrazvuk

Morfologický ultrazvuk sa vykonáva tehotnej žene v 20. až 22. týždni tehotenstva. Toto vyšetrenie sa zameriava na anatomické anomálie vyvíjajúceho sa bábätka, aby sa vylúčili prípadné závažné vývojové chyby.

Morfologický ultrazvuk detailne sleduje jednotlivé časti telíčka dieťatka. Dôraz sa kladie predovšetkým na orgány ako mozog, pľúca, srdiečko, žalúdok, črevá, obličky, pečeň, močový mechúr. Osobitú pozornosť lekár venuje aj tváričke, končatinám, chrbtici a pohlaviu dieťaťa. Morfologickým ultrazvukom sa skenuje aj placenta, pričom sa sleduje najmä jej štruktúra a lokalizácia. V neposlednom rade sa týmto vyšetrením zisťuje aj množstvo plodovej vody.

Genetické ultrazvukové vyšetrenie

V prípade, že lekár prenatálnym skríningom na prvom ultrazvuku, ktorý žena absolvovala, odhalí isté nezrovnalosti, vyplývajúce zo zlých hodnôt vo výsledkoch skríningu, odporučí nastávajúcej mamičke genetický ultrazvuk. Ten sa vykonáva v 18. až 23. týždni tehotenstva. Ak lekár odporučí žene genetický ultrazvuk na základe výsledkov z bežného vyšetrenia alebo na základe výsledkov z krvi, žena môže genetický ultrazvuk absolvovať bezplatne (vyšetrenie hradí zdravotná poisťovňa).

Niektoré mamičky však chcú toto vyšetrenie podstúpiť na vlastnú žiadosť aj bez predchádzajúcich komplikácií či zlých výsledkov, v takom prípade si za genetické ultrazvukové vyšetrenie zaplatia (cena sa pohybuje od 50 € vyššie). Podstatou genetického ultrazvuku sú veľmi podrobné merania plodu. Tieto merania môžu potvrdiť alebo, naopak, vyvrátiť možnosť Downovho syndrómu.

Vyšetrenia počas tehotenstva

Ako sme si povedali, každá žena má nárok absolvovať ultrazvukové a sono vyšetrenia. Tri komplexné vyšetrenia ultrazvukom sú povinné (ale ak sa žena rozhodne, že ich z rôznych dôvodov nechce podstúpiť, pretože napríklad nechce vopred vedieť o možných rizikách či poruchách vo vývoji, podpíše rozhodnutie a vyšetrenia absolvovať nemusí). Detailné ultrazvukové vyšetrenie sa nazýva aj skríning.

Prvý ultrazvuk

Prvý prenatálny skríning sa vykonáva v období medzi 11. a 13. týždňom tehotenstva. Na tomto vyšetrení je možné už v skorom štádiu tehotenstva odhaliť prípadné vývojové chyby. Súčasťou prvého skríningu je aj šijové prejasnenie (presvietenie), ktoré je najpresnejšie. Prenatálnym skríningom sa môže zistiť prípadný Downov syndróm. Vo väčšine prípadov platí, že ak toto vyšetrenie dopadne v poriadku, nastávajúci rodičia by sa už nemali obávať možných porúch bábätka.

Druhý ultrazvuk

Ďalší skríning je "na programe" v období 20. až 22. týždňa. Ide o morfologický ultrazvuk popisovaný vyššie. Skenujú sa jednotlivé časti plodu, všetky orgány, pod drobnohľadom sa sleduje vývoj chrbtice, končatín, častí tváre dieťatka.

Tretí ultrazvuk

V 30. týždni tehotenstva alebo krátko po 30. týždni absolvuje mamička tretí, posledný skríning. Týmto ultrazvukom lekár sleduje celkový doterajší vývoj bábätka a jeho rast, všíma si vonkajšie znaky plodu ale aj stavbu vnútorných orgánov, dôraz sa kladie aj na pozorovanie prietokových parametrov v cievach bábätka.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu