Martin Kasman: Barefoot vo fyzioterapii

Be Lenka logo Be Lenka
18.03.2021
Martin Kasman: Barefoot vo fyzioterapii

Barefoot sa v priebehu niekoľkých rokov stal synonymom prirodzenej chôdze a voľbou zdravého životného štýlu. Stretávam sa s barefoot termínom aj ako voľbou módneho doplnku alebo stotožnením so životným presvedčením. Je úžasne že majú ľudia záujem spoznať možnosti, ktoré im ponúka tento, takpovediac módny „funkčný“ štýl obuvi. Zastávam názor, že veci ktoré používame nám majú uľahčovať aktivity ktoré sú pre nás prirodzené. Taktiež a to hlavne, majú podporovať zdravie a nie vytvárať pocit nepohodlia, zlých návykov a stresu pre telo.

Obsah článku

 

 

Píše fyzioterapeut Martin Kasman z Akadémie Pohybu

 

Ako fyzioterapeut sa venujem diagnostike a terapii funkčných porúch pohybového aparátu novorodencov, deti a dospelých. V praxi vidím ako sa pohybový aparát vyvíja od jeho úplného začiatku. Život je plný vonkajších vplyvov ktoré ovplyvňujú zdravie. Niektoré pozitívne niektoré negatívne. Keď klient prichádza ku mne s bolesťou hľadáme jej príčiny. Na odhalení príčiny spolupracujeme. Rovnako tak aj na jej odstránení. Telo sa dokáže do určitej miery adaptovať aj na nevhodný pohyb. Do určitej miery zvládne stres. Kým vznikne problém môžu prejsť roky.

Noha ako ukazovateľ zdravia a jedinečnosti

Noha nie je najdôležitejší článok ľudského tela, ale podáva jasnú odpoveď o tom v akom stave sa nachádza celé telo. "Nohu treba vnímať ako informáciu o celom telesnom schémate a v tom zmysle sa jej aj venovať."

Existuje množstvo typov chodidla. Chodidlo nám ukazuje akým vývojom si pohybový aparát prešiel. Čo ho ovplyvňovalo, aké traumy a ochorenia prekonalo, aké aktivity človek vykonáva. No zároveň nás chodidlo vystihuje aj v rámci národa a rasy. Všimli ste si prirodzenosť drepu v Indii? Tvar kosti a funkcia kĺbov je zapísaná do našej DNA. Sme jedinečný a preto, hranice ktoré ovplyvňujú pohybový prejav a zdravie sú u každého rôzne.

Pri bolesti ustupujeme naším prirodzeným pohybom, zvyšuje sa napätie tela, hľadáme skratky a pomáhame si aby sme mohli vykonávať bežné aktivity i keď v obmedzenom režime. Odráža sa to na našej výkonnosti, na našom vzhľade, na našom vnímaní seba samého.

Posunúť jednu kocku znamená vychýliť celu vežu

Topánka ktorá nám vymedzuje ostro hranice prirodzenej šírky a dĺžky nohy, obmedzuje jej prirodzený cieľ pohybu, vedie chodidlo pri chôdzi nesprávnym smerom a má zásadný vplyv pre držanie chrbtice. Čo ak problém chodidla nie je limitujúca obuv? Obuv rešpektuje anatomické vlastnosti nohy. Čo ak problém vzniká napríklad v chrbtici a chodidlo tak nemôže správne fungovať? Samozrejme nemôže tak naplno využiť potenciál funkčnej barefoot topánky ktorá môže naviesť chodidlo do správnej funkcie. Nevhodná topánka by mohla tento stav ešte viac podporovať a stav fixovať.

Ak sa noha mení, pretože je päta o päť centimetrov vyššie ako špička. Alebo je noha stiahnutá v tvrdej a vysokej topánke, bude to mať dopad na postavenie kolien ich pohyb a následne sa zmení držanie bedrových kĺbov a chrbtice. Rovnako ak budem držať hlavu príliš vpredu telo bude mať stále tendenciu padať. Je jasné, že sa to bude snažiť chodidlo zachrániť. Spomínate si na situáciu keď ste sa ponáhľali do práce? Nemali ste pocit, že nohy nestíhajú? Že je hlava rýchlejšia než vlastné telo? Prsty sa stiahnu pretože ťažisko je ďaleko pred vlastným chodidlom, achilovka a lýtko sú napäté ako podporné laná veže ktorá má tesne pred spadnutím. Ako kocka po kocke sa celá veža rúti k zemi.

Pre zjednodušenie, telo sa skladá zo segmentov obrazne z kociek. Tie na sebe ležia ideálne tak, aby nebolo nutné sa zbytočne napínať alebo aby sa zbytočne neprenášala váha tela príliš dopredu alebo dozadu čo by znamenalo nerovnovážne zaťaženie na kĺby.

Ak pomôžem nájsť niekomu toto odľahčené držanie tela ktoré vyrovnáva, napriamuje a vytvára v tele rovnováhu je dôležité aby toto držanie trénoval. Trénoval na to aby odolával vonkajším vplyvom ktoré opäť majú tendenciu vychyľovať segmenty tela. Čo to je? Sedavá práca, práce v domácnosti, starostlivosť o deti, stres ako napríklad aj nadmerná záťaž v športe, ale aj psychická záťaž.

Chodidlo reaguje na vychýlenie segmentov tela úplne rovnako ako telo reaguje na používanie nevhodnej topánky. Ovplyvnenie držania segmentov funguje obojstranne pretože telo je jeden fungujúci celok. Preto v terapii mi barefoot topánky ponúkajú možnosť tzv. čistého prostredia, kedy nie je telo ovplyvnené nastavením topánky pre ľahší odval, alebo podporou päty pred jej spadnutím. Nemusím sa báť že chodidlo je stiesnené topánkou a tak zvyšuje napätie na priehlavok a prsty nohy. Môžem klientov naučiť ako využiť vlastné schopnosti k tomu aby mali telo silné a zdravé.

BeLenka topánky nosím v práci pretože sú pohodlné a pomáhajú má naviesť do rovnováhy. Tak aby pri práci s klientom som nohy používal ako stabilnú oporu pri cvičení, pri terapií a pri komunikácii s klientom. BeLenka topánky používam na bežné nosenie, pretože chôdzu pokladám za liečebnú bežné dostupnú pomôcku. Vďaka nim sa učím spomaliť. Pomáhajú mi viesť pohyb v tele, tak aby som kráčal najmenším odporom. S ľahkosťou.

Používaním barefoot topánky BeLenka je účinný spôsob ako viac vnímať seba, odstraňovať zaužívané pohyby a terapeutický využívať prirodzený pohyb.

Chôdza je prirodzený, preventívny aj teraputický pohyb pre telo. Ukážem vám ako chôdzu a topánky Belenka môžete využiť tak, aby chôdza bola naozaj zdravá.

Správne nastaviť svoj postoj je základ. V tomto prípade začnem od hlavy, keďže vďaka očiam, ušiam a nosu sa často krát orientujeme v priestore čo ovplyvňuje celkové nastavenie tela. Hlava a krk sa pohybom otáčajú a navádzajú telo podľa podnetom z okolia. Ak je hlava vzpriamená a udržíme si uvoľnený krk môže chrbát sa prirodzené otáčať a pohybovať rukami voľne.

Jednoduchá myšlienka vytiahnutia hlavy akoby ste chceli vyrásť, alebo pozrieť za vysoký plot vám môže pomôcť. Brada a sánka sa pri napriamení môže až príliš zatlačiť do krku. Pozor na to! Napriamená hlava by vám nemala obmedzovať pri prehĺtaní a dýchaní.

Hrudník a brucho

Hrudník a brucho. Sú dva segmenty - kocky vzpriamenej veže, ktoré často voči sebe nesedia vzpriamene. V prípade že hrudník je padnutý je dýchanie náročnejšie. Pri dýchaní používame ramená, alebo sťahujeme oblasť krku. Brucho je vyklenuté, neudržuje napriamené držanie chrbtice, neprepája pohyb rúk a nôh. Niekedy stačí si položiť ruku na hrudnú kosť a uvedomiť si že hrudná kosť sa pri pohybe pohybuje vpred. Skúste ju udržať v pred a dýchať hrudník pri dýchaní sa otvorí viac do strán. Pocit širokého hrudníka, to je ono!

Brucho a jeho funkcia súvisí veľmi s polohou panvy. Umiestnite panvu nad päty. Preneste dve tretiny váhy tela na päty. Pomôžte si opäť rukou. Položte si dlaň na driek a ten postupne vytláčajte dozadu. Uvoľnia sa prsty na chodidlách, pocítite aktivitu brušných svalov a uvoľnenie hrudníka.

Čím je váha tela viac vpredu tým viac sa musí telo snažiť brániť pádu. Sťahujú sa prsty na nohe, na priečnu klenbu je vyvinutý väčší tlak, preťažujú sa lýtka, kolená sú uzamknuté a prepadávajú dozadu. Chôdza je tak tvrdá, ťažkopádna a každý krok tak pôsobí na telo stres v podobe neodpruženého nárazu. Preto aby sme tieto nárazy dokázali stlmiť je potrebne mať nosne kĺby odomknuté. Kolená sa v priebehu kroku nevystierajú úplne. Pri konečnom odraze v chôdzi je koleno pokrčené a rovnako tak aj pred kontaktom päty so zemou. Chodidlo tak môže byť dostatočne uvoľnené v členku a prsty sa tak na zemi roztvoria a vytvoria stabilnú oporu pre udržanie tela v stoji na jednej nohe.

Telo sa do topánky musí obuť celé. Ak mu topánka prekáža k prirodzenej funkcií chodidla, toto cvičenie nemusí potom dobre fungovať. Topánka bude brániť otvoreniu prstov, zdvihnutá päta núti telo presúvať váhu tela vpred a tak snaha o korekciu v sa v určitom okamihu zmení na boj s možnosťami obuvi.

Ak nevieme skorigovať, napriamiť telo v stoji len veľmi ťažko nám to pôjde počas chôdze. To čo vidíme v stoji sa objavuje aj pri chôdzi. Hlava predbieha telo, padnuté ramená, brucho sa nepodieľa na stabilizácií trupu. Trupu jednoducho visí a tak chôdza pôsobí dojmom ťažkopádnosti. Trpia tým nosné kĺby ako je koleno bedra a v neposlednom rade samotné chodidla.

Chodidlo nás ale vie naučiť telo niesť, usmerniť nás ako sa postaviť. Rovnako cvičením a opakovaním správneho postoja vieme telo nastaviť tak aby sme chodidlo mohli odľahčiť. Spomeňte si na prikrčené koleno, na uvoľnené prsty nohy, aktívne brucho, otvorený hrudník a uvoľnený a predĺžený krk.

Prihláste sa na odber noviniek 5%

a získajte 10% zľavu na Váš prvý nákup, exkluzívne ponuky a najnovšie informácie.

Zaujímajú ma:

Kliknutím na „PRIHLÁSIŤ“ súhlasíte so zaradením Vašej emailovej adresy do databázy prevádzkovateľa týchto stránok, a so zasielaním informácií o jej produktoch a službách. Bližšie informácie o spracovaní a ochrane osobných údajov a právach dotknutej osoby, sú uvedené tu